Timeshift gondolatok

aurora képe

Egy másik bejegyzésben elhangzottakra reagálva azért a Timeshiftre én nem mondanám, hogy faék egyszerűségű, de azt elismerem, hogy nem nehéz írni róla egy leírást.

Nem azt az írást, vagy a linkelt cikket kritizálom, csak a faék jelző miatt ragadtam „tollat”.

Én nem szívesen használok egy olyan alkalmazást, aminek a működése nem teljesen világos. Ha faék egyszerű lenne a használata, akkor nem lenne róla annyi kérdés a különböző fórumokon.
Én elolvastam néhány írást róla, de nem szűnt meg minden fenntartásom.

Például elhangzott, hogy klónozásra is használható. Azért erre nem vennék mérget. Hozzáértők biztosan meg tudják oldani a felmerülő problémákat, amiket az eltérő hardverfelépítés okoz, de van akinek még a terminál használattal is gondjai vannak, hogyan oldja meg akkor a felmerülő gondokat?
Mert a Timeshift nem fogja, az biztos.
Ezt olvastam a klónozásra való használatáról:
Timeshift --clone console using

Developer answered me: "This is an old feature for cloning the current system to another disk. This feature is no longer supported and should not be used as it has many issues.

Vagyis a fejlesztő szerint ez egy régi funkció a jelenlegi rendszer klónozására egy másik lemezre. Ez a funkció már nem támogatott, és nem szabad használni, mivel számos problémája van.
És ez a bejegyzés két évvel ezelőtti.
 

Leírom a saját, néhány évvel ezelőtti próbálkozásomat, ami még néha ma is lidérces álmot okoz.
Engem a rendszermentés nem érdekel, ezt már többször megírtam. Viszont néhány éve felmerült bennem, hogy jó lenne automatizálni a számomra fontos adatok biztonsági mentését.
Már tudom, hogy a Timeshift nem biztonsági mentési eszköz, és elsősorban nem a felhasználói adatok védelmére szolgál, és csak arra nem is használható.

Arra gondoltam, hogy csak a Dokumentumok mappáról készítek Timeshift mentést egy külső HDD-re.
Nagy ügyesen beállítottam a mappát, és elindítottam a mentést. Persze menteni kezdte a jövő hetet is. Gondoltam, leállítom, mert ez nem az, ami nekem kell.
De sehol egy Leállítás gomb. Elindítottam a Rendszerfigyelőt, hogy ott állítom le, de nem volt benne timeshift process. Nem tudtam, hogyan állítsam le. Nagyon idegesített, hogy nem hagyja abba, ezért gondoltam, kilépek: Ctrl+Shift+Backspace.
Új bejelentkezés, a mentés megszakítva. De nem, a bejelentkezés után futott szépen tovább a mentés, illetve talán újraindult(?)
Synaptic: Timeshift törlés, újraindítás: Na most kipucoltalak, te rohadék!
De nem, a mentés futott szépen tovább, vagy újraindult.

Tudja valaki, hogy hogy lehet leállítani az elszabadult Timeshift mentési folyamatot?
Nem mondom meg, megvárom, hogy megírja valaki.
(T.Istvánnak tilos megírnia!!!smiley)

Dobtam az egész projektet, és a MEGA alkalmazás lett a biztonsági megmentőm.
Erről már írtam itt valamikor. Csak akkor készít mentést, ha a mappa tartalma megváltozik. Ha csak átírom egy fájl nevét, már módosítja is a felhőbe mentett állományt. De ha egy évig nem módosul a mappa tartalma, akkor egy évig nem csinál semmit. De ha valaki meggondolatlanul használja, később nem fogja megtalálni a féltett kincseit.
Pedig annak is faék egyszerű a használata. Talán épp ez a gond a faékkel.

Számomra egy pótolhatatlan családi fénykép fontosabb a Linux visszaállításánál. Az számomra nem visel semmi értéket. A minden rosszban van valami jó elvet tartva szem előtt, ha összeomlik a rendszer, lesz helyette egy vadonatúj.

Hallottam olyan vélekedést, hogy minek menteni a filmeket, még a jó filmeket is.
Azért, mert idővel elérhetetlenné válhatnak, vagy például újraszinkronizálják őket, ami csapnivaló lesz az eredetihez képest, mint például a Vissza a jövőbe esetén történt.
Nekem van sok „saját” filmem, olyan, ami talán senki másnak nincs. Erről írtam itt egyszer.
Van a Hófehérke és a hét törpe, ami letölthető angolul nagyon jó minőségben, vagy magyar szinkronnal xar minőségben. Én a kettőből csináltam egy harmadikat, ami jó minőségű, és magyarul beszél. (A két film képkockasebessége eltérő, ezért a két film játékideje 4-5 perccel eltér egymástól)
Van egy fórumtársunk, akivel talán csak nekünk kettőnknek van meg egy film magyarul, egy csomó hibától mentesen.
Ezek a filmek számomra aranyat érnek.

 

Hozzászólások

Többszörös user error

A Timeshift egy GUI a rsync parancssoros alkalmazáshoz.
Akkor mi lehet bonyolult, ha terminálban rsync parancsokkal ugyanazt el lehet követni mint guin?

Klónozás.
Ha bármi módon, bármilyen kimeneti formátumba (mappaszerkezet, iso lemezkép, DD mentés, virtual diszk stb.) készítek egy teljes mentést azt bármire, bárhova vissza tudom állítani. Ezzel lefedtem a clone fogalmát.
Az más kérdés hogy nem mindegyiknél indul el a clone rendszer, pláne ha teljesen más gépre állítom vissza.
mert uuid, boot, mount, bios acpi stb. beállítások kellhetnek de ez teljesen természetes. Ha Te este otthon lefekszel az ágyadba és reggelre átteleportállak egy másik lakásba, esel-kelsz nekimész mindennek, nem találod a budit, a szemüveged,  mert a régi van az agyadba.
Ha megtanítják a a változásokat neked, onnantól helyreáll a rend.
Ez a clone utáni kézimunka, és ezeket veszik át tőled a profi clone szoftverek. De kézzel is megcsinálható. És a profi szoftverek se mindenhatóak, gyakran kellett utánuk kézimunkáznom

Az hogy Te 10 perc alatt újratelepíted a gépedet és +20 perc a böngésződ meg a mediaplayered beállítása az egyéni szerncse de nem nagyon életszerű.
Gyere át délután és vess egy pillantást a Wines meg a Linuxos rendszereimre. 
4 hálózatba, 2 szerverre vannak bekonfigolva, 7 nyomtató van telepítve, kb. 40 utólag telepített applikáció, mind bekonfigolva, némelyiknek a konfigolása több óra volt. Kb. 10 könyvtár átirányítása háttértárakra, fstab drótozások, hálózati meghajtók  és holnapig folytathatnám a sort.
Nekem nem csak játék-hobbi gépek meg médiafogyasztás van. Több év van a rendszereimbe, pl. a Windowsom 2016-os telepítés, azóta frissülget, tele spec. célszoftverekkel, vagyonvédelem, céges szerverek elérése, vpn, autódignosztikai szoftverek és még 1 tucat ilyen.  A Linuxaim is kb. ilyenek, több év munkája van bennük.
Ha ezt Te megcsinálod egy reinstall-->/home mounttal Linuxon akkor fényes nappal gratulálok neked a Deák téren úgy hogy a 3 fő tv csatorna élesbe közvetíti és befizetlek Dubaiba egy síelésre meg 1 hétre egy luxushotelbe.

vagyis mentek mentek mentek több helyre több médiára, külső eszközre, hálózati meghajtóra, ahova csak lehet és ha kell visszaállítok.
Ebbe Winen a sajátját használom, Linuxokon meg a Timeshiftet. Más meg azt amit akar, tud, ha nem tud akkor így járt, vagy más akármilyen megoldást választ mint pl. Te a reinstallt.
 A lehetőségek tárháza végtelen. ezen szerintem nem érdemes filozofálni se eszmecserélni.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
devil képe

Többszörös user error

#1 .dubajba lehet sielni???...nemtuttam...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Többszörös user error

#1.1 Hogyne lehetne, van bazi nagy sípálya, fölé építve bazi nagy épület, hogy ne süsse a nap a havat, mert elolvad. Hűtőgépekkel hűtik is az egész hóbelevancot. Pénzért minden lehet.

https://sielok.hu/siterep/dubai/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Többszörös user error

#1.1.1.1 Ott most csónakázni is lehet a városban, sőt egyszerűbb, mint autóval közlekedni, mert 1 méteres a víz az utakon, így talán vizisíelni is lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Többszörös user error

#1 Nem értem a hozzászólásodat.

Van az alkalmazás fejlesztője, aki szerint a klónozás egy régi funkció ami már nem támogatott, és nem szabad használni, mivel számos problémája van.
És vagy te, aki szerint faék egyszerű, de azért mégsem, mert esetleg napokig kell vele szöszmötölni, esetleg mobilról segítséget kérni a Fórumban, aztán várni a helyes válaszra.
Kezdjük mindjárt azzal, ha másmilyen a videokártya a két gépben.
Az szerintem nem a faék kategória.

Itt ugyan nem írtam, arról, hogy mennyi idő alatt telepítem újra a rendszert, de olyat, hogy 10 perc alatt, biztosan nem írtam sehol, mert van az fél óra is.
Olyat írtam, hogy nem hoz lázba, ha összeomlik a rendszerem, mert újratelepítem.
Volt más hozzászóló is, aki ugyanígy vélekedett.
Ez csak egy számítógép, nem egy repülőgép!

Az én véleményem ez „Számomra egy pótolhatatlan családi fénykép fontosabb a Linux visszaállításánál.”
De nem egészen értem a heves reakciódat.
Mi közöm van nekem a te gépeidhez?
Én nem írtam azt, hogy te se izgasd magad, ha meghal a rendszered, de úgy értem, te azt akarod mondani, hogy bizony én is izguljak, mert neked 8 évbe telt felállítanod a jelenlegi rendszeredet.
Sőt semmi olyat nem írtam, hogy valaki ne használja!
Mentegesse csak mindenki a rendszerét, aki akarja. De aki biztosra akar menni, az készítsen egy mentést a mentésről is. Egy mentés nem mentés.

Én itt csak leírtam egy régebbi próbálkozásomat a Timshifttel, és arra nem volt alkalmas, amire használni akartam.

Viszont feltettem egy kérdést ezzel a faék egyszerű alkalmazással kapcsolatban, amire még nem érkezett válasz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Többszörös user error

 

#1.2
Teljesen félrértesz.
Felét nem írtam amit rám akarsz beszélni.
Nem érzem heves reakciónak a mondandómat, ha számodra így jött le, bocs.

"Mi közöm van nekem a te gépeidhez?"
semmi, de ez hogy jött...? Példákat írtam.

" bizony én is izguljak, mert neked 8 évbe telt felállítanod a jelenlegi rendszeredet"
Fatal error, szintén csak leírtam hogy nálam milyen egy OS és emiatt nálam nem játszik egy újratelepítés nulláról.

"Kezdjük mindjárt azzal, ha másmilyen a videokártya a két gépben."
Lényegtelen momentum., Linuxon tényleg mindegy, Win leszedi magának a drivereket az autoupdate-el.
Van hordozható külső ssd-n Linuxom és Windowsom. Kb. 50 gépbe voltak eddig bedugdosva, 90%-ban elindultak totál más hardverkörnyezetben vajsimán.
Ami probléma az a bios/uefi, secre boot on-off, acpi beállítások. Winen még a sata/nvme driver hiánya.  Más nem nagyon okoz gondot.

"Számomra egy pótolhatatlan családi fénykép fontosabb a Linux visszaállításánál"
Ebben majdnem egyetértünk, ezekről is van mentésem külső tárhelyre is +Megasync.
Bár... van olyan több 100fotóm amit 10+ éve nem nyitottam meg. Elég ha magam elé képzelem az akkori szitut és ennyi elég is.
Szüleimről kb. 30 fekete-fehér képem van, és idejét se tudom mikor nézegettem őket.
Akkoriban még nem volt divat több 1000 képet csinálni évente.
Van barátom aki a 17 éves lányáról születésétől mostanáig 28.000 fényképet készített.
Minek...? Mikor néz meg ember valaha 350GB képet? Soha. 

De ez nem a témához tartozik, bocs elvittem a szálat.

"Viszont feltettem egy kérdést ezzel a faék egyszerű alkalmazással kapcsolatban, amire még nem érkezett válasz."
Erre nem tudok mit mondani, ha én leállítom a mentést, kikapcsolom a Timeshiftet akkor az leáll és magától nem indul el a folyamat soha.

Nagyon bízom hogy ez a hsz-om nem sértő, heves vagy bármi módon bántó bárki számára.

Szerkesztve mert Winen voltam, reboot Linux a képernyővideo miatt.
Ennyiből tart kikapcsolni az ütemezést és a mentési folyamatot:
https://mega.nz/file/Z9J1BCKb#CTLQP-MhGBTcx7mwmnPC_ohcNNxQ6uHOJsdKEU5Zi7g

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Többszörös user error

#1.2.1 Az ütemezés kikapcsolása tényleg csak ennyi, de az csak azt jelenti, hogy nem indul el többé.
A kérdés az volt, hogy hogy lehet leállítani a futó mentést.
Én pontosan azt csináltam, amit mutattál, de attól nem áll le.
Se a ki- és bejelentkezés, se az újraindítás nem állítja le. Sőt az se, hogy töröltem a Timeshiftet, és újraindítottam a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Timeshift mint klonozó

Csak a vita rövidre zárása miatt:

Timeshift azt a funkciót szolgálja, ami Windows alatt az árnyékmásolat.

És bár alkalmas rendszer klónozásra is (már elég régóta a Mint csapat gondozásában van, és eredeti állapotához képest rengeteget fejlődött, azaz, amit eredeti fejlesztője írt, az már nem releváns), az is csak arra az esetre igaz, ha rsync alapon történik a használata. Ebben az esetben két lépcsőre van szükség: 1. Teljes mentés egy külön partícióra. 2 Visszaállítás egy eredetiről eltérő helyre.

Bár ez SSD esetén nem jelent bántóan hosszú időt esetleg, de TB-hez közelítő méreteknél ez is érezhető.

Mielőtt továbbszaladnánk, gyorsan megjegyzem, Timeshift btrfs partíción támogatja annak a használatát, mármint a rendszerszintű árnyékmásolatokat, ebben az esetben nincs megfogató mentés mappa, amiből egyszerű lenne klónozni, tehát általánosan nem igaz, hogy teljes mértékben alkalmas rendszer klónozásra.

No, de miért is írtam feljebb az időt? Már nagyon régen, kb. a BX chipset idején az Intel feltalálta a Matrix storage metóduscsomagot. Ennek műszaki leírása nagyon hosszú lenne, de nagyon összezanzásítva kb. annyi a lényege, hogy hardveresen nagyon gyorsan tud lemezt klónozni. Többcélú felhasználási területet érint persze, a legalapvetőbb a RAID rendszerekben a lemezmeghibásodás miatt új lemezre klónozás gyors megvalósítása (nem tart órákig a RAID kötet újra felépítése) de ebből profitál a sima lemezklónozás esete is.

Milyen rendszereken működik mindez? Ma már kb. mindegyiken. OK, sokan használnak régi gépeket, itt egy fogódzó:

Ha az alaplap támogatja a RAID kötet létrehozását, akkor az már tudja nagy eséllyel ezeket, mert a konzumer piacra kb. ekkor került a hardveres RAID. (Azóta minden chipset tudja ezt, még a laptopokban használt is, attól függetlenül, hogy ott nem jellemző a RAID)

Na most, aki klónozott már lemezt, bármilyen szoftverrel, akár Windowsossal, akár dd-vel, vagy Clonezillával, akkor feltűnhetett, hogy egy lemez klónozás minimum negyedannyi ideig tart, ha nem gyorsabb, mint ugyanarról a lemezről a fájlok sima módon történő átmásolása másik lemezre. És annak ellenére gyorsabb, hogy a klónozó szoftver az üres helyet is klónozza.

Annyival gyorsabb, hogy az már értelmetlenné teszi a fájlok két lemez közti másolással történő költöztetést.

És igen, a másolat pontos másolat lesz, azonos UUID, és minden ami az eredeti lemezen volt, ugyanaz lesz.

Mikor okoz ez gondot? Ha a két lemezt ugyanabban a gépben akarod használni. Mert akkor ütközés esete forog fenn. De miért is akarná bárki is így használni a másolatot?

Klónozás másik gépben történő használatra: Sima ügy. Ez nem Windows. Bár nem igaz minden disztribúcióra, de Mint eléggé hordozható. Én tettem át régi Socket 7-es AMD procis gépben működő Linux Mint-et Intel Socket 1155-ös gépbe (pontosabban cseréltem alaplapot a gépben), és simán működött, felrakta amit kell. nem volt semmi probléma. Akkor lehet némi gond, ha mondjuk laptopban történik ez, és az új laptopnak teszem azt Broadcom Wi-Fi-je van, mert ahhoz fel kell tenni a zárt drivert, vagy olyan Realtek Wi-Fi-je van, amihez drivert kell felrakni, oszt ha nincs net, mert nem működik a Wi-Fi, akkor esetleg kábelesen kell csatlakozni a hálózatra.

Ha Nvidia drivert kell feltenni, mert az új helyen az van, a régin meg mondjuk AMD volt, az sima úgy, Illesztőprogram kezelő indít, telepít.

Már számos esetben klónoztam át HDD-ről SSD-re a Mint-et, és került egyúttal új laptopba, vagy gépbe a másolat.

Kopp, kopp, manapság nincs ezzel semmi gond. Régebb ez nem volt így, kb. 19-es Mint volt az, ha emlékszem, aminél a másolat nem működött másik gépben, elölről kellet mindent telepíteni. De ma már ez is sokat változott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Re: a klónozásra való használatáról

Nem elmélkedtem, kipróbáltam.
A nehezebbet választottam, mert nálam a virtuális gép néha nem kezeli rendesen az EFI-boot-ot.
Nagyjából eszerint mentem: https://itsfoss.com/backup-restore-linux-timeshift/
Szanáltam a lemezeket és hagytam a Mint telepítőjének automatizmusát dolgozni.
Ez lett az eredmény: sda GPT,sda1 FAT32 /boot/efi, sda2 Ext4 /
Telepítettem a rendszerre az összes frissítést és a VLC-t és a GParted-et.
Az sdb-t a GParteddel szintén GPT táblát hoztam létre, egy ext4 partíció lett rajta, erre ment később a Timeshift mentés, amibe az alapbeállításhoz képest a felhasználó rejtett fájljait.
Telepített rendszer leállít. Elvettem a virtuális géptől az sda-t és adtam neki helyett egy új nyers lemezt.
Bootolás a Linux Mint telepítőjéről, az új nyers lemez formázása a GParteddel:
GPT tábla, egy 512 MB-os FAT32, és a maradék helyre egy Ext4 partíció.
Megcsináltam live alól a Timeshifttel a mentésből a rendszermásolást.
Újraindítás után nem bootolt a be a rendszer.
Ismét bootoltam a Linux Mint telepítője alól és egy sudo parted -l után a

sudo mount /dev/sdXN /mnt
sudo mount /dev/sdXE /mnt/boot/efi
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdXE
update-grub
exit
sudo reboot

alapján újratelepítettem a GRUB-ot.
Bebootolt a másolt rendszer. Be tudtam jelentkezni, a rövid próba alatt nem találtam benne semmilyen hibát.
Egész jó, ha élesben nincs a GRUB újratelepítése, akkor szuper, bár én azzal együtt sikeresnek tartom a dolgot, ennyi belefér egy rendszermásolásba.
Ha valakinek kifekszik a lemeze és egy másik lemezen van Timeshift mentése a kipurcant lemezen lévő rendszerről, akkor ezek szerint a mentett rendszert viszonylag könnyedén át tudjuk költöztetni egy új lemezre.
Attól függetlenül, hogy a kiindulási rendszeren külön partíción volt-e home vagy sem, az új lemezen tehetjük külön is, de választhatjuk azt is, hogy maradjon a home a rendszerpartíción belül, ez különösen hasznos funkció akkor, ha mondjuk egy nagyobb merevlemezről, ahol volt külön home egy kisebb SSD-re migráljuk a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Hogyan lehet leállítani?

Ha jól értem, futott a Timeshift, kilőtted, az alkalmazást eltávolítottad, de az rsync futott tovább, szóval nem is a Timeshiftet kellene leállítani, hanem az rsync-et.

Én azzal próbálkoznék, hogy a top (htop) kimenetében megnézném az rsync-hez tartozó PID értéket és sudo kill PID (A PID helyére a PID oszlopában szereplő szám jön, például 1834) paranccsal megpróbálnám kilőni. Mivel már nincs fenn a Timeshift, a félig elkészült (törött) mentési pont pedig teljesen felesleges, a mentésre beállított partíció timeshift könyvtárát törölném sudo rm -rf timeshift paranccsal.

Újraindítás próba, ha ismét futni kezd magától az rsync, akkor tovább kell nyomozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan lehet leállítani?

#4

Amit leírtam, az nem mostanában történt.
„Leírom a saját, néhány évvel ezelőtti próbálkozásomat, ami még néha ma is lidérces álmot okoz.”
Perce a lidérces álom csak vicc.

De jó a meglátásod, az rsync volt a hunyó.
Nem tudom, jól írom-e, de valószínűleg valójában nem a Timeshift végzi az ütemezést, hanem talán a cron, és ezért az ütemezés a Timeshift törlése után is megmaradt, bár én azzal kezdtem, hogy kikapcsoltam a Timeshiftben minden ütemezést. De a már elindított folyamatra nem volt hatással. Aztán kijelentkeztem, újraindítottam, töröltem, újraindítottam, de a mentés nem állt le.

Ez nem most történt, tehát nem esküszöm meg minden részletre, de a lényeg, hogy az rsyncet kellett kilőni ahhoz, hogy végre leálljon a mentés.
Talán te majd rekonstruálod az eseményeket.smiley
A mentés egy USB HDD-re ment, amit már régen másra használok.

Tiéd a pont!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve