Alkalmazások keresése.

Fórum: 

Sziasztok! 

 Megpróbálom röviden. A lányomnak tanácsoltam, hogy próbálja meg a linuxot, mert én nagyon szeretem, igaz én nagyon átlagos felhasználó vagyok, ő viszont egyetemre jár Kanadában és van nehány fájl amit nem tudok megnyitni Mint Linux Mint 21.2 Cinnamonon. Persze rákerestem guglin, de biztos, hogy bénán, mert nem találtam megoldást. Alább leírom milyen fajlok és windowson milyen programok nyitják meg azokat. 

1, Fájl típus: snc,  Program: Image Lab  2, Fájl típus: cdxml Program: ChemDraw   3, Fájl típus: ape Program: GENtle   4, Fájl: pzf  Program: Graph Pad Prism 9   5,  Fájl típus: pse  Program: PyMol

Remélem érthetően és röviden fogalmaztam, hogy segíteni tudjatok abban, hogy ő is csatlakozhasson és elégedett legyen a Linuxal.

Hát izé

Az, hogy hogy zene, videó, kép, meg ne adj isten elterjedt dokumentum típusok fájlokat több program is képes kezelni, az történelmileg alakult így, valamikor az alapeset az volt, hogy egy adott fájltípust csak a hozzá tartozó adott program kezelt. Ma is van számos olyan, hogy az adott fájltípust, csak az adott program kezel, és ezek olyannak tűnnek.

Kivéve talán a cdxml, ami a nevéből ítélve (xml) nyílt szabvány, az xml strukturált szöveges leírót jelent, azt több programmal meg lehet nyitni, de a mezők értelmezése ami benne van, az már más kérdés.

Első körben én arra indulnék el, hogy az adott programok esetleg futnak-e Wine alatt. Erre nagyobb esélyt látok, de ki tudja (csomó program azért nem fut, mert direkt, vagy olyan komplex funkciókat használnak, amik még nincsenek implementálva, de ezek a fentiek talán nem ebbe a körbe tartoznak).

(u.i PyMol netán Python alapú volna?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé

#1 Azt nem tudom milyen alapú, csak, hogy ez nyitja, olvassa, kezeli. 

Ahogy látom sajnos nem fog menni, de a wine-al azért még teszek 1 próbát. Igaz még soha sem használtam, de arról biztos találok leírást, videót a guglin. Minden esetre köszönöm, hogy megprobáltatok segíteni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé -PyMol

#1.1 https://pymol.org/2/

Van neki Linuxos telepítője (Tarr Béla Zoltán), és jól sejtettem, Python alapú, 3.7-es kell neki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé - GraphPad Prism

#1.1 https://www.graphpad.com/demos/

Regisztrációt kér, ezért a demót nem töltöttem le, de egy nem demót feltelepítettem próbából, simán felment, majd induláskor bekérte a regisztrációs kódot. Ennél tovább nem mentem. Ha fontos, a demóval lehet kísérletezni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé - GENtle (ape)

#1.1 Maga a Gentle (elég régi cucc, lehet, hogy nem működik aktuális Linux alatt), itt:

http://gentle.magnusmanske.de/

Van Linuxos változata, de kérdés, hogy valamelyiket (DEB, vagy TGZ) változatot fel lehet-e telepíteni, nem próbáltam, bocs...

Ugyanakkor megjegyzem az ape kiterjesztés a Monkey's audo zenei veszteségmentes formátuma, kezeli a VLC, a KMplayer is.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé - ChemDraw

#1.1 Nos, ez egyfelől Java alapú, ezért nem is értem, miért nincs Linuxos változat. Másfelől a Windowsos telepítőhöz regisztráció kell, és csak a Kanadai akármi egyetem hallgatói számára van ingyenes verzió. Kapós program, nemrég váltott gazdát, sok fantáziát látnak egyesek benne (tőkésítés szempontjából).

Elvileg fut Wine alatt, de ki kell próbálni. Mint 18 alatt Gold besorolást kapott a Wine adatbázisban. Mint 20 alatt csak Silver. Mindenfélét írnak, mit kell trükközni, hogy felmenjen, de azok sokkal régebbi Wine, vagy Linuxokra hivatkoznak.

És mintha lenne webes változata is. Bár ezzel kapcsolatban ActiveX komponensekről írnak, amik IE-vel mentek a levesbe, ma nincs olyan böngésző, amelyik támogatná az ActiveX-et.

Ugyanakkor van alternatívája, több is, amik kezelik a fájlaikat. Ez a legígéretesebb:

https://gitlab.com/yamanq/xdrawchem

aktuális Linux Mint telepítők: https://manpages.ubuntu.com/manpages/jammy/man1/xdrawchem.1.html

(itt írnak róla bővebben: https://www.linuxlinks.com/xdrawchem/, de lehet van több alternatíva is, én ezt kaptam fel elsőre)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát izé - Image Lab

#1.1 Az oldaluk itt van, erősen fizetős, több verzió van, és van amelyiknek millió Ft feletti a díja:

https://www.bio-rad.com/en-hu/product/image-lab-software?ID=KRE6P5E8Z#fragment-3

Letöltéshez regisztrálni kell.

Találtam alternatív letöltési lehetőséget itt:

https://imagelab4-1.software.informer.com/download/

Letöltöttem, telepítettem, települ, de a telepítő program nem zárul be, mert bizonyos szolgáltatásokra vár.

Ettől függetlenül a mappában az Image Lab.exe-t simán el tudtam indítani, hiba nélkül indult, bejött a felület, de tovább nem teszteltem, mert fingom nincs hogy miként és mire kell használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Továbbá - Image Lab -tovább

#1.1.5 Na, ez az eset, aminek erősen ajánlott külön wineprefixet csinálni. Még nem tudtam teljesen levakarni, annyi helyre beeszi magát. Nincs unintsallerje, szabályos eltávolításra a telepítője (Intstallshield) indul el, és minden áron újra akarja telepíteni, eltávolítás nuku.

Nem értem, miféle szervizeket akar futtatni, erre külön programja van, de ez a működéshez nem kell, mert ezek nélkül is működik.

Nem értem, hogy mit tud csinálni ennyi pénzért, mert amiket néztem, és olvasgattam róla, grafikonokat tud, amiket bármilyen táblázatkezelő is tud, max kicsit több munkával (de sokan ezt megfelelő alternatívának tartják).

Hogy is mondjam, nagyvállalati szoftverek kerülnek, ennyibe, ami ugyan több egyszeri díjat jelent, de ha leosztják felhasználókra, még olcsóbbra is kijöhet,  és kb. egy éves support az egészre ahogy van, kerül ennyibe.

Vagy mondok mást, most vagyok fogászati kezelés alatt. (még 2x kell mennem, és vége). Ott még az elején egy tollméretű vezeték nélküli LIDAR-al körbevakuzták belülről a pofámat, amiből csináltak egy 3D modellt, és mialatt a doki ott foglalkozott velem, egy 3D printer kinyomtatott pont olyan fogakat mint az enyémek, azt beépítette a kivettek helyére (ideiglenesnek) Szóba került, hogy milyen szar a szoftvere, mert sokat laggol, nem tudnék-e jobbat... Na, ennek a rendszernek kb. ennyi a licencköltsége.

(nem volt időpont a rendes fogorvosomnál, így kerültem erre a drága helyre, csak itt volt elérhető időpont)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Továbbá - Image Lab -tovább

#1.1.5.1 Csak most volt időm átfutni a válaszokat, a. ape fájlok ebben az esetben DNA SEQUENCE adatokat lehet olvasni/szerkezteni a GENtle programmal. Ha lesz időm jobban utána nézek a leírásaidnak. Minden esetre köszönöm. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Továbbá - Image Lab -tovább

#1.1.5.1 "Na, ez az eset, aminek erősen ajánlott külön wineprefixet csinálni." 

Na most volt csak 1 kis időm jobban belenézni és ezt sajna abszolút nem értem. Megkérlek elmagyaráznád, hogz ez mit jelent, mire való. Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Továbbá - Image Lab -tovább

#1.1.5.1.2 Próbálom összerakni magamban, hogy olyan módon tálaljam, amit könnyen meg lehet emészteni, de türelmet kérek, mert érzem, amiket írni fogok újabb kérdéseket generálnak.

De most csak kis elméletre futja, mert nekem is utána kell néznem, hogy miként, melyik módszer célravezetőbb.

Szóval, a Wine a települése után, az első használatba vételkor létrehoz egy virtuális Windows környezetet a Windows programok számára. Szimulál egy C meghajtót, mert az kell nekik, továbbá a szokásos I/O portokat, a Windows mappastruktúráját, Registry-t, mindent amit egy Windowsos program igényel.

Ez az egész hóbelevanc pedig egy mappába kerül a saját mappa alatt, egy rejtett wine nevű mappába. Ennek a dolognak valami nevet kellett adni, de mivel a Wine az sem nem virtuális gép. sem nem emulátor, valami olyan fogalmat kellett kitalálni, amiket amazok már nem foglaltak le. Ennek a neve (későbbi alkalmazásakor világosabb lesz, hogy miért), szóval ennek a dolognak a neve wineprefix lett.

Tehát alapból van egy wineprefix, ez az alapértelmezett wineprefix. Megnyilvánulása szerint egy mappa, amiben mindenféle, Windows logikáját támogató dolog van.

Tegyük fel, hogy van pár Windowsos program telepítve, és azok jól muzsikálnak, azonban kellene telepíteni valamit, ami gyanús, esetleg összerondítja a rendszert (mármint a wine rendszerét), vagy netán nem kompatibilis valamivel, ami telepítve van, vagy teljesen másként kell beállítani egyik programhoz a Wine-t, mint másikhoz (pl. XP-t, vagy W7-et szimuláljon), de össze is rondulhat az egész, ami miatt aztán akár az is lehet, hogy az egész Wine-t újra kell telepíteni, és a jól muzsikáló programokat is.

Hogyan lehet ezt feloldani? Hát szerencsére a Wine képes további prefixeket használni. Azaz lehet újabb mappákat generálni, ugyanolyan tartalommal, mint ami az első telepítésekor létrejött. Ha valamelyik sérül egy kukacos program miatt, akkor egyszerűen csak le kell törölni a mappát mindenestől, és lehet másik friss ropogós prefixet létrehozni.

Na, most ezek használata alapból nem egyszerű, mármint parancssoros megoldások, parancssoros kapcsolókkal kell megadni a Wine-nak, hogy éppen melyik prefixet használja, amikor adott programot telepítesz, és utána futtatsz.

És pont emiatt egy sereg segédprogram, kiegészítő készült a Wine-hozt, amik ezek használatát próbálják segíteni, pl. winetricks, Playonlinux, stb.

Na, ezeket átnézném, hogy melyik mennyire egyszerűbb, de kutakodhatsz magad is a neten, rengeteg leírás van, igaz, többnyire angol, pl. https://linuxconfig.org/using-wine-prefixes

A parancsokat azért idebököm, hogy meg legyen végső esetre:

Új wineprefix létrehozása:

WINEARCH=win32 WINEPREFIX="$HOME/.wine-second" winecfg 

A winearch paramétere itt win32, ha 32 bites környezet kell, win64 ha 64 bites.

Az új mappa ami létrejön így (az új wineprefix) a .wine-second lesz a saját mappád alatt.

Telepítés az új wineprefix alá:

WINEPREFIX="$HOME/.wine-second" wine start /unix elérésiút/telepítőprogram

Az újabb program használata:

WINEPREFIX="$HOME/.wine-second" wine programneve.exe 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Továbbá - Image Lab -tovább

#1.1.5.1.2.1 Szia. Bocsánatot kérek, nem szórakozni akartam de ecseteltem a lányomnak, hogy nagyjából mit kéne csinálnia és arra a döntésre jutott, hogy marad a windowsnál legalabb is ezen a téren. Tudom, erre azt mondanátok, hogy ne adja fel, de tanulás és munka mellett nem sok szabadidelye van és azt mondta, hogy azt a keveset pihenéssel szeretné tölteni, amit én teljesen megértek. Nem zárkózik el a Linux-tól, mert tetszik neki, csak hát arra gondolt, hogy sokkal egyszerűbben meg lehet oldani ezt. Én azt ajánlottam nekin hogy tegye a Linuxot egy SD kártyára (mivel elég kicsi csak 256GB-os az SSD-je) és ugye tudjuk, hogy a Windowsnak "rengeteg" helyre van szüksége. Ez az ötlet tetszik is neki, remélem nem mondtam neki nagy hülyeséget. Mind a ketten reméljük, ha majd "rendesen" elkezd dolgozni, kap egy munkahelyi laptopot saját használatra és akkor az övén meg lesz Linux.             Minden esetre mégegyszer nagyon köszönöm, hogy ennyit fáradoztál és ne haragudj, hogy föladta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alkalmazások keresése.

Ha ilyen egzotikus fajlformatummal talalkozom, melyet a rendelkezesre allo alkalmazasokkal
nem tudok megnyitni, akkor a konnyebb utat valasztva rakeresek hogy nincs-e olyan
free online konverter amellyel "emesztheto" formatumba tudom konvertalni.

Pl.: free .cdxml file online converter ... -> https://filext.com/file-extension/CDXML

Persze, nem biztos hogy talalok, meg vannak fajlmeret hatarok is, - de proba-szerencse.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem fog menni

Én azt gondolom, hogy ez nem fog menni.
Még akkor is nehéz más operációs rendszerű környezetben meglenni, ha csak alapvető dolgokat akarunk megoldani.
És egy fájl megnyitása nem minden. Azt esetleg szerkeszteni, menteni is kell úgy, hogy a másik oldalon kompatibilis legyen az eredmény.
És ha egy másik programmal szerkeszted, vajon milyen lesz a végeredmény?

A kompatibilitás már egy szöveges dokumentum esetén sem valósítható meg 100%-ban.
És ráadásul esetleg észre sem fogja venni, hogy nála másként jelenik meg, mondjuk egy dokumentum.

Ha a LibreOffice Writerben megírok egy levelet, és bemásolom a Gmailbe, máris máshogy jelenik meg.
Pedig még nem is váltottam oprendszert.

Ha nem konvertálod a levelet, és úgy csatolod küldés előtt, az MS Word meg se akarja nyitni.
(Lehet, hogy ma már ez nem igaz, nem tudom, mert nem használom)

Ha konvertálod .docx formátumba, elküldöd, majd visszakapod korrektúrázva, megjegyzésekkel ellátva, rá sem fogsz ismerni.

És ez csak egy egyszerű szöveg!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

files

...érdekeltek a fájlok...utananéztem,mindegyik nyithato.nem irom szét,melyik micsoda,viszont van online oldal is a nyitogatasukra...csak ugy oda kell huzni,az oldal amin mindegyik nyithato-

https://filext.com/file-extension/SNC

.ape-t a monkeys audio nyitja,ami linuxhoz is van,codec...devil

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve