Cron

Fórum: 

 A cron miért nem hajtja végre az újraindulást?:

0 4 * * * reboot

 

crontab -e ill. a sudo crontab -e paranccsal próbáltam. 

 

RE:RE: Cron

#1 Azért itt vannak buktatók szerintem.
Ha 'sudo crontab -e' -vel állítja be a jobot, az abból a szempontból jó lesz, hogy a reboot parancs végrehajtása nem ütközik jogosultsági problémába, mivel a job tulajdonosa a root lesz.  Meg is lehet nézni kiknek vannak érvényes feladatai:
sudo ls /var/spool/cron/crontabs/
Ha 'sudo crontab -e' -vel állítja be a jobot, akkor itt a root szerepel, és az ő jogával fut le a job, és szerintem felesleges a teljes elérés, ha az /etc/crontab PATH=... kezdetű sorában szerepel a /sbin. Alapbeállításban, igen. Tehát elvileg így működnie kellene. Két lehetséges buktató lehet így. 1. A feladat megszerkeszésekor a sor végén entert kell ütni, és úgy menteni. Ennek hiányában hiba léphet fel, úgy tudom.

2. a feladat ugyan végrehajtódna, csak éppen nincs a root felhasználó bejelentkezve hajnali 4-kor.
 

Szerkesztés:
Jobban belegondolva talán mégsem kell bejentkezve lennie, mert a job létrehozásakor kell megszerezni a szükséges jogosultságokat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Cron

  #1 Kipróbáltam, úgy tűnik nem jó így sem (crontab -e). Azért csak úgy tűnik, mivel ahhoz a géphez távoli asztali kapcsolattal csatlakozom routeren keresztül, aminek szintén be van állítva egy heti újraindítás, ami most pont egybe esett. Nem tudtam csatlakozni a távoli asztallal, ilyenkor a LM nem csatlakozik a routerhez (nincs belső ip cím) csak akkor, ha a vezetékes hálózatot ki majd bekapcsolom. Nem tudom miért van így, valamit állítani kellene?

Az /etc/crontab PATH sora:  PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin 

 

Azonban a cront használom a routerben (openwrt) és egy raspberry pi-ben (raspbian) is, ott nem kell a teljes útvonalat beírni, működik az újraindítás mindkettőben. Raspberryben nem root-ként. Esetleg a végére kell a #?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Cron

#3 / Bundy : ' #1 Kipróbáltam, úgy tűnik nem jó így sem (crontab -e).'
-- mondom/-tam: sudo crontab -e
-- másrészt kell a teljes elérési út a rendszer scripteknél, kernel szabályozta folyamatoknál, mert ott még nem automatikusan találja meg és így nem fog lefutni. Az OpenWRT egész más rendszer (más sok parancs), a Raspbian egy Debian, ott alapértelmezetten nincs sudo, mint szinte sehol, semmilyen linux-nál (csak az Ubuntu-nál, így a Linux Mint-nél is). Miért más a Suzuki, mint a Honda ..., kit érdekel? Persze sokakat, de érzed, a példa erről szól. És a sudo kérdés másodlagos, viszont nem fog hajnali háromkor négykor beírogatni.

-----

'Azért csak úgy tűnik, mivel ahhoz a géphez távoli asztali kapcsolattal csatlakozom routeren keresztül, aminek szintén be van állítva egy heti újraindítás, ami most pont egybe esett. Nem tudtam csatlakozni a távoli asztallal, ilyenkor a LM nem csatlakozik a routerhez (nincs belső ip cím) csak akkor, ha a vezetékes hálózatot ki majd bekapcsolom. Nem tudom miért van így, valamit állítani kellene?'
Fogalmam sincs, de ezt egy másik topikban beszéljük meg. Tehát akkor a próba a 'csak úgy tűnik' miatt nem teljes.

-----

Működik amúgy a rendszeren a 'sudo reboot' parancs? A szabályozni kívánt rendszer, melyhez olykor Távoli asztallal csatlakozol, egy Linux Mint?

-----

#2 / aperten : De van ott root ... minden pillanatban (a rendszer)

ps aux | grep 'root' | less

Space , Q

Általában a a rendszer állítja le önmagát ..., s a felhasználó ezt csak kezdeményezi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Cron

 Elnéztem, bocs. A 'sudo crontab -e' és a teljes elérérsi  út működik.

köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve