Canon Pixma MP280/MP282 - nyomtató OK, scanner NOK

Segítséget kaptál? Szívesen töltöd itt az idődet? Visszajársz hozzánk? Támogasd a munkákat: Ko-fi és Paypal!

Fórum: 

Sziasztok!

Canon Pixma MP282 nyomtatóm van. Linux Mint Cinnamon 22.1 64bit rendszer automatikusan telepítette a nyomtatóhoz a drivert. Nyomtat is szépen. Viszont a scanner rész nem akar működni.

A gyártói honlap szerint nincs linux-hoz driver.  Windows-hoz és MacOS-hez van csak.

Olvasgattam a fórumot, hátha valakinek volt hasonló problémája. Nem lettem sokkal okosabb.

scanimage -L parancsra ezt írja ki:

scanimdevice `pixma:04A91746_A33A27' is a CANON Canon PIXMA MP280 multi-function peripheral

(Ezt a parancsot is fórumon olvastam. Kezdő, nagyon kezdő linux-os vagyok.)

Szerintetek megoldás lehet, WINE + a gyári windows-os telepítője?

A „Szkenner” alkalmazásban

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#1 Köszönöm szépen! Működik!

Nem is tudtam, hogy van így külön szkenner program. Még nagyon sokat kell tanulnom a linux-ról.

kami911 képe

A „Szkenner” alkalmazásban

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2 Örülök a sikernek. Általánosságban érdemes telepítés előtt jól körbenézni, lehet a kiválasztott dolog már fent van a Linux-on. Általában jóval kevesebb dologhoz kell külső dolgot telepíteni.

Egy másik megoldás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem például egy xerox workcentre 6015 típusú nyomtatóm van, és nem látja a scenner alkalmazás. Gondoltam sebaj, majd szépen a gépre szkennelek. Vannak eszközök, nem tudod, a tied ilyen-e, hogy közvetlenül a gépre lehet küldeni amit beszkennelünk, tehát nem programból szkennelünk. Meg is próbáltam, és persze nem sikerült, mivel nincs joga a szkennernek csak úgy a gépre írni, nem úgy, mint windows alatt, hogy boldog, boldogtalan tud a gépre másolmni. 

Utána olvastam, és egyszerűen csak annyit kell csinálni, hogy létre kell hozni egy FTP (File Transfer Protocol) kapcsolatot a gép és szkenner közt, és máris fel tudja tölteni a gépre az eszköz, amit szkennelünk.

Még nekem sem volt időm ezt megoldani, és most már nem is tudom, hogy hogyan oldjam meg, mivel, a nyomtatóból hálózati nyomtatót csináltam, hogy a családban mindenki tudja használni, ne csak az, aki közvetlenül usb porton csatlakozik a nyomtatóhoz.

Van arra is lehetőség, amikor szkennelek, hogy kiválasszam, hogy hálózatra külde az eszköz, amit beszkennelt. De a hálózatra hova? Szóval tényelg... Aki Linuxra vált, és mindent is akar csinálni az oprendszerrel...., Na de nem is így fogalmazok, hanem a következő képpen :) Szóval hasznos a Linux, mert az ember a használatával, akaratlanul is mély és átfogó, szinte mindenre kiterjedő ismereteket szerez a informatika világából.

Például, hogy beüzemeljem a most már hálózati nyomtatóként funkcionáló nyomtató szkennerét, mélyebb ismeretekre van szükségem, a helyi hálózatok működéséről. Különben nem lesz szkennelés. Windows alatt, teljesen elbutultam, mert mindent csak bedugtam és kész :)  

Egy másik megoldás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4 A Pixma MP282 nyomtatónak semmiféle hálózati szolgáltatása nincs. Csak egy USB portja van, és tápcsatlakozó, ennyi.

Még nekem sem volt időm ezt megoldani, és most már nem is tudom, hogy hogyan oldjam meg, mivel, a nyomtatóból hálózati nyomtatót csináltam...

Hát pedig ez volt az első lépés amit meg kellett tenned. Ezután lehet továbbmenni. Kell egy FTP szolgáltatás egyik gépre. Ez lehet necces, mert a sima FTP protokoll (amit a multifunkcid tud) ma már nem támogatott, mert nem biztonságos.

De talán a vsftpd csomag együtt tud működni a gépeddel. Fel kell telepíteni. Lesz egy /etc/vsftpd.conf fájl, azt kell szerkeszteni, engedélyezni kell figyelést, stb. Ha már itt tartasz esetleg kérj segítséget, de vannak infók a weben, és vannak YT videók is a bekonfigurálásáról.

Tűzfalban engedélyezni kell a bejövő forgalmat.

Majd nézd át a készülék dokumentációját, elérhető a xerox oldalán, ha nincs meg, és állítsd be aszerint. (gondolom meg kell adnod a gép IP címét, és bejelentkezési adatokat.)

A routerben érdemes fixre állítani a érintett PC IP címét...