Billentyűzet "ütközés"

Fórum: 

Sziasztok!

Számomra fontos kérdésről lenne szó, igyekszem röviden megfogalmazni a lényeget, hogy hatékony legyen a segítség.

Én régóta blenderezek és sosem fordult elő olyan, hogy a blender billentyű-kombinációja nem működött volna. Most, hogy a Linux Mint 21.1-re váltottam, ez is megtörtént. Nos, ha a blenderben (edit mode-ban) él-hurkot (edge-loop) akarok kijelölni, akkor nyomva kell tartani az ALT+SHIFT billentyűket és jobb egérgombbal kattintani a kijelölendő területen. Eddig ez működött, most nem.

Arra is gondoltam, hogy "bezavar" a Linux billentyűzet, de a beállításokban ilyen kombinációt nem találtam (ALT+SHIFT+RMB) Szóval, ha értitek a problémát, hol keressem a megoldást. Blenderben vagy Linuxban?

Csak remélni tudom, hogy lesz köztetek linuxon blenderező guru, mert blenderes kereséseim nem hoztak eredményt. Talán az is segítség, hogy én a 2.79-es verziót használom egyéb okok miatt, tehát az ennél magasabb verziók megoldása nálam biztosan nem működne, de minden megoldásra nyitott vagyok.

Másik billentyűzet?

Milyen billentyűzetről van szó? Csak a hardveres hiba kizárása miatt. Lehet amortizáció is oka, ki kellene próbálni másik billentyűzettel is. Ha van bontó környéken, érdemes akár használt, de MÁRKÁS, üzleti géphez készült régebbi billentyűzetet beszerezni, legfőbb ismertetőjele, hogy nehéz. Normális billentyűzetekben ugyanis van egy vas lap, ami a súlyával és merevségével stabilitást ad. Párom évente elhasznált egy billentyűzetet, amit PC boltból vettem, de volt hogy évente kettőt is. Rendszerint egy gomb működése megadta magát, aztán még egy, még egy....

Bementem egy bontóba, és 1000 Ft-ért vettem két billentyűzetet tartaléknak, egy PS2-est, meg egy USB-st, utóbbi Fujitsu ugyan, de már 5 éve szolgál, és ki tudja mennyit szolgált előtte.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy tipp

Menü->beállítások->ablakok

Viselkedés mezőben:

Speciális billentyű az ablak áthelyezéshez és -átméretezéshez : Itt az ALT helyett válassz mást, pl. SUPER.

Blender újraindít, próba...

(felteszem Cinnamont használsz, azt nem írtad)

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Egy tipp Egy tipp - ami a megoldást jelenti

#2

#2 Tökéletes megoldás!!!

Sosem gondoltam volna, hogy az Ablak beállításban keressem. Nagyon köszönöm!!! (Igen, Cinnamon-t használok)

Itt nincs olyan funkció, hogy MEGOLDVA? Pfff... de örülök.

yeslaugh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardver hiba

Én kizárnám a hardver hibát. Megoldható lenne a laptophoz csatlakoztatni egy másik bill-t (usb-n), de sztem nem változtatna ezen a jelenségen. Korábban is volt hasonló problémám, amikor a substance painter-ben lévő hotkey nem azt csinálta, amire kitalálták, mert "ütközött"a rendszerével, de ott egyszerűen magában a programban másik kombót adtam meg és remekül  működött.

Itt az a baj, hogy az edge loop funkcióhoz nem lehet hozzárendelni másik hotkey-t, a keymap nem engedi. Ezért gondolom a linux bill-kiosztásában kellene kutakodnom, de a keresésem a Billentyűzet alkalmazásban nem hozott eredményt, vagyis nem találtam olyan linuxos funkciót,amihez az ALT+SHIFT+RMB lenne hozzárendelve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szerintem ez valami ütközés

Szerintem ez valami ütközés lesz a gyorsbillentyűk között. Ha ALT+SHIFT billentyűket nyomva tartod és jobb egérgombbal húzod az ablakot akkor áthelyezi a megadott fix helyekre az ablakot. Szerintem ez az alapértelmezett művelet már.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve