Alkalmazás ablakok

Fórum: 

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha egy megnyitott alkalmazásnak egy nyolcad képernyőnyi ablakot szeretnék beállítani, és azt a bal felső sarokba helyezni, azt hogy tudom megoldani? Na nem ilyen egyszerű! Ha legközelebb megnyitom, ugyanott, ugyanolyan méretben legyen látható! Így már bonyolultabb... legalábbis nekem. Ha valaki tud rá megoldást, kérem, segítsen!

Előre is köszi!

kimarite képe

RE: Alkalmazás ablakok

@#0 Például a "wmctrl" alkalmazással.

sudo apt-get install wmctrl

Megnyitott ablakok listája,

wmctrl -l

De ezen még gondolkodni kéne - az ablakezelők és a kompozítorok nyűgősségei miatt:).
Mert a terminálban ez működik (egy példa):

wmctrl -r :ACTIVE: -e 0,400,200,875,550

Az ablakkezelőd neve.

wmctrl -m

Referencia:
https://sites.google.com/site/tstyblo//wmctrl/

Talán van, akinek jobb megoldás jut az eszébe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

esetleg

program_név --geometry=widthxheight+Xposition+Yposition

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Alkalmazás ablakok

Amennyire sikerült utánaolvasnom, a Linux disztribúciók abban az irányban vannak fejlesztve, hogy az ablakok pozíciójának és méretének a megjegyzése magának az applikációnak a feladata, nem az operációs rendszeré, ezért hiányzik ez a fícsör belőlük.
Például a Mozilla, vagy a Google Chrome  „tudja” ezt. Néhány program meg nem. Azokat tehát ki kell trükközni. Azt nem írtad meg, hogy milyen programmal szeretnéd, ezért a ötletem bemutatásához kerestem egy ilyen „nem működőt”. Választásom a multimédiás Csííz (cheese) programra esett, mivel ez benne van az alapban, legalábbis az általam használt XFCE-ben. Alkalmazd értelemszerűen a sajátodra. Azt a funkciót fogjuk kihasználni, hogy a programok alapértelmezett helye (általában /usr/bin)  az elérési útvonalban (path) hátrébb van, mint annak helyi „megfelelője”, a usr/local/bin. Ezt egy terminálablakból az echo $PATH paranccsal láthatod is. Ezért ha az utóbbi könyvtárba a programmal megegyező nevű programot teszünk, az fog először elindulni. Itt aztán tudunk trükközni.

A fenti példával tehát, terminálablakban:

which cheese

amire a válasz: /usr/bin/cheese

Ezután indítsd az általad használt kedvenc szövegszerkesztődet (nálam leafpad) rendszergazda joggal szintén terminálablakból:

sudo leafpad

majd bele ezt írod:

/usr/bin/cheese & sleep 5; /usr/bin/wmctrl -r Csííz -e 0,80,30,675,350

Mivel a saját programodra alkalmazod, a „cheese”-t értelemszerűen cseréld a sajátodra, valamint a „Csííz” nevet ki kell derítened, ld. Kimarite hozzászólását feljebb. A sleep értékével is játszhatsz, de ha túl kicsire veszed, akkor még nem jön létre az ablak, amikor a wmctrl keresné, ha túl nagy, akkor meg várnod kell, mire átméretezi. A méretezéssel pedig szabadon játszhatsz, a legegyszerűbb, ha terminálablakban csak a wmctrl-t futtava megnézed, hogy mi felel meg az igényeidnek.

Ezt kell elmentened az /usr/local/bin könyvtárba a programoddal azonos néven, jelen esetben ez a cheese.

Az így létrehozott fájlnak persze meg kell adnod a 755-ös jogot, hogy működjön.
Sok sikert!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve