Coral AI - a mai korok CO-procija?

Fórum: 

Erről azt gondoltam írok egy blog-ot, de azt már úgy szeretném, hogy veszek egyet, oszt kivesézem, hát... ez nem most lesz.

Megpróbálom elkerülni, hogy termékbemutató legyen ebből, szóval ez nem az.

Előrebocsátom, ma mindennel meg akarják lovagolni az AI hype-ot, és ez a cucc is AI-nak van valahogy prezentálva, de még ez sem az. Miről is van szó? A Google elindított egy projektet, aminek a Coral nevet adta, és hardver prototípusokat kezdett fejleszteni, és árulni. A Coral arra utal hogy rendkívül szerteágazó útvonal modellt valósít meg a feldolgozás során, miképpen a korall ágai is fejlődnek. Vagy valami ilyesmi.

Mit jelent ez az egész? Hát egyfajta bazi nagy teljesítményű feldolgozó egységet, aminek ehhez képest kicsi a fogyasztása. Új rövidítés is tartozik ehhez: TPU. A régi korok tanúi még emlékezhetnek arra, hogy volt lehetőség a régi gépekbe egy co-procit szerelni (ALU), amivel lebegőpontos számítási képességeget kapott a rendszer, ettől egyes szoftverek igen csak felgyorsultak. Na, ez valami ilyesmi, csak mai igényekhez mérve.

Itt láthatók a termékek:

https://coral.ai/products/

Rendszer támogatás vegyes, főleg Linux, de van ami Windows10-el is működik. A kialakítás főleg Raspberry vonalra épül. de van M2 csatolós, USB3-as csatolós, meg Mini PCIe is. Sajnos sima PCIe még nincs. A csatoló sávszélesség igénye nem igazán nagy, PCIe Gen 2 (5 GT/s, azaz kb. 500 MB/s is lehet, van USB 2.0 kialakítás is.

Szoftveres támogatás még értelemszerűen gyér. De hátha ráfeküsznek a fejlesztők. Ami most van: Qnap szerveren a képek indexelése, és feldolgozása, tudja gyorsan elemezni a képeket, és mintázatokat keresni bennük, pl. meg tudjuk tanítani, hogy mutassa azokat a képeket, amin látszik a kutya, vagy Laci, és gyorsan kigyűjti azokat.

Ami igazán beindult, az a biztonsági kamerás megoldások. A Freegate és a Windowsos Blue Iris is támogatja, bár utóbbi megítélése felemás, sokan so-so, meg hát jó nélküle is véleményen vannak. Miről van szó? Be lehet állítani hogy a kamerás felvételek csak akkor induljanak, ha a kamera embert, vagy kutyát, vagy macskát, vagy autót, vagy akármit lát. Ebben az esetben a biztonsági kamerával akkor és kb. addig készül felvétel, ha ez a dolog beúszik a képbe, és amíg ott van.

Itt van pár bemutató a Kernel Pánik csatorna jóvoltából:

https://youtu.be/_D2il1VYvnA

https://youtu.be/zQ3QtJOFU04

https://youtu.be/EFh_XffyaRo

Nagyon remélem egyszer majd kibővül a használhatósága, támogatni fogják a videóvágó szoftverek is, vagy az olyanok is, mint a Speech to text.