Adatvesztés

Fórum: 

Sziasztok!

Szerettem volna az SSD kártyáról fileokat átrakni (menteni egy külső vinyóra). A Nemoval csináltam, az áthelyezést választottam. Azért vannak az ablakok gondoltam, hogy használjuk, a több GB másolása közben gondoltam tovább böngészem mit kellene még menteni. Kijelöltem, és azokat is beillesztettem. Illetve csak illesztettem volna, mert a Nemo eltűnt az asztalról és egy rakás file-nak csak a hűlt helyét találtam.

Mit tanácsoltok, hogy tudom visszanyerni az adataimat? Egyelőre nem merem kikapcsolni sem a gépet, bár elvileg rejtett adatként valahol (valószínűleg a vincsin) ott kell annak lenni.

Dualbootom van. Lépjek át a másik oprendszerre, és csináljak abban meghajtó ellenőrzést és helyreállítást? Vagy van itt is valami egyszerű és jó megoldás?

A kérdező hozzászólása.

Korábban összedobtam egy szkriptet a rejtőzködő nagy mappák felkutatására:

read -p "elérési út: " eu ; read -p "mélység(1-10): " mm ; for i in `seq ${mm:=5}` ; do  eu=$(du -sh ${eu}/* 2>/dev/null | sort -h | tail -n1 | tee -a nagymappa | awk "{print $2}") ; done && cat nagymappa ; rm -f nagymappa

(megadod az elérési utat, azaz a mappát ahonnan a keresés induljon, és a keresési mélységet, azaz, hogy hány mappa mélységig keresse a legnagyobb mappákat.) Nem biztos, hogy ez kisegít, de a kellően sokszor próbálkozol a kiindulási pontok és/vagy a mappamélység megváltoztatásával, akkor talán.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#1
Mivel a szripten belül nem műküdik az automatikus kiegészítés, kiindulási mappa megadásánál,  érdemesebb a Nemoval a kívánt mappába navigálni, ott jobb klikk=>Megnyitás terminálban, bemásolni a szkriptet, és amikor a elérési utat firtatja, csak egy pontot (.) kell beírni. Nem kell annyit gépelni, és nincs elírás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Azért vannak az ablakok

"Azért vannak az ablakok gondoltam, hogy használjuk,"

Csak nem biztos, hogy áthelyezés alatti mappáknak szerencsés ablakot nyitni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én is az első biztonsági

Én is az első biztonsági mentés készítése közben vesztettem el 3TB-adatot. Vélhetően egy meghibásodott usb port miatt. Az XY nevű cég 160 ezer + áfáért vállalná az adatmentést. Amit megtanultam, semmiképpen sem szabad tovább használni a merevlemezt. A látszólag legolcsóbb adatmentőket pedig jobb elkerülni. Több cégnél akkor is szétszerelik az adathozdozót ha nem indokolt. Teszik ezt azért, mert így többet tudnák kiszámlázni. Persze ködösítenek és nem fognak tájékoztatni róla. Szóval nekem már nem opció, de te még megpróbálhatod.: USB-ről elindítasz egy tetszőleges operációs rendszert és készítesz egy képfile-t a lemezedről. Nézz utána, nem tudom melyik a legjobb megoldás. Disks, gparted, Clonezilla. Úgy rémlik, a dd nem jó, mivel pontosan ugyanolyan merevlemez szükséges hozzá mint amilyen az eredeti. Ha meg van a képefile és készítettél belőle legalább 2 biztonsági mentést, akkor utána a TestDisk, PhotoRec, EaseUS Data Recovery Wizard (fizetős) segíthet.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kijelölés, kivágás,

Kijelölés, kivágás, beillesztés?
Ez többszörös fájl és könyvtárműveleteknél nem a legszerencsésebb. Sőt abszolút nem.
Nálam más os alatt is okozott többször hibát, szerencsére én nem áthelyeztem csak másoltam és újra tudtam kezdeni mivel a forrás meghajtón megmaradtak az adatok.
Én magam ezt max.  1 fájl esetén alkalmazom,
amennyiben komplett mappát, mappákat kell mozgatni, Win alatt 2 Explorer ablakot nyitok, Linux alatt F3 és először másolás, majd rutinból a másolatba belekukkantás, ha ok. akkor törlöm a másik meghajtóról. Ez a megoldás egy esetleges áramszünet esetén is a legbombabiztosabb megoldás. Ha több könyvtárat kell átmozgatni, vagy egyszerre jelölöm ki és másolás, ilyenkor nem adok hozzá újakat hanem megvárom amíg végez, vagy egyenként egymás után.
A legbiztosabb megoldás, amit pár éve használok rendszeresen a fontosabb adataim külső meghajtóra törénő, vagy nagyon nagyméretű, több 10-100Gb  esetén, az a Free File Sync. Sose tévedett, a tükrözést választom és szépen elmolyol a hátérben akár 20-30 percet is.
Az áthelyezést meghajtón belül is két ablakos módszerrel csinálom, mivel ez csak a lemezen írja át a rekordot, 1 pillanat alatt megvan.

Számodra ez nem vigasz sajnos. Jó esetben valahol megvannak a könyvtárak, én első körben az sd-re  eresztenék rá egy visszaállító programot, utána a merevlemez azon mappájára ahova áthelyezted a penről.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igen, ez így nagyjából eső

#7 Az áthelyezés során bármilyen fájl vagy merevlemez hiba a művelet sikertelenségét okozhatja, ezért érdemesebb a másolást használni (mint eső előtt köpönyeget). Másik megoldás lehet, jó minőségű DVD-k beszerzése, ami persze, nem olcsó, és az adatokat egy jó állapotú íróval kiírni, menteni. Persze, ezt sokan már elavultnak tartják, de talán mégis megoldás lehet ..., persze, a jövőre nézve. Vagy a mentéseket legalább még egy HDD-n tárolod, amit csak erre a célra használsz. Netán felhő, „vagy” netes tárhely a mentés. Nyilván azért ajánljuk mi is a másolást inkább, mert tapasztalatokkal rendelkezünk a véletlen „törlések”, adatvesztések területén, amely minden OS „sajátja”, azaz bármikor előfordulhat, ha az áthelyezést használod.

A Testdisk talán segít. Igaz, én akkor használtam, amikor partíciót töröltem. Egy próbát megér. Ez esetben a partícióstábla változik, az adatok nem törlődnek, ott maradnak a felülírásig, ... ha nem használod a fájlrendszert. Sőt újra partícionálni is lehet a meghajtót, mert ekkor is csak a partícióstábla változik. Például EXT4-re., de nem telepítesz rá semmit, hanem vizsgálod a Testdiskkel. Nyilván lehet a javasolt képfájl elkészítése után azt is vizsgáltatni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm mindenkinek a

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Eztán figyelni fogok erre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Köszönöm mindenkinek a

#9 Amúgy az adatok akkor elvesztek? Vagy vissza tudtad őket állatani valahopnnan, például mentésből?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve