Cinnamon install

Fórum: 

Mindenekelőőt Boldog Karácsonyt Neketek!

Elakadtam a 18.3 telepítésével egy HP Omen 15 laptopra. Live módban elindul tudom is használni, mindaddig, amíg a fényerő csúszkához nem nyúlok. Akkor azonnal csonttá fagy a gép. Valószínűleg nvdia driver hiánya miatt.

Ha elindítom a telepítést, mindaddig fut, amíg beírom a nevem, jelszavam, és katt a telepítésre. Ekkor ugye az jön, "Hogy fájlok másolása mindjárt kész". No ezt még kírja, de ott rögtön csonttá fagy. Kb. ötször futottam neki a telepítésnek.

Workaroundokban olyat talltam. hogy fel kell tenni az nvidia drivert. No de hogy, ha egyszer nem települ fel a rendszer? Lehet valahogy minimalista módon feltenni, hogy utána tudjam a driver managerben kiválasztani az nvidia drivert?

Azt próbáltam már - és nem segített -, hogy live módban a GRUB menüt szerkesztve kernelparameternek beírtam a sor végére: VGA=791.

Vadi új laptop, majd 500 ezer forint volt. Tudok valahogy feltenni rá Mint 18.3-at?

Cinnamon install

@#0
Szia!
Én nomodeset kernelparaméterrel próbálnám meg indítani a telepítőt és úgy végigvinni a telepítést.
Ha ez sikerült, akkor a telepített rendszert szintén nomodesettel indítanám és így igyekeznék feltenni a megfelelő meghajtóprogramot.

Persze meg lehet azt is próbálni, hogy perzisztens telepítőt írsz és megpróbálod arra feltenni a drivert, majd azzal megkísérelni a telepítést, de szerintem ez a nehezebben kivitelezhető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon install

Szia Én elsőkörben megnézném a bios beállítását is... (csm és társai) Milyen mód-ban próbálod telepíteni? UEFI? Nem hinném hogy a kari miatt fagy meg.  Megnéztem a gép paramétereit, és ezen hasítania kellene De vannak itt Guruk akik majd segítenek, hogy jól gondolom-e.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cinnamon install

@#0 Szia,
Ahogy nézem, többféle videókártyával létezik ez a gamer laptop:
nVidia Geforce GTX 1050 |Geforce GTX 1050 Ti | Geforce GTX 1060

Vélhetően alaplapi Intel videó chip-pel is rendelkezik:
„A mindössze 2 cm vastag laptop szíve a négymagos Intel Core i7 processzor, melyhez kiváló grafikuskártya, az Nvidia GeForce GTX 965M társul.”

Találgatások helyett jó lenne tudnunk a két parancs kimenetét:
(a Live rendszeren add ki)

inxi -F
sudo lspci -nnkv

Nyiss egy terminált, bemásolod először az egyik parancsot (innen kijelölés és Ctrl + C ; oda egér jobb gombos menü), majd Enter-t ütsz (ez a futtatás vagy OK), és végül a megjelenő szöveget egészében kijelölve bemásolod az https://paste.ubuntu.com/ szöveg részébe (a felső részbe a neved gépeled, de írunk a technikáról). Az utolsó lépés a megosztani kívánt szöveget mentése, de ... a mentés után megjelenő link kell a válaszba (úgy 'találjuk meg'), hogy megnézhessük. Ugyanezt megteszed a második paranccsal.
Mindez azért fontos, mert a Linux egész mélyre belenézve látja az eszközöket, lényeg, hogy ahogy látja, úgy fogja használni ... és erre vagyunk kíváncsiak mi is, hogy segíthessünk. Az eszközeidre (videó, stb.) és ahogy látja a rendszer azokat: ezt mutatja meg a két parancs, némi átfedéssel. :)

A javasolt 'nomodeset'-es telepítés jó. Később akár az eszközkezelőből telepítheted a drivert. Ha esetleg nem, akkor -a kimenetek alapján- megtaláljuk a drivert, amihez a Bumblebee vagy a Prime alkalmazásokat is kell talán használnod, persze, csak, ha Intel videó chip is van a gépben. Például itt is megtalálták a megoldást:
https://askubuntu.com/questions/450154/nvidia-331-nvidia-settings-prime-...
(neked nem ezt kell csinálnod!)

Először a videó driver problémát kell megoldani, amíg ez nincs megoldva, úgy a telepített rendszeren más beállításba ne nagyon kezdj bele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon install

#4
„Azt próbáltam már - és nem segített -, hogy live módban a GRUB menüt szerkesztve kernelparameternek beírtam a sor végére: VGA=791.”
Ugyanígy írd be a nomodeset-et is.

(A menü szerintem a hagyományos [Legacy] telepítőben van, és emlékeim szerint egész az elején a telepítő indításakor bármely gombot megnyomva jelenik meg [legalábbis Ubuntun], UEFI módban indított telepítőnél a GRUB-ot kell szerkeszteni.
Új gép, így nagy eséllyel alapból UEFI-s...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy másik laptopra feltettem

Egy másik laptopra feltettem a rendszert, nvidia drivert, plusz a systemback-et. Azzal készítettem egy telepítőt, és ezzel telepítővel tudom használni live módban az új laptopot, nem fagy semmilyern műveletkor. Viszont errő a telepítőről meg nem lehet telepíteni, mert nem ismeri, nem látja a 256 Gigás ssd wincseszteremet. (ami pedig ez: /dev/nvme0n1p5)

Nincs továb.. :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon install

#5

inxi -F kimenete:
https://paste.ubuntu.com/26256369/
sudo lspci -nnkv kimenete:
https://paste.ubuntu.com/26256376/

Az, hogy a fenti linkeken egy DELL laptopról kiadott parancsnak látszik, az azért van, mert azon készítettem a live rendszert, amin már rajta van az nvidia driver. És ahogy írtam, így nem fagy az új gépem, csak telepítéskor nem látja a wincsesztert.

Köszönöm a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon install

#8 Csak ötletek !
Az UEFI-ben ki van kapcsolva a gyors rendszerindítás és a secure boot ?
/dev/nvme0n1p5) ... Ez pedig elég furcsának tűnik !
Ha üres az SSD, (nincs rajta windows) akkor létrehoznék rajta egy új gpt-s partíciós táblát
(Talán így már látni fogja a telepítő.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy másik laptopra feltettem

#7 Szinte mindenhol azt írják, hogy SSD-nél (pontosabban az UEFI használatánál), a BIOS-ban a SATA módot állítsd AHCI módba. Átbillentéssel (egyikről a másikra) -nem ismerem a géped BIOS-át- vagy SATA = off ; AHCI = on. Te látod, hogy lehet.
Pl.: https://askubuntu.com/questions/696413/ubuntu-installer-cant-find-any-di...

Másrészt, ha a gépen Windows is telepítve van, akkor a szokásos gyors indítás, stb. kikapcsolása célszerű a Linux Mint telepítése előtt, mert ellenkező esetben a Windows fogja az eszközt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy másik laptopra feltettem

#10 Továbbá ...

A device név alapján ez a kernel kapcsoló segíthet:

nvme_load=YES

Mármint a(z új) telepítő készítésekor már érdemes gondolni erre. Ha nem tudod a telepítésnél begépelni.

„I did as you said and replaced quiet splash --- with nvme_load=YES on the linux line and the issue persists. Nothing seems to have changed, when rebooting after the ubuntu installation completes, the only bootable device available is the live stick I installed from. – YamiNoKirin Nov 2 at 19:13”
https://askubuntu.com/questions/972200/bios-does-not-detect-ssd-after-re...
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=217987&start=20
(http://manpages.ubuntu.com/manpages/trusty/man4/nvme.4freebsd.html
https://leaf.dragonflybsd.org/cgi/web-man?command=nvme&section=4
# ezek csak az érdekesség kedvéért, mert az /etc/default/grub fájlba -a megfelelő helyre [quiet splash után szóközzel és az idézőjelek közé]- a fenti módon kell beírni, és utána 'sudo update-grub' .. utóbbi, ha már telepített rendszeren használnád, egyébként nem kell update)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A nomodeset paraméterrel

A nomodeset paraméterrel másodszorra sikerült a telepítés az eredeti Mint 18.3-as telepítővel. Az látja a wincsesztert is, az is ezzel a hülye névvel, de látja. Most már csak az a kérdés, a Kenedek féle systembackup miért nem látja? Rémlik, hogy ott valami boot-ot befolyásoló programot le kell cserélni a Mint-ben, de az csak a bootolhatóságot befolyásolja. De ezt majd a megfelelő topicban megkérdezem.

Szóval a kérdés lezárt, összefoglalva a későbbi keresők számára:

LiveUSB boot, Grub-ban kernelparaméternek beírni a sor végére: nomodeset

Köszönöm a segítségeteket!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A nomodeset paraméterrel

#12 casper -> live-boot
https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer...
-- igazából néha azt is befolyásolja, hogy csak telepíteni tudsz, vagy Live rendszert is tudsz futtatni és telepíteni is tudsz.

A

nvme_load=YES

kapcsolót nem próbáltad?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A nomodeset paraméterrel

#14 De igen, próbáltam a Kendek-féle live betöltése közben, akkor sem látta az újfajta wincsesztert. De mondom, az eredeti Mint 18.3-as live látta, enélkül a paraméter nélkül is.

Esetleg az lehet, hogy a Kendek-féle telepítőt olyan rendszeren készítettem, ahol nem volt ilyen újfajta winyó. (?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon install

@#13

Tresor

Ezt nekem írtad?

Köszönöm, de tudom mit vettem :-)

Ez a winyó volt az egyik oka, hogy ezt a laptopot vettem.

Én felismertem, csak a telepítő nem :-))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A nomodeset paraméterrel

@#17

Tresor

Köszönöm, persze, hogy nem vinyó,  csak így neveztem. Mondom ismerem, ezért vettem.

De azért köszi. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A nomodeset paraméterrel

#15 Kendek-et (csak) az ubuntu.hu fórumon tudod kérdezni erről a jelenségről. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve