Asus 1215N laptop

Fórum: 

Úgy gondolom laptop specifikusak a hibák, ezért inkább egybe írom, hátha másnak is van ilyen gépe.

1a. A legzavaróbb hiba: Touchpadon szeretném, ha a kétujjas koppintásra a középső gomb kattintása történne, háromujjas koppintásra a jobb gombos helyi menü jelenne meg. Ez a problémám, amit szeretnék megoldani.

1b. Jelenleg ez fordítva van. A Menü>Beállítások>Egér és érintőtábla második fülén erre van is beállítási lehetőség, de hiába, nem történik semmi. Próbáltam megfordítani a beállításokat, hátha elírás történt, de nem változik semmi (újraindítás is volt). Ez egyértelmű hiba/bug, amit jelezni kéne a fejlesztőknek, de nem tudom, ezt hogyan kell. 

1c. [megoldás] Ebből látszik, hogy felismeri a két és háromujjas érintést, ami jó, csak rosszul kezeli. "synclient"-et ha beírom, kiad értékeket, ott felcseréltem két értéket így "synclient TapButton2=2" és "synclient TapButton3=3", amitől jó lett, de nem az idők végezetéig, csak újraindításig. Ezt a két parancsot hogy tudnám futtatni autómatikusan induláskor? (Ez a bash programozás?)

[Nyomd meg a windows/szuper gombot és írd be Indítópult/startup.
Most látod az autómatikusan induló programokat.
-- Hozzáadás
-- Adj nevet (rohadtgombok)
-- Írd be a parancsot:
synclient TapButton2=2 TapButton3=3
-- A többit kitalálod.]

1d. Van, hogy kicsit görgetek le, aztán föl (egy huzamban), aztán jó sok késéssel jóval többet görget, és közben nem tudok semmit csinálni. Úgy tűnt, a synclient delta nevű paraméterei minimumra vételével egy nagyon kicsit jobb lett, de ezt még párszor ki kell próbálnom, lehet csak szubjektív.

2. Böngészőben görgetéskor egy átló jelenik meg. Ha áll a kép, akkor semmi hiba, görgetéskor meg látszik, és videókban is. A probléma leírásával is bajban vagyok. (élsimítással megkerülhető lehet?)

3. Bootoláskor Intel hiba "[drm:intel_enable_lvds [i915]] *ERROR* timed out waiting for panel to power on" jelenik meg egy pillanatra, Ctrl Alt F6-nál is látszik, és a /var/syslog-ban és a /var/kern.log-ban is. (LUbuntun is ezt írja ki.) Ez mit jelent? Mim nincs ilyenkor, mit tudok vele csinálni? Sokmindent kiad neten, valahol azt írták, kernelfrissítés után eltűnt, de az még valami 3-as verziós kernel volt.

4. Windowson a laptophoz volt mindenféle program, amitől takarékos lett a gép, meg ilyenek. Linux futtatásakor hamarabb lemerül az aksi, és sokkal melegebb a gép (fizika...). Ezzel lehet kezdeni valamit? (proci kihasználás vagy valami)

Asus 1215N laptop, Synaptics touchpad, Nvidia ION2 grafikus kártya(chip), Intel Atom D525
LinuxMint 18.2 korábban Serena most Sonya Cinnamon 64 bit, propriertary drivers: nvidia-340, bcmwl-kernel-source, intel-microcode
Nem baj, ha a hozzászólásban leírod, mit miért kell csinálnom, annyira nem vagyok benne a linux világában.

kimarite képe

RE: Asus 1215N laptop

@#0 ~1 I've got a simple solution...:
https://askubuntu.com/questions/382110/how-can-i-permanently-change-touc...

Just press the windows key and type 'startup'.
You will see 'Startup applications'

-- click this and then click [ADD]
-- give it a name (like mousetap2)
-- enter the command in the box... i.e.

synclient TapButton2=2 TapButton3=3

and that's it...
It will run on startup and configure the trackpad all without pissing about with configuration files.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Telepítettem egy bumblebee-t.

Telepítettem egy bumblebee-t. Kiírt valami hiányzó drivert, és most lefagyott. Amire nem reagál, az a Ctrl+Alt+Fakármennyi, kikapcsológomb megnyomása, kikapcsológomb nyomvatartása egy percig... Az Fn+alvó gombra kiír "^@"-ot, Fn gombbal tudok fényerőt állítani, őű betűket beírja. Aksi kitételen kívül tudtok ajánlani valamit?:D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#3 Jó lenne tudni a csomag nevét, és remélem tárolóból telepítetted. És, ha a telepítésnél valami hiba üzenetre emlékszel. Ha konzolra át tudsz lépni, akkor a drivert el is tudod távolítani, illetve a bumblebee-t is. Biztos tudod, miért telepítetted.
-- felesleges konzolra lépni, ha a terminál működik

-- az alábbi fájl végén van egy telepítés-történet fájl, a less vagy a more parancsokkal olvashatod:

less /var/log/apt/history.log

Ám, ha nem sikerül, akkor nem szabad kikapcsolnod a rendszert (ha kikapcsolod, a LiveCD még mindig segít).

De konzolon ez is egy próba lehet

sudo apt clean
sudo apt update
sudo apt update
sudo apt install -f
sudo dpkg --configure -a

Csomag eltávolítása

sudo apt-get remove csomag1 csomag2

Csomag eltávolítása a beállításaival együtt

sudo apt-get purge csomag1 csomag2 csomag3

A Linux Mint 18+ az apt-get helyett az apt-ot használja .. (lásd fentebb, optimalizáltam a 18+ -ra)

A konzolból 7 van. Az egér alapértelmezetten nem használható (használata megoldható), a cat parancs helyett érdemes a less vagy a more 'szöveg-adagolós' parancsokat használni (görgetni nem tudsz, ezért)

Második konzolra lépés (pl.)

Ctrl + Alt + F2

Be kell lépni.

Vissza a grafikus konzolra

Alt + F7

Kilépés a konzol munkamenetből (kilépsz, mint felhasználó)

exit

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítettem egy bumblebee-t.

bumblebee csomagot telepítettem tárolóból https://pastebin.com/NN8EHLtn "W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/kbl_dmc_ver1_01.bin for module i915" gondolom ezt kéne valahogy beszereznem, a kernelbe?

Telepítés után lementettem ezt a szöveget, egy ideig ment is a rendszer, utána fagyott le, akkor nem tudtam semmit csinálni (nem volt konzol, terminál). Most bekapcsoláskor működik, nem töröltem a bumblebeet még mindig, nem biztos, hogy attól fagyott.

Azért telepítettem, mert egy Arch-os oldalon azt írták, ez jó a laptopomhoz https://wiki.archlinux.org/index.php/ASUS_Eee_PC_1215n már amennyire értek angolul. Hozzáadtam magam a bumblebee-s csoporthoz, mint felhasználót. (az inteles hibával jutottam erre az oldalra)

Hogy az apt miért támogatottabb, mint az apt-get, arról lehet tudni valamit? Lefuttattam amiket írtál (apt, install -f, dpkg), nem írt hibát.

tty1-6-ban Shift+PgUp és PgDn-el lehet menni fel-le, de nem sokat. Ez miért lehet? Ezt a history-t jó lenne hosszabbra állítani. CtrlAltF7-nél nekem néha az inteles hibaüzenet van, és F8-nál van a grafikus felület, máskor az F7-nél van a graf felület. Ez mitől lehet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#5 Menjünk sorban

bumblebee csomagot telepítettem tárolóból https://pastebin.com/NN8EHLtn (link is external) "W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/kbl_dmc_ver1_01.bin for module i915" gondolom ezt kéne valahogy beszereznem, a kernelbe?
-- igen ..., de először kéne egy

inxi -G

kimenet. Hogy milyen videó eszközeid vannak
(https://askubuntu.com/questions/811453/w-possible-missing-firmware-for-m...)

Telepítés után lementettem ezt a szöveget, egy ideig ment is a rendszer, utána fagyott le, akkor nem tudtam semmit csinálni (nem volt konzol, terminál). Most bekapcsoláskor működik, nem töröltem a bumblebeet még mindig, nem biztos, hogy attól fagyott.
-- egy teljes (fájlba is lehet vezetni)

dmesg

kimenet részletgazdag lehet ebben is, mármint hibák, figyelmeztetések, egyéb jelenségek.
És az

inxi -F

is. Ez a részletgazdag kimenet, tartalmazza a grafikus eszközökre jellemzőket is (inxi -G).

Azért telepítettem, mert egy Arch-os oldalon azt írták, ez jó a laptopomhoz https://wiki.archlinux.org/index.php/ASUS_Eee_PC_1215n (link is external) már amennyire értek angolul. Hozzáadtam magam a bumblebee-s csoporthoz, mint felhasználót. (az inteles hibával jutottam erre az oldalra)
-- nekem is van laptopom, de az inxi, az lshw, az lspci, az lsusb és mondjuk a dmidecode alkalmazásokat használnám a laptop eszközeinek megméretésére, ugyanis az fontosabb, hogy a kernel mit észlel, mint amit a gyár ír (mellesleg, egy tipusnak lehet több alváltozata is, más benső tartalommal). Persze, az is fontos, amit a gyár ír, és persze, mondjuk az Arch Wiki, minden együtt fontos. ... és a dmesg-t alap tesztelésre.
(https://01.org/linuxgraphics/downloads/firmware
https://askubuntu.com/questions/832524/updated-kernel-to-4-8-now-missing...)

Hogy az apt miért támogatottabb, mint az apt-get, arról lehet tudni valamit? Lefuttattam amiket írtál (apt, install -f, dpkg), nem írt hibát.
-- áh nem támogatottabb, csak 'valahogy'. Az APT-ot az Ubuntu 16.04-től kezdte használni az Ubuntu Linux, amelyre épül a Linux Mint (kivéve az LMDE2). Elvileg ugyanúgy lehet használni a Linux Mint 18+ -tól az apt-get parancsot, de gyakorlatilag nem mindig válik be, mert az apt már kicsit máshogyan működik: ezt egyéb (nem DEB) csomagok kompatibilitásának elérése miatt vezette be .. az Ubuntu. Egyéni elhatározás tőlük (éppúgy, mint a Unity kivezetése), de ilyen rendszer szinten, a Mint sem fog változtatni, vagyis az apt-get -et tenni a Linux Mint 18+ és újabb kiadásaira.

tty1-6-ban Shift+PgUp és PgDn-el lehet menni fel-le, de nem sokat. Ez miért lehet?
-- mert nem lehet, bár előfordul, hogy van valami megoldás ezen billentyűk használatára (nem gondolkodtam ezen még). A konzolban az egér sem működik, mert más a környezet. A less vagy a more valamelyik jó lehet (használati billentyűk: Space. Q).
Ezt a history-t jó lenne hosszabbra állítani.
-- less vagy more, gondok vannak ezekkel? Használhatod a nano is. A 'less' -nél működik a Home és az End (PgUp, PgDown), .. nálam ;), a more-nél nem, de mert az máshogy működik. Szerintem a nano-nál is működni fog (kilépés: Ctrl + X)
CtrlAltF7-nél nekem néha az inteles hibaüzenet van, és F8-nál van a grafikus felület, máskor az F7-nél van a graf felület. Ez mitől lehet?
-- ez a grafikus megjelenítéssel is összefügghet, és vélhetően azzal is függ össze. Még több konzol is bekapcsolható, a 7-es is bekapcsolva szokott lenni ..., nálam a tty7-en és felette egy '_' prompt villog. Őszintén szólva, most nem tudom, ez miért van, de nyilván ez a helyes működés. Elképzelésem, hogy talán a systemd hozta, nálam is az van (de amúgy most egy Debian alól írok ..., tehát itt is így van: a Debian SID [unstable] kiadásából készítik az Ubuntu kiadásokat).

-----

Tehát két dologról van szó:
-- a hiányzó firmware az Intel alaplapi GPU-hoz kéne ..
-- a bumblebee meg a két GPU közötti váltáshoz, vagyis az nVidia-hoz

Ez most nem egy teljes körű tájékoztatás
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1961
de nem mindegy, hogy melyik csomagot telepíted. Nem tudjuk pontosan, hogy mit telepítettél. Itt felsorolnak párat, de először a GPU-idat kéne nézni, hogy mihez telepítsünk ..., és utána jön, hogy mit.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#6 Ui.: szerkesztettem az előbbi hozzászólásom, frissítsd az oldalt pl. ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítettem egy bumblebee-t.

#6  Graf kártya: https://paste.ubuntu.com/25047121/ korrektnek tűnik. 

dmesg: https://paste.ubuntu.com/25047206/ Itt régen sokkal több error volt. Ez napló, vagy aktuális állapot?

inxi -F https://paste.ubuntu.com/25047302/ ez is korrektnek tűnik, a cpu ventillátorát jó lenne ha látná, vagy tudná vezérelni.

A synclient-es nem mindig működik, először működött, aztán egyszer nem, most megint igen.

less-t more-t nem nagyon szoktam használni, meg kéne szoknom. Nano-t ilyenekre hogy lehet használni?

Utolsó linket nézve: sima bumblebee van csak telepítve tárolóból 3.2.1-10, bumblebee-nvidia még nincs, virtualgl az alaptárolóban nincs, primus teleptve van, primus-lib.. nincs. Külső tárolóból most csak chrome, vivaldi és spotify van.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Helyesbítés: apt, apt-get, snap

#5 KIcsit késő lehetett már, úgyhogy téves tájékoztatást adtam. Bár nem magyarázat arra, hogy Ubuntu alatt az apt-get-tel elepített csomagok miért nem látszanak telepítettnek (néha).

Tehát az apt egy régóta létező csomagkezelési módszeren alapul, az Advanced Packaging Tool-on (Debian). Az apt-get és az apt közötti különbségek egy könnyen érthető szövegbe ágyazva: https://itsfoss.com/apt-vs-apt-get-difference/

Összegezve, az apt egyesíti az apt-get, az apt-cache és az apt-config bizonyos (vagy minden: használati igénytől függ) funkcióját és kapcsolóját. A Canonical döntött úgy, hogy az Ubuntu 16.04-től ezt használja az apt-get helyett alapértelmezetten.

Ami egy -állításuk szerint- fejlettebb csomagkezelést tenne lehetővé, az a snap. Erről pár szóban: https://itsfoss.com/use-snap-packages-ubuntu-16-04/ (https://www.digitalocean.com/community/tutorials/what-s-new-in-ubuntu-16-04)
A snap fejlesztés alatt van, és szurkolunk persze, hogy létrejöjjön egy másféle csomag, illetve csomagkezelési módszer a közeljövőben, illetőleg hosszú távú támogatottságot élvezzen, akár a Canonical, akár más Linux kiadások részéről (ha beválik máshol is, mert stabil és megbízható lészen).

-----

Az apt és az apt-get kézikönyve a neten elérhető a 'man apt' és a 'man apt-get' keresésre, de akár a gépeden is

man apt
man apt-get

Ehhez telepíteni kell a kézikönyv csomagot (most magyar nyelvi támogatással), ha még nincs fenn:

sudo apt-get install manpages manpages-hu

A csomagkezelési módszerekről a Linux világában általában
(nem túl friss anyag, de aktuális)
https://www.linode.com/docs/tools-reference/linux-package-management

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítettem egy bumblebee-t.

#5
Nvidia/intel kártyás gépen a 4.10-es kernel tud fagyást okozni.
Kubuntu alatt 4.8 nem okoz problémát nálam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

dmesg: nvidia/intel switch

#8 Valamiért a hozzászólás elkerülte a figyelmem...

Mi a kimenet?

cat /proc/acpi/bbswitch

Forrás:
https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch

A következő probléma mutatkozik (bbswtch):

bbswitch: version 0.8
bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.VGA_
bbswitch: Found discrete VGA device 0000:05:00.0: \_SB_.PCI0.P0P4.GFX0
ACPI Warning: \_SB.PCI0.P0P4.GFX0._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160422/nsarguments-95)
bbswitch: detected an Optimus _DSM function
pci 0000:05:00.0: enabling device (0000 -> 0003)
bbswitch: Succesfully loaded. Discrete card 0000:05:00.0 is on
bbswitch: disabling discrete graphics
ACPI Warning: \_SB.PCI0.P0P4.GFX0._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160422/nsarguments-95)

Ez  az aktuális állapot. A korábbi állapotok mentődnek a /var/log könyvtár alá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sysnclient

#8 Azt kéne nézni, hogy ezt a változó működést befolyásolja-e, hogy miképpen kapcsolod ki a gépet: kikapcsolás, újraindítás, felfüggesztés ..., lehet, utóbbi befolyásolja, vagyis az energiakezelés ... .

Esetleg megpróbálhatod ezt is (más módszer, ha más a gond, arra jó), vagyis a parancsban egy altatást a két kapcsolás között.

synclient TapButton2=2 && sleep 2 && synclient TapButton3=3

az altatás mértéke lehet több vagy kevesebb, szerintem 1 és 5 között. A mérték: másodperc-

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

CPU hűtés / érzékelők

#8 Telepíted (ha még nincs)

sudo apt-get install lm-sensors

Majd a kimenet

sensors

Ha egy előzetes vizsgálatot (detect) kér (mert nincs kimenet), akkor futtatod:

sudo sensors-detect

És a next-nest folyamatban, mindent megvizsgáltatsz, azaz YES-t gépelsz és Enter-t ütsz. A készítőket kéne megkérdezni, hogy miért kérnek egyszer nagy másszor részben ki karakteres yes-t ..., de erre figyelj azért a gépeléskor.

A végén újraindítod a rendszert,

sudo reboot

így lesz tökéletes a felismerés, no meg, a(z utolsó lépésben konfigurációba mentett) egy vagy több kernel modul így indul el minden rendszer indításkor.

Aztán megint futtatod

sensors

és megnézed, mi a helyzet a CPU hűtéssel.

A gyártó honlapján mit írnak, van a CPU hűtésnél érzékelő?
https://paste.ubuntu.com/25047302/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gyártó: Elantec .. vagy bármi, de akkor mi?

@#0 Ha a

xinput

kimenetében (példa)

⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ USB Optical Mouse id=10 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Sleep Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ DELL DELL USB Keyboard id=9 [slave keyboard (3)]
↳ Astrometa DVB-T2 id=11 [slave keyboard (3)]

azt látod a tracpad/touchpad eszköznél, hogy 'Elantec', akkor meg lehet próbálni erőltetni a használatát, ezzel a kapcsolóval:

psmouse.force_elantech=1

Az /etc/default úvonalon, a grub fájl ezen

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet usbcore.autosuspend=-1"

sorába. De bármi van ott ne töröld, csak másold be a kapcsolót az idézőjelek közé, sorközzel. Így fog kinézni:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet usbcore.autosuspend=-1 psmouse.force_elantech=1"

Amit még meg kell tenned -és úgy érzem, több hasonló javaslatnál elfelejtettem említeni a közemúltban ..., majd pótlom- hogy frissíted a GRUB konfigurációt a megváltozott beállításra:

sudo update-grub

Végül újraindítod a rendszert:

sudo reboot

Elantec?

Forrás:
https://fedoraproject.org/wiki/Common_kernel_problems#USB_devices_don.27...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Akkor innentól apt-ot

Akkor innentól apt-ot használok, a többit majd egyszer elolvasom...

Azóta telepítettem a bumblebee-hez tartozó csomagokat. https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1961 PPA már nem kell hozzá.

4.8.0-58 az aktív kernelem. A frissítési házirendben óvatos vagyok, biztonságosra van állítva, bár nem egy éles rendszer... Azt frissítem, amit felajánl. Frissítettem 18.2-re, de nem varázsoltam a csomagokkal (mdm, lightdm...).

Telepítettem ezt is https://01.org/linuxgraphics/downloads/firmware DMC 1.01 a korábbi hiba miatt, még ha azt is írja, hogy ne foglalkozzak vele. (jobb mint hello world-öt betenni a helyére, remélem:D) meg is jelent a nekem hiányzó /lib/firmware/i915/kbl_dmc_ver1_01.bin fájl.

cat /proc/acpi/bbswitch
0000:05:00.0 OFF

Akkor ez most azt jelenti, hogy ki van kapcsolva az Nvidia, és az jó?

Közben telepítettem még valamit, Cinnamon>Kisalkalmazások>Bumblebee Status with NVIDIA Temperature display, ami néha Intel, néha Nvidia ikonú, és azt rja éppen az aktív. Ez is éppen Intelt mutat

Nagyon rossz felhasználó vagyok, összevissza telepítek minden félét.

sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +57.0°C (crit = +95.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +52.0°C (crit = +100.0°C)
Core 1: +50.0°C (crit = +100.0°C)

Most szubjektíven nekem is csak közepesen melegnek tűnik.

Kérdéseknél (apt, apt-get, aptitudte, sensors-detect) a nagy betüvel írt válaszok az ajánlottak, ha nem írsz semmit, csak entert nyomsz, akkor azt veszi bemenetnek, neked nem kell nagybetüvel írni.

A detect nem talált új szenzorokat.

xinput-nál nem látok olyan szót, hogy Elantec.

Grubban ez van "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" akkor ebbe ne írjak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon

És valami nem jót is csináltam, mert most a Cinnamon környezet csak kifagy, és mindig kérdezi, hogy újraindítsam-e. Egyszer korábban is kifagyott, akkor örültem neki, mert begyorsult a böngésző, de idővel visszalassult. Most viszont az újraindítás után rögtön lefagy. A Tálca/panel névjegyében Mate van, A MATE panel 1.18.3. Most kijelölöm újratelepítésre szinte az összes Cinnamon csomagot. (bejelentkezéskor nem tudok Mate-t választani)
Ha beírom terminálba hogy cinnamon: https://paste.ubuntu.com/25078163/ De ez már kezd más téma lenni, azt hiszem újrahúzom a rendszert (vagy telepítek még egyet), és azon csak a hardver kompatibilitással foglalkozok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cinnamon

#15 ...

cat /proc/acpi/bbswitch
0000:05:00.0 OFF

Akkor ez most azt jelenti, hogy ki van kapcsolva az Nvidia, és az jó?
-- Ki, ki. De gondolom, nem jó, mert az nVidia erősebb lenne, mint az integrált Intel (talán)

Közben telepítettem még valamit, Cinnamon>Kisalkalmazások>Bumblebee Status with NVIDIA Temperature display, ami néha Intel, néha Nvidia ikonú, és azt rja éppen az aktív. Ez is éppen Intelt mutat
-- igen, az Intel van használva ekkor

Nagyon rossz felhasználó vagyok, összevissza telepítek minden félét.
-- ezt át kell (vagy érdemes) gondolnod, de egyébként sokaknál így kezdődik az ismerkedés. Nem mindenkinél.

sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +57.0°C (crit = +95.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +52.0°C (crit = +100.0°C)
Core 1: +50.0°C (crit = +100.0°C)

Most szubjektíven nekem is csak közepesen melegnek tűnik.
-- mert ezek ténylegesen valódi értékek

Kérdéseknél (apt, apt-get, aptitudte, sensors-detect) a nagy betüvel írt válaszok az ajánlottak, ha nem írsz semmit, csak entert nyomsz, akkor azt veszi bemenetnek, neked nem kell nagybetüvel írni.
-- ezt mondták máshol is, de én következetes vagyok :-) ;)

A detect nem talált új szenzorokat.
-- egyszer elég futtatni, de akkor részletesen kerestetni

xinput-nál nem látok olyan szót, hogy Elantec.
Grubban ez van "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" akkor ebbe ne írjak?
-- ha nem Elantec, akkor bele lehetne írni talán 'valamit', de nem tudjuk mit, mert nem közöltél xinput kimenetet, hogy mire is keressünk .. az Elantec helyett. :D Írd bele: mákosguba (ne írd bele, vicceltem)

-----

#16 És valami nem jót is csináltam, mert most a Cinnamon környezet csak kifagy, és mindig kérdezi, hogy újraindítsam-e.
-- ezt már tudod, nem kell yes, hanem csak Enter ;) (vagy OK)
Egyszer korábban is kifagyott, akkor örültem neki, mert begyorsult a böngésző, de idővel visszalassult. Most viszont az újraindítás után rögtön lefagy. A Tálca/panel névjegyében Mate van,
-- két asztali környezetet, vagyis a csomagjaikat nem jó keverni, ezért fagy. Tartózkodni kell más asztali környezet csomagjainak telepítéstől.
A MATE panel 1.18.3.
-- nyilván. Nagyon más verzió nem is lehet. Egyébként felmerül a kérdés, hová lett a Cinnamon panel:
* párhuzamosan fut (nem jó),
* a MATE panel mögött van (érdekes, de előfordul),
* a Cinnamon jól vezérli a MATE panelt (háát)?
Most kijelölöm újratelepítésre szinte az összes Cinnamon csomagot.
-- nem hiszem, hogy elérsz ezzel valamit, nem Windows .. ;), de ott sem szokott segíteni. Amúgy így talán:
sudo apt install --reinstall csomag1 csomag2 csomag[stb]
(bejelentkezéskor nem tudok Mate-t választani)
-- egyéni probléma. Próbálj rájönni, miért, innen segíteni elég bonyolult és felesleges is - ez a tanulóidőd.
Ha beírom terminálba hogy cinnamon:
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
-- mindenkinél ez lenne. Nem tudod (így) még egyszer elindítani a Cinnamon környezetet. Így szokták próbálni (újraindítani):
cinnamon --replace
De ez már kezd más téma lenni, azt hiszem újrahúzom a rendszert (vagy telepítek még egyet), és azon csak a hardver kompatibilitással foglalkozok.
-- hajrá. Szurkolunk! ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon

 Be is tudom kapcsolni azzal az ikonnal, csak kikapcsolni nem tudom: cat /proc/acpi/bbswitch
0000:05:00.0 ON

xinput https://paste.ubuntu.com/25080939/

Cinnamon kifagyásnál kattintós ablakban kérdezte, nem terminálban. És furcsa, mert tegnap többször újraindítottam (hátha Windows), nem javult meg. Most aludtam rá egyet, és semmi baja...

Mate-t sosem telepítettem erre a rendszerre, ez a része alapból rajta volt, és nem is indítottam el. De nem minden, gondolom ezért nem tudom választani bejelentkezéskor.

Az újratelepítéseket synapticban csináltam, tényleg semmi eredmény.

Tegnap próbáltam a "cinnamon" és "cinnamon --replace" parancsokat is, ugyan az volt a kimenet.

Most nincs baj vele, és úgy csinálok, mintha nem is lett volna:D

Utóirat: Nemrég bekapcsolt Nvidiával mintha jobban zúgna a ventilátor, és: sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +65.0°C (crit = +95.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +60.0°C (crit = +100.0°C)
Core 1: +58.0°C (crit = +100.0°C)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cinnamon

#18 Be is tudom kapcsolni azzal az ikonnal, csak kikapcsolni nem tudom: cat /proc/acpi/bbswitch
0000:05:00.0 ON
-- hát először is, meg kéne nézni, mi van ezekben a fájlokban most. Ne kapcsold be az nVidia-t, úgy nézd.

cat /sys/module/bbswitch/parameters/unload_state
cat /sys/module/bbswitch/parameters/load_state
cat /etc/modprobe.d/bbswitch.conf
cat /etc/modules-load.d/bbswitch.conf

Forrás:
https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch

Úgy emlékszem, a BBSwitch nem képes oda vissza kapcsolgatásra, csak egyszer tud átkapcsolni ...

-----

xinput https://paste.ubuntu.com/25080939/

↳ AT Translated Set 2 keyboard id=12 [slave keyboard (3)]

-- próbáltad?
https://linuxmint.hu/comment/12382#comment-12382
-- és a

synclient TapButton2=2 && sleep 2 && TapButton3=3

parancs nem segít, mi a hiba?

Kernel paraméterek (psmouse)

psmouse.proto= [HW,MOUSE] Highest PS2 mouse protocol extension to
probe for; one of (bare|imps|exps|lifebook|any).

psmouse.rate= [HW,MOUSE] Set desired mouse report rate, in reports
per second.

psmouse.resetafter= [HW,MOUSE]
Try to reset the device after so many bad packets
(0 = never).

psmouse.resolution=
[HW,MOUSE] Set desired mouse resolution, in dpi.

psmouse.smartscroll=
[HW,MOUSE] Controls Logitech smartscroll autorepeat.
0 = disabled, 1 = enabled (default).

De ezek nem kellenek neked.

Forrás:
https://www.kernel.org/doc/Documentation/admin-guide/kernel-parameters.txt

psmouse.force_elantech=1 - az Elantec tipussal voltak problémák, más tipussal nem. :-)

-----

Cinnamon kifagyásnál kattintós ablakban kérdezte, nem terminálban. És furcsa, mert tegnap többször újraindítottam (hátha Windows), nem javult meg. Most aludtam rá egyet, és semmi baja...
-- sokat segít, ha alszik egyet rá a rendszer ;)

-----

Mate-t sosem telepítettem erre a rendszerre, ez a része alapból rajta volt, és nem is indítottam el. De nem minden, gondolom ezért nem tudom választani bejelentkezéskor.
-- MATE panel Cinnamon alatt? Háát ... (nem valószínű).

-----

Az újratelepítéseket synapticban csináltam, tényleg semmi eredmény.
-- apt install --reinstall ... (a Synaptic-ban is lehetséges, hogy be lehet ezt állítani alapértelmezett működésnek)

-----

Tegnap próbáltam a "cinnamon" és "cinnamon --replace" parancsokat is, ugyan az volt a kimenet.
-- kell a 3D támogatás. Ha a

glxinfo | grep 'rendering'

parancs kimenete

direct rendering: Yes

Yes, akkor van neked ilyen. Ha nincs akkor telepíteni kell így és ezt a csomagot:

sudo apt install mesa-utils

És a próba ily módon történjen aztán:

optirun cinnamon --replace

Forrás:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=103624

-----

Utóirat: Nemrég bekapcsolt Nvidiával mintha jobban zúgna a ventilátor, és: sensors

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +65.0°C (crit = +95.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +60.0°C (crit = +100.0°C)
Core 1: +58.0°C (crit = +100.0°C)

-- nyilván egy integrált GPU kevesebbet fogyaszt ;) és így kevésbé melegedik. Biztos lehet a melegedésen finomítani (vagy nem), de ehhez más teszt kimenetek is szükségesek, pl. dmesg parancs kimenete, vagy log fájlok tartalmában keresés:

dmesg
less /home/$USER/.xsession-errors
less /var/log/Xorg.0.log

(cat, less, more az olvasáshoz, ha szövegfájlról van szó)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon

 sudo cat /sys/module/bbswitch/parameters/unload_state
-1

sudo cat /sys/module/bbswitch/parameters/load_state
-1
cat /etc/modprobe.d/bbswitch.conf
cat: /etc/modprobe.d/bbswitch.conf: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

cat /etc/modules-load.d/bbswitch.conf
cat: /etc/modules-load.d/bbswitch.conf: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

load_state és unload_state mikor fut le? Nem értem a szöveget

- A synclient-es dolgot ugye beírtam, sleep nélkül, aztán próbálgattam felfüggesztett és hibernált állapotban, de akkor mindkettő után működött, és most sincs vele gond. Akkor nem tudom mi volt.

- "Elantec tipussal voltak problémák, más tipussal nem" már akinél:D

- "MATE panel Cinnamon alatt? Háát ... (nem valószínű)." Csodák vannak, akkor ez is az volt:D

- glxinfo | grep 'rendering' Most a kimenet rendben van.

-~ $ optirun glxgears
[ 5773.093085] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[ 5773.093220] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Megcsináltam (volna) ezt: https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2043971 de
"~ $ sudo restart bumblebeed
restart: Nem lehet csatlakozni az Upstarthoz: Failed to connect to socket /com/ubuntu/upstart: Kapcsolat elutasítva"

- A melegedéssel a topic elején azért volt bajom, mert üresjáratban volt a gép, szabályozatlanul pörgette maxon a ventit, és melegedett. Talán a Bumblebee környékén telepítettem valamit, amitől már le tud lassulni a venti. Az lenne jó, ha üresjáratban állna (a hardver képes rá).
-Ez a rendszer egyre rosszabb lesz. dmesg https://paste.ubuntu.com/25097008/
/home/$USER/.xsession-errors ebben azt hiszem több dolog van mint kéne https://paste.ubuntu.com/25097045/
/var/log/Xorg.0.log a végén egy egeret (HP) többször kihúztam és bedugtam, a többit nem értem https://paste.ubuntu.com/25097072/

-Csináltam egy új telepítést, ott összegzem majd az egészet. Nem érzem hogy sokkal tovább tudnék jutni ezzel.

UI.: Elkezdtem szórakozni a /etc/bumblebee/bumblebee.conf  fájllal, mert nvidia-current mappa nem volt, átírtam "-340"-re a végét. Ha Drivert üresen hagyom, a "sudo bumblebeed -vv"-ből megtudom, hogy a nouveau-t ismeri fel tényleg, ezért be kell írni az nvidiát (nouveaut letörölném, de lehet nagy gebasz lenne ha hiba esetén nincs), így már azt ismeri fel https://paste.ubuntu.com/25097514/
Ez helyett pedig "sudo restart bumblebeed" van gondolom most a "sudo bumblebeed"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítettem egy bumblebee-t.

#3 A  bumblebee az Nvidia driverhez való. Az fent van? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cinnamon

#20 - "Elantec tipussal voltak problémák, más tipussal nem" már akinél:D
--> https://linuxmint.hu/comment/12382#comment-12382
-- teljes mértékben együtt érzek amúgy ... . Tényleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#21 Miért is csak a zárt driver-hez jó? És miért telepítse azt a csomagot, mely a zárt driver-hez való? ... attól függetlenül, hogy nekem sem világos egészen, mi volt telepítve.
https://wiki.debian.org/Bumblebee
https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee#Installing_Bumblebee_with...
https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee#For_free_or_open_source_solution
https://www.linux.ncsu.edu/bumblebee/

Jó lenne komolyan venni a válaszadást. Itt sem igazán skerült:
https://linuxmint.hu/comment/12454#comment-12454

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#24 A

video=DP-2:d

kapcsolót kellene beillesztened a(z /etc/default/)grub fájl

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"

sorának végére, az idézőjelek közé, szóközzel:
(csak a kifejezés beillesztése, nálad más lehet az eredeti sor!
 a nálad meglévő sort ide bemásolhatnád, lehet benne hasznos infó)

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor video=DP-2:d"

Mented a változtatást, majd frissíteni kell a beállítást:

sudo update-grub

Végül újraindítod a rendszert, ekkor látod az új beállítás hatását, az első működés közben.

A GRUB szerkesztése: https://linuxmint.hu/blog/2017/10/a-grub-menu-lathatosaga

De azért jó lenne a

for p in /sys/class/drm/*/status; do con=${p%/status}; echo -n "${con#*/card?-}: "; cat $p; done

parancs kimenetét látni.

A hardver specifikus utalásokat itt találtam:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=209791
https://askubuntu.com/questions/718735/cannot-disable-display-port-via-g...

A BIOS LVDS beállításokról meg tudsz osztani egy ilyenhez

hasonló fotót?

BIOS frissítésről már esett szó?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Telepítettem egy bumblebee-t.

#25 Valami?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve