A ventillátor folyamatosan működik - DELL XPS

Fórum: 

Beküldte jozsi21. 2016.01.05.

Üdv Mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni.

Amikor bekapcsolom a Linux Mint -et ill. a Firefoxot a hűtőventilátor percen belül elindul és folyamatosan, megszakítás nélkül működik, kilépésig. A gép érezhetően túlterhelt, a weboldal betöltés nehézkes, akadozik. Ha a Win 10 böngészőjét kapcsolom be a gép tűrhetően működik. ( A ventilátor időközönként be-ki kapcsol).

A laptopra e két op.-rendszer lett telepítve:

Első a Linux Mint 17.2 Cinnamon  64-bit.

Második a Win 10 Pro 64-bit.

A L inux Mint -el most ismerkedem. Általános, mindennapi használatra inkább a Linux Mintet választanám. Játék nem érdekel. Hogyan lehetne elhárítani a hibát?

Saját gép:  Laptop DELL XPS ; Intel Core i3 2310@2,10 GHz 64-bites ; RAM:2x2GB DDR3 ; HDD:320GB ; Nvidia Geforce GT540M

Una képe

RE: ventilátor folyamatosan működik

@#0 Két Firefoxos trükk amik talán segítenek, mindenesetre csökkentik a gép terhelését. RAM használat korlátozása Firefoxban: Firefox címsorba beírod, hogy about:config és enter. Elfogadod amit kér és leokézod. A keresősávba beírod, hogy browser.cache, enter és a találatok között megkeresed a browser.cache.disk.capacity - sort. Nyugodtan vedd le az értéket 150000-re! Még így is sok de ne legyen ebből gond. 60 ezerrel is elvan ha rákényszerül főleg ha nem nyit meg az ember sok ablakot egyszerre. -Ne zárd be az ablakot, a következőnél is szükség lesz rá. Nagyon jó trükköt lehet alkalmazni ha átmenetileg nincs szükség a Firefoxra de nem akarod bezárni és tálcára teszed. Ilyenkor jó lenne ha nem foglalna erőforrásokat. A leírást követve elérheted, hogy a tálcára tett Firefox ne terhelje a gépet. Kilép a RAM-ból és merevlemezre rögzíti a pillanatnyi állapotát. Erőforrásigény szempontjából mint ha kikapcsoltad volna de mégis megmaradnak és folytatódnak a folyamatok ha felveszed tálcáról bár kell egy-két másodperc mire visszaírja a RAM-ba a megnyitott anyagot. Az about:config-ban nyomj a "Beállítás neve" sorra vagy bárhova egy jobb gombot. Válaszd az Új-at, Logikai, a neve config.trim_on_minimize és írd be, értéknek, hogy true . Indítsd újra a böngészőt ami mostantól ha tálcára teszed, automatikusan végrehajtja a fent leírtakat. Ezekkel a trükkökkel sok RAM-ot megfoghatsz és kispórolhatod a SWAP folyamatos használatát ami processzorhasználat csökkenéssel jár. Ha az eddig leírtak vagy mások tanácsai nem segítenek, esetleg kipróbálhatnád a Maxthon vagy a Chromium böngészőket is. Mindkettő biztonságos, gyors, mindkettőnek kisebb az erőforrásigénye és mindkettőt lehet szinkronizálni másik géppel vagy oprendszerrel.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE: ventilátor folyamatosan működik

@#0 Előforduhat, hogy nem a Firefox hibás, hanem a DELL környékén (prociba épített alaplapi videó chip) kéne körbenézni.

Ezért az alábbi parancsok kimenetét fel kéne töltened a pastebin-r ( http://pastebin.com ), és az elnevezés, mentés utáni hivatkozás kéne ide, hogy megnézzük, mi van nálad ( ezek teszt parancsok, nem javítanak )

xdg-open /var/log/Xorg.0.log
dmesg | tee dmesg_dellxps_01.txt | xdg-open dmesg_dellxps_01.tx

- az előbbi parancs kimenete, mentése a saját könyvtáradban lesz.

lspci -nnkv
glxinfo | egrep -i 'render|opengl'

- ha az előbbi parancs nem működik, telepíteni kell a 'mesa-utils' csomagot, mert az tartalmazza.

sudo apt-get install mesa-utils

Terminálban szöveget másolni az egérrel tudsz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: ventilátor folyamatosan működik

@Una, amit javasoltál pontosan elvégeztem. Erdmény: Ha a weboldalt tálcára teszem a venti kikapcsol, de máskor nincs változás. Talán visszatérek a Chromiumhoz. Köszi Una.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

nVidia

Igen, ahogy lev258 írja, azért kéne nézni egy

lspci -nnkv

parancs kimenetet, és a többi, például a

dmesg

parancsot (!is), hogy megtudjuk a firmware és a driver rendben van-e. Régebben a nouveau driver elég érdekes dolgokat produkált a firefox-szal (a régebbi verziójú OpenGL és Mesa miatt - mert arra a gépre nem lehet újabbat telepíteni), de hál Istennek kinőtte, javították (egyiket vagy a másikat). Akkoriban az nvidia is produkálta magát (az említett régebbi csomagok miatt). Azért fura, vélhetően nem a Firefox a hibás, mert a Chromimum is hasonlóan bugosan működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: ventilátor folyamatosan működik

#1 Itt is egy érdekes leírás (a hozzászólások is azok - fontolni kell, ez vagy az) :)
http://ubuntu.hu/node/22049

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Ventillátor folyamatosan működik

#8 Nem ez,

lspci-nnkv

hanem ez

lspci -nnkv

a használni kívánt parancs (szóköz! hiányod van; lspci[szóköz]-nnkv).

Azzal szerinted mit kezdek, hogy elmondtad, hogy sok a Warning (Figyelmeztetés). Azt mondom, ajaj. :)
Nos, én is rövid voltam, inkább az alábbi módon add ki a 'dmesg' parancsot, ne 'szólóban'. A kimenet az alapértelmezett szövegszerkesztődben fog megjelenni, ezáltal azt könnyű másolni (egér jobb klikk menü). A szövegfálj a saját könyvtáradba mentődik (ezen a néven; dmesg_dellxps_01.txt), de azt mi nem látjuk (nincs hozzáférésünk szerencsére a gépedhez). Kimásolod az ablakban megjelenő (az egészet) szöveget és fel kéne tölteni a pastebin-re ( http://pastebin.com/ ), ott elnevezni (dmesg_dellxps_2016.01.08.), menteni, majd a mentés után a böngésződ URL mezőjében megjelenő hivatkozás kell ide a válaszodba. Másolni kéne a parancsokat (egér) alábbit is.

dmesg | tee dmesg_dellxps_01.txt | xdg-open dmesg_dellxps_01.txt

Nem, nem voltam rövid, a második hozzászólásban linkeltem az első javaslatomat, és ott nemcsak ez a két parancs, hanem az összes parancs teljesen felhasználó barát (úgy mint a Linux Mint ;)) módon van leírva. De alábbi hozzászólásomt linkeltem akkor is (láthatóan -->), katt ide: http://linuxmint.hu/comment/3634#comment-3634

Nyilván nem könnyű elsőre a terminál, de az a lényeg ezeknél a parancsoknál, hogy innen, tőlem egérrel egyenként másolod, majd egérrel beilleszted egy terminál ablakba a parancsot és Enter-t ütsz (a futtatásához). Ezután megjelenik 'valami', ami a kimenet, azt másolod, mehet a pastebin-re, ott elnevezed, mented és az URL-t visszalinkeled ide. Aztán jöhet a következő parancs.

Jó éjt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Ventillátor folyamatosan működik

#9 Ezek csak teszt parancsok, nem csinálnak bajt, és főleg nem javítják meg a rendszert, tájékozódni lehet belőlük.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventiláror folyamatosan működik

#10 kimarite, köszönöm, hogy szoltál, miért fontos a parancssori szöveg helyes értelmezése. Belátom, a tévedés nem megengedett.

3 parancsot sikerült föltenni a Pastebinra:  pastebin.com/nCR21zBZ  ;  pastebin.com/MkJLRpxS  ;pastebin.com/wWW7gL3G

A másik kettővel elakadtam.

a,-  glxinfo | egrep -i 'render | opengl'     A Terminálbol nem másolható, a gedit sem jeleníti meg azonnal.

b,-  sudo apt-get install mesa-utils          A Terminál sudo jelszót kér, nem értem, nekem root van. A 'mesa-utils' csomagot még nem találom.

Négy napja próbálok válaszolni, Előnézetben mindíg kapom a figyelmeztetést, hogy az ürlap elavult. Talán most nem az.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Parancsok futtatása és kimenetük másolása terminálon kívül

Szia jozsi21
Hát a pastebin nem túl jól sikerült. akkor próbáljuk máshogyan.

Telepítesz egy szövegszerkesztőt, mely módszerrel a 'sudo' használatára is fény derül.

sudo apt-get install geany

Folyamat
- bemásolod a fenti parancsot a terminálba,
- Enter-t ütsz, ezzel 'Futtatod' a parancsot,
- begépeled a 'root' jelszavad, mely egészen pontosan a te felhasználói jelszavad (a 'root' felhasználó jelszava más, azzal a témával most bővebben nem foglalkozok - de ... minden felhasználó jelszava más, így te is egy felhasználó vagy és a root is az). ... a jelszavad nem fog látszani - ez azért van így, hogy a mögötted, melletted álló ne lássa - de ott van láthatatlanul, begépelve,
- megint Enter-t ütsz, érvényesítve a begépelt jelszavad (hiszen a számítógép - rendszer - nem tudja, mikor fejezed be a jelszó beírását, ha te azt mondod neki az Enter-rel, hogy most már és így oké, akkor azt megérti.
- lefut a telepítő parancs (ha helyesen gépelted be a felhasználói jelszavad)

És akkor a Geany grafikus szövegszerkesztőt használjuk majd a parancsok kimenetének megjelenítésére a terminál helyett. Tulajdonképpen és nagyjából úgy, hogy a terminálban kiadott parancs kimenetét, először egy szöveges - text - fájlba vezetjük (ezek a parancsban szereplő, '.txt' kiterjesztésű fájlok lesznek, melyek a te - mint felhasználó -  'Saját mappa'-jába mentődnek a jelen esetben, így ott meg is maradnak - merthogy ha elmentek valamit, az megmarad, egészen addig, ameddig nem törlöm - ... törölheted őket később, ha ezt szeretnéd). És ezt a szöveges fájlt fogja megjeleníteni neked a terminálon kívül a Geany. Egészen pontosan megnyitjuk a szöveges fájlt a Geany-val. Mindezek egy-egy parancsban egyszerre. A Geany lehet a kedvenc szövegszerkesztőd lesz.

A 'sudo' és az ezzel járó felhasználói jelszó begépelése azért kell, mert a telepítést csak emelt joggal lehet elvégezni, s az emelt jog egyik megjelenése a linux rendszernél a 'sudo' parancs.

Folytatom ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Parancsok futtatása és kimenetük másolása terminálon kívül

#12 Miután telepítetted a Geany-t, dolgozhatunk vele. A könnyebb megértés miatt a text fájlokat (melyeknek szándékosan adtam '.txt' kiterjesztést, hogy megértsd, mia  text, azaz szöveges fájl. Hiszen ezzel a fájltípussal már találkozhattál életedben; kiterjesztésük '.txt' is lehet, tartalmuk azonban formázatlan egyszerű szöveg, azaz nincs félkövér karakter ésatöbbi ...,mint például a Libreoffice irodai alkalmazásban alkalmazható formázások.

A parancsok - másolni kéne
( a futtatásuk után valamivel megnyíló Geany ablakból könnyedén másolhatod ki a parancs kimenetét )

cp /var/log/Xorg.0.log /home/$USER/Xorg.0.log_01.txt && geany Xorg.0.log_01.txt
dmesg | tee dmesg_dellxps_01.txt | geany dmesg_dellxps_01.txt
lspci -nnkv | tee lspci_-nnkv_01.txt | geany lspci_-nnkv_01.txt

Telepíteni már tudsz:

sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | egrep -i 'render|opengl' | tee glxinfo_rend-gl_01.txt | geany glxinfo_rend-gl_01.txt

A '_01' azért van a mentett text fájlok nevében ('.txt'), mert sorszám, megkülönböztetés (az első használat). Hogyha még egyszer futtatod a parancsokat (egyet még egyszer), akkor a szövegfájl tartalma felülíródna, ami azért nem jó, mert változni fog a kimenet.
A második futtatáskor alkalmazható a névben '_02' vagy dátum (idő); '_20160113'.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve