Akkumulátor baj?

Fórum: 

Itt van előttem egy laptop Windows 7-tel. Adatot mentek róla. A laptop nem volt töltőre dugva, mert elvileg fel volt töltve az akksija, zöld volt a töltést jelző LED. Kezdett nagyon fogyni az energia, töltőre dugtam. Véletlenül vettem észre, hogy töltést jelez, de a töltöttség fogy. Egyszercsak a laptop kikapcsolt. Újra indítottam, a windows betöltődése közben megint kikapcsolt. Kivettem az akksit, most üzemel a laptop.

1./ Döglött az akksi?

2./ Rossz a laptop töltő áramköre?

3./ Ha akksi nélkül üzemel, okoz-e valami problémát?

re: Akkumulátor baj?

1. Vagy cella hibás, vagy a vezérlőáramkör (utóbbi időkben a vezérlő hiba egyre gyakoribb.)

2. Nem  laptop, hanem az aksi áramköre. Hazudik a rendszernek, nem a valós töltöttséget / teljesítményt mutatja.

3. Nem, ameddig van áram a konnektorban. Ahogy megtörténik, hogy elmegy az áram, az akár problémát is okozhat.

+Egyes laptop típusokon van ilyen estre szolgáló RESET lehetőség, más laptopokon gombot / gombokat kell nyomni valamilyen módon, továbbá a maradék laptopokon semmi ilyen lehetőség nincs. Ez utóbbiak esetében az aksit kivenni, és pihentetni egy hónapig, általában meg gyógyul, de csak kis időre.

Ha elég régi az aksi, lehet úgy fáradtak el a cellák, hogy nominális feszültséget tudnak adni, de komolyabb terhelésre leesik a feszültség, olyan gyorsan, hogy a vezérlő nem tud reagálni. Ha nem hirtelen kapcsol le a gép 100% töltöttségnél, hanem mondjuk úgy 15-30 perc alatt esik drasztikusan a töltöttség akkor ügyeskedéssel ki lehet cserélni a rossz cellát, már ha erre van mód.

Egyes aksikat úgy összeragasztanak, hogy csak fűrésszel lehet szétszedni. Ha ki van bontva az aksi háza, multiméterrel meg kell keresni melyik a döglött cella. Aztán ilyent rendelni, ügyesen beforrasztani a döglött helyére. Ha van forrfül, akkor jó, ha nincs az gáz, mert az aksik nem szeretik a páka hőjét.

Ha a vezérlő hibás, akkor ez a művelet nem ér semmit. Az ilyen aksikból a cellákat  én kimentem, és felhasználom.

Visszakanyarodva egy kicsit lehet, hogy a töltő zsinórja használódott el. Valahol nagyon elvékonyódhatott, és kevés áramot tud leadni a töltéshez. Meg kellene próbálni másik töltőt, ha avan.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szerelő tudja neked

Szerelő tudja neked megmondani, mi a probléma.
Az én noteszgépemen éjszakai áramszünet alkalmával (az akku kb. másfél órát bír újonnan is), bekapcsolva maradt a gép, az akku lemerült. Másnap már csak 15-17%-os töltöttségre lehetett feltölteni. Nagyon érdekes. Másfél éves, utángyártott akku, Német forgalmazótól. A vezérló vagy valami más meghalt benne, nem tudom. De a garancia féléves, ami egy évesre kitolható lett volna... .

Én elvittem szerelőhöz. Igazából ő rendelte meg nekem az akkut. Mondta, hogy 3.000 Ft. egy darab ipari cella. Lehetne ilyet rendelni, de nem éri meg. 6 darab cella drágább lenne, mint maga az akku. Viszont a vezérlés is tönkremehetett, szokott. Szétszedhetem (ahogy, T. Istán fórumtársunk is mondja), ha ezt szeretném, és ezek az esélyek, lehetőségek, kiadások, stb.. Egyelőre csúsztatom a szétszedést, hálózatról megy a noteszgép, nem mászkálok vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szerelő tudja neked

#2 Lehetne ilyet rendelni, de nem éri meg. 6 darab cella drágább lenne, mint maga az akku.

Így igaz, de jellemzően nem az összes megy tönkre, általában 1-2 darabot kellhet cserélni.

Viszont a vezérlés is tönkremehetett, szokott.

Bizony, bizony. Jó, ha van mire használni ez esetben a kimentett cellákat. Pl. másik laptop aksihoz. (Én akkus fúrógéphez szoktam.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szerelő tudja neked

#3 Így igaz, de jellemzően nem az összes megy tönkre, általában 1-2 darabot kellhet cserélni.

Mondasz valamit... . Van a régi akku is, amivel vettem a noteszgépet, annak is lehetnek jó cellái, de nem igazán valószínű.

Bizony, bizony. Jó, ha van mire használni ez esetben a kimentett cellákat. Pl. másik laptop aksihoz. (Én akkus fúrógéphez szoktam.)

Nincs akkus szerszámom, kábelesek vannak, viszont azok elég profik, Makita, Hitachi. A „nagy” fúrógép ára 100.000 forint felett volt és egy-két éve vásároltam, a soroksári ósan épúletében egy mintaboltban. Bartáságosak, segítőkészek. Hobbi célra vettem, a munkám nem ilyen jellegű. Azért írom, mert neked sincs messze a hely.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re: Akkumulátor baj?

#1 Köszönöm. Érdemes venni egy új (?) akksit?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re: Akkumulátor baj?

#1 Még egy (láma) kérdés.

Az alaplapon nincs semmi, csak vezeték az akksihoz? Elvileg, kiszerelve is lehetne tölteni a hálózati töltőről?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re: Akkumulátor baj?

#5 Köszönöm. Érdemes venni egy új (?) akksit?

Egyéni döntés kérdése. Én szoktam, mert ki tudja mikor kell hordozni. De sokan nem szoktak venni hozzá, mert nem hordozzák, pedig szüntetmentes tápnak is jó.

#6 Az alaplapon nincs semmi, csak vezeték az akksihoz?

Túl általános kérdés, laptopja válogatja. Kiegészítő infó: vannak laptopok, amiknek gombelemjük sincs, az aksiról üzemeltetik a CMOS rendszerórát is.

Elvileg, kiszerelve is lehetne tölteni a hálózati töltőről?

Ezt hogy gondolod kivitelezni? Elvileg, de csak nagyon elvileg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve