Apgrade 32 bit ről 64 bitre

fater66 képe

Fórum: 

Linux Mint 18.2 Sonya (LTS verzió)

Szeretnék Xfce 32 bit től Xfce 64 bites verzióra váltani

Miként lehetséges? Terminálból megoldható?

 

Köszönettel: Fater66

keraform képe

CPU 64

Azért az sem árt, ha előtte meggyőződsz arról, hogy a processzor 64 bites. Mert ha nem, akkor nem fog menni a dolog.

Másold be egy terminálablakba ezt:

grep -o -w 'lm' /proc/cpuinfo | sort -u 

majd üss egy entert. Ha eredményül ezt kapod:

lm

akkor lehet próbálkozni. Ha nem, nem.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fater66 képe

CPU 64

#2   :) van benne lm  már mint amin vagyok

A másik vasnál meg majd kiderül, mivel az a barátomé. addig is kösz

Ha jól értettem a hardver alkalmassága esetén ha azon 32 bit fut akkor is csak a 64 bites változat feltelepítése a megoldás.

Azért kérdezem mert még soha nem sikerült úgy telepítenem újabb változatot, hogy ne foglaljon arra is le vincseszterrészt. Voltam úgy hogy 3 régebbi telepítés is fenn volt, de nem mertem letörölni, féltem hogy a home könyvtáramat is törli.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

CPU 64

#3
Tök jó úgy tanácsot adni, hogy az ember semmit sem tud az adott gépről.
Kérdezhetném, hogy mekkora a merevlemez, hogy van particionálva, mennyi szabad/foglalt hely van rajta, mekkora a RAM, de nem kérdezem meg, ezek biztosan titkos adatok, különben ezzel kezdted volna. Meg azzal, hogy miért akarod 64 bitesre "cserélni". Ennek egy viszonylag erősebb gép esetén van értelme. Ha már a 32 bites rendszer is csak vánszorog rajta, a 64 bites csalódás lesz.
Azt szokták mondani, hogy a 64 bites rendszerhez minimum 2 GB RAM kell a gépbe. De én inkább 3-at mondanék. Sok régi gépben csak 2 darab memóriahely van, és a bele való RAM-okból csak 1 GB-os létezik.

"Ha jól értettem a hardver alkalmassága esetén ha azon 32 bit fut akkor is csak a 64 bites változat feltelepítése a megoldás."
Igen. A 32 bites, és a 64 bites rendszerekhez különböző telepítőprogramot kell használni.

"Azért kérdezem mert még soha nem sikerült úgy telepítenem újabb változatot, hogy ne foglaljon arra is le vincseszterrészt. Voltam úgy hogy 3 régebbi telepítés is fenn volt, de nem mertem letörölni, féltem hogy a home könyvtáramat is törli."
Ha váltasz 32-ről 64-re nem lesz gondod a home partícióval, mert azt is törölnöd kell. Oda ugyanis a jelenlegi 32 bites programok írogattak, amit nem akarsz megtartani. Amiket meg te tettél oda, azt szépen lemented előtte.

Én soha nem szoktam operációs rendszert frissíteni az új verzióra. Én a tiszta telepítés híve vagyok. Én a home-ot meghagyom a programoknak, nem nagyon használom. Például az Asztalomon semmi nincsen. A Képek, Videók, Zene mappák nálam mind üresek.
Van egy Adat partíció, azon tárolok mindent. Én bármikor minden szívfájdalom nélkül újratelepítem a rendszert, ha kell. Semmi fontos nem fog elveszni.
Telepítéskor, amikor megjelenik a particionáló ablak, kijelölöm formattálásra a home-ot is. Persze az Adat partíciót nem.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mi a home partíció, és mi a home mappa. Ha telepítéskor nem készítesz home partíciót, akkor a Linux csinál magának, egy home mappát. Ennek a megoldásnak esetleg kisméretű merevlemez esetén van létjogosultsága, mert így nem kell előre megosztani merevlemezt.

Először azt kellene tudni, hogy a "szeretnék Xfce 32 bitről Xfce 64 bites verzióra váltani" áll-e még?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve