AMD legacy videókártya beállítás

Fórum: 

Sziasztok!

Egy AMD HD2600as kártyát nyúzok az Acer laptopomban, viszonylag régen megszűnt a támogatása ennek a GPU-nak, így csak a Galliumos open drivert használhatom. Egy ideig próbáltam csomagokat downgrade-elni, xorgot hegeszteni, de az fglrx is használhatatlan és erős kompromisszumok nélkül az open is. A kérdésem egyszerű. Egy friss Linux Mint 17.1 ill. majd nemsokára 17.2-es xfce verziós rendszeren mit tehetnék annak érdekében, hogy a rendszert értelmesen, nem 60-70%-os proci használat és 70fokos ic mellett használjam?

A legszembetűnőbb hibajelenségek:

Chromium - Google-chrome:
-youtube-on a 360p-s videók 40%, a 480p-s ~50%, a 720p-s ~100%, 1080p-t le se merem írni
-spotify esetében a zenék néha beakadnak itt is 40-50% a minimum cpu
-gmail: akadozó görgetés, várakozás, egy gmail fiókbetöltés hatalmas terhelés és ventilátorzúgás árán valósul meg
-egyéb dolgok amik lassúak a google maps, néha ha facebookra tévedek szintén szaggatás, töltés, 80-90% cpu

Firefox esetén a youtube egy ~ 10%-os cpu javulást hoz ugyan de ugyanúgy melegszik, a venti veszettül pörög.
KiCAD-ben grafikus problémák, szaggatás, képtörés (erről részben a KiCAD tehet, illetve xorg.confos patchelést találtam rá, hogy valamennyire használható legyen).

Amit online videóknál szoktam, hogy vlc-be behuzigálom, így talán picivel kevesebbet eszik és így a kép nem akadozik, mert ugye böngészőben nem folytonos a videó. 3-4 böngésző fül után szinte használhatatlan, 4-5 programablak után szintén eléggé belassul a rendszer.

Bocsánat, hogy ennyit írtam, de mindenképpen érzékeltetni szerettem volna, mennyire problémás ez a config linuxon. Egyébként megrögzött linux felhasználó vagyok, viszont kénytelen vagyok windows-t is használni, amin akaratlanul is feltűnik, mennyire ég és Föld a különbség a két rendszer gördülékenysége között használat közben, legyen az multimédiás, játék vagy "munkai" felhasználás. Nem tudom azt mondani erre a configra, hogy "ugyanmár elavult vegyél egy használt core I5ös gépet és jó lesz".

Köszönöm a válaszokat előre is!

Andris

Utoljára melyik rendszerrel

Utoljára melyik rendszerrel próbáltad? A nyílt driver már igen jó állapotban van egy ideje, főleg a régebbi kártyák esetén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több rendszerrel is

Több rendszerrel is próbálkoztam, a Manjaro-val egész jó eredményeket értem el, viszont ott sok a stabilitási probléma, legalábbis szerintem, ennek ellenére viszont egy izgalmas disztró. A fő rendszerem Linux Mint 17.1. A Manjaron sikerült vdpau-s gyorsítást is elérni, de pl. ugyanezt online videókra már nem sikerült beállítani. A legnagyobb problémám az, hogy úgy érzem, mintha valami más grafikus program fogná a rendszeremet alapból, holott semmi ilyesmi nem fut. Játékban nem tudom mennyire erős ez a driver, 2D-ben nekem nem nagyon akarja az igazságot. Most tervezem, hogy a glamor-t kipróbálom, a compton-t újra célkeresztbe veszem, alapból compiz-t használok, de persze a fentebb írt problémák fennállnak az xfwm esetén is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezek alapján szerintem jobb,

Ezek alapján szerintem jobb, ha az ITCafé Linux haladóknak fórumában érdeklődsz, ott részletesebben tudnak mesélni mindenről, a hardveres gyorsítást is beleértve. A Mint mint tudod, Ubuntu 14.04 alapú, így a kernelt és Mesa-t tekintve nem éppen aktuális, ami számodra viszont jelenthet valamit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve