A külső HDD-re másolt fájl eltűnt

Fórum: 

Sziasztok,

a következő problémára keresek megoldást:

letöltöttem egy filmet az internetről (Drive, családi video) a Mint 18.4-es laptopra. A file-t átmásoltam egy külső HDD-re (Maxtor 4TB), azzal a szándékkal, hogy a másik laptopon (Windows 8.1) majd megnézzük, mert ez van a tv-re kötve. Csakhogy a Win-es laptop nem látta a filet, és később a Mint-es laptop sem látta már.

Ritkán csinálok ilyet, és még ritkábban történt is már hasonló, de olyankor mindig megoldódott 2-3 leválasztás/felcsatolás után vagy ezen, vagy azon a gépen, szóval gondoltam csak valamilyen csatolási anomália lehet. Most viszont egyik sem látja már a file-t, és nem mintha nem férne el valahol az 1GB, de azért jobb lenne tisztán látni mi történt vagy nem történt.

Mit gondoltok, hogyan kezdjek hozzá?

Emil

 

Update: még nem tudom pontosan hova is tartozik a kérdésem de probálkozok a legjobb helyre postolni.

keraform képe

Külső HDD másolás után eltünt file

@#0 Kezdd elölről. És amikor letöltötted, indítsd el a filmet. Azután másold át a külső HDD-re, majd indíts el onnan is. Azután dugd be a másik laptopba, és indítsd el onnan is. Ha valamelyik lépés után nem indul el a film, akkor ott állj meg, és ne lépj tovább. Megpróbáltam szájbarágósan.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Külső HDD másolás után eltünt file

@#0 Először csatolni kell a meghajtót, és csak aztán másolni, de vélhetően nem az a gond, hogy nem csatolod a HDD-t és így másolsz: mert régebben ilyenkor egy átmeneti tárba másolódott át a fájl (de ez nagyon régen volt).
Ha a fájlkezelőddel másolsz, akkor még egy lapot nyitva, megjelenik-e a másolás befejeződével a másolt fájl?

Van jogod írni a külső meghajtóra, ha másik fájlt másolsz, az működik?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Külső HDD másolás után eltünt file

#1 Köszönöm, azt hiszem a jövőben igy fogom csinálni.

#2 Nem szoktam "keresztbe" másolni, ezért most nem tudom, hogy így a friss telepítés után erre van-e jogom, de normálisan korábban volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Külső HDD másolás után eltünt file

#3   Köszönjük válaszodat, de semmit nem tudtunk meg belőle. :-)
Most akkor már működik, a másolás, vagy nem?
Azt, hogy van-e jogod, (jogosultságod) írni egy meghajtóra, (egy mappába) a legegyszerűbb módon (értsd: terminál használata nélkül) úgy tudhatod meg, hogy megpróbálsz egy fájlt odamásolni, vagy létrehozni egyet. (jobb klikk,  Dokumentum létrehozása)
Ha másoláskor olyan üzenetet kapsz, hogy Hiba másoláskor, Több részlet: Engedély megtagadva,
vagy fájl létrehozásakor, a jobb klikkre szürke, vagyis inaktív a Dokumentum létrehozása menüpont, akkor kezdhetsz erre gyanakodni.
Vajon mi lehet az a keresztbe másolás? Csak nem ez: "Ha a fájlkezelőddel másolsz, akkor még egy lapot nyitva..."

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bocsánat, a "keresztbe"

Bocsánat, a "keresztbe" másolás alatt azt értem, hogy egyszerre 2 vagy több fájlt másolok. :)

Egyébként maga a másolás működik, teljes jogom van a müveletekhez.

Arra tippelek, hogy az USB vezérlő szoftver körül lehet a probléma. Az eset nem csak Linux->külső HDD->Windows esetében fordult elő, hanem forditott sorrendben is, pendrivenál is. De mondom, nem jellemző, talán 50-ből 1x vagy még ritkábban. Esetleg a leválasztáskor/felcsatoláskor történik vagy nem történik valami, ami miatt az egyik rendszerrel másolt file-t a másik rendszer nem látja, tehát nem veszi észre, hogy változtatás történt a fájlok vagy mappák tekintetében.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Bocsánat, a "keresztbe"

#6
Nehéz eligazodni azon, amit írsz.
A témanyitóban leírtak alapján azt lehetett vélelmezni, hogy néha volt már másoláskor problémád, de az mindig megoldódott, de most elakadtál, nem működik a másolás.
Most viszont azt írod, 50-ből 1-szer nem működik.

A keresztbe másolást még mindig nem értem.
Nyilván szoktál "egyszerre" több fájlt másolni, ha például egy mappában van 30 db zeneszám, amit pendrive-ra akarsz másolni, akkor nem fogod egyesével másolgatni -gondolom.
Én arra tippelek, nálad a "keresztbe" másolás azt jelenti, hogy amikor az A mappából a B-be másolsz, akkor nem indítasz egy másik másolást a C mappából a D-be. Legalábbis a név alapján én erre tippelek. Ilyet én se szoktam csinálni, kivéve akkor, amikor az A és a B, illetve a C és a D mappák külön meghajtón vannak.
Amúgy az már több helyen volt vita tárgya, hogy lehet-e, (tud-e a fájlkezelő) egyszerre több fájlt másolni.
Ehhez az kell, hogy értelmezzük azt, hogy mit jelent itt az "egyszerre".
Ha több fájlt jelölünk ki, és másolunk át valahova, akkor azt a fájlkezelő másolhatja egymás után is, de akár párhuzamosan, vagyis egyszerre.
Ez beállítástól függ. A Nemo beállításaiban van egy olyan opció, hogy "Fájlműveletek sorba állításának letiltása" (Disable file operation queueing)
Ha ez nincs tiltva, akkor például két filmet egyszerre fog másolni. A másodikat nem akkor kezdi másolni, amikor az elsőt már befejezte.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Bejöhet, mint Banderas”

#7 Videófelvétel kéne erről. Amikor a kérdező a problémát látja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

„Bejöhet, mint Banderas”

#8 Vagy az 'Asztal megosztása', a 'Távoli asztal' funkció.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm a türelmeteket,

Köszönöm a türelmeteket, lassan én is látom, hogy nem is olyan könnyü megfogalmazni mi is pontosan a gondom, de megpróbálom még egyszer :)

Szoval másolni tudok, semmi állandó korlátba nem ütközik a rendszer.

Néha, nagyon ritkán előfordul (ezért irtam, hogy pl 50-ből egyszer), hogy az USB-s HDD vagy pendrive-ra másolás után mikor átviszem a másik gépre, az nem látja a legutóbbi fájlmüveletet, pl azt, hogy felmásoltam egy filet - mint a témainditó video esetében.

Ez oda-vissza Windows és Linux esetében is megtörtént már, és ahogy irtam, néhány le/felcsatolás után az egyik és/vagy másik gépen, megoldódott a probléma, az adott fájl láthatóvá vált ismét minden rendszer számára.

Jelen esetben viszont ezúttal ez nem hozott eredményt. A Mint (látszólag) megcsinálta a másolást, a HDD is dolgozott, ezért feltételeztem, hogy a másolás Linux oldalról sikeres volt. Windows ellenben nem látta a file-t. HDD visszament a Mint-es gépre, de immár az sem látta amit előzőleg elvileg felmásolt. És ez így is maradt. A fel és lecsatolásokat egyébként mindig szabályszerüen csinálom.

Tény, nem ellenőriztem minden műveletet ahogy illett volna.

 

A Keresztbe másolást elnézést, hogy igy emlitettem, azt értettem alatta, hogy elinditok egy A másolást, majd egy B másolást, és ezeket nem egymás után, hanem egyszerre végzi a gép.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve