a Linux Mint elavulttá válik - agymenés a betanews-en

Fórum: 

Kb. egy hete jelent meg egy cikk a betanesw-en, ami azóta elég nagy port kavart, helyben a kommentelőktől kapott hideget-meleget a szerző, de már youtoube csatornákon is folyik a fikázás.

Nem fordítom le a teljes cikket, mert annyit nem ér, ha eltekintünk attól, hogy nettó hülyeség, és az érvelésnek alapot adunk, akkor is bukik a logikai okfejtés.

Hogy érthető is legyen, a cikk arról szól, hogy mivel megjelent a Cinnamon támogatás Ubuntu oldalról, immár teljesen felesleges lesz a Linux Mint, hiszen az sem más mint egy Cinnamon felülettel ellátott Ubuntu, akkor most ennek mi értelme, ha már lesz rendes gyári Ubuntu Cinnamon felülettel. Mint csapat lehúzhatja a rolót, 

A logika azon bukik, hogy a Cinnamont nem a Canonical fejleszti, hanem pont, hogy a Mint csapat, nem is beszélve az X-appokról, az egyéb Mint fejlesztésekről amik része a rendszernek, de az Ubuntu Cinnamon változatba nem kerülnek bele.

Csak jelzem, milyen agymenések vannak a világban, min megy az adok-kapok.

A cikket itt lehet elérni: https://betanews.com/2023/03/28/ubuntu-cinnamon-official-flavor/

kami911 képe

Nem feltétlenül válik

Nem feltétlenül válik elavulttá a Linux Mint azért, mert az Ubuntu is kiadta a Cinnamon asztali környezettel rendelkező verzióját. Bár mindkét operációs rendszer a Cinnamon-t használja, az Ubuntu Cinnamon változata és a Linux Mint Cinnamon kiadása különbözhetnek a funkciók és a felhasználói élmény tekintetében.

A Linux Mint csapatja továbbra is fejleszti a saját operációs rendszerét, és különböző funkciókat és új eszközöket ad hozzá, amelyekkel javítja a felhasználói élményt. Emellett a Linux Mint hosszabb támogatási időszakot kínál, mint az Ubuntu (nem LTS változatai). Mindemellett ők vannak a fejlesztés mögött, így a legújabb dolgok oda kerültnek bele, és a Cinnamon asztali környezet ott lesz igazán otthon, ott működik a legjobban.

Ezért a Linux Mint továbbra is népszerű operációs rendszer lehet, és sokan továbbra is preferálják ezt az operációs rendszert az Ubuntu Cinnamon változatával szemben. Természetesen az operációs rendszer kiválasztása személyes preferencia kérdése, és attól függ, hogy melyik rendszer felel meg jobban az egyéni igényeknek és elvárásoknak.

Én azt gondolom, hogy inkább az Ubuntusok körében lesz az, hogy a Cinnamon környezet könnyebben elérhető lesz számukra, többen fogják kipróbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem feltétlenül válik

#1 Én is ubuntus vagyok és most feltettem főrendszernek egy Mint Cinnamont, az egyik ok, pontosan a Cinnamonba való beletanulás.

Az Ubuntu kontra Mint témában az Ubuntu előnyeként lehet említeni, hogy a telepítőben van minimális telepítés választásának lehetősége, így kaphatunk egy karcsú, de például egy Debianhoz képest sok driverrel megáldott rendszert. Az Ubuntu legnagyobb hátránya manapság szerintem a Snap. A levakarása is komoly (szinte lehetetlen) feladat.

A Linux Mint amúgy egy szuper rendszer olyanoknak, akik nem akarnak sokat vacakolni. Sok minden egyből telepítve, rengeteg meghajtóprogrammal felvértezve, a környezet kialakítása emlékeztet az XP-s időkre, ami sokaknak még mindig az így néz ki egy számítógép érzetét hozza.

Én egyáltalán nem temetném a Mintet. Best of kezdőknek, most átállóknak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem feltétlenül válik

#1 Nekem az elsődleges rendszer nem a Mint, vagy a (X)ubuntu,, de mindkettő fent van egy hordozható lemezen, az Ubuntu-ból a mindenkori dev. verzió (per pill a 23.04). Az Ubuntu 23.04 alkalmas a napi munkára, hátránya, mint ahogy előttem is mondták, a snap csomagok erőltetése. Tényleg nehéz levakarni, de ha sikerül megéri a fáradozást. kisebb, gyorsabb rendszer lesz belőle, viszonylag friss csomagokkal. Mint minden rendszerben ebben is vannak hibák, de egész biztosan nem akkorák, hogy két évet kelljen várni egy új kiadásra, amit atombiztosnak mondanak, persze nem az.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Mint azért messzéb van.

Mármint Ubuntu vs. Mint esetében nagyobb az eltérés. Az Ubuntu Cinnamon még nem lesz Mint.

- Legfőbb eltérés a csomagkezelés. Addig OK, hogy mindkettő apt alapú, mindkettő támogatja a ppa-t. De Ubuntu ellenáll a flatpaknak, a snap-ot erőlteti. Mint pedig teljes flatpak integrációval rendelkezik jelenleg.

- x-apps: ez egy gyűjtőnév, azon alkalmazások csoportja, amit a Mint fejleszt, a Cinnamon mellett, ezek a Mint részei. Olyanok vannak benne, mint a Timeshift, a pendrájv kezelő (formázó/lemezképíró, grafikus szoftver/csomag kezelő, a rendszer frissítő, képernyőkép, Warpinator, Hypnotix, stb. Ezek nem lesznek részei az Ubuntu Cinnamon-nak.

- Spices: Ezek pedig a rendszer tesztre szabását  érintő cuccok. (Nem tudom, hogy Ubuntu Cinnamon támogatja-e)

- Van Mint LMDE változat -ami teljesen Ubuntu mentes.

Egyebek: Mint Cinnanom könnyen testre szabható. Nem annyira mint a KDE, vagy a Mate, de mindenképpen jobban mint az Ubuntu Unity-je.

Minimalista Ubuntu: Azt nem tudom, mennyire minimalista, illetve mit lehetne kihagyni a Mint-ből, hogy legyen az is Minimalista. Nekem pl. nem kell Hypnotix. De kell VLC, az meg nincs benne alapból. A két legnagyobb, legtöbb helyet foglaló program amúgy a LibreOffice, meg a Firefox. ezek közül melyiket lehetne kidobni?

Én azt gondolom, a Mint telepítője nincs agyonterhelve alkalmazásokkal. Legtöbbször telepítést követően még további cuccokat is fel szoktam venni, nem pedig eltávolítani.

Szerintem ebben a tekintetben nem lehet "jó" rendszert összerakni, mert mindenkinek másak a preferenciái.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Mint azért messzéb van. A Mint azért messzéb van.

#2

#2 Ráadásul eddig is volt az Ubuntunak Cinnamon környezettel letölthető változata, most annyi történik, hogy beemelik a hivatalosak közé. Nem kell ennek túlzott jelentőséget tulajdonítani. A Cinnamon egy sikeres környezet a Debiannak biztos, de emlékeim szerint Archnak is van cinnamonos lemezképe.

A mintstick például nekem Debianon és a Ubuntun is fent van, nagyon jó kis fejlesztés. Én úgy tudom, hogy a Mintből került az Ubuntuba vissza a MATE környezet is. Annak, hogy hivatalosan támogatva elérhető lesz az Ubuntu Cinnamon környezettel is szerintem nem lesz negatív hatása a Linux Mintre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Mint azért messzéb van. A Mint azért messzéb van.

#2.1 Igen, az Arch-nak is van Cinnamon vagy Mate stb. környezete. Az Ubi jelenleg a következőket ajánlja Ubuntu (Gnome), Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubi Cinnamon, Ubi Mate, Ubi Unity, Ubi Budgie, Edubuntu, Ubuntu Kylin, Ubuntu Studio.

Szerintem sem lesz semmilyen negatív hatása a Linux Mintre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve