Biztonságos jelszavak ismérvei

kimarite képe

Fórum: 

A könyvlaphoz további javaslat: alsó és felső vonás karakterek szerepeltetése (uppercase/lowercase)

kimarite képe

Az internet biztonságos használata

És ennél a másik könyvlapnál a 18 karakterről említést be kéne fűzni -és linkelni a másik könyvlapot is- a mondatba. Mert így megtévesztő a tájékoztatás: egyik könyvlapon 8 (legalább 8), a  másik könyvlapon 18. :)

Második lépésként érdemes figyelni az erős jelszavak használatára. A jó jelszó legalább 8 karakter hosszú, és tartalmaz betűket, számokat és speciális karaktereket is. Fontos, hogy ne használjunk ugyanazt a jelszót több különböző helyen, és érdemes rendszeresen cserélni azt.
https://linuxmint.hu/sugo/az-internet-biztonsagos-hasznalata

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én meg ezt

Javasolnám újra gondolni / kiegészíteni:

A biztonságos online vásárláshoz érdemes olyan fizetési módokat használni, mint például a hitelkártya vagy a PayPal, melyek nagyobb biztonságot nyújtanak, mint például az átutalás.

Először is: Az átutalás eléggé biztonságos, fizikai kockázat csak a felhasználói oldalon van, pl. rossz számra utalás, de ez minden. 8+1 évig kötelező nyilvántartani, azaz nyomon követhető, és számlaszám ismeretében más levenni nem, max. rátenni / utalni tud oda.

A kártya csak úgy biztonságos, ha virtuális kártya (ennek sokféle megvalósítása van, hazai bankoknál jellemzően egy külön álladó kártya (ami lehet csak egy kártyaszám, mint OTP esetében, vagy fizikai plasztik, mint Erste esetében, erre fel lehet tölteni egyenleget, ami 24 óráig él, abból lehet vásárolni. Revolut esetén meg akár egyszer használatos kártyát (kártya számot) is lehet használni.

Az EU területén érvényes a 3D security, a netes kártyás vásárlásokat külön jóvá kell hagyni pl. mobilos applikációval is, de ez csak az EU, ill olyan országok esetén működik, akik csatlakoztak ehhez a pénzügyi egyezményhez. Vannak még bőven helyek, ahol ez nem lett bevezetve, tehát lehet vásárolni enélkül is.

Alapból a kártya esetében az a kockázat, hogy azokat az adatokat, amiket megadunk vásárláskor, azokat a weben le lehet másolni / menteni, de lehet az eszközre is települve valami huncutság, ami másolatot készít róluk.

Ugye, ahogy vásárláskor is elegendőek a fizetéshez ezek az adatok, azokat később is felhasználhatja másvalaki, aki lementette, saját célokra. A 3D security erre kínál megoldást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Én meg ezt

#2 Köszi, ha vannak még megjegyzések szívesen veszem. Kimarite a képet még szándékoztam én is beletenni, csak még nem jutottam el oda. Köszi a visszajelzéseket. Minden további visszejelzést is örömmel veszek!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én meg ezt

#2.1 Nézem majd...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

3-D Secure vagy Secure Code | Internetes biztonsági szolgáltatás

#2 A PSD-t és a PSD2-t ismerem (Payment Services Directive). De nézem (a bank weboldalán), a „3-D Secure vagy Secure Code” ugyanazt takarja. :)
Tehát egyszer kapsz egy kódot SMS-ben, majd utána a telebankos PIN kódodat is kell használnod a vásárlás érvényesítéséhez.

Egy jegy (színház, mozi, rendezvény) vásárlásakor a pénzügyi szolgáltató bekéri a telefonszámot is, és azt a mezőt nem hagyhatom üresen. Szép adatbázis kerekedik így egy nekem teljesen ismeretlen bank kezébe..., nyilván a fenti oka van, de azért hát nem a legjobb.

Applikációt nem telepítek telefonra, ezt mondtam a kedves drogériás pénztáros hölgyeknek is ;), ha azzal lehet nyerni, akkor én nem fogok. :) ... de majd egyet kipróbálok (harmadik fél áruházból a telefonon), mert éppen a héten kerestem útmutatást, hogy az ünnepek alatt hogyan jutok el valahova, és elsőre elég fura volt, amit mutatott, másodjára rendben. Mármint majdnem minden rendben, mert azt nem írta a  böngészős API, hogy a két busz most egy útvonalon jár (a hosszabb), és ami 20 perccel korábban jön, az is jó lesz. Ismerős is említette, ezzel a közlekedési applikációval gondok vannak.., közben a fejlesztő (közlekedési vállalat) azt írja, minden rendben.

Akkor erről beszélünk mindketten:

A mindent átszövő digitalizáció folyamata már a kétezres évek elején is kopogtatott a pénzügyi szolgáltatói szektor ajtaján, igazán azonban a 2010-es évek második felében, a fintech forradalommal rúgta be az ajtót. Ekkorra számtalan új szolgáltatási ötletet, a felhasználóknak olcsóbb és egyszerűbb működést ígérő fintech vállalkozás jutott el odáig, hogy komoly kockázatitőke-befektetések után már széles körben is elkezdtek szolgáltatásokat is kínálni.

Ez viszont előhozott két komoly problémát is: egyrészt a banki ügyfelek különböző adatait csak a bankok ismerték, miközben számtalan cég jött elő olyan ötletekkel, melyekhez ismerni kellett volna nem beazonosítható, „ömlesztett” csomagban ezeket az adatokat. Másrészt újra kellett gondolni a pénzügyi tranzakciók biztonságának fogalmát is, hiszen a jellemzően erős felügyelet alatt lévő bankok mellett így már más piaci szereplők – lásd a PayPal, Revolut, Transferwise vagy a magyar Simple és Barion -- is kínáltak ilyen – online fizetési, mobilfizetési -- szolgáltatásokat.

E piaci igényekre válaszul jött létre az Európai Unió második (vagy módosított) pénzforgalmi irányelve – az angol elnevezéséből fakadó rövidítéssel a PSD2. Az irányelv deklarált célja a pénzügyi szektorban a verseny növelése, a digitális szolgáltatások terjedésének elősegítése, és ezáltal a díjak csökkentése: elsősorban azáltal, hogy a bankok mellett más szereplők belépését is ösztönzi e területre.

Ehhez a PSD2 kötelezte a bankokat, hogy hozzanak létre egy, ügyfelek adataihoz szabályozott hozzáférést biztosító platformot (szaknyelven: API-t), ami támogatja az új fintech cégeket abban, hogy fejleszthessék szolgáltatásaikat, illetve megengedi számukra, hogy online fizetési tranzakciókat indíthassanak vagy fogadjanak.

Mindez persze együtt járt különböző biztonsági lépésekkel is. Egyrészt a fintech szolgáltatókra is vonatkoznak immáron felügyeleti szabályok és előírások – ha nem is olyan mértékben, mint a hagyományos kereskedelmi bankokra. Másrészt növelték a fizetési tranzakciók biztonságát is: ezt szolgálja az ún. erős ügyfél-hitelesítés, amely kifejezetten az ügyfelek védelmét biztosítja (ez az, amikor pl. egy kártyával történő online vásárlás esetén két, egymástól független azonosítót kell megadnunk az adott tranzakció jóváhagyásához). (*)
___

Az EU PSD2-irányelve (az angol Payment Service Directive kifejezés rövidítése) minden digitális fizetési metódust érint. Az Ön bankjától függ, hogy az újfajta azonosítás egészen pontosan mit jelent.

Az eljárás célja, hogy az online fizetési szolgáltatások igénybevételekor és bankkártyás fizetéskor a felhasználókat védjék. Például igazolható legyen, hogy valóban a bankkártya tulajdonosa használja azt.

Az irányelv szerint három különböző azonosítási típus lehetséges:

  1. Valaminek az ismerete. Például egy jelszó, válasz egy titkos kérdésre vagy egy PIN-kód.
  2. Valaminek a birtoklása. Például az Ön okostelefonja, okosórája, vagy egy Token.
  3. Biológiai tulajdonságok (tulajdonságok vagy viselkedés). Például ujjlenyomat, arcfelismerés, szemszkennelés).

Minden fizetéskor két különböző, egymástól független azonosítási típust kell használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én meg ezt (off)

#2 :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én véleményem

Őszintén, ki az aki 18 karakteres, semmihez sem köthető ad-hoc karakterkombináicót megjegyez? Ráadásul ezekből 30-40 darabot, ugye minden weboldalhoz, bejelentkezéshez, applikáicóhoz eltérőt és ezeket még pár hetente váltogatja is...?
Ez szerintem abszolút abszurdum, vagy Sheldonnak kell lennie minden nagymamának és minden usernek.
Jelszószéfet meg én nem használok nem szeretem. Valamint ha bármiből kifolyólag annak a master passwordját sikerül megszerezni, na akkor van aztán baj mivel így egy lépésben mindent megszereztek.

Ezokból énnekem mindenhol ugynaz a jelszavam, banki appom nincs, weben végzem a banki tranzakcióimat ott meg akár 123456 is lehet a password mivel 2FA sms azonosítás történik,
Esetleg belefuthatok egy olyan elvetemült etikátlan hekkerbe aki visszaél az Elmű jelszavammal és bejelent egy villanyóraállást.

Céges környezetben meg amúgy is teljesen más és előírt módszerekkel  operálnak ezért én kimaradok ebből a 18 karakteres hetente változtatós buliból.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Én véleményem

#3 Pár dolgot még nem írtam bele amit akartam. Egyrészt ezek legyenek inkább passphrase-k mint password-ök, azaza olyan szavakat szerintem tartalmazhatnak, amik nem a legelterjedtebbek, akár magyar nyelvűek is. Ebből többet összerva, ragozva, módosítva még mindig jobb, mintha valakinek 8 karakteres jelszava van.Másrészt használhatsz jelszótárat, mint amilyen mondjuk a Firefox böngészőbe is be van építve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én véleményem Én véleményem

#3.1

#3.1 Kami oké de mi van azokkal a már lekövethetetlen számú szerverszolgáltatókkal akiken keresztülmegy minden létező adat, élőkép, jelszó?
Kezdem a nagyokkal, Almáéknál a Siri, a totális távoli okosotthon vezérlések, Gugliék, a Microsoft, felhőtárhelyek?
És ezek mégmég talán okésak is bár volt nem egy nagy port felvert eset ezeknél is.
De mivan a noname kiskínai wifikamerákkal, a többi io eszközzel aminek a hátterében mindegyiknek egy szerver áll amin átfut minden?  Ilyen ma már 10000számra múködik mert ugye alapkövetelmény hogy a nagy világban bárhol van  valaki, rá tudjon pillantani a wifis mosógépére, kenyérpirítóra, 2 sarokról nyissa a kertkaput stb.
Ewelink, Gira stb. stb. és társai, teljes hozzáféréssel rendelkeznek egy okosotthon felett.
Itt nem a password mérete, minősége lesz a gátló tényező hanem szervert és a szolgáltatásokat üzemeltető cég megbízhatósága.
Egy wifis noname távoli eléréssel rendelkező nevenincs kamera, amiből több 10millió üzemel, egy noname kínai szerveren keresztül érhető el.
Senki ne csodálkozzon ha holnap megjelenik az xhamster.com  -on a hálószobai kamera egy intim jelenete.
Érdekes módon a jelszavakat, azok biztoságosságát említik mindenhol, az user erre még oda is figyel, ugyanakkor ilyen, fennt említett kis cégekre szó nélkül rábízza magát, a magán és intim szféráját, lakáskulcsot is ad nekik átvitt és valós ételemben is.
Én ellentmondásosnak érzem ezt így.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én véleményem

#3 ki az aki 18 karakteres, semmihez sem köthető ad-hoc karakterkombináicót megjegyez

Nem jegyzem meg, de füzetben megvan mind. xD
Köthető valamihez..., csak az nagyon egyéni legyen,

Ugye, a LastPass-t ne használd ;), de például a KeePassXC (más a neve Linuxra és Androidra) jó lehet (open source, password database works offline and requires no internet connection), de a Bitwarden-t is említik sokan.
https://ssd.eff.org/module/creating-strong-passwords

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszókezelés margójára

Csak lazán kapcsolódva jelszó témához:

1. Vannak olyan adatbázis kezelő  rendszerek, illetve egyéb rendszerek (VPN is van ilyen) amik esetében nem lehet különleges karaktereket, beleértve az ékezetes karaktereket használni, jelszónak, de még username-nak sem.

2. Mostanában szembesültem azzal, vannak olyan UEFI megoldások (HP laptop), amibe a Windows 10 belepiszkál. Konkrétan felveszi Userként a Windows felhasználót az UEFI-be, annak jelszavával, és aztán az UEFI SETUP-ba eztán csak ezzel az User-el lehet. A dolog hátulütője, hogy az UEFI felületen a karakterkódolás nem magyar, hanem angol. Esélytelen belépni, hacsak nem faékegyszerű angol karakteres a jelszó. Konkrétan majdnem kizártam magam, és resetelni sem lehet ezt, mert amíg támogatott volt, a HP support biztosított ehhez egy spéci firmwaret, amihez mindenféle igazolás kellett, de most már ez sem járható út. Nagy nehezen sikerült belépni, törölni az UEFI-ben a User-t, majd szépen lejelszavaztam a hozzáférést, így a Windows nem piszkálja, nem tudja a jelszót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | miegymás

#4 A dolog hátulütője, hogy az UEFI felületen a karakterkódolás nem magyar, hanem angol.

Megoldás nincs erre?
A GRUB-nál sajnos belefutottam egy bugba, úgyhogy nem tudok billentyűzetkiosztást állítani. Különösebben ez nem fontos, csak ugye akkor lenne, ha be kéne gépelnem az = karaktert.
Másik bug (legyen mozgalmas az ember napja):

De lehetséges, hogy ez a WirePlumber eltávolításával függ össze. Valahogy ez nem stimmt Debian rendszeren, eltávolítottam. Azonban még utána is vannak problémák a hangrendszerrel...:

systemctl --user status pipewire.{socket,service} --no-pager -l
● pipewire.socket - Multimedia System
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 09:30:28 CET; 1h 30min ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pipewire.socket

dec 26 09:30:28 debkim systemd[1577]: Listening on Multimedia System.

● pipewire.service - Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 09:30:28 CET; 1h 30min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1596 (pipewire)
      Tasks: 4 (limit: 9280)
     Memory: 9.7M
        CPU: 312ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pipewire.service
             ├─1596 /usr/bin/pipewire
             └─1603 /usr/bin/pipewire-media-session

dec 26 09:30:28 debkim systemd[1577]: Started Multimedia Service.
dec 26 09:30:28 debkim pipewire[1596]: Failed to receive portal pid: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Could not get PID of name 'org.freedesktop.portal.Desktop': no such name

A javítás ez,

systemctl --user enable --now pipewire

... mégsem -de tegnap még jó volt- hanem ez.

systemctl --user restart pipewire

Ellenőrzésnél így már rendben:

systemctl --user status pipewire.{socket,service} --no-pager -l
● pipewire.socket - Multimedia System
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 09:30:28 CET; 1h 31min ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
      Tasks: 0 (limit: 9280)
     Memory: 0B
        CPU: 0
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pipewire.socket

dec 26 09:30:28 debkim systemd[1577]: Listening on Multimedia System.

● pipewire.service - Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 11:01:55 CET; 2s ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 35532 (pipewire)
      Tasks: 4 (limit: 9280)
     Memory: 9.5M
        CPU: 95ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pipewire.service
             ├─35532 /usr/bin/pipewire
             └─35534 /usr/bin/pipewire-media-session

dec 26 11:01:55 debkim systemd[1577]: Started Multimedia Service.

A D-BUS-t kell állítólag rávenni, hogy a kilépéskor a felhasználói környezettel lépjen ki... . Ezt még csak megtaláltam:
https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=150885
https://wiki.gentoo.org/wiki/Pipewire#Prerequisites

exec dbus-launch --exit-with-session _$XDG_SESSION_DESKTOP_

A session (be kell helyettesíteni a fenti parancssorba):

echo $XDG_SESSION_DESKTOP

Mmm, itt valami nem stimmel (env). No, meg is nézem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | miegymás

#4.1 Javítva így:

A session (be kell helyettesíteni a fenti parancssorba a parancssor kimenetét):

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | Panel beállítások

#4.1 A Hang kisalkalmazás témát továbbvíve...

2D munkamenetben voltam (env),

echo $XDG_SESSION_DESKTOP
cinnamon2d

most már a kompozitálásban vagyok.

echo $XDG_SESSION_DESKTOP
cinnamon

De a PipeWire-nél,

pipewire[1596]: Failed to receive portal pid: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Could not get PID of name 'org.freedesktop.portal.Desktop': no such name

és a Hang kisalkalmazásnál így is ugyanaz a probléma, és a Panel beállításoknál, annak jobb oldali elemeinél (Jobb oldali zóna) egyik munkamenetben sem volt hatással az ikonok méretére a változtatásom.

Csak akkor tudom levenni a beállítást 16px-re (Szimbolikus ikon mérete), ha előtte átváltok a Témák megváltoztathatják a betűk méretét beállításra (Betűméret). Miután ide váltottam, kicsinyíthető a Hálózatkezelő és Energiakezelő ikon. Ezzel helyrejön a probléma, tehát a betűméretet visszaválthatom 10 px méretre (Naptár kisalkalmazás). Érdekes...

Elnézést a kitérőért.

( a hang szabályozása most a KMix alkalmazással történik - nem igazán kényelmes )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | WirePlumber, PipeWire

#4.1.2 Jött vissza a WirePlumber | Debian 11 !

sudo apt-get -t bullseye-backports install gstreamer1.0-pipewire libpipewire-0.3-{0,dev,modules} libspa-0.2-{bluetooth,dev,jack,modules} pipewire{,-{audio-client-libraries,pulse,bin,jack,alsa,v4l2,tests,doc}}
sudo apt-get install wireplumber{,-doc} gir1.2-wp-0.4 libwireplumber-0.4-{0,dev}
sudo cp -vRa /usr/share/pipewire /etc/
systemctl --user --now enable wireplumber.service

Utána megcsináltam ezt,
https://wiki.archlinux.org/title/WirePlumber#Simultaneous_output_to_multiple_sinks_on_the_same_sound_card
és ezt (sudo systemctl edit --full rtkit-daemon.service),
https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/wikis/Performance-tuning#rlimits
de még van mit javítani (első, második kimenet rendben):

wpctl status
PipeWire 'pipewire-0' [0.3.61, debkim@debkim, cookie:443638617]
 └─ Clients:
        32. pipewire                            [0.3.61, debkim@debkim, pid:1582]
        33. WirePlumber                         [0.3.61, debkim@debkim, pid:1581]
        34. WirePlumber [export]                [0.3.61, debkim@debkim, pid:1581]
        53. Cinnamon Volume Control Media Keys  [0.3.61, debkim@debkim, pid:1737]
        54. xdg-desktop-portal                  [0.3.61, debkim@debkim, pid:1725]
        55. ALSA plug-in [audacious]            [0.3.61, debkim@debkim, pid:4537]
        56. ALSA plug-in [audacious]            [0.3.61, debkim@debkim, pid:4537]
        62. Cinnamon Volume Control             [0.3.61, debkim@debkim, pid:1925]
        63. Cinnamon Volume Control             [0.3.61, debkim@debkim, pid:1925]
        64. Cinnamon Volume Control             [0.3.61, debkim@debkim, pid:1925]
        65. wpctl                               [0.3.61, debkim@debkim, pid:5638]

Audio
 ├─ Devices:
 │      40. Belső hangforrás                  [alsa]
 │  
 ├─ Sinks:
 │  *   45. Belső hangforrás Analóg sztereó [vol: 0.50]
 │      46. Belső hangforrás Digitális sztereó (HDMI) [vol: 1.00]
 │  
 ├─ Sink endpoints:
 │  
 ├─ Sources:
 │  *   47. Belső hangforrás Analóg sztereó [vol: 1.00 MUTED]
 │  
 ├─ Source endpoints:
 │  
 └─ Streams:
        57. ALSA plug-in [audacious]                                    
             59. output_FL       > 92HD81B1X5 Analog:playback_FL    [active]
             61. output_FR       > 92HD81B1X5 Analog:playback_FR    [active]

Video
 ├─ Devices:
 │  
 ├─ Sinks:
 │  
 ├─ Sink endpoints:
 │  
 ├─ Sources:
 │  
 ├─ Source endpoints:
 │  
 └─ Streams:

Settings
 └─ Default Configured Node Names:
systemctl status rtkit-daemon.service
● rtkit-daemon.service - RealtimeKit Scheduling Policy Service
     Loaded: loaded (/etc/systemd/system/rtkit-daemon.service; disabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 13:24:07 CET; 3min 28s ago
   Main PID: 1475 (rtkit-daemon)
      Tasks: 3 (limit: 9280)
     Memory: 636.0K
        CPU: 16ms
     CGroup: /system.slice/rtkit-daemon.service
             └─1475 /usr/libexec/rtkit-daemon --scheduling-policy=FIFO --our-realtime-priority=89 --max-realtime-priority=88 >

Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.
systemctl --user status pipewire.{socket,service} --no-pager -l
● pipewire.socket - PipeWire Multimedia System Socket
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 13:24:20 CET; 3min 27s ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pipewire.socket

dec 26 13:24:20 debkim systemd[1561]: Listening on PipeWire Multimedia System Socket.

● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 13:24:20 CET; 3min 28s ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1580 (pipewire)
      Tasks: 2 (limit: 9280)
     Memory: 6.7M
        CPU: 849ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire.service
             └─1580 /usr/bin/pipewire

dec 26 13:24:20 debkim systemd[1561]: Started PipeWire Multimedia Service.
dec 26 13:24:20 debkim pipewire[1580]: mod.rt: Can't find xdg-portal: (null)
dec 26 13:24:20 debkim pipewire[1580]: mod.rt: found session bus but no portal
dec 26 13:24:20 debkim pipewire[1580]: mod.x11-bell: XOpenDisplay() failed
systemctl --user status wireplumber.service --no-pager -l
● wireplumber.service - Multimedia Service Session Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/wireplumber.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 13:24:20 CET; 3min 50s ago
   Main PID: 1581 (wireplumber)
      Tasks: 4 (limit: 9280)
     Memory: 5.8M
        CPU: 386ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/wireplumber.service
             └─1581 /usr/bin/wireplumber

dec 26 13:24:20 debkim systemd[1561]: Started Multimedia Service Session Manager.
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: Can't find xdg-portal: (null)
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: found session bus but no portal
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: SPA handle 'api.libcamera.enum.manager' could not be loaded; is it installed?
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: PipeWire's libcamera SPA missing or broken. libcamera not supported.
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: <WpSiAudioAdapter:0x55d11e265060> Object activation aborted: proxy destroyed
dec 26 13:24:20 debkim wireplumber[1581]: <WpSiAudioAdapter:0x55d11e265060> failed to activate item: Object activation aborted: proxy destroyed

Továbbra is hibát jelez a Cinnamon Hang kisalkalmazás, de immár megjelenik, és működik. ;)

Revisited :) ... https://www.youtube.com/watch?v=IIMORvfEFOk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | WirePlumber, PipeWire

#4.1.2.1 Annyi haladás történt, hogy ezt még futtattam (a WirePlumber használatához),

sudo cp -vRa /usr/share/wireplumber /etc

illetve futtattam,

systemctl --user import-environment

és az eredmény (különösebb újdonság nem ért).

systemctl show-environment
LANG=hu_HU.UTF-8
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
XDG_DATA_DIRS=/var/lib/flatpak/exports/share:/usr/local/share/:/usr/share/

valamint, szerkesztettem a gtk.portal fájlt („Portal” probléma - olvass vissza)

sudo nano /usr/share/xdg-desktop-portal/portals/gtk.portal

a kimenet alapján.

echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
X-Cinnamon

A változtatás:

cat /usr/share/xdg-desktop-portal/portals/gtk.portal
[portal]
DBusName=org.freedesktop.impl.portal.desktop.gtk
Interfaces=org.freedesktop.impl.portal.FileChooser;org.freedesktop.impl.portal.AppChooser;org.freedesktop.impl.portal.Print;org.freedesktop.impl.portal.Screenshot;org.freedesktop.impl.portal.Notification;org.freedesktop.impl.portal.Inhibit;org.freedesktop.impl.portal.Access;org.freedesktop.impl.portal.Account;org.freedesktop.impl.portal.Email;org.freedesktop.impl.portal.ScreenCast;org.freedesktop.impl.portal.RemoteDesktop;org.freedesktop.impl.portal.Lockdown;org.freedesktop.impl.portal.Background;org.freedesktop.impl.portal.Settings;org.freedesktop.impl.portal.Wallpaper;
UseIn=gnome;X-Cinnamon

Majd újraindítottam a szolgáltatásokat,

systemctl --user restart pipewire pipewire-pulse wireplumber

helyretettem a hangrendszert (a némulást).

sudo alsactl init

Az eredmény (a libcamera SPA és a x11-bell Debian rendszeren most csak a Testing-ben támogatott)

systemctl --user status pipewire pipewire-pulse wireplumber --no-pager --all
● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 20:41:31 CET; 24min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1562 (pipewire)
      Tasks: 2 (limit: 9280)
     Memory: 4.6M
        CPU: 75ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire.service
             └─1562 /usr/bin/pipewire

dec 26 20:41:31 debkim systemd[1543]: Started PipeWire Multimedia Service.
dec 26 20:41:31 debkim pipewire[1562]: mod.x11-bell: XOpenDisplay() failed

● pipewire-pulse.service - PipeWire PulseAudio
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire-pulse.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 20:41:31 CET; 24min ago
TriggeredBy: ● pipewire-pulse.socket
   Main PID: 1564 (pipewire-pulse)
      Tasks: 2 (limit: 9280)
     Memory: 1.8M
        CPU: 49ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire-pulse.service
             └─1564 /usr/bin/pipewire-pulse

dec 26 20:41:31 debkim systemd[1543]: Started PipeWire PulseAudio.

● wireplumber.service - Multimedia Service Session Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/wireplumber.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Mon 2022-12-26 20:41:31 CET; 24min ago
   Main PID: 1563 (wireplumber)
      Tasks: 4 (limit: 9280)
     Memory: 5.6M
        CPU: 201ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/wireplumber.service
             └─1563 /usr/bin/wireplumber

dec 26 20:41:31 debkim systemd[1543]: Started Multimedia Service Session Manager.
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: SPA handle 'api.libcamera.enum.manager' could not be loaded; is it installed?
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: PipeWire's libcamera SPA missing or broken. libcamera not supported.
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner

Megoldandó még ez:

wireplumber[1563]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner

Remélem, segítek a PipeWire, és a WirePlumber hibakeresésében a leírással (habár majd máshol lesz egy összefoglaló talán).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | WirePlumber, PipeWire

#4.1.2.1.1 Ui.: a hibák így is megnézhetőek:

journalctl -b | grep wireplumber
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
      Users in groups 'adm', 'systemd-journal' can see all messages.
      Pass -q to turn off this notice.
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: SPA handle 'api.libcamera.enum.manager' could not be loaded; is it installed?
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: PipeWire's libcamera SPA missing or broken. libcamera not supported.
dec 26 20:41:31 debkim wireplumber[1563]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner
journalctl -b | grep pipewire
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
      Users in groups 'adm', 'systemd-journal' can see all messages.
      Pass -q to turn off this notice.
dec 26 20:41:31 debkim pipewire-pulse[1575]: 536870912
dec 26 20:41:31 debkim pipewire[1562]: mod.x11-bell: XOpenDisplay() failed

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszókezelés margójára | WirePlumber, PipeWire

#4.1.2.1.1.1 Az üzenet eltüntetve.

pipewire[1562]: mod.x11-bell: XOpenDisplay() failed

Szerkesztettem a pipewire.conf fájlt,

sudo nano /etc/pipewire/pipewire.conf

az új tartalommal (megjegyzés ki, csak ott szoktam hagyni a régi beállítást is).

    # Use libcanberra to play X11 Bell
    { name = libpipewire-module-x11-bell
        args = {
            #sink.name = ""
            #sample.name = "bell-window-system"
            sample.name = "bell-window-system"
            #x11.display = null
            #x11.xauthority = null
        }
        flags = [ ifexists nofail ]
    }
]

Majd a szokásos újraindítás, némulás javítása.

Forrás:
https://docs.pipewire.org/page_module_x11_bell.html
Az első javaslat bevált, az x11.display változót nem kellett beizzítani. :)

Megvan az x11.bell, csak nem csomagként (mint más rendszeren), hanem modulként (mod.*).

apt-file search libpipewire-module-x11-bell
libpipewire-0.3-modules: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/pipewire-0.3/libpipewire-module-x11-bell.so

A Manjaro-nál ezt nem tudják. ;)
https://forum.manjaro.org/t/pipewire-error-in-journalctl-reason-unknown/127135

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve