Acer Aspire E11 Shutdown leáll

Fórum: 

Tisztelt Linuxosok! Pénzkereseti lehetőség!!!

Asszonynak vettem egy, a körme színéhez passzoló notebookot, a pontos típusa: Acer Aspire E11 E3-112-C4DY (Mármint a notebooknak; az asszony  a szokásos, hisztis modell. ;-). Ezt a laptopot Win-nel ill. egy - kínaiul beszélő - Linpus Linux-al is lehet rendelni. Mivel amúgy is minden kínai neki, amit én a géppel kapcsolatban mondok, megpróbáltam felrakni rá egy magyar Linux Mint-et, de sajnos nem működik megfelelően; a Shutdown befagy, ebből adódóan nem működik a Reboot/Suspend/Restart sem. Semmiféle hibaüzenet nincs még akkor sem, ha a konzol képernyőre kapcsolok, egyszerűen kiírja, hogy "System now halt", de a gép megy tovább az idők végeztéig, amíg a Power gomb hosszú megnyomásával ki nem kapcsolom. (Suspend-re még bonyisabb a helyzet, de egyelőre menjen a Shutdown.)  A neten van hasonló hiba-leírás pont az Acer-rel kapcsolatban is, de végig próbáltam szerintem mindent, de nem segített rajta semmi az alábbiak közül:

- A legújabb firmware-re történő frissítés a notebook-on

- Kikapcsoltam a BIOS-ban minden Advanced funkciót és átállítottam Legacy-ra (Nem sok van, csak kettő: a Boot lehet Legacy meg a tapipad kezelése; más beállításokkal amúgy boot-olni sem tud, ill. nem ismeri fel a tapipad-ot.

- Az Ubuntu 14.04.3 LTS AMD64 bites és i386-os disztribúciók felrakása (ugyanaz a hiba ugyanúgy mindegyiknél)

- /etc/modprobe.d/blacklist.conf -ba beírtam a blacklist dw_dmac ill. blacklist dw_dmac_core sorokat

- /etc/default/grub -ba beírtam az acpi=noirq, acpi=off, acpi=force, acpi=force lapic, apm=power_off -ot számtalan javasolt kombinációban; talán még többfélét is; természetesen mindegyik után kiadtam a sudo update-grub -ot is, hogy eltárolja a változásokat.

- /etc/modules -be is beírtam a apm power_off=1-et, de ott/az sem segített

- Letiltottam a WiFi-t, amit a telepítés során adtam meg; más meg nincs rádugva, teljesen friss és szűz a gép

Úgy három napnyi szenvedés után én feladom, és felajánlok 10.000,- Ft jutalmat annak, aki megoldja, hogy a notebook rendesen menjen Linux alatt. Ha szükséges, Budapesten vagy Tata környékén át tudom adni a notebook-ot tesztelésre, vagy Skype/Messenger/Viber távirányítással engem is használhattok. Nem mondanám magam gyakorlott Linux-osnak, de nem is a héten kezdtem; ettől persze még lehet, hogy nagyon benéztem valamit, és bagatell a hiba. A gépről még az alábbiakat lehet tudni: Intel Celeron N2840 proci, Intel HD graphics, 4 GB RAM, 500GB HDD

Mail: info@varsanyipeter.hu  Tel/Viber: +36-20-942-7232 Skype: varsanyi.peter666

Köszönöm, hogy elolvastatok:

Péter

 

RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

Tisztelt Hölgyek-Urak!

Azt hiszem, egy jó darabig még nálam marad a pénz, mert úgy néz ki, hogy sikerült pont egy olyan notebook-ot vennem, amihez még nincsen Linux támogatás; még a Debian 8.2.0 Live verziója is belefagy a Shutdown-ba. Windows-on felnőtt vénemberként magam sem tudom, hogy ezt viccesnek vagy siralmasnak gondoljam, de ez van. Ez a gép egy már kifutott modell, elvileg már ismernie kéne mindenkinek; a gyárilag hozzá javasolt Linux meg ha netán működne, még siralmasabb helyzet lenne: a kínaiak Linux disztibúciója okosabb lenne, mint a nagy öregeké?

Akárhogy is, én feladtam... Max. várok egy hónapot, bár már nem hiszek a csodákban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#3 Ahogy én nézem, a v4.5 (?) kernelben lesz a bugfix erre a modellre.
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=85931#c37
http://www.spinics.net/lists/dmaengine/msg07290.html
Ahogy Linus dolgozik, nemsokára.

Talán próbáld ki a liquorix kernel-t (nem varázslók, de nem kell kernel-t forgatnod)
http://liquorix.net/debian/pool/main/l/linux-liquorix/
Fel kell venni a forráslistába ( ni csak, megváltozott az oldaluk :), aztán ...
http://liquorix.net/
Jah, írjál nekik ... beleteszik patch-et a kernelbe neked, vagy legalábbis írnak a dologra valamit. És ha megfelel a megoldásuk, támogathatod a munkájukat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

szia , ugyan az volt a felesegem e1 512 essel. csereltem bios beallitasokat , valtogatva , az egyiket ki a masikat be . aztan sikerult stresszmentesen kikapcsolni. a tapi meg mindig nem mukedett ill. csak a 17.1 ig a 17.2 estol mar nem. kiprobaltam egy csomo mas rendszert es vegulis raraktam az LXLE-t. most abszolute minden mukedik , de akkor is varom a mint 18 as matet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#6 Én azért írnék a Liquorix fejlesztőknek, ne maradjon nálad az a pénz (esetleg adnak tanácsot amúgy is, csak úgy írj nekik, hogy minden 'érdemes' teszt fel legyen töltve a pastebin-re és linkeld nekik, különben nem foglalkoznak az egésszel. ;)
É ehzt tenném, mert igy csak egy kernel lesz a külső forrás. Az LXLE meg reméljük, hogy hosszú ideiíg fejlesztett disztro-
Most olvastam a másik hozzászólást, mert kb. egyszerre írtál velem.

LXLE, nem próbáltam, de páran már használják. Rákerestem. Itt.

  • Stick with LTS only releases of Ubuntu to ensure hardware & software support.

# Kizárólag a Lubuntu 14.04 LTS-re és az Ubuntu 14.04 LTS-re épül, eddig semmi újdonság, ugyanaz a hardver és szoftver támogatás benne, mint az említettekben..

  • Based on Lubuntu Linux to ensure a fast capable desktop for aging computers.

# A Lubuntu-bázis segítségével segíti a régebbi gépeken való működést. Mert a Lubuntu kisebb erőforrás igényű, mint sok más  kedvelt linux asztali környezet, ezért lehet jó választás a régebbi gépekre. Gyorsabb lesz mint a 'többi' a gyengébb hardverrel. Logikus.
Lubuntu = Ubuntu + LXDE + némi Ubuntu fejlesztők által végrehajtott optimalizás (LXDE-t Ubuntu-ra)
LXDE = Openbox + Hong Jen Yee, más néven PCMan, a PCManFM fájlkezelő fejlesztőjének hozzáadott 'pár' csomagja ( a 'pár' csomag nem lekicsinylés, folyamatosan fejleszti és nem könynű szoftvert fejleszteni egy folyamatosan változó - pl. Ubuntu - rendszerhez. De más disztribúciókon is használják az LXDE-t, Debian, Mandriva, Fedora, CentOS, stb..
LXDE = lightweight X11 desktop environment / egy 'könnyű súlyú' X11 asztali környezet ( extremely fast-performing and energy-saving desktop environment )
https://hu.wikipedia.org/wiki/LXDE
http://lxde.org/

  • Keep desktop and other major software updated to the latest stable version.

# az asztali alkalmazásokból ( gondolom, az ablakkezelő, kompozitáló és hasonlóak ) és a 'nagyobb' (elterjedtebb) alkalmazásokból a legfrissebb stabil verziót teszik bele az OS-be. Ezt úgy gondolom PPA-kal (is) oldják meg (sajnos a PPA-k fejlesztői olykor abbahagyják a fejlesztést, ekkor más megoldás után kell nézni, ami nem mindig egyszerű, de viszont időigényes) vagy leforgatnak csomagokat forrásból (ez is időigényes és mindig figyelni kell, hogy mikor jön ki egy-egy csomagra pl. egy zeroday támadás, mert akkor gyorsan frissíteni kell és a csomagot fel kell tölteni a tárolókba. Na most ezt a dolgot egyszerű ellenőrizni, mert hasonló logikusan, mint a Linux Mint-nél. Ha van saját tárolója a LXLE-nek (kell lenni, a Linux Mint-nek kettő is van), akkor az abban lévő csomagokat ők fejlesztik :). Valamint meg kell nézni a sources.list-et és a többi lehetséges forráslistát, mert abban lehetnek a PPA-k vagy más csomagok frissítési szerverei.
Van aki mindent maga csinál (Slackware régebben, de lehet, ma is) vagy maga és kis csapattal (van pár ilyen).

  • Provide a complete drop in and go replacement for XP, Vista, 7 Starter/Basic.

# Véleményem szerint olyan hardver és szoftver támogatást ígérnek, mint az említett Windows-ok; ami azokon működik, az itt is. Az angolom elevenítem, tökéletesen nem tudok sajnos. Hát nem is tudom (sok dolgot meg lehet csinálni), mert éppen a te példádra van egy olyan történet, amit senki nem tudott megoldani, a kernel.org-on is csak most dolgoznak ezen - csak ironikus szeretnék lenni  és csak kicsit, nem cinikus - és még senkinek sem jutott eszébe sehol, hogy hopp, itt ez az LXLE, no srácok, az tudja azt, amin mi már több hónapja gondolkozunk. ;)
De én úgy értem az utóbbi (legutolsó) válaszodból, hogy a többszinű körmű feleséged (bocsánat) laptopján lett csak kipróbálva az LXLE, a te gépeden még nem, ha nem tévedek. Mert itt lenne a lényeg (elásva?).

  • Cover most users everyday needs by providing an excellent set of default apps.

# Fedjük le a legtöbb (átlag) júzer igényeit, azzal, hogy a legkedveltebb és legkiválóbb alkalmazások vanak telepítve. Jól van, lehetséges, összeszedik (olvasnak igényekről) az infőkat és néha változtatják. Felmerül bennem, mi van ha kedvelt egy KDE, kedvelt egy Cinnamon, kedvelt egy MATE és kedvelt egy Gnome alkalmazás. Mindegyiket telepítik (nem próbáltam az LXLE-t és nem is tervezem ... egész rövid időn belül, de talán nemsokára) és telepítik a függőségeket? ... jó, benne van a kiadási megjegyzésekben, azt nem olvastam és az egész téma ennyi, biztosan megoldották.

  • Add useful necessary mods and tweaks, to improve performance & functions.

# Hasznos kisalkalmazások és grafikus (mi más) beállítók (tweak) vannak a rendszerbe integrálva a nagyobb teljesítményért (vs. felhasználói élmény és gyorsaság valamint stabil működés) több funkcióval (beállítási lehetőséggel): többet, többféleképpen birizgálhatod - természetesen grafikusan ...

  • Develop a beautiful modern looking intuitive desktop for anyone to use easily.

# Többféle lehetőség a megjelenítésben, a kinézet variálása egyszerűen.

  • Save system resources and spend them wisely on capable, feature rich apps.

# Erőforrásait okosan kihasználó rendszer, alkalmazások széles tárháza áll a rendelkezésedre.

Mindez szép és jó. És megfelelő is lehet. Próbáltam a 'reklámszöveget' lefordítani (a reklám is lfontos amúgy).
Kövérítettem a lényeget, ami egy kérdés. És kíváncsi is vagyok ..., hogy a te gépeden is?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#7 Na igen, nem olvastam el alábbit (csak régebben), de nem baj, a képre kattintva letölthető a fullcircle.hu-ról az LXLE-vel foglalkozó 81. szám (a kép a cikk második része). Nem mond nagyon újat, talán csak azt, hogy van LXLE PPA.

