Ablakszél megragadása egérrel

Fórum: 

Borzasztóan bosszant, hogy ha egy ablakot nagyítani szeretnék az egérkurzorral, ide-oda tili-tolizni kell, hogy elkapja az ablak szélét. Miért kell ilyen szűk tartományra venni az elkapás szélességét? Mi az akadálya a programozók részéről a szélesebb elkapási tartománynak (vannak azért intelligens programozók is, akik gondolnak erre [qBittorrent, Double Commander]). Ilyen ablak pl. A Mediainfoé, az SMPlayeré. Lehet-e valahol állítani ezen?

Ez nem a programok sara

Mi az akadálya a programozók részéről a szélesebb elkapási tartománynak (vannak azért intelligens programozók is, akik gondolnak erre [qBittorrent, Double Commander]). Ilyen ablak pl. A Mediainfoé, az SMPlayeré. Lehet-e valahol állítani ezen?

Nos, a helyzet az, hogy a felsorolt programok programozóinak ugyanúgy eszük ágában sem volt ez a dolog, ahogy a fel nem sorolt programok esetében.

Erről az XFCE tehet, nem pedig a programok. A felsorolt programoknak valószínűleg a Qt változatát használod, ezért azokra nem vonatkoznak a GTK beállítások, amire viszont a többi program épít. És ugyanezek a programok Cinnamon alatt jól működnek, tehát Cinnamon alól nézve igenis intelligensek a programozók :-).

Az alap téma beállításán múlik ez a dolog, amúgy elég régi "bug", mármint ez sokakat bosszantott, jelezték, semmi nem változott.

Lehet próbálkozni másik témával, vagy az aktuális téma beállító fájljait módosítani:

Ehhez tudni kell, hogy melyik fájlt kell módosítani. pl. ~/.gtkrc-2.0 (nem biztos, hogy ezt, ez egy példa)

Ebben ehhez hasonló részt így kell módosítani (4-nél nagyobb értékeket is meg lehet adni):

style "default-style"
{
        GtkWindow::resize-grip-height = 4
        GtkWindow::resize-grip-width = 4
}
class "GtkWidget" style "default-style"

Ugyanakkor a szélek méretét az is befolyásolja, hogy milyen képekből építkezik, előfordulhat, hogy a képeket magukat kell növelni. (A képernyő elemeket, mint szélek, sarkok, címsor, és gombok azokat a rendszer építi fel, az tartalmazza, nem pedig a programok)

Egyszerűbb szerintem témákkal próbálkozni.

Vagy kipróbálni az Alt+jobb egérgomb lenyomás-húzást

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nem a programok sara

#1 Bizonyára igazad van: ez az Xfce hibája lehet. A téma változtatása nem segít ezen a hibán. Nézd meg hogy néz ki a Virtualbox ablaka: https://ibb.co/3R7drpn Ez ilyen az MX Linuxon és a Linux Mint Xfce-n is. A téma Adwaita sötét. Ha régóta létezik ez a téma-probléma, miért nem változtatnak rajta?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nem a programok sara

#1.1 Ha régóta létezik ez a téma-probléma, miért nem változtatnak rajta?

De változtatnak rajta! Pl. itt van ez: https://app.box.com/s/7gk3pwdn5onj5q5b9eowa2315qy8pcy3

Le kell tölteni, (jobbra fent a Download gomb), majd kicsomagolni a $HOME/.themes mappába (saját mappán belül a .themes mappába)

Majd eztán az ablak kezelő beállításaival használni. Vagy, ha telepítve van az "xfwm4-themes" csomag, lehet próbálkozni a Default-4.6, Daloa, Kokodi, Therapy, Greybird a11y témákkal.

Vagy az a kérdés, hogy alapból miért nem vastag az ablakszéle XCFE esetén? Hát mert ezt sokan így preferálják, ez a "modern" XCFE. Akik nem így gondolják, azok létrehozták a Cinnamon-t. Az a jó, hogy lehet válogatni.

(Jó, értem én, XCFE kell, és működjön alapból úgy, ahogy nekem tetszik)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nem a programok sara

#1 A felsorolt programoknak valószínűleg a Qt változatát használod, ezért azokra nem vonatkoznak a GTK beállítások, amire viszont a többi program épít.

Nem az Xfce tehet erről, van nekik más gondjuk A Qt alkalmazások fejlesztői tehetnek erről, nekik kell biztosítani az alkalmazásaik helyes működését minden asztali környezetnél..., vagy közöljék, hogy a programom csak itt és itt működik, ne is próbálkozz máshol, például eszedbe nem jusson a GTK, mert ha eszedbe jut, akkor szerencséd lesz..., vagy nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nem a programok sara

#1.2 még kávé előtt volt...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Cinnamonban van egy Ablakok

Cinnamonban van egy Ablakok beállítóablak és ott egy Viselkedés fül, ott lehet állítani. XFCE-ben most nem tudom megnézni.

István megoldása jónak tűnik! Ez probléma a Linux Mint alapértemlezett téma esetén? Mert akkor lehet érdemes lenne, nekik is bejelnteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamonban van egy Ablakok

#2 Mert akkor lehet érdemes lenne, nekik is bejelnteni.

Elég sokat foglalkoztatja a népeket szerintem....

https://www.reddit.com/r/linux/comments/8gl2fk/why_dont_xfce_developers_fix_the_window_resize/

https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=10432

https://unix.stackexchange.com/questions/361640/in-xfce-how-to-augment-the-sensitivity-of-window-borders-for-resizing/

https://xubuntu.org/news/window-resizing-in-xubuntu-and-xfce/

https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=6113

https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=11808

https://chiaforum.com/t/change-border-width-linux-xfce-desktop/16818/2

itt több más között erről is beszélnek:

https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=15990

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamonban van egy Ablakok

#2.1 Ahogy olvasom, ez világszintű probléma. Javasolják, hogy a programozók tegyenek a sarkokra megfogó háromszögeket - ez egyes programokban megtalálható (pl. VLC), de nagyon soknál hiányzik (pl. SMPlayer). Ahogyan néhányan írták, a téma megváltoztatása sem segít. Érdekes, hogy a Google meg tudta oldani a Chrome-ban a szélesebb megfogási tartományt, a többi programozó miért nem foglalkozik ezzel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

világszintű probléma

>Ahogy olvasom, ez világszintű probléma.

Á, nem, a COVID, a túlnépesedés, meg a globális felmelegedés az. Azok ellen nehéz tenni, és tényleg az egész világot érinti. Emez ellen meg könnyebb, Alt+Jobb egérgomb lenyomva, másik téma, másik grafikus környezet, stb. és nem érinti a világot, csak azokat, akik xfce-t használnak.

Persze, minden probléma relatív, kinek mi az, volt másik fórumon, amikor a Microsoft egyszer egy játékánál bevezette, hogy azt megosztani lehetett (másolni a játékot és odaadni egy-egy barátodnak), de max. 5 barátig, és a játék ezt ellenőrizte, azaz a hatodik másolat megtagadta a működést. Na, volt aki ezt istencsapásként élte meg, azt a kifakadást, hogy mennyire elege van a megszorításokból, meg a szivatásokból, hát elég tanulságos volt olvasni.

És az is tény, hogy működik az MVP pajzs, de ez ilyen világ....

De szeretném, ha az lenne a legnagyobb problémám, hogy nem tudom egérrel megfogni az ablak szélét, vagy ha nem is a legnagyobb, de probléma lenne.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve