KDE Connect fájlböngészés Nemoval

aurora képe

Heuréka!!!

Van ez a nagyszerű KDE Connect (továbbiakban KDEC) panel Kisalkalmazás. Évek óta használom, nálam ez jelenti a csúcsot a PC és a mobil kapcsolatában.
Írtam már erről blogot, nem azt akarom megismételni, csak kiegészítem.
https://linuxmint.hu/blog/2021/04/kde-connect-avagy-a-mobiltelefon-es-a-pc-osszekapcsolasa

Azért került most újra a látókörömbe, mert telepítettem a LM 21.3 Cinnamont, és van egy új kiegészítő, aminek segítségével megvalósítható a „Küldés KDE Connect segítségével” opció.

Nagy bánatom, hogy se a korábbi verziókban, se a legújabban nem működik a telefon vezeték nélküli csatolása.
Azt már az előző verzióban is tapasztaltam, hogy a Dolphin telepítése után a megnyitáskor egyből ott van az eszközök között a telefon, és rákattintva azonnal megnyílik a tartalma, és ehhez még a KDEC-ben csatolni sem kell, a Dolphin ezt automatikusan megteszi.

Ha nem lenne Linux Mint, akkor a Kubuntut használnám, mert nagyon jó rendszer, de nehezen találok meg benne mindent, és ez a Dolphinra is igaz.

Kisebb megszakításokkal, mint a fűnyírás, ma egész nap ezzel molyoltam, de nem találtam megoldást. Sok helyen foglalkoznak a témával, de megoldást sehol sem találtam.
De ahogy a sokatmondó cím sugallja, én végül megtaláltam a megoldást!

Hogy is kellene működnie. A KDEC-ben van egy Csatolás funkció. Ha elindítjuk, nem történik semmi azon kívül, hogy a felirat átváltozik Leválasztásra. Van ott egy ikon a szövegtől jobbra.
Ha erre kattintunk, akkor megjelenik a Nemo fájlkezelőben ez a mappa:
/run/user/1000/3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6
de a mappa üres. (A 3ab36… számsor persze nálad más lesz.)

A mappa egyébként valóban csatolódik, mert a mount kimenetében látszik
$ mount | grep kdeconnect
kdeconnect@192.168.1.102:/ on /run/user/1000/3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6 type fuse.sshfs (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)

Sírdogáltam egy kicsit, hogy most sem javították ki a hibát, aztán ahogy már tavaly is megtettem telepítettem a Dolhpint, hogy legalább egyszer lássam működni. Nagy meglepetésre ott most is csont nélkül működött a csatolás.
És ekkor megvilágosultam, és így kiáltottam: Heuréka! És mint Archimedes én is meztelenül végigrohantam a falu főutcáján.
A megoldás pofon egyszerű. Igazán rájöhettem volna már tavaly is, vagy valaki bárki más. Esetleg a fejlesztők közül valaki.

Nagy nehezen megtudtam a Dolphinból, hogy mi az elérési útja a telefonnak. Addig kattintgattam, amíg meg nem jelent:
/run/user/1000/3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6/storage/emulated/0/ tehát nem
/run/user/1000/3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6/ amit a KDEC próbál évek óta nyitogatni.

Csókoltatom a fejlesztőket!

Ahogy ezt beírtam a Nemo címsorába ott is azonnal megjelent a telefonom belső memóriája.
A memóriakártya címe pedig:
/run/user/1000/3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6/storage/9C33-6BBD

Itt ugyan a kdeconnect://3ab36cad_f0df_4e8e_955c_717a17cec5c6/ nem nyílik meg.
Ez az, ahol a Dolphinban a két mappa látszik: a belső memória, és az SD-kártya, de ez nem probléma.

Most már csak egy baj van. Próbáltam bemagolni az elérési útvonalakat, de viszonylag hamar feladtam. Arra gondoltam, valahogy meg kellene jegyeztetni a számítógéppel.
És ekkor újra: Heuréka! De már nem szaladgáltam meztelenül, mert azért ez nem nagy felfedezés, hiszen évek óta használom.
Ha a Nemoban megnyitunk egy mappát, és az Eszközsoron a Könyvjelzőkre kattintunk, majd a Könyvjelző hozzáadása opciót választjuk, akkor a Nemo bal oldali sávjában megjelenik az a mappa a Könyvjelzők között, amit megnyitottunk.
Mindjárt át is neveztem őket:
Így lett a „0” nevű mappa A41 Storage
a 9C33-6BBD nevű pedig A41 Sd-card

Megjegyzem:
Nem csak a hosszú hexadecimális szám egyedi, de valószínűleg a /storage/emulated/0/ útvonal is más lehet a különböző telefonok esetében.
A könyvjelzőzött két mappa csak akkor lesz megnyitható, ha a KDC-ben fel van csatolva a telefon.

Ami a legjobban tetszik, az az, hogy nem kell jelszavakkal, ujjlenyomat beolvasással, vagyis a telefon feloldásával bíbelődni. A mai világban ezekre már semmi szükség.
A lezárt telefon a másik szobában van, én meg a Nemoban felcsatolom.
Képzeljük el, hogy milyen jó viccet lehet csinálni egy munkahelyen, ha a kolléganő telefonját felcsatolja az ember a PC-jére, miközben az a zsebében van, és le van zárva.

Na persze ez nem egészen így van. Telefon ugyanis párosítva van a KDEC applikációval.
És így legalább egyszer el kell kérnünk a kolléganő telefonját, mondván hogy elküldhessünk róla egy SMS-t, és közben párosítjuk a KDEC-vel.

Köszönet ezért a nagyszerű lehetőségért a fejlesztőknek!