Katt a képre, innen tölthető le az FCM 81. szám

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

Kedves Hölgyek/Tisztelt Urak!

Köszönöm a válaszokat, de sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy zsákutcába futottam ezzel a géppel. Végső próbaként kipróbáltam az angol/kínai Linpus linux-ot, azon működik is a Shutdown szépen és villámgyorsan. A leírásból meg azt is kihámoztam, hogy egy új, Haswell chipset okozza a gondot, amivel remélhetőleg egyre több gépet fognak majd szerelni, így talán majd fél-egy év múlva remélhetek egy jól működő linuxot is.

Utána olvasgatva én is találtam fórumokat, ahol vannak jótét lelkek, akik készítenek kernel patch-okat ingyen vagy pénzért, de kb. azt olvastam, hogy mindegyikük nagyon leterhelt. És ez közös bennünk: én is az vagyok... Ha valakinek van energiája, hogy segítsen, az ajánlatom még áll; ha kell, az összeg is megemelhető, bár 20 eFt körül már Windowst is vehetnék rá, és akkor minden gondom rögtön megoldódik - bár leköpne utána a tükör...

Köszönettel:

Péter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#9 Szóval azt is lehet mondani, hogy mindenképpen érdemes minél több teszt eredményt megadni (-nod!).
Mint például itt a felsorolásban: Attachment  .. egyet sem látok nálad. Az eszközöknek van egy parancssorban is megmutatható neve, az egy dolog, a gyártó mit mond. És ezeknek van W(arning) és E(rror) üzenetük.

Lehet az is, hogy valaki mail-t küld neked és megoldja (mint programozó vagy ehhez értő ember és a piacgazdaság miatt nem kizárt, hogy ezt a fórumot is nézi kis mellékes miatt.
Másrészt ráérezhetünk mi is dolgokra (itt a fórumon és nem privát mail-ben, vagy akár ott ...), de ahhoz kellenek a kimenetek, amikről csak említettél. Ez nem baj, hiszen gondolható az, hogy valaki csak ért hozzá itt. De ... te sem úgy adsz tanácsot (látva honlapod) más által tervezett alkalmazás tekintetében, hogy ő felhív telefonon és azt mondja ezt kipróbálta, azt is, stb.. A dmesg, dmidecode, hardinfo, stb. (!) kimenetek igen, szükségesek a legtöbb esetben, hogy mi rákeressünk a problémára vagy beugorjon valami hasonló eset, amivel már találkoztunk. Persze, elképzelhető, hogy ezt a módszert te is ismerem, de én úgy gondolom, hogy mégsem. :) persze - főleg neked - ez az egész nem fontos, hanem az, valaki megoldja.

Nem rólam van szó, de nem hiszem, hogy én nagyon okos lennék, viszont találtam két dolgot (nem megoldást, hanem magyarázatot). Igaz, ezt kissé több több energia ráfordítással, mintha pontosan tudnám, mi van a  gépedben és nemcsak azt, hogy mi a neve (egész pontosan az eszközöket, amit a prospektusban máshogyan írnak le). Biztosan érted ezt.

Tehát ez lenne a lényeg:

1) A Linpus-nál meg kéne nézni a kernel verzióját (biztosan régebbi, de mennyire az?). Ebben a sorban van:

uname -a

2) Említetted, hogy Linpus-szal nincs ilyen gond, ... maradva a régebbi kernel történetnél, tegyél fel vagy próbálj ki Live módban egy még támogatott
- Linux Mint 13-at, Rosa
Long term support release (LTS), supported until April 2017.
http://www.linuxmint.com/oldreleases.php
vagy hasonló még támogatott rendszert, CentOS ... régebbit, régebbi kernellel esetleg. Támogatottat. A Debian Squeeze-t (6.x) szerettem volna ajánlani, de annak támogatása egy hónap műlva lejár.
https://wiki.debian.org/LTS

A Linux-szoknál a modulok betöltését a kernel végzi, tehát ez a 'hiba' oka.
Majd elfelejtettem azt mondani - talán nem így csináltad a próbálkozásoknál - hogy a

sudo update-grub

parancs a GRUB-ot frissíti (Grand Unified >> Boot << Loader), tehát kell utána a 'sudo reboot' parancs kiadása is, mert a GRUB-ban eltárolt beállítások (igazából ezek 'hivatkozások', amik mutatnak valahova) a rendszer indításakor lépnek életbe. Tehát működő rendszernél a parancs kiadása után 'nem sok minden' fog történni, egész pontosan semmi.

A másik, általam javasolt parancs a modulok betöltését frissíti - nem olvastam utána, hogy itt pontosan szükség van-e erre - de hátránya nincsen.

sudo update-initramfs -uk all

Az 'all' kapcsoló akkor jön jól, ha több kernel is van, mindegyik információit frissíti.

Magyarázat.
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/initramfs-tools/+question/2...
http://manpages.ubuntu.com/manpages/jaunty/man8/update-initramfs.8.html

A Haswell chip nem mai cucc,
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/is-linux-compa...
de talán nem véletlenül nem fejleszti az Acer, hogy aztán rátegyen egy még támogatott, de sok mindenre - napi munkára nem - használható rendszert? Régi, gondolom igen kevés alkalmazás található meg benne ... . Gazdaságosság?

Hogy sikerült grafikus felületet varázsolni a Linpus-ra? Sikerült? És melyiket?
Tapasztalatok; felület, rendszer, működés?

Amit itt írtál, fel tudnád tenni valahova, hogy elolvassuk, tehát a leírást valamilyen formában? (új chip)
'A leírásból meg azt is kihámoztam, hogy egy új, Haswell chipset okozza a gondot, amivel remélhetőleg egyre több gépet fognak majd szerelni, így talán majd fél-egy év múlva remélhetek egy jól működő linuxot is.'

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#10 És akkor mégis kimaradt valami. Ezt nem próbáltad.

If done properly it should result in something like

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash reboot=bios"

http://mylinuxexplore.blogspot.hu/2011/11/solved-ubuntu-doesnt-shutdown-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#10

Kedves kimarite!

Köszönöm, hogy ennyit foglalkozol a témával, de mivel vészesen közeledik negyedike, és akkor nálam, vállalkozónál padlógázon indul az élet, nem tudok ennyi infót feldolgozni. Ahogy már egy kollégával megoldottuk a dolgot, külföldről SSH-n belépett a gépbe, kapott root jelszót, és azt tett vele, amit csak akart és tudott - elvégre friss install, nincs személyes adat rajta, nincs mitől tartanom. A lehetőség Neked is, másnak is adott, csak egy időpontot egyeztessünk skype/messenger/telefon útján, mikor legyen a gép bekapcsolva, és mi az aktuális IP-je. A Haswell chipszet amúgy a Linpus Linux oldalán van feltüntetve, rákerestem a Haswell+shutdown kulcsszóra, és több találatot is kidobott, miszerint valahol ott a gubanc.

Köszi:

Pepe

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#11

Szia,

Kipróbáltam gyorsan ezt a reboot=bios dolgot, de semmi változás. Természetesen ahogy eddig is, minden beírás után sudo update-grub, majd reboot, kézzel kikapcsolva, aztán a következő újraindulásnál teszteltem meg, hogy mit csinál. Amúgy nem hinném, hogy a régebbi linux irányába kellene elmenni - itt biztos, hogy egy új chipszet okozza a problémát.

Köszi:

Pepe

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#13 Én valamit nem értek;
- külföldről belépett a kolléga, valamit csinált ... ,
- kipróbáltad a reboot=bios dolgot, de semmi változás,
- most a Linpus Linux van telepítve.

Kérdések; (nem fontos erre válaszolni *)
- akkor most jó-e a gép vagy nem,
- mi van rá telepítve,
- működik-e rendesen?

Következtetés;
- a Linpus Linux-szal működik a gép,
( "Végső próbaként kipróbáltam az angol/kínai Linpus linux-ot, azon működik is a Shutdown szépen és villámgyorsan." )
- viszont a Linux Mint, Ubuntu disztrók valamelyikét birizgálta a kolléga, de eredménytelenül.

Közbevetve - bár nekem sincs nagyon időm poénkodni - meg 'kell' jegyeznem, amit szoktak;
"Máskor is előfordult veled, hogy nem tudod mit 'beszélsz' ?" ;) (bocs)

Csak sejtem mi van, lényeg szerintem, hogy a Linpus sem oldotta meg a dolgaidat, és ott vagy ahol a part szakad. Értem, mit szeretnél, de én nem tudom ezt megoldani. Talán, ha a gép mellé ülnék, lenne esély (nem hiszem, hogy sok :), nem tudok patch-et írni, legfeljebb beleteszem a kernelbe neked), de jelen pillanatban időm sincs igazán ilyenre, nem szoktam távolról belépve gépeket javítani, egyelőre nem is nagyon érdekel az ilyesmi.
A Linpus-ban biztosan régebbi kernel van, mint azon disztikben, amiknél hibát tapasztaltál, ezt mutatná neked az 'uname -a' (és csak ezt az 'uname -r') parancs. Mivel azt írtad - lásd idéztem, a Linpus jó nálad - de nem válaszoltál arra sem, hogy grafikusan megy-e, stb. -ezért javasoltam régebbi linux-szot (régebbi kernellel), persze az egészet én sem értettem, de ha azt mondod azzal jó, akkor az általam javasolt dolog beválhat.
(*) De szóval neked csak az a fontos legyen megjavítva és fizetsz is érte. Nem a fórum által vársz megoldást, nem működsz ebben közre, oldja meg valaki, ez így normális - ez is elfogadható, egyetértek. Értem (nagyjából ezt vettem ki eddig is). Köszönöm, hogy elolvastál (valamilyen szinten, de megértem miért) és sok sikert!

uname -r
3.2.0-4-486

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#14

Kedves kimarite!

A magyar nyelv az egyik legbonyolultabb a világon, így megértem, hogy néha magyarázatra szorul a magyarom. Sajnos nincs igazad az állításadban.

"...próbaként kipróbáltam az angol/kínai Linpus linux-ot, azon működik is a Shutdown szépen és villámgyorsan..." - Mint minden Linux, a Linpus Linux installja is képes Live CD-ként működni, és azon szépen működött a shutdown, a restart, ill. a suspend-nél szépen pirosba ment a LED a kék helyett, majd visszajött hibaüzenetek nélkül a resume-vel. De mivel angol, nem láttam értelmét felrakni, ezt írtam is.

"Az Ubuntu 14.04.3 LTS AMD64 bites és i386-os disztribúciók felrakása (ugyanaz a hiba ugyanúgy mindegyiknél)", "még a Debian 8.2.0 Live verziója is belefagy a Shutdown-ba" - Ahogy írtam is, a Debian is Live verzió volt, SSH-s kolléga kérése volt, hogy próbáljam meg még azt is.

Számomra teljesen természetesnek tűnik, hogy ha a Linux Mint fórumán kérek segítséget, akkor a gépen a Linux Mint legutolsó, 17.3-as verziója van fent most is, és az SSH-s kolléga is abban nézegetett hibaüzeneteket. Gondoltam maradjon rajta az install, hátha valaki segít rajtam kernel patch témakörben, amihez nekem sem időm, sem gyakorlatom nincs. Ha Ubuntu lenne rajta, akkor az Ubuntu listán kértem volna segítséget.

Azért javasoltam az SSH-t, mert az linuxon alap, és sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint ide kipostolni ezernyi tippet, majd nekem a válaszokat rá egyesével, hogy az átlag olvasó a végére úgy belehülyüljön, mint én az angol nyelvű fórumok végeláthatatlan sorába. Felraktam a hibaleírást, az eddigi sikertelen próbálkozásaimat, és ha meglesz a megoldás, akkor fel fogom rakni azt is, de hogy közben hányszor estem/estünk pofára, azt csak akkor, ha lényegesnek érzem a probléma megértése, megoldása szempontjából.

" De szóval neked csak az a fontos legyen megjavítva és fizetsz is érte." - Szerintem korrekt hozzáállás, nem? Az lenne az inkorrekt, ha titkolnám a megoldást; vagy ha ingyen kérném, hogy más oldja meg helyettem. 

Hogy még egyszerűbb legyen az írásom megértése, itt vannak a válaszaim:

- akkor most jó-e a gép vagy nem, - A használni kívánt Linux Mint 17.3-al nem jó.
- mi van rá telepítve - Linux Mint 17.3
- működik-e rendesen? - Nem, Shutdown és Restart befagy, Suspend sem megy, sőt Resume-re még dob egy csomó hibát is. Ezt leszámítva a Linux Mint 17.3 szép, esztétikus, más funkcióiban hibátlanul működik és magyar nyelvű.

Bye:

Péter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#15

Még egy utolsó záró-gondolat: azért sem követtem lépésről-lépésre a tippjeidet, mert rögtön láttam, hogy rossz irányba mész azzal, hogy a Haswell szerinted egy régi chip. Finoman jeleztem is ezt, de nem vetted a lapot. Akkor most kicsit tanító célzattal elárulom Neked, hogy az a Haswell az Intel egyik fejlesztési vonala, 2013-ban indult, 2014 közepén áttervezték, így még ma is nagyon modernnek számít. Ha részletek is érdekelnek, akkor en.wikipedia.org/wiki/Haswell_%28microarchitecture%29

Az alján látható egy táblázat legalább 50 típussal, de ahogy a legelső postomban is írtam, a gépen N2840-es proci van, a listában meg még csak a G1840-es előd látható. Szóval a proci - és a hozzá tartozó alaplapi chipszet - nem hogy régi, hanem túlságosan is zsír új. Az Intel oldalán 2014Q3-at írnak, azaz 1 és negyed éves. ark.intel.com/products/82103/Intel-Celeron-Processor-N2840-1M-Cache-up-to-2_58-GHz

Erre írtam fanyar humorral, hogy sajnos eljutottunk oda, hogy kína nem majmol és másol minket, hanem már rég leelőzött, mert az Ő linux-uk már ismeri ezt az új shipszetet is.

Bye:

Péter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Acer Aspire E11 Shutdown leáll

#16 Köszi a válaszokat (mit használsz, mi nem jó)

Magyar nyelv :): a Haswell nem nagyon régi, hanem ... (linkeltem egy 2013-as írást) - hanem 'kicsit' régi, jó értem, de sajnos az Intel akkor valamit rosszul csinál. Nem mindent, mert sokat segít az open source világon, mert megnyitotta a videó kártya driver forráskódját (pontosan nem tudom, mikor, de segítettem telepíteni valakinek egy fórumon és működik), 2 éve sincs talán.
amit nem értek velük kapcsolatosan, hogy miért kizárólag csak a Linpus Linux-ra fejlesztenek, holott megtehetnék, hogy ..., ezt nagyon nem értem (de erre rá is keresek később, mert izgalmas témakör - most nincs időm erre).

A Linpus Linux Taiwani (de az most teljesen mindegy milyen népé), az Acer koreai, de ez a lényeg:

'The Linpus system contains not only the free and open source operating system, but also Acer-specific "shareware" - users classify this as "nagware," because it asks you to register on Acer's website and purchase a full version.[citation needed] The fact that the Acer distribution contains this software prevents the system from being considered a fully free/open operating system.'

Acer specifikus shareware alkalmazások (csak ugye shareware, ami ..és ki tudja mit értenek ezen, de például a probléma is lehet mögötte).. a lényeg (szerintem), ezeket meg kéne valahogy szerezni. Vagy Fedora telepítésre, vagy konvertálni az rpm csomagokat deb rendszerre (elméletben). Akkor nem is az Intel.

A többivel egyetértek/-ttem eddig is. Nem ástam ebbe bele magam (Acer/Linpus helyett más linux).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve