akkumulátor töltési korlát

Fórum: 

Sziasztok!

Nem találok megoldást, hogy az akkumulátor töltési korlátját be tudjam állítani.

Winben egyszerűen beállítom meddig töltsön (60%) és ott megáll a töltés.

Köszi a választ

Ennek értelme

Mi lenne? Miért nem jó ha az akku töltésvezérlőjére van bízva a dolog?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ennek értelme

#3 Ha van beállítási lehetőség, akkor jellemzően a BIOS SETUP felületen. Kérdés, milyen típusú a noti. (Sok notinál ez automatikus, nincs külön beállítási lehetőség),

Szóval azért kérdezem, hogy mi értelme a dolognak, mert el nem tudom képzelni. Hogy kevesebb legyen az üzemidő akkun működtetve a gépet? Mást nem nagyon jelent az, hogy csak 60%-ra töltöd fel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ennek értelme

Asus Zenbook 1 éves.Eddig KDE-t használtam ott és a Win-en be lehet állítani és 60% marad állandóan a töltés.

Az Asus ügyfélszolgálatán csak Win-re van támogatás.

Így nincs merül-tölt merül-tölt.

Az aksit kíméli.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ennek értelme

#4 Ez városi legenda. Az aksik töltésvezérlője hardveresen biztosítják az optimális töltést, kb. már a 4. generációs gépektől számítva, Amikor azt látod, teljesen fel van töltve, akkor az azt jelenti optimális töltöttségi szinten van (ami 80% körül van)

Nem megy tönkre ettől idő előtt az aksi, illetve így is, úgy is tönkre megy idővel, még akkor is, ha kiveszed a gépből, hogy ne használódjon. (mondjuk ezt a gépet ehhez azt szét is kell szedni).

Ugyebár az elmélet a folyamatosan töltőn levő notiknál az, hogy az akku eléri a teljes töltöttségi szintet, aminél az ahogy merül folyamatosan vissza is lesz töltve, azaz folyamatosan újraindul a töltési ciklus, ami öregbíti az aksit.

Na most, ha szoftveresen beállítod, hogy mondjuk 60%-ál álljon meg a töltés, akkor semmi más nem történik, mint 60%-nál lesz az a határ, aminél az aksi töltési ciklusa elkezdődik, amint 60% alá csökken a töltöttség, nem 80%-nál.

De ha a lelked meg akarod nyugtatni, fentebb, lala hozzászólásában említett programot is használhatod, nem csak a töltést tudja szabályozni, de egy sereg mást is biztosítani tud ami az aksi merülésével kapcsolatos. (Utolsó fülön van az aksi töltés vezérlő lehetőség)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

Rengeteg leírás kering a neten az akkuk helyes töltéséről, és használatáról.
Ezek sokszor egymásnak is ellentmondanak. Nekem nincs laptopom, de a telefon aksi miatt elolvastam pár ajánlást.
Az egyik az, hogy ne töltsük fel teljesen. A Samsungban van erre gyári beállítás, ami 85%-nál leállítja a töltést.
Van egy kevésbé ismert alsó határ is, ezt 40% körüli értékre szokták ajánlani, ami alá ne hagyjuk kisülni, ha van rá mód.
Persze, ha elmegyek egész napra otthonról, és tudom, hogy sokat fogom használni, akkor 100%-ra töltöm, és nem kapcsolom ki csak azért, mert 20%-ra csökkent a töltöttség.
De általánosságban elmondható hogy megpróbálom 40 és 85% között tartani.
Vannak persze, akik azt mondják, hogy ez hülyeség, szerintem meg érdemes betartani a gyártó előírásait, ha lehet.

A 60% szerintem kicsit alacsony, mert én 70-80-85%-ról olvastam leginkább.
De az biztos, hogy az alacsony töltöttség, ha rendszeres, ha mindig hagyjuk csontra lemerülni, ártalmasabb, mint ha teljesen fel van töltve, de ezzel nem nagyon törődnek az emberek.
Nekem van egy 20.000 mAh kapacitású külső aksim, ha kellene azzal igen sokáig ellenék, de még sohasem fordult elő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

#5 az én Huawei telóm nem mai gyerek, de annak is rendszer vezérli a töltést, az 20% -nál szól nagy vörös üzenettel, hogy alacsony az aksi fesz, kikapcsol hamarosan.

Neten persze mindenféle írás van, ami addig igaz, hogy a Li-Ion cellák önmagukban hogy viselkednek, de ma már az aksis kézi fúrógépben is mikrocsip figyeli az aksik állapotát, szabályozzák a töltést, nem különben a laptopok is. HP laptoppal van tapasztalom, ami már ebbe a kategóriából való, annak az UEFI setup felületen is lehet állítgatni az aksi kezelést, persze, Windows alá is van segédprogramja ami ugyanezt vezérli és tudja. Meg lennék lepve, ha az ASUS-nak nem lenne ilyenje.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

#5.1 Annak, hogy hány százaléknál figyelmeztet a teló, nincs köze ahhoz, hogy mennyi az ideális alsó töltési szint.
Az a vörös jelzés nálam 15%, akkor még órákig lehet használni, de ez nem jelenti azt, hogy az már nem ártalmas az aksinak.
A fúrógépek aksiját ne keverd ide. Azt a lehető legtovább akarod használni, és nem nézegeted, mert nem is látod, hogy hány százalékon áll. Azt 100-0%ig használod, és ha az tönkremegy, veszel egy másikat.
Az én telefonom kb. 3 éves, de ha már gyenge lesz benne az aksi, veszek egy másik telefont.
De nem szívesen cseréltetném ki az 1-2 éves telefonban az aksit.
Nekem 85%-nál kikapcsol a töltés, és 40% alatt jelez , hogy ideje lenne tölteni.

Az, hogy a neten mindenféléket lehet olvasni, a te írásaidra is igaz. Te szeretsz ex katedra kijelentéseket tenni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

#5.1.1 A fúrógépek aksiját ne keverd ide.

Olyan értelemben hoztam fel, hogy ha már a fúrógépek is fel vannak ilyesmivel szerelve (mármint nem az occó kategória, ami amúgy NiCd aksikat használ), akkor el lehet gondolni, hogy egy sokkal drágább, és komplikáltabb eszköz, mint laptop, vagy okostelefon az mivel is lehet felszerelve.

Azt a lehető legtovább akarod használni, és nem nézegeted, mert nem is látod, hogy hány százalékon áll

De, látom, mert van kijelző az aksi oldalán, és a fúrógép sem működik, ha a legalsó (vörös) vonalkánál áll a fény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

#5.1.1.1 Oké, te látod, de az én fúrógépemnek beépített aksija van, és nincsenek rajta LED-ek.
De ez mellékszál, és nem változtat azon, hogy a lítium-ion aksijait nem szabad hagyni lemerülni, és teljesen feltölteni. A beépített áramkörök, amiről te beszélsz, csak arra jók, hogy ne töltsék túl, és ha elérték a 100%-ot akkor leállítják a töltést, és jelzik, ha már kritikus a töltöttségi szint, és hamarosan lemerül. (De az Android lehetőséget ad arra, hogy ne töltsd fel teljesen.)
Ettől teljesen független az, hogy milyen használat mellett lesz legtovább jó állapotú egy aksi.
Hogy elhasználódik-e 1-2 év után, és cserélni kell, ha nem akarod napközben állandóan töltőre rakni, vagy esetleg túléli a telefont.
Én utoljára a Nokia 5310-es telefonomba vettem új aksit, amit 10 másodperc alatt cseréltem ki.
Amúgy akkor még úgy volt, hogy az új telefont háromszor teljesen fel kellett tölteni, és nullára lemeríteni, és ezzel a formázással érte el az aksi a maximális kapacitását.
De az első lítiumos telefonomnál azt olvastam a leírásban, hogy sohasem szabad hagyni lemerülni a telefont.
(Nekem is volt Huawei P10 Lite telefonom, és a Samsung Galaxy Core Prime után egy felüdülés volt. Az volt életem legjobb telefonja. És most csak azért van újra Samsung, mert a Huaweit kifocizták az amerikaikat. Pontosabban a Google)
Nekem minden telefonom továbbkerült valakihez, egyik sem ment tönkre, és az aksija még 2-3 év múlva is mindnek kibírta minimum reggeltől estig.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

40-80

Köszönöm a választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve