Alaplap csere után?

Fórum: 

Sziasztok,

Az egyik gépemben alaplapot készülök cserélni. A rajta lévő rendszer a Tomi37 féle (kezdetektől csont nélkül működő) Mint 17 Openbox 32 bit + LXDE. Van-e valakinek gyakorlati tapasztalata, hogy ilyen esetben kell-e újratelepíteni a rendszert és ha esetleg nem feltétlenül, akkor milyen buktatói lehetnek, mire kell vigyázni? A /home külön partíción van. Ha nem lenne muszáj, nem töltenék újabb napokat egy teljes újratelepítéssel, beállítgatással.

RE: Alaplap csere után?

@#0 Szia !
Gyakorlati tapasztalatom nincs, de szerintem van rá esély hogy nem kell újratelepíteni a rendszert.
Mindenesetre, könnyebben tudnának segíteni, ha elárulnád hogy jelenleg milyen alaplapod van,
és milyenre szeretnéd lecserélni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Alaplap csere után?

@#0 Szia! A Linux elég jól tűri a környezet változását, olyat is szoktunk javasolni speciális esetekben, hogy a merevlemezt vagy SSD-t szereljék ki a gépből, telepítsék fel rá a rendszert egy másik gépben, aztán tegyék vissza az eredeti helyére. Alapvetően tehát vélhetően nem lesz ezzel gond. Mire kell odafigyelni? Természetesen elsősorban arra, hogy a többi jelenlegi alkatrészed kompatibilis legyen az új alaplappal és arra, hogy amint látom a rendszered 32 bites, az nem kezeli az UEFI-t, szóval ezt majd ki kell tudd kapcsolni és a Legacy bootot beállítani. Mindennek ellenére Kimarite Systemback blogjára keress rá és a biztonság kedvéért készíts a mostani rendszeredből a felhasználói fájlok belevételével egy Live-ot pendrive-ra, és az adatmentésről se feledkezz meg!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Alaplap csere után?

#2 Köszönöm, rákeresek, mentésem van. Alapvető eltérés nem lesz, a csere fő oka az, hogy a jelenlegi gép egy MSI barebone egy Core2Quad Q6700 CPU-val, amibe nem lehet videokártyát tenni. Viszonylag türelmesen elvoltam eddig az időnként kevés (CAD, videók, stb) alaplapival, viszont találtam a napokban a régi lomjaim között egy jónak tűnő N7800GTX kártyát és úgy gondoltam, hogy ez így már megérne egy alaplap cserét. A pályázó egy Asrock G41C, ebbe mindent át tudok pakolni (a C2Q CPU-kat jobban is szereti) és fórumok szerint a linux kompatibilitásával sincs semmi gond. Az UEFI tehát itt nem játszik. Annyi bonyodalom lesz, hogy a jelenlegi gépben 2 HDD van és a másikon van a grub, de nem hiszem, hogy ezt ne lehetne megoldani. :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Alaplap csere után?

Szia!

Én nem alaplapot, hanem komplett laptopot cseréltem!

Párom Acer gyártmányú AMD procis, VGA-s alaplapos gépe halálozott el végérvényesen, ezért a HDD-t átraktam egy Lenovo T400-ba, ami Intel proci, vga, alaplap. A mint 17.2 Cinnanon első indításnál molyolt egy ideig, de azóta hiba nélkül fut!

Szvsz jó esellyel a Tiéd is működni fog! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#3 A jelenlegi gépben két HDD van, na de ha mindkettőt átteszed az új konfigba, akkor abban is kettő lesz, csak az a lényeg, hogy a gép először arról a lemezről próbáljon meg bootolni, amin a GRUB van.
Ha az új konfigurációba csak azt a lemezt teszed át, amelyiken jelenleg a Mint 17 Openbox 32 bit + LXDE van, akkor Live rendszer alól mindössze a GRUB-ot kell majd újratelepítened:

Analógia:
A

sudo fdisk -l

segít feltérképezni a lemezed.

sudo mount /dev/sdYN /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
sudo grub-install /dev/sdX
sudo update-grub
exit
sudo reboot

Az X,Y én az N helyére a megfelelő értékeket kell behelyettesíteni.

sudo mount /dev/sdYN /mnt
A rendszerpartíció kerül ide, lehet például sda2; sdb1;... stb.

grub-install /dev/sdX
Annak a lemeznek a betűjele kerül ide, amely a boot-sorrendben az első helyen szerepel, amelyikre szeretnénk, hogy kerüljék a GRUB.
Lehet, például sda; sdb; sdc...
(Ha csak egy lemezünk van a gépben, akkor az Y és X értéke értelemszerűen megegyezik.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#5

Meglátásom szerint  ezekkel nem is kell foglalkozni, mert mostanság már alapértelmezetten mind a grub, mind a linux UUID alapján azonosít. Azok pedig ugyanazok maradnak,  ha alaplapcsere van a gépben. Max, ha egyik lemez kikerül, akkor annak a particiós bejegyzéseit törölni kell az /etc/fstab fájlban. Vagy kikommentelni, és ha mégis átkerül a másik lemez,  elég a komment jeleket csak törölni. De javítsatok ki, ha tévednék.

A LinuxMint, nagyon rugalmas (udev rendsszernek köszönhetően) az ilyen cserék esetén. Nekem az AMD-s asztali gépemben egy ssd-n volt a rendszer, amit átraktam egy inteles laptopba. Az asztalin emellett még az adatok két velociraptoron voltak, linuxos szoftver raid-re tett szanaszét szabdalt logikai kötetekben. Én úgy emlékszem elég volt csak az ssd átszerelése előtt kikommentelnem az az ssd-n kívüli partíciókat,  és átépítés után simán ment minden a laptopon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#6 A GRUB-ig ehhez el kell jutni.
A kérdező azt írja, hogy a GRUB a másik lemezén van. Ha nincs GRUB a konfigurációban szereplő lemezek egyikén sem, akkor csak telepíteni kell (valamit, ami alapján tovább tud lépni a gép a telepített rendszerek felé).

Elbeszélünk egymás mellett, te egy olyan ház vízvezetékrendszerének cseréje utáni állapotot ecsetelsz, ahol az utcai vízbekötés változatlan maradt, a hozzászólásom pedig az utcai bekötés hiányának pótlásáról szól.
Ha nem jön be a telekre a víz, akkor mindegy, hogy a csövek továbbra is az eddigi szipi-szupi módon vannak szerelve, a csapból nem fog folyni egy csepp víz sem.
Te a telken belül lévő szanált fürdőszobák leágazásának bejegyzését szüntetted meg az /etc/fstab-ban, ettől azonban egy esetlegesen rendszerbetöltő nélkül maradt rendszer nem fog elindulni. Kapnál egy hibaüzenetet vagy egy képernyő sarkában villogó fehér kurzort és ennyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#7 Bocs, én voltam félreérthető. Igen, a terv az, hogy a grub-ot tartalmazó hdd marad a régi gépben, abba van másik kisebb cpu+ram, mert annak néhány jogtiszta szoftver miatt maradni kell XP-snek szükség esetére. Az új gépbe csak a linuxos hdd menne át, így erre kell új grub, köszönöm a leírást hozzá.

Bíztató, amit írtatok a a hardvercsere toleranciáról, köszönöm, remélem nálam se lesz gond.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#7

Teljesen jogos, elkerülte a figyelmem a "2 HDD van és a másikon van a grub" kitétel.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Alaplap csere után?

#8 Megvolt az alaplap csere, úgy néz ki, hogy minden működik, gond nélkül. :-) Köszönöm a segítségeteket!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)