Fórum:
Nem tudom jó-e ez itt vagy off de teljesen elakadtam és itt van 1-2 okos emberke.
Van az a mini PC-m amit nyúzogatok rendesen, eredetileg Win10-el jött ki és kisebb-nagyobb szenvedések árán felrántottam rá dualba a Win mellé egy Ubuntut.
Namost a mini pc-t tegnap sikerült elküldenem az örök vadászmezókre.
Nem ok nélkül, az volt a tünet hogy ha a Win indult, vagy a pc-t kihúztam a konnektorból akkor a Win simán, de az Ubi csak a 8-10. próbálkozásra indult el. (Mivel ez így nem túl életszerú, nekiestem a biosának, hátha.)
Ha ezután nem volt áramszünet vagy nem kellett a Win akkor pöccre indult az Ubi. Mintha a bios megjegyezte volna a jó állapotot.
Ha épp nem indult, akkor elkezdte kiírkálni hogy cable bad meg usb cable bad.
Mivel egy alaplapra forrasztott 64GB emmc tárhelye van, így a kábelhiba kizárva.
Ezért én szépen elkezdtem kotorászni a biosába, komolyan mondom ez az UEFI bios megszégyenít asztali gépeket is, kilométer hosszan vannak a beállítási lehetpségei.
Nem vezett semmi eredményre, és mivel USB bad is volt a hibaüzenetekbe, tegnap egy laza mozdulattal letiltottam a az usb XHCI modet.
Majd amikor rányomtam a save-re, akkor láttam meg a szemem sarkából hogy az usb EHCI mode meg alapból disable de akkor már ment az enter.
Így most van egy olyan pc-m, ami csakis kizárólag USB portokkal van szerelve, én meg ugye letiltottam az usb-t, és így elvesztette minden kapcsolatát a külvilággal.
Indítom, szépen bootol a Win (az az elsődleges, a grubot nem tudtam beállítani, a Winloader az első) és az égvilágon semmit nem tudok csinálni mert se egér, se bill, se semmi.
Namost 1 napja túrom a netet, nincs ennek a noname mini pc-nek nagy szakirodalma.
Amiket találtam, más mini pc-k, az a bekapcsoló gomb+hálózatba bedugás opciókkal resetel.
Deviszont. Az enyémben, bár van benne bios elem, mivel a pc 2016-ban lett véve, az elem nulla voltos, azaz mintha nem is lenne.
Valószínűleg csak a cmos órának adta a tápot pár évig.
És akkor itt jön a csavar.
Hogyan működik akkor a biosa?
Ezt eléggé hosszas netes turkálás után, egy eldugott threadbe fedeztem fel talán az XDA fórumán.
Ez a bios az emmc tárhelyen tárolja a beállításait.
Ami igaz lehet mert nulla voltos bios elemmel is amit beállítottam rajta, azt másnap áramszünet után is tudta.
És az Ubuntu a lemezkezelőbe mutatott valóban egy mmcblk0 nevű valamit amit se olvasni, se csatolni nem lehetett.
Ezen vannak a bios beállítási adatok tárolva.
Bocs a hosszú előzményért de így tudtam mindent leírni.
Az XDA-n leírták a bios reset menetét, kell hozzá egy flashelő aminek a csipeszes végét rácsíptetik a memóriára, majd felflesselik az új biost.
Mivel ez számomra teljességgel járhatatlan, se flashselőm, de ez még be is szerezhető Ebay-ről, bár drágább mint a mini pc, de a topik szerint magát a tartalmat, a bios alapbeállításait tartalmazó kódsorokat azt égen-földön sehol sem lehet letölteni. Volt aki írt a Cenovonak de semmi válasz, ő is ugyanebbe a cipőbe járt, leölte az usb-t.
Kérdésem, van esetleg bármi más mód hogy visszahozzam az élők sorába a félhalott pc-t?
Nem az ára motivál, kihajítom az elektronikai hulladékudvarba, 2016 óta már megszolgálta a 18ezer forintos árát, hanem a kihívás. Meg sajnálnám hogy egy tökéletes hardver egy picike, elvileg javítható szoftverhiba miatt menjen az enyészetbe.
(ettől amúgy is gutütést kapok, pl. 140ezer forintos panel, kombicirkó és megy a kukába, a szerelő szerint szoftverhibás lett. Akor bakker vedd elő a programozódat, töltsd rá az epromra vagy a mikrokontrollerbe a jó szoftvert. kérjél el 25ezret és mindenki boldog a panel meg nem a kukába végzi.)
Minden ötletet szívesen fogadok, a hegesztőpisztoly, kalapács, plazmavágót is mivel veszíteni valóm nincs, a pc amúgy is használhatatlan.
Ezért én szépen elkezdtem
Beküldte kimarite -
Értékelés:
Ezért én szépen elkezdtem kotorászni a biosába, komolyan mondom ez az UEFI bios megszégyenít asztali gépeket is, kilométer hosszan vannak a beállítási lehetpségei.
Nem vezett semmi eredményre, és mivel USB bad is volt a hibaüzenetekbe, tegnap egy laza mozdulattal letiltottam a az usb XHCI modet.
Majd amikor rányomtam a save-re, akkor láttam meg a szemem sarkából hogy
A BIOS-ba miért nem tudsz ismét belépni, visszaállítani a jó állapotot, ezt nem értem.
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Vagyis meg kéne nyomnom egy gombot azon a billentyűzeten amit nem lát a pc.
Nem csak OS alatt nincs, a postnál sincs.
Amikoe megnyomtam az entert, a bios elmentette hogy usb letiltva, újraindult de már usb portok nélkül.
Beküldte kimarite -
Értékelés:
PS2 bemenet van?
Beküldte kimarite -
Értékelés:
https://www.youtube.com/watch?v=SgCtf1bbKF4
Elemet nem kehetne benne cserélni?
Beküldte T.István -
Értékelés:
Forrrasztani kell?
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Beküldte T.István -
Értékelés:
Beküldte lala -
Értékelés:
"BIOS resethez áram kell"
Az első PC-m user manuáljában a BIOS resethez a következőket ajánlja:
Áramtalanítsuk a gépet, vegyük ki az elemet, és az elemtartóban lévő pólusokat
rövid időre (kb.10 sec) zárjuk rövidre valamilyen fém tárggyal - praktikusan egy
csavarhúzóval.
Egyébként, tapasztalatom szerint ezek az elemek elég sokáig bírják.
Nem lennék benne biztos hogy egy 2016-os elem már teljesen le van merülve.
Persze, ha műszerrel le lett mérve, - az más !
Beküldte T.István -
Értékelés:
De egyébként én is arra hajlok, hogy ki kell forrasztani az elemet, és a műveleti sorrendnél, amikor az elem kivétele következik, azt teljesen eltávolítani, majd az összes kondit kisütni, és pihentetni sokáig. Ezek a low ESR kondik akár 2 napig is képesek számottevő feszkót tárolni. Hátha az RTC hibától így reseteli magát. (nem biztos, lehet csak kiírja, hogy hiba van, lépj be a BIOS SETUP-ba és korrigáld.
Ha amúgy a Cenovo egy Lenovo koppintás, akkor szükség lehet mikrokapcsolóra, amit a BIOS csip adott lábaira kell forrasztani vezetékekkel, boot során sürűn nyomkodni, el kell kapni a megfelelő pillanatot. Ilyen műveletekről sok videó van a YT-n, első körben azonosítani kellene, hogy ugyanaz az IC van a kütyün is, mint a videón... (ha más nem jön be)
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Az elemnek semmi köze a bioshoz. Van az alaplapon egy 8 lábú csip, ez egy írható-olvasható nem felejtő memória, a típusra w25q64. Valóban megtaláltam az alaplapon. Ebbe van bios és annak a beállításai. Az alaplapra forrasztott emmc nand flash memória, ez nálam egy 64 GB méretű, ezen, ennek az első, írásvédett néhány 10 MB méretű partícioján van a bootloader. Es olyasmi mint az Androidos eszközök bootloadere mivel az egész mini pc alkalmas Android telepítésére és futtatására is, ez volt az Intel Z8300 sorozat fő csapásiránya, mobil platform, pl. tabletek. A Windows később jött be a képbe.
A bootnál ez a bootloader betölti a csipbol az efit, az megnézi az említett csiobe a beállításokat és így indul a biosa. Mivel én letiltottam az usb-t, a csipet kell egy külső flash íróval újraírni, más megoldás nincs. Csak ehhez kell egy flash célhardver és kell a bios es annak az összes alapbeállítása.
Beküldte lala -
Értékelés:
pihenteted. Volt már úgy hogy egy nagyon makacs hibajelenségnél segített.
Közben pedig - ha gondolod - utánajárhatsz annak hogy hol és kivel lehetne újraíratni a
flash memóriát. (Amennyiben a pihentetés nem segít.)
Elemet nem lehetne benne cserélni?
Beküldte kimarite -
Értékelés:
És az Ubuntu a lemezkezelőbe mutatott valóban egy mmcblk0 nevű valamit amit se olvasni, se csatolni nem lehetett.
Mert a befűzés helyén olvasható, írható.
Új elemet beteszel, hagyod egy ideig, ki- és bekapcsolod a gépet, majd kiveszed - segíthet.
Ezt kéne kezelnie valamilyen alkalmazásnak, nem lenne jó, ha törlöd. Az MBR-t lehetett menteni, talán a BIOS-t is lehet, vagyis lehetett volna. BIOS jelszó feloldó alkalmazást találtam, de mást nem. Megpróbálhatsz írni a gyártónak is (alaplap vagy gép).
Tibi! Válaszolni akartam
Beküldte Koppány -
Értékelés:
Tibi! Válaszolni akartam neked egy gondolattal, hátha segítene, de sikerült egy másik témában hozzászólnom mert két ablak volt nyitva én meg elbambultam, elnézést :).
Ez volt:
hülye kérdés, az alaplapra sehová nem lehet egyéb portot csatlakoztatni?Mintha láttam volna már olyan ps 2 megoldást, ahol az alaplapra a port kábellal volt csatlakoztatva. Nincs erre lehetőség az alaplapodon?
Tibi! Válaszolni akartam
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
de igen, van 2 üres, ismeretlen port is a mini alaplapon. Egyik 8, a másik 16 pines, lapos fajta, amibe bedugva a szalagkábelt, egy fület kell lehajtani és így rögzíti.
Nekem is eszembe jutott ami neked de a fél netet feltúrva sem találtam a 2 darab csatlakozóról egy sor leírást, az esetleges innen újraflesselés menetéről meg még ennyit se.
Sajnos a félnoname tarmékek velejárója a támogatás és a dokumentáció teljes hiánya. Ezeket gondolom úgy tervezik hogy amíg működik addig megy, utána meg hulladékudvar.
A telefonok 70%-a ugyanez.
Másik topikba válaszolással én is jártam így,
Ph.-n nagyot néztek amikor véletlenül a W10 topikba beszaladt egy 100W subwooferes témához írt hozzászólásom az elektronika topik helyett.
Tibi! Válaszolni akartam
Beküldte Koppány -
Értékelés:
Tibi! Válaszolni akartam
Beküldte Koppány -
Értékelés:
https://www.conrad.de/de/o/usb-firewire-seriell-parallel-karten-0415110.... itt talán lehetne találni egy passzolót, ha van szlotod hozzá.
Tibi, ha még érdekel egy mini PC
Beküldte T.István -
Értékelés:
Ezt találtam, ha érdekel. Szerintem bőven többet tud, mint a régi. (Az eladó full megbízható, én sokat vásárolok tőle)
https://www.vatera.hu/asus-vivopc-vc62b-miniszamitogep-intel-4-gen-4gb-ddr3-120gb-ssd-3099330440.html
Tibi, ha még érdekel egy mini PC
Beküldte 444tibi -
Értékelés:
Most van a tönkretett mini pc-m bios újraíráson, várom az eredményt. Ha nem sikerül akkor nézek helyette valamit.