A Linux Mint 18 Sarah egyszer (többször) csak fogta magát és nem indult újra

Fórum: 

 A segítdégeteket kérem.

Linux mint 18 Sarah-t telepítettem ahogy megjelent. Na hát ezután a teleptés után nem volt valami felhőtlen a viszonyunk :) de most nem erről akarok írni végülis elvoltam a hiábáival is. 

De őkelme egyszer csak egy újraindítás után hibaüzenettel faképnél hagyott és nem is volt hajlandó újraindulni. Sajnos nem tudom az első két sort idézni ,mert nem hagyott időt arra hogy lefotózzam. Viszont amit hátrahagyott az a következő: 

BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1) built- in shell (ash) 

Enter 'help" for a list of built-in commands.

(initramfs)

Nos így indult a kálvária.  Remélem és bízom abban ,hogy valaki már látott ilyet és el is mondja ,hogy mi a teendő aprólékosan ahogy egy hölgyeménynek szokás :D

Na de folytatom ,mert még itt nincs vége ugyanis ekkor fogtam magamat és újratelepítttem a gépet. Felraktam egy Linux mint 18 KDE verziót.

No hát sikerült is használtam 1 napot mikoris használat közben kezdett vmi hozzáférhetőségi hibával zargatni ahogy képeket mentettem le. Végül mentette , torrent betöltésnél is feljött a hibaüzenet, aztán csatlakoztattam a külső vinyót amin a filmeket tárolom és azt se ismerte fel, na újraindjtás és ekkor bedobta a feljebb közzétett hibaüzenetet és nem indult a linux.

Erre megint telepíteni akartam de már féltem :D És már az elején amikor kijelöltem a partíciót jelzett vmi hibát és közölte javítsam hát de fogalmam se volt, hogy mit csinálhatnék. Végül telepített de be se töltődött a linux.

Elegem van de akkor is nekem a linux kell :)

Amúgy van egy tartalék windows 7-esem is a gépen, arról írok tehát ő betöltődött ,de nagyon nem akarok windowzózni :)

Köszönöm a segítséget!

kimarite képe

# chroot

@#0 LiveCD -ről chroot
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick
a telepített rendszerre ...
majd kiadod sorban
https://goo.gl/nYO25r

sudo rm -i /var/lib/dpkg/lock
sudo rm -i /var/cache/apt/archives/lock
sudo apt-get install -f
sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get autoremove --purge
sudo apt-get clean
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

végül kilépsz a chroot környezetből és

sudo reboot

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:# chroot

  #1 Köszzönöm a segítséget. Kétszer is nekiugrottam, mert először vmit nem jól csinálhattam jó sok hibaüzenetet adott ki reboot parancs után. Másodjára már nem volt hibaüzenet, de sajnos linux nem indul. Indulás előtt újra vár két sor Error üzenet alatta pedig az amit már a kérdésem kiírásakor leírtam.

De neke az a furcsa ,hogy a 'sudo fdisk -l' paranccsal megkapom ,hogy a főkönyvtár az én esetemben dev/sda1 de amikor telepítek akkor egyáltalán nem erre emlékszek hanem a dev/sda5-re azon van a linux. Mivel nekem osztott a partícióm win7 is van rajta ,nem lehet hogy azt láttam én kijelölve sda1-nek? Vagy az nem lehet?

Mit tehetnék még? Nem akarom elhinni,hogy nem tudom a linuxot használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:# chroot

#2 Ha Windows is telepítve van, akkor nem lehet az sda1 a Linux rendszer partíció. Mert a Windows csak a lemez elejére megy fel. Az első lemez az sda (ezzel általában nem foglalkozunk, mármint tevékenység szinten ..., hacsak nem arra megy a GRUB, de csak, ha nincs Windows) és a partíciók a számozások; sda1 (első), sda2 (második)

A 'sudo fdisk -l' (az MBR partíciós táblánál/4 elsődleges partíció lehetséges, ha többet szeretnél, akkor az egyik kiterjesztett kell legyen)) vagy a 'sudo parted -l' (a GPT partíciós táblánál/újabb Windows-zok pl. csak erre mennek fel).

Úgy tudunk ellenőrizni, ha ide másolod a

sudo fdisk -l

és a

sudo parted -l

kimeneteket.

Amúgy egy fsck-t kéne futtatnod, természetesen nem az sda1-re, hanem helyesen (az alábbi parancsban a szám példa, és 'X'-szel jelöltem), és LiveCD-ről (chroor), mert így a partíció nincs használatban. Használatban lévő partíciót (a telepített és futó rendszer saját partícióit) nem tudsz az 'fsck'-val javítani, továbbá a méreteit, további tulajdonságait sem tudod megváltoztatni.

sudo e2fsck -f -y -v /dev/sdaX

Jelen esetben, gondolom, csak egy lemez (HDD, SDD) van. A külső meghajtókat (adat, másik pendrive) húzd le a LiveCD-s műveletek idejére.

( https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2302095 )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:# chroot

Igen aztán gondoltam én hogy nem lesz jó az sda1-es.

Nem volt utána már több időm erre, most ültem le megint ,gondoltam újra rakom a Cinnamont és most betöltött a linux :/ hogy lehet ez?

De ez a hiba miért jöhetett elő? Gyakori jelenség? Ahhoz képes ,hogy már két éve használom a linux opredszert sose volt vele problémám, csak ezzel az új 18-assal. Azért tartok tőle,hogy visszatér a probléma, vagy orvosolta a mostani telepítés?

Köszönöm a segítséget és ha jelentkezik a hiba megint akkor nekifekszek újra és végre normálisan végigcsinálom :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:# chroot

#4 Kapcsold ki a Windows 'gyors indítást' és a 'biztonságos indítást'
-- FastBoot és SecureBoot'
talán ott is problémás lehet.
http://www.hwsw.hu/hirek/49629/windows-8-dual-boot-adatvesztes-fast-star...

A rendszereket tartalmazó lemez állapota is lehet a hiba okozója, mármint elöregedhetett ..., és az 'fsck' sem tud segíteni ezen, ezáltal elvesznek fájlok. Például a Lemezkezelővel ellenőrizheted ezt, a lemez állapotát. Esetleg ugyanezt a rendszert (Linux Mint) próbáld másik lemezen, tegyél be még egyet. A külső vincseszterre is ránézhetsz a Lemezkezelő segítségével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve