Beküldte Ivan -
Fórum:
Sziasztok!
Canon Pixma MP282 nyomtatóm van. Linux Mint Cinnamon 22.1 64bit rendszer automatikusan telepítette a nyomtatóhoz a drivert. Nyomtat is szépen. Viszont a scanner rész nem akar működni.
A gyártói honlap szerint nincs linux-hoz driver. Windows-hoz és MacOS-hez van csak.
Olvasgattam a fórumot, hátha valakinek volt hasonló problémája. Nem lettem sokkal okosabb.
scanimage -L parancsra ezt írja ki:
scanimdevice `pixma:04A91746_A33A27' is a CANON Canon PIXMA MP280 multi-function peripheral
(Ezt a parancsot is fórumon olvastam. Kezdő, nagyon kezdő linux-os vagyok.)
Szerintetek megoldás lehet, WINE + a gyári windows-os telepítője?
A „Szkenner” alkalmazásban
Beküldte kami911 -
Értékelés:
A „Szkenner” alkalmazásban nem látod? Ez próbáld ki először!
Esetleg ez nem segítség?
Szkennelés
Beküldte Ivan -
Értékelés:
Nem is tudtam, hogy van így külön szkenner program. Még nagyon sokat kell tanulnom a linux-ról.
Beküldte kami911 -
Értékelés:
Egy másik megoldás
Beküldte Soolt -
Értékelés:
Nekem például egy xerox workcentre 6015 típusú nyomtatóm van, és nem látja a scenner alkalmazás. Gondoltam sebaj, majd szépen a gépre szkennelek. Vannak eszközök, nem tudod, a tied ilyen-e, hogy közvetlenül a gépre lehet küldeni amit beszkennelünk, tehát nem programból szkennelünk. Meg is próbáltam, és persze nem sikerült, mivel nincs joga a szkennernek csak úgy a gépre írni, nem úgy, mint windows alatt, hogy boldog, boldogtalan tud a gépre másolmni.
Utána olvastam, és egyszerűen csak annyit kell csinálni, hogy létre kell hozni egy FTP (File Transfer Protocol) kapcsolatot a gép és szkenner közt, és máris fel tudja tölteni a gépre az eszköz, amit szkennelünk.
Még nekem sem volt időm ezt megoldani, és most már nem is tudom, hogy hogyan oldjam meg, mivel, a nyomtatóból hálózati nyomtatót csináltam, hogy a családban mindenki tudja használni, ne csak az, aki közvetlenül usb porton csatlakozik a nyomtatóhoz.
Van arra is lehetőség, amikor szkennelek, hogy kiválasszam, hogy hálózatra külde az eszköz, amit beszkennelt. De a hálózatra hova? Szóval tényelg... Aki Linuxra vált, és mindent is akar csinálni az oprendszerrel...., Na de nem is így fogalmazok, hanem a következő képpen :) Szóval hasznos a Linux, mert az ember a használatával, akaratlanul is mély és átfogó, szinte mindenre kiterjedő ismereteket szerez a informatika világából.
Például, hogy beüzemeljem a most már hálózati nyomtatóként funkcionáló nyomtató szkennerét, mélyebb ismeretekre van szükségem, a helyi hálózatok működéséről. Különben nem lesz szkennelés. Windows alatt, teljesen elbutultam, mert mindent csak bedugtam és kész :)
Egy másik megoldás
Beküldte T.István -
Értékelés:
Még nekem sem volt időm ezt megoldani, és most már nem is tudom, hogy hogyan oldjam meg, mivel, a nyomtatóból hálózati nyomtatót csináltam...
Hát pedig ez volt az első lépés amit meg kellett tenned. Ezután lehet továbbmenni. Kell egy FTP szolgáltatás egyik gépre. Ez lehet necces, mert a sima FTP protokoll (amit a multifunkcid tud) ma már nem támogatott, mert nem biztonságos.
De talán a vsftpd csomag együtt tud működni a gépeddel. Fel kell telepíteni. Lesz egy /etc/vsftpd.conf fájl, azt kell szerkeszteni, engedélyezni kell figyelést, stb. Ha már itt tartasz esetleg kérj segítséget, de vannak infók a weben, és vannak YT videók is a bekonfigurálásáról.
Tűzfalban engedélyezni kell a bejövő forgalmat.
Majd nézd át a készülék dokumentációját, elérhető a xerox oldalán, ha nincs meg, és állítsd be aszerint. (gondolom meg kell adnod a gép IP címét, és bejelentkezési adatokat.)
A routerben érdemes fixre állítani a érintett PC IP címét...