Adatpartíció

Fórum: 

Mint Mate és Cinnamon mellé adatpartíciót készülök létrehozni. Van-e valamilyen hátránya ha ez a partíció fat32-re vagy ntfs-re van formázva?

RE: Adatpartíció

@#0 Szerintem nincs semmi hátránya, de inkáb NTFS-re formázd.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Adatpartíció

 Attól függ, hogy min akarod létrehozni.

Ha merevlemezen és nincs windows a linuxok mellett, akkor inkább ext3, vagy ext4 fájlrendszert ajánlok. Ha windows is van, akkor NTFS.
FAT32-t pendrive-ra szokás tenni, de ott is van valami, hogy mekkora kapacitásig. Ez utóbbival nem vagyok tisztában, mert már régen nem használok pendrive-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Ha windows is van, akkor

"Ha windows is van, akkor NTFS."

Nem a windows, hanem a jogosultság kezelés és a naplózás miatt használnak ntfs-t, de csak ha valóban indokolt (merevlemezen indokolt, mert növeli az adatbiztonságot). Egy pendrájvon ez azért ritkán szokott kelleni, ezért mehet nyugodtan FAT32-re a formázás, már csak a rendszerek közötti hordozhatóság miatt is. Mivel Terabájtos nagyságrendekről beszélünk (kokrétan 2), ez biztos nem lehet akadálya a választásnak.

Az ntfs, ext4 lassabb írási teljesítményének (pendrájvon) pont a fentebb említett naplózás az oka (ntfs, ext4 naplózó fájlrendszerek). Ez a remek szolgáltatás pendrájvon inkább hátrány mint előny (már csak a flash memória működése miatt is).

Van azért bőven választék: https://wiki.archlinux.org/index.php/File_systems_%28Magyar%29

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Nem a windows, hanem a jogosultság ...

#5 Ha a windows-ra telepíted az "ExtFS for win"-t, írni és olvasni is tudja az Ext (2, 3, 4) fájlrendszereket. (úgy emlékszem.)

A Fat32-nek, 4GB a max. fájlmérete. (ezt pl. egy hosszabb, nagy felbontású filmnél, figyelembe kell venni.)

Az NTFS hajlamos töredezni...ezért is a Windows a "párja".

Ext4-en is lehet töredezettség mentesítést kezdeményezni. (kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e, és ha igen, milyen időközönként ?)

sudo e4defrag -c /dev/sda* ( a * helyett a partíció száma...1, 2, 3 stb)  SSD-n nagyon NEM AJÁNLOTT futtatni !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Nem a windows, hanem a jogosultság ...

 Én kipróbáltam azt a programot, de ilyet nem tapasztaltam. Látni látta, de csak a komplett partícióról akart másolatot készíteni, azt meg nem akartam.
Egyébként az NTFS-t pont az általad említett okok miatt nem használom. Gyakorlati oka meg annyi, hogy egy nem várt áramkimaradás miatt több fájl is megsérült, és használhatatlanná vált. Ext3, Ext4 esetén ilyet nem tapasztaltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve