Aposztróf kerestetik

Fórum: 

 

Szervusztok!

 

Én mindig magyarul gépelek, s csak most, évek múlva, amikor a barátnőm gépére telepítenék Linuxot – aki gyakran ír olaszul és angolul, s eddig neki a Win. Word használatával gond nélkül megvolt az aposztróf a magyar billentyűzetkiosztás  használatakor is – , derült ki, hogy a Linuxnam nem magától értetődő az aposztróf megléte. Érdekes, hogy épp  ezen a fórumfelületen, ahogy nézem, megvan az aposztróf az egyes billentyűn a shift lenyomásával (igaz, nem a rendes, kilences alakú, hanem a szimmetrikus kis "bunkócska", vagyis ez sem az igazi.). De ugyanaz a Libre Office-ban vagy akár más íróprogramban nincs meg. A dolog elég különös és bosszantó: mindenfajta fura karakter megvan a magyar kiosztáson, amit soha megyar nyelven nem használunk, vajon miért épp az aposztróf hiányzik?

Tud-e valaki megoldást erre. A legjobb lenne, ha nem a Libre Office szintjén lehetne megoldani, hanem eleve a billentyűzetkiosztásén, de végszükség esetén a Librés megoldás is megoldás lehet.

Azért szégyen lenne, ha emiatt kellene Windowst telepítenem a gépre...

Köszönöm előre is!

Aposztróf kerestetik

Köszönöm a válaszod!

A nyom, amire vezettél, jó, csak a végén mást kell csinálni. Az általad javasolt megoldás ugyanis a szimmetrikus "bunkócska" karaktert – ' – eredményezi. Ha viszont az ember a pipát bennhegyja,  viszont kicseréli a kezdő "idézőjel"-et és / vagy a "záró idézőjel"-et az "U+2019"-es karakterre, akkor kapja a megoldást, a 9-es alakú karaktert.

Akkor hát beletörődöm, hogy csak a Libre Office szintjén van megoldás.

De hogy ott vajon miért nem eleve ez az alapértelmezeztt kiosztás része?... Hogy általában vajon miért nem a magyar helyesírásban rögzített jelek foglalják el a magyar kiosztás billentyűit ilyenek helyett: đ, Đ, Ł, ¤, ¬, ħ stb. ?...

Köszönöm még egyszer!p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%;

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aposztróf kerestetik

@#3

Az ötlet jó, de a kivitelezésen csiszolni kell, mert nagyobb problémát okoz, mint amit megold, főleg linux alatt.
Ugyanis ezzel a kivitelezéssel az 1 fölötti egyenes aposztrófot  cseréled le U2019-re, azaz a magyar kézírás szerinti aposztrófra.

Csakhogy a héjprogramokban, és a parancsértelmezőben is az egyenes aposztrófnak speciális jelentése van, míg az U2019-nek nincs.

Ha pl teminálban kiadod a következő parancsokat, igen eltérő lesz az eredmény:

nff@sedre ~ $ echo '$HOME'
$HOME
nff@sedre ~ $ echo ’$HOME’
’/home/nff’

Pedig a két parancs között mindössze annyi a különbség, hogy az elsőben a normál egyenes aposztrófot használtam, a másodikban pedig a magyar kézírás szerinti aposztrófot.

Ezért én szerencsésebb megoldásnak tartom a 3 fölötti + jel lecserélését U2019-re, mivel azt a numerikus billentyűzeten is be lehet gépelni.

Én a 12 keykod-on változtattam:

nff@sedre ~ $ diff xmodmap.backup xmodmap.txt
5c5
< keycode  12 = 3 plus 3 plus asciicircum dead_circumflex asciicircum
---
> keycode  12 = 3 U2019 3 plus asciicircum dead_circumflex asciicircum

 

"Ami a legérdekesebb, hogy a LibreOffice-ban ezután a Shift+1, a » jel átváltozott erre: ’  "

Ez azért van, mert a libreoffice beállításában az van, hogy a normál egyenes aposztrófot cserélje  a » jelre. Csakhogy az helyett már nálad az U2019 van, amit értelemszerűen nem cserél.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Topicindítónak tisztelettel jelentem

Topicindítónak tisztelettel jelentem, megtaláltam az eltűnt "aposztrófot" , ne kerestessék tovább.
Benne van a hivatalos magyar billentyűkiosztásban is, csak más néven, és mélyebb rétegben. (6?)

A hivatalos neve: ’rightsinglequotemark’

felderítése ezzel a parancsal:

xmodmap -pk | grep rightsinglequotemark

A kimenete pedig ez:

56        0x0062 (b)    0x0042 (B)    0x0062 (b)    0x0042 (B)    0x007b (braceleft)    0x0ad1 (rightsinglequotemark)    0x007b (braceleft)

Ez azt jelenti, hogy az ALTGR+SHIFT+B billentyűkombiációval mindenféle mókolás nélkül beírható libreoffice-ba és máshová is grafikus felületen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve