Magyarország.hu ?

aurora képe

Bevallom, néhány hónappal ezelőttig úgy tudtam, hogy nem lehet ékezetes karakter a domain nevekben. Régen valóban így volt, de ez már 2004-ben megváltozott.
Érdekes módon mégsem nagyon találkozhattunk a használatával.

Ez engem közelről érint, mivel Szárligeten lakom. A település weboldala a https://www.szarliget.hu/ oldalon található, ami eléggé lehangoló.
A szomszéd Szár település neve még rosszabbul mutatna, amit ők nem vállaltak fel, ezért a település német Saar elnevezését használják: https://saar-ujb.hu (Az Újbarok településsel közösen)

Utánaolvasva a témának sok szempont indokolná a használatát, mégsem nagyon terjedt el, aminek több oka van. Az egyik legfontosabb talán az, hogy aki ékezetes domaint regisztrál, annak általában duplán kell regisztrálni: ékezettel, és ékezet nélkül. Azt hiszem, ezt nem nagyon kell magyarázni.
Ilyenkor meg szokták oldani az átirányítást, így mindkét címről ugyanaz a tartalom érhető el.
Meg kell azonban jegyezni, hogy ez nem feltétlenül van így!
Lehet, hogy az ékezetes, és az ékezet nélküli oldalnak más a tulajdonosa.
Lehet például, hogy a tükör-webáruház.hu más, mint a tukor-webarauhaz.hu

Tudni kell, hogy az ékezetes nevek átkódolásra kerülnek.
Ha beírjuk a böngészőbe a nem létező szárliget.hu nevet, ezt az üzenetet kapjuk:
Nem lehet a(z) xn--szrliget-9ya.hu helyen lévő kiszolgálóhoz csatlakozni.

Az Internet Explorer például nem volt hajlandó elfogadni az ékezetek létezését, ahogy a Microsoft szerint az ext fájlrendszer is „ismeretlennek” számított, vagy talán most is az.
De azért is kell duplán regisztrálni, mert angol billentyűzetről angol nyelvterületen egy külföldi nem fogja tudni egykönnyen begépelni azt, hogy magyaroszág.hu.

Megtudtam, hogy a domain név legalább 2 és legfeljebb 63 karakterből állhat, de nem állhat bármilyen ékezetes karakterből.
A .hu végződésű domain nevekben csak a magyar ékezetes karakterek szerepelhetnek, és gondolom, máshol is hasonló a helyzet.

Sajnos ugyanez a probléma fennáll az emailcímek estében is, pedig jobban nézne ki a horváth.dömötör@freemail.hu mint a horvath.domotor@freemail.hu.
Jól ki lett velünk tolva, hiszen magyarul nem mindegy, hogy kerek, kerék, vagy kérek.

Irodalom:
https://www.domain.hu/
https://www.domainabc.hu/aktualis/sikeresek-e-az-ekezetes-domain-nevek/
https://support.forpsi.hu/kb/a468/ekezetes-domain-nev-mkoedese-hatranyai.aspx

Hozzászólások

Magyar égre magyar UFO-t!

Nem is igazán értem miről szól ez az egész, de lehet igen, mert úgy értem, az EMBEREK használják a technológiát, amit más EMBEREK találtak fel.

Mondok én is hasonló sopánkodásokat:

Anno, volt idő, hogy nem volt ám internet Magyarországon, Bill Gates megjött ide, nem más fogadta, mint az akkori kormányfő, és még a TV is közvetítette a beszélgetést, ami köztük zajlott, kb. Bill Gates mondott valamit, kormányfő meg kb. nyelt egyet, és "Igenis, Papa!" volt a válasz. Nem így volt, de az egésznek ez volt az érzete. Pl. mondta, hogy le kell cserélni a rotarikus telefonközpontokat digitálisra. Igen, persze. Mennyi pénzbe is kerülhet mindez?

Jött az alternatív kapcsolás alapítvány, hozott pénzt, elindult Magyarországon az internet fejlesztése. Dokumentációk, ismertetők fordítása, terjesztése. Mindenki tanulta mint a güzü, hogy IP cím, Domain név, hogy is képződik...

www.csoportnév.osztálynév.diviziónév.cégnév(vagy szervezetnév).hu

Megjelent az alternatív kapcsolás alapítvány képviselője és akart egy fantázianév.hu domain nevet regisztrálni, ingyenes e-mail szolgáltatás számára. Bürokrata meg nem volt hajlandó ezt bejegyezni, mert nem felelt meg a szabályozásnak, mert a fantázianév egy alcsoport neve volt az alternatív kapcsolás alapítványon belül, és szerinte az a helyes, ha fantázianév.altentatívkapcsolás.alapítvány.hu formában történik a bejegyzés. És ettől nem tágított. Ekkor az történt (talán alternatív kapcsolás közbenjárására, de ez nem derült ki), hogy leváltották a Bürokratát, és másvalaki került a helyére, aki fenntartás nélkül bejegyezte a fantázianév.hu-t. És mekkora felháborodás volt, hogy milyen már, hogy valaki hatalmát arra használja, hogy leváltsa a kimagasló képességű Bürokratát, csak mert a szabályzatot betartotta. OK, hogy fizeti az internet kiépítését, de akkor is, mit képzel magáról...

Minden ami hálózat, azt szabványok írják le, ezek neve RFC. Meglehetősen száraz és hosszú irományok ezek, és viszonylag kevés bennük a humoros jelenet. Nem sokan olvassák ezért ezeket, de anno én alaposan átnéztem ami érdekelt, a nevek képzéséről, és ezek alapján kitaláltam magamnak egy e-mail címet, amiben többek között volt három pont egymás után. Nem tiltja semmi ezt, minden RFC-nek megfelel. Működött is, és csak nekem volt ilyen, mindenki furcsállotta, nem hitte el, meg szóvá is tették, hogy lehet ilyen hülye e-mail cím, folyton elvétetették. De hát ez is volt a cél. SPAM sosem jött erre címre, mindenhol azt gondolták, biztos, valami elírás. Ez az e-mail cím az akkori egyetlen ingyenes szolgáltatónál volt, ami akkor már fantázianév.hu nevet lecserélte beszédesebb freemail.hu-ra. Telt az idő, és egyre több olyan oldal volt, amelynél ha meg akartam adni a három pontos e-mail címemet, akkor az vagy nem működött (nem kaptam meg a levelet), vagy már egyszerűen hibát jelzett, amikor megadtam, hogy helytelen e-mail cím. Időközben eljött a Goolge is, így regisztráltam ott is egy olyan címet amiben három pont volt, mert azt gondoltam a freemail hibája az, hogy nem kapom meg a leveleket. Mert már a válaszokat sem kaptam meg, azokra a levelekre, amiket onnan küldtem.  A Gmail meg működött, atomstabil volt.

Aztán egyszer, amikor jelszót akartam változtatni a freemail.hu-n, akkor már azt sem engedte, azt mondta, hibás az e-mail cím. Írtam az ügyfélszolgálatnak, hogy ugyan árulják már el, melyik RFC tiltja az ismétlődő pontokat az e-mail címben, hát arra a mai napig nem kaptam választ.

Mindegy, a gmail három pontos e-mail címem működik. A mai napig. De amikor jött a ChatGPT, gondoltam most feladom neki a leckét, megkérdeztem tőle, hogy szerinte melyik RFC-ben van, hogy nem lehetnek ismétlődő pontok a címben.

És eléggé elképesztő volt a válasz, azt mondta, nincs olyan RFC, technikailag lehetnek egymás után pontok a címben, azonban ehhez a szolgáltatók önkényesen viszonyulnak, mert az RFC azt sem tiltja, hogy saját szabályokat alkossanak. És azt is elmondta, hogy a Google pl. elfogadja a regisztrációhoz az ismétlődő pontokat, de a háttérben ezt átkonvertálja úgy, hogy csak egy pont legyen, és így van letárolva a cím. Beléphetsz a sok pontot tartalmazó névvel mert azokat csak egy pontnak tekinti, minden bejövő sok pontos címet lekonvártál, és minden kimenő levélben is, azaz aki erről a címről levelet kap, az olyan válaszcímet lát, amiben csak egy pont van.

És tényleg, be tudok lépni olyan címmel amiben három pont van, meg úgy is, hogy csak egy pont van, ugyanabba a fiókba. Tudok levelet küldeni olyan címzettnek, akinek egy pont van a címében, úgy hogy három, vagy több pontot is teszek annak az egynek a helyére, és megkapja.

Mindez azt jelenti, hogy ha akarják, meg lehet oldani, hogy ne kelljen két regisztráció, egy ékezetes, meg egy ékezet nélküli, mert lám a Google meg tudja oldani. És az sem lehet probléma, ha valaki német, vagy svéd ékezeteket akar regisztrálni Magyarországon, mert mindez csak akarat és szándék kérdése. De Bürokraták is vannak, nem csak műszaki szakik, ezért mindenféle anomália mindig is lesz.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Magyar égre magyar UFO-t!

#1 pedig szerintem egy brutális támadási felület lehet majd az otp.hu helyett a օtp.hu - szépen certtel. Esetleg felhasználó nem mondja meg, hogy nem az eredeti oldalon vagy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1 Ez is egy szempont, ja. Ami azt illeti elég nagy súlyú is manapság.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1 Ettől nem kell tartani, mert csak kisbetűk megengedettek. (Tudom, hogy tudod)
De a Google keresőbe bárhogyan be lehet írni: otp, Otp, OTP, ugyanazt kapjuk eredményül:
https://www.otpbank.hu/portal/hu/Maganszemelyek

Ezt talán sokan beszopnák:
https://www.otpbank.com/portal/hu/Maganszemelyek

Ha lenne Mezőgazdsági Bank, aminek lenne egy mezogazdasagbank.hu oldala, és valaki más csinálna egy mezőgazdaságbank.hu oldalt, vagy fordítva, az már érdekes lenne. De ha lenne ilyen, a bank biztosan megvenné mindkét domaint.
Akkor lenne baj, ha valaki regisztrálna egyet mezögazdaság.hu névvel!
Rövid ö-vel, mert a rövid, és a hosszú is megengedett.

Azt "mindenki" tudja, hogy egy bank oldalára nem szabad egy e-mailben kapott linkre kattintva ellátogatni.
De vajon tanítanak ilyen ismeretet az általános iskolákban?

Szerintem a banki internetezés már elég jól le van védve. Nagyon megnyugtató az internetes vásárlásoknál, hogy azokat végül a bank applikációjában kell jóváhagyni, és nem kell a kártyaadatokat sem megadni.
A UnicreditBank például bünteti azokat, akik nem az applikációban, hanem böngészőben bankolnak. Annak magasabbak a költségei.

De már itt kopogtat a jövő, amikor bankszámlánk sem lesz, a telefonunk lesz a pénztárcánk, a pénzünk akár időben lejáratos is lehet, és azt is meghatározhatják, hogy mire költhetjük. (CBDC)
Szép új világ!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2 nézd meg, másold be a két címét és látni fogod, hogy nem kisbetű nagybetű a különbség.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2.1 köszi kami911, ez a otp-s példa nagyon jó lesz abba a cikkbe amit majd összerakok. 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2.1 Melyik két címre gondolsz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2.1.2.1.1.1 Nem másoltam, hanem beírtam, és mindkettő az OTP oldalát nyitotta meg.

Ismerem ezt a turpisságot, nemrég írtam róla:
https://linuxmint.hu/blog/2024/04/kulonleges-karakterek
Ott arra biztattam az olvasókat, hogy írjanak levelet erre a címre: linuxminthungary@gmail.com
Itt is hasonló a helyzet a két o karakterrel. Az egyik egy Unicode karakter, amit a böngésző nem tud értelmezni.
Viszont ilyen karakterrel nem tudsz domaint regisztrálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2.1.2.1 Nekem már évekkel ezelőtt volt egy http://xn--32-olvask-fruma-2rbd.hu oldalam [már rég nem él, de meglepetésemre még rá is lehet kattintani :-)]. Emlékeim szeint szívott vele picit a szolgáltató, amíg összehozta, szerintem akkor én voltam náluk az első, akinek a eszébe jutott a domain-regisztrációnál feltüntetett ékezetes betűt tartalmazó cím igénylésével és használatával élni. Reálisan nem volt egy nagy szám, de nekem igen, így nézett ki a nyitólapja:

Tehát az ilyen karakteralkotás nem ismeretlen a számomra, de nem értettem mégsem, hogy nálad a két otp.hu között mi lehet a különbség, erre nem is gondoltam, hisz nincs benne ékezetes betű.

Itt a megfejtés: http://xn--tp-ffd.hu/

A múlt héten kaptam egy kamulevelet a SZÉP kártyával kapcsolatban, abban .com-os cím volt, ez rafináltabb.
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyar égre magyar UFO-t!

#1.1.2.1.2.1.2 Én meg tudtam nyitni: https://www.facebook.com/groups/1492413050998685/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve