Eljött a Linux éve?

Újabb szintre emelkedett a Kína ellen indított gazdasági háború, csak ezúttal Kína jelentett be egy komoly válaszlépést.
Megpróbálják kiszorítani a Windowst, az AMD-t, és az Intelt az állami, és önkormányzati szektorból.
Eljött a Linux éve?

„Kína blokkolja az Intel és az AMD csipek használatát a kormányzati számítógépekben

Kína irányelveket vezetett be az Intel és az AMD amerikai mikroprocesszorainak fokozatos kivonására a kormányzati személyi számítógépekből és szerverekből.

Egy beszerzési útmutató a Microsoft Windows operációs rendszerét és a külföldön gyártott adatbázis-szoftvereket is igyekszik háttérbe szorítani a hazai lehetőségek javára.

A települési szint feletti kormányzati ügynökségeket arra utasították, hogy a beszerzések során vegyék figyelembe a "biztonságos és megbízható" processzorokat és operációs rendszereket megkövetelő kritériumokat.

A kínai ipari minisztérium december végén kiadott egy közleményt, amelyben három külön listát közölt a "biztonságosnak és megbízhatónak" ítélt processzorokról, operációs rendszerekről és központi adatbázisokról három évre visszamenőleg, amelyek mindegyike kínai cégektől származik.

Az Egyesült Államok a Biden-kormányzat 2022-es CHIPS és tudományos törvényével a hazai félvezetőgyártás fellendítését és a Kínától és Tajvantól való függőség csökkentését tűzte ki célul.

A törvény célja az amerikai félvezetők megerősítése, és pénzügyi támogatást tartalmaz a hazai termelés számára, a fejlett csipek gyártásának támogatásával.”
https://www.reutersconnect.com/detail?id=tag%3Areuters.com%2C2024%3Anews...

Tehát az EÁ fellendíti a saját csipgyártását, és nem akar Kínától vásárolni, Kína pedig nem akar az EÁ-tól vásárolni.
Teljes az összhang.
Kérdés, hogy az AMD és az Intel mit kezd majd a feleslegessé váló termelési kapacitásával.

Egy másik cikket is olvastam néhány hete, amelyben arról írnak, hogy a Windows 11-re való kötelező frissítés sokaknak fájni fog, és ezért ideje lesz Linuxra váltani.

Linuxra? Pontosan melyikre?
Melyik az, amelyiket oda lehet tenni a Win11 mellé? Jó-e az, ha mindenki mást ajánlgat helyette?
Erről már sokszor írtam, de most is megismétlem: Tőlem lehet ezerféle disztró, de lennie kellene egynek, ami a Windows alternatívája. Ami a közös gyermek, és aminek sikeréért az egész Linux közösség dolgozik. És én úgy gondolom, hogy ennek a Linux Mint Cinnamonnak kellene lennie.
Nem azért, mert én ezt használom, hanem azért, mert 12 évig Windows használtam, és ez hasonlít rá legjobban. Korábban a Xubuntura esküdtem, de már a Cinnamon a kedvencem.
Fel van telepítve a Kubuntu is. Tudnék vele élni, mert egy nagyszerű OS, de kicsit idegen tőlem.
Nézegettem, próbálgattam, aztán úgy döntöttem, maradok a Cinnamonnál.

Akiknek korábban a Xubuntut feltettem, mind azt mondták: "Jé, az olyan, mint a Windows!"
Már nem telepítek másoknak, de a Cinnamont jó szívvel tudnám ajánlani mindenkinek, aki az elmúlt évtizedekben Windowst használt.
A Cinnamon egy átlátható, és felhasználóbarát rendszer.

Talán mostantól majd az AMD és az Intel is jobban fog érdeklődni a Linux iránt.
De ők nem fognak ezerféle Linuxhoz igazodni.
Most jönne jól, ha lenne a Linux.

Jó példa a szétforgácsolódásra ez a fórum is. Ez nem Linux fórum, hanem Linux Mint fórum, de több száz olyan hozzászólás olvasható, amiben másik terjesztést ajánl valaki.
A legkisebb probléma esetén is megjelenik valaki, és azt ajánlja, hogy "Használj XY-t, nálam azzal semmi gond nincs"
Ennél van egy jobb tanács: Használj Windows!

Hozzászólások

Itt a vég!

"Hosszú évek után végre frissíti a Microsoft a Windowsba épített Jegyzettömb alkalmazást, ami ezentúl képes lesz észlelni és akár automatikusan javítani az elgépeléseket, helyesírási hibákat."
Imádom az ilyen forradalmian új fejlesztéseket. Azért tudnak valamit Rendmondban.

Tudjátok, hogy a Xed, a Cinnamon alapértelmezett jegyzetelő alkalmazása rendelkezik helyesírásellenőrzővel?

Az utolsó szót aláhúzta. Jobb klikk > Helyesírási javaslatok: helyesírás-ellenőrzővel

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (2 szavazat)

Mindig elolvasom amit írsz -

Mindig elolvasom amit írsz - szeretem a kritikus hangvételed. Pár dolog eszembejutott a bevezető szövegről - nem kell rá válaszolni ezek olyan költői kérdések/gondolatok, mivel szerintem a két rendszer egybeolvadásával lenne talán a legjobb. De nyilván ez lenne a legrosszabb is.

  1. Kínát nem akarja szankcionálni a EÁ? Mindenkit "szankcionál" valamilyen formában és rákényszeríti az "akaratát". Hányás.
  2. Az AMD és az Intel tuti megérzi a kínai piac elvesztését. Kína szerintem kevésbbé fogja ezt érezni.
  3. A Linux éve... ugyan... és melyiké? Kicsit divatnak érzem. Nagyon szeretem a Mint Cannamont. Tényleg, nem kamu (de nem azt használom). Valóban én is azt érzem a leginkább a Win-re hasonlítóra - úgy hogy nincs teletömve mindenféle ökörséggel.
  4. Mint azt már annyiszor emegettem, folyamatosan felmerülnek a kompatibilitási problémák - nem csak az MS Office alkalmazásoknál. zen felül vannak olyan alkalmazások, amik nem oly mértékben kidolgozottak vagy nem helyettesíthetőek és/vagy nincs Linux alternatívájuk. Csak pár példát írok az én szűk világomból.
    1. MS Project - ProjectLibre a közelébe sem ér.
    2. Garmin termékek programjai - még a térképkezelő csak csak...
    3. AutoCAD, ArchiCAD
    4. PDF szerkesztés - és most nem szöveg beillesztésre gondolok Acrobat - Quoppa kb rendben van (nem ingyenes) a Master PDF editort hagyjuk (ez sem ingyenes), LO pdf szerkesztőjét elfelejthetjük.
    5. Víruskeresők. Ne áltassuk magukat, hogy Linux alá nincs és soha nem is lesz. Jelenleg azért nincs (annyi) sztm, mert a Linux vonal egy szűkebb réteg. Bárki megkövezhet ezért, de ezt gondolom.
  5. Mindegyik Linux (ez az én véleményem csak) más és ez az előnye. Mindenki találhat magának valót. Általában gyorsabb is mint a MS op rendszere. A Linux-l addig kb semmi baj nincs, míg nem kell a mélyben piszkálni. Ha már valamit igazán elszeretnél érni akkor azért bele kell tanulni és tuti lesz pár óra mire rájössz. Addig teljesen idilli a kép, míg fogsz egy pen-t és felpattintod, rajta a LO-l, meg egy FF, képnézegető és puszi. De mikor már pl Samba servert állítasz be na az nem fog menni két perc alatt - főleg úgy hogy win alól is láható legyen.
  6. A szétforgácsolódással bizonyos részében egyetértek, azonban én is DOS, majd Windows oldalról kezdtem. Mai napig használom, mert:
    1. Nem rossz az az Oprendszer, csak divat fikázni. Sokan merev hülyék hozzá. Lassú. Persze, ha a sok szart fel is telepíted és tele szemeteled tuti lassú.
    2. Lásd 4. pont.
    3. A Windows egy irányvonal egy szín a palettán, míg a Linux sztm a szivárvány.
    4. Kipróbáltam vagy 20-30 disztrót, mire azt mondtam ez az. Ez a tuti emberek!
    5. Itt a Mint honlapon is spec engem nem zavar hogy más Linuxról is lehet szó. A reggeli, meg a laposföld az zavar. Törlendő.

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (2 szavazat)

Meg vagyok döbbenve

Meg vagyok döbbenve, hogy valaki kedveli a Linux hiányosságait bíráló írásaimat.
Eddig ezért mindenki csak kritizált.
Pedig szeretem a Linuxot, csak az bosszant, hogy lehetne sokkal jobb is, ha lenne egy fő vonal.
Az, hogy van százféle, biztosan rengeteg párhuzamos fejlesztést jelent, ami pazarlás.
Úgy őszintén, ha csak tízféle lenne, akkor nem találná meg mindenki a neki megfelelőt?

Vajon mi a fenének kell tízféle zenelejátszó? Én egyet sem használok, mert az SMPlayerrel hallgatok zenét, illetve már évek óta azzal se, mert nekem a Spotify a „zenelejátszóm”.
Autóban, lakásban, pincében, a ház körül, vagy az erdőben.

Te kipróbáltál 20-30 disztrót. Amikor én a Win7 megjelenésekor váltottam, csak az Ubuntut próbáltam ki, mert azt ajánlották. Aztán amikor azt sikeresen szétcseszték a Unityvel, akkor Xubuntura váltottam, mert azt olvastam, hogy az hasonlít legjobban a Winre.
Azt is nagyon szerettem, de aztán megláttam a Cinnamont.
A Windows időszakból a Win2000-re emlékszem szívesen, az egy nagyon jó oprendszer volt.
Sokan nem akartak XP-re váltani, túl jóra sikerült.

Említetted a sambát. Xubuntun nem sikerült két egymástól 5 méterre lévő gép között beállítani.
Mindenhogy próbáltam, amit ajánlottak.
Végül azt olvastam, tegyem fel a Nautilust, azzal menni fog.
A Thunar egy jó fájlkezelő, de nem tudta azt, amit a Nautilus. (Vagyis a fejlesztője)

A közelmúltban próbáltam Cinnamonon a telefont csatolni a fájlrendszerhez. Nem működött. Azt olvastam, hogy a Dolphinnal működik. És valóban, a Dolphin minden hercehurca nélkül felcsatolja a telefont.
Vajon nem kellene összehangolni a fejlesztéseket? És átvenni a megoldásokat?

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (2 szavazat)

Persze bosszant. Elhiszem.

Persze bosszant. Elhiszem. Szerintem nem egy igazság van és nem is lehet csupán egy, hiszen a cél sem ugyan az. Csak a saját példámban is van amire Linuxot van amire Win-t használok. Egyáltalán mi a cél az operációs rendszer fejlesztésekben? C16 volt az első számítógépes élményem. Ott nem volt softver frissítés meg ilyesmi (ha jól emlékszem amigán találkoztam elsőnek ilyennel). Most meg hetente jönnek kritikus frissítések, meg hardver szinten lévő sebezhetőségek, BIOS-ba települő kiírthatatlan vírusok, stb.

Ha az evolúciót veszed alapul az sem egy szálon fut. Ott is az a lényeg, hogy változatos legyen. Hogy miért kell másik? Fene tudja. Nekem ez, neked az, neki meg amaz tetszik.

Szerintem jó az, vagy jó lehet az, hogy több lehetőség van. Azonban lehet, hogy nem 250 kéne, hanem 10. De ki mondja meg, hogy melyik 10 maradjon? Mi alapján? Szeirntem ez is (mint az életben) az életképtelen kihal.

Ami engem sokkalta jobban bosszant az nem ez a fajta pazarlás, hanem az, hogy az emberiség a saját fajtájának kiírtására fordított eddigi összes erőfezsítésének csupán az 1%-a jutna a fejlesztésre, akkor 2023-ban nem az odaláncolt műanyagkupak lenne a truváj. Az emberiség nélkül tökéletesen elműködne ez a bolygó. Most épp az űrt próbáljuk tönkretenni.

2001-ben találkoztam elösször Linuxal. Redhat és a Suse volt amit megmutattak, de mivel semmi olyat nem tudott, ami számomra akkor érdekes lehetett volna, hagytam.

Most kb 2 éve kezdtem el újra, mert a házi szerverem win alapon megakadt. Lásd Pi4 leírás. Elkezdtem magam beleásni, voltak, vannak akik segítenek. Tanultam és tanulom. Nem vagyok profi, és nem is akarok az lenni, de Linuxban nem lehet cli nélkül létezni.

Kipróbáltam igen. Hogy miért? Melyik a gyorsabbat és ajobban használhatót kerestem és nem tudtam melyik az. Olvastam róla hogy ez gyors, meg az gyors... Vannak Linux alatt is softverek, amiket azonnal törlök, vagy telepítek. Kipróbáltam több felületet, mert nem ismertem. Hogy döntsek úgy ha nem ismerem?

ui.: A Thunarral én is szívtam csak, ez az egyik amit ha lehet azonnal váltok Nautilisra.

 

Értékelés: 

2
Átlag: 2 (2 szavazat)

Persze bosszant. Elhiszem.

#4 "Kipróbáltam több felületet, mert nem ismertem. Hogy döntsek úgy ha nem ismerem?"
Akkor, ha jól számolom, még úgy 230-at ki kell próbálnod.laugh

Értékelés: 

2.333335
Átlag: 2.3 (3 szavazat)

Persze bosszant. Elhiszem. Persze bosszant. Elhiszem.

#4.1

#4.1 Kb jól számolod. :) De most elvagyok azzal ami van. Nem reklámozom. Na az tényleg piszok gyors, szép is, és tök jól (gyorsan) kezelhető.

ui.: mellékesbe azzal szívok (próbálkozom) épp, hogy az Argon One házba telepített Pi4-n a VNC server nem megy Wayland alatt csak X11.-l. De úgy néz ki, hogy X11 alatt meg nem megy az Argonház vezérlője. :D. Megjegyzem, hogy az Argon már rég nem fejleszti a kis scriptjét, hogy a ház dolgait kapcsolgassad (már nagyon régi termék vagy 2 éves!!!). A script nélkül nem megy a ventilátor (ez egy dolog), de legalább nem is kapcsolja le a házat és mindig ég a kis led. Raspbian 11 32 bit-n megy, 64 bit alatt már nem. 12 alatt teljesen kuka.

ui2.: Ja és jártam úgy is, hogy megpróbáltam megszeretni a LO-t. Használtam fél évet. Nem sikerült. Visszarámoltam a bevált WPS Office-t (kínai termék). Bemegyek a táblázatba egyik nap és fogom a cellát másolom, majd a képletet akartam beilleszteni. Az első cellába sikerült, a többibe már nem, csak az értéket. Ha újraindítottam, megint egy cellát tudtam másolni. Megjegyzem, nem a WPS volt a hibás, mert másik disztro alatt nincs ilyen probléma.

A szivárványnak van ilyen árnyalata is sajnos.

Értékelés: 

2.333335
Átlag: 2.3 (3 szavazat)

Persze bosszant

#4.1.1 Én sokat használtam az Word-öt és az Excelt alapdolgokra. Amikor Linuxozni kezdtem,  megnéztem az LO-t, és megállapítottam, hogy tök ugyanaz. Aztán kiderült, hogy a Writer csak alapdolgokra kompatibilis a Worddel, ha nem akar az ember korrektúrákat, megjegyzéseket használni.
A Calc szerintem tökéletesen működik, igaz, nem próbáltam, hogy mennyire kompatibilis-e az Excellel.

Ha nem szempont a Word, vagy az Excel kompatibilitás, mint például nálam, akkor szerintem teljesen jól használható az LO, nekem nincs hiányérzetem.
 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (2 szavazat)

Szerintem nevezzük át az

Szerintem nevezzük át az oldalt Linux-gyűlölők klubjára!
Neem, nem arról van szó, hogy ne lehetne kritikát megfogalmazni a Linuxról! Csak ami itt megy, az nem kritizálás. Az nettó fikázás. MS-fanok szoktak ilyen szinten vélekedni a Linuxról, de hála égnek, már a saját berkeinken belül is megy a bomlasztás. Bár némelyik tag annyira mondható Linux-felhasználónak, mint én atomfizikusnak.

Reagálnék erre a nagy fene központosítási fétisre. Tetszik vagy sem, de a Linux nagyrészt annak köszönheti a jelenlegi létezését, hogy nincs központosítva. Máskülönben ugyanaz lenne, mint a Windowsnál: lenne egy fajta felület, minden létező alkalmazástípusból egy fajta, és ha nem tetszik, ez van, lehet dühöngni, mint ahogy a Windows-felhasználók szoktak minden verzióváltásnál. Ha mondjuk lenne egy olyan drasztikus, és keveseknek tetsző váltás, mint amikor az Ubuntu átállt Unityre, nem lenne lehetőség azt mondani, hogy "akkor én mást használok", hanem vagy használnád az előző verziót, ameddig bírod, vagy kicsit morcoskodsz, és átállsz az újra.
Mi lenne a különböző célterületekre szánt disztrókkal? Szerverek, beágyazott rendszerek, stb? Azokat is az az egy központosító szervezet gondozná? Vagy mindenki gyomlálja ki magának az egyetlen disztróból, ami esetleg nem kell? Esetleg menjen a francba az, aki mondjuk erőforráshatékonyabb rendszert szeretne? Mert ugye asztali környezetből is egy lenne... Ez pedig nagyon hasonlít arra, amit sokan szívből gyűlölnek egy bizonyos másik  oprendszernél.
Na, és tényleg: ki döntené el, hogy melyik legyen mondjuk az egy igaz asztali környezet? ÉS mit csinálnának a többivel? Meg egyáltalán: a többi disztróval? Inkvizítorokat küldenének hozzájuk, és kerékbe töretnének mindenkit, aki máson mer dolgozni? Abban ne reménykedjünk, hogy az, aki fejleszt X szoftvert, csak azért, mert kap egy szívhez szóló levelet, hogy "haver, állj le, és msotantól Y-on dolgozz", majd ettől fel fog hagyni a saját fejlesztésével, és egyből átnyargal máshoz.
Ez az egész abszurd, káros, és kivitelezhetetlen.

Ami pedig a linuxos szoftverek használhatóságát illeti: tipikusan két fajta ember van: az, aki használja, és az, aki nem is akarja használni, és csak fikázza. Persze, ilyenkor MS-fanboyokhoz méltó módon divat bedobni olyan szoftvereket, amikre a felhasználók 99,9%-ának soha nem lesz szüksége, és azzal példálozni, hogy bezzeg Windowson olyan is van, Linuxon meg csak hitvány hulladékok. Mesterien össze tudják válogatni azokat a dolgokat, amik nem csak az egyszeri hétköznapi embereknek, de még a haladó felhasználónak sincs semmi szükségük, kivéve, ha pont azon a szakterületen dolgoznak. Nagyjából hasonló arányban van reális igény projektmenedzsmentre, ipari tervezésre, professzionális kiadvényszerkesztésre, mint mondjuk szerver üzemeltetésre. Abban pedig a Linux vitathatatlanul köröket ver a Windowsra. De a lényeg: egyikre sincs szüksége egy olyan felhasználónak, aki nem érdekelt abban a szűk szakterületben.
Ja, és tök érdekes, hogy a fene nagy kompatibilitási problémákba én legutoljára 10 éve futottam bele. Pedig napi szinten kell dolgoznom Word és Excel dokumentumokkal. De biztos csak én vagyok a különc, és a Document Foundation nekem biztos valami egyedi buildet ad a LibreOffice-ból.

Ha a rendszer mélyét akarjuk piszkálgatni, az Windowson is komoly szakértelmet igényel. Nézőpont kérdése, de konfigfájlokat szerkeszteni semmivel nem nagyobb nyűg, mint group policykkel kínlódni, meg regisztryt buherálni.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)

Szerintem nevezzük át az Szerintem nevezzük át az

#5

#5 Szerintem meg ne nevezzük át. Kicsit indulatosnak érzem a megnyilvánulásodat - remélem csupán félreértem a sorokat. Senki nem fikázott semmit. Legalábbis én nem és maximálisan nem vagyok MS fan, viszont azt is használom - mert kell és nem tudok szabadulni belőle. Szimplán divatnak érzem a MS oprendszerek fikázását a Linux rendszerek magasztalását. Reálisan nézve mind a kettőnek van erősebb és gyengébb oldala is. Megjegyzéseimet kérlek úgy vedd, hogy tudatlan laikus vagyok.

Engem spec a központosítási része pont nem érdekel. Én használom, vagyis használnám - csak akadályokba ütközök. Tetszik vagy sem a világ egy jó része ms alapú doc, xls, ppt dokumentumokat készít, vagy ezeket pdf-be átalakítva teszik közzé. Sajnos a LO ha megfeszülök akkor sem kezeli maradéktalanul jól ezeket a doksikat. Persze két számot jól ad össze, meg tudsz benne szöveget is szerkeszteni, de mikor mélyebbre kell menned, mert pl egy szerződés a 8. korrektúrán megy át akkor nem működik tökéletesen - ja és valóban tudsz pdf-be szöveget beszúrni, meg törölni, de mélyebb műveletekre nem alkalmas.

Semmi mesterien összeválogatott dolog nem volt azokban amiket összeírtam, csupán az életemből amit használok. Nyílván az építőipar a magyar társadalom igen kis részére van hatással. Tehát tervet csupán 1-2 cég csinál, pdf dokumentumokat is páran használnak csak. Ezeket biztos elsőre jól rakták össze és tökéletesek. Fennt röviden összegeztem a szövegszerkesztési és táblázat kezelési problémáimat. A terveket amiket meg kell néznem, vagy dwg-ben, vagy pdf-ben kapom meg. Ez sem egy nagy történet. Ne is mond hogy ez tök speciális és különleges. A speciális az pl egy bim model lenne - azt nem is mondtam. Egyébként most jut eszembe, hogy lidar felvételeket sem tudnánk csinálni... na mindegy ez viszont tényleg speciális már.

A sportolást garmin eszközzel végzem. Pont. Mondjuk még van pár de nem hiszem hogy a Polarnak pl vagy a wahoo-nak van linux támogatottsága. De nem néztem ennek utána.

Víruskeresés - ez gondolom szintén a mesterien összeválogatott alkalmazások bűvkörét erősíti.

Projektmenedzsment - nyílván semmilyen szakmában sem használnak erőforrás tervezést és feladatütemezést - csak az építőiparban és csak mi.

Egyébként a szerverüzemeltetéssel is vannak problémáim... és a tévedés jogát maximálisan fenntartom. Azaz lehet én nem tudok valamit, vagy rosszul tudom/csinálom.

Hozzáteszem nem fikázom, mert pl most is Linuxon ügyködöm. Tetszik. Tényleg.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)

Szerintem nevezzük át az Szerintem nevezzük át az

#5.1

Itt senki nem indulatos, ezen az oldalon ez egy ismeretlen jelenség. De engedtessék meg, hogy amikor egy (elméletileg) Linuxos oldalon folyamatosan az jön velem szembe, hogy miért NEM jó a Linux, mennyi mindenre NEM használható a Linux, miért tök alkalmatlan hétköznapi használatra fő, vagy akár egyetlen rendszerként, és persze mindenki hülye, aki mást gondol, akkor hadd engedjek meg magamnak kissé indulatosabb hangnemet.
Nyilván ez másként lenne, ha mondjuk 90%-ban arról szólna ez az oldal, hogy megpróbáljuk előrébb vinni a felhasználókat és érdeklődőket; megmutatjuk, hogy ez nem csak egy ZS-kategóriás hobbirendszer elvarázsolt különcöknek; és emellett nem azon igyekszik a tagság, hogy akit csak lehet, még az oldal környékéről is riasszunk el.

"Szimplán divatnak érzem a MS oprendszerek fikázását a Linux rendszerek magasztalását."
Persze, mert te annyira vagy Linuxos, mint amennyire én az Orleans-i szűz. Az esetleg nem jutott eszedbe, hogy sokan nem "divatból" nem szeretjük a Windowst, hanem azért, mert valamilyen szempontból az kényelmetlen, hátrányos, kellemetlen számunkra? És az ugye fel sem merült benned, hogy a Linuxot azért magasztaljuk, mert elégedettek vagyunk vele, és előnyös, vagy egyszerűen csak kellemes számunkra a használata? Az a legnagyobb baj, hogy te eleve azzal a prekoncepcióval állsz hozzá a témához, miszerint a Linux kategorikusan rosszabb, hátrányosabb, mint a Windows. És pont. Ha valaki mégis Linuxot használ, azt kizárólag csak lázadozásból, vagy netán merő kísérletezésből teheti.

"nem vagyok MS fan"
Nem. Te egy vérbeli linuxos vagy, az a fajta, aki tűzzel-vassal harcol az ellen, ha bárkiben akár csak felmerül az ötlet, hogy megpróbáljon létezni a Microsoft kereskedelmi szoftverei nélkül. Igazi vérbeli linuxos vagy, aki kivont karddal védelmezi a Microsoft mindenható dicsőségét, és ugyanezen karddal csatába indul, mihelyett valaki a mennyei Microsoft szoftverei nélkül mer létezni. Mint egy igazi inkvizítor.
De, barátom, te bizony MS fan vagy, csak nem értem, hogy miért nem mondjuk a PC Fórumon osztod az igét? Ott szívesen látják a magad fajta "Linuxosokat".

Ami meg a lényegi részét illeti a mondandódnak, nos...
Azt kvázi tényként kijelenthetjük, hogy olyan nincs, hogy az ember kizárólag csak egy operációs rendszerrel találkozzon. Teljesen mindegy, hogy mit kedvel, vagy mit nem, ha valaki nem egy barlangba elzárkózva él, egyetlen offline PC társaságában, akkor biztos, hogy egynél több operációs rendszerrel találkozik. Ha van telefonja, az 99%, hogy vagy Android, vagy iOS rendszerű. Létezik ugyan telefonokra is Linux, létezik KaiOS is, de 99%, hogy ha van mobilod, akkor az a két rendszer valamelyikét futtatja.
Ha az ember a munkahelyén számítógéppel dolgozik, akkor is sem biztos, hogy kizárólag csak a neki tetsző rendszerekkel és szoftverekkel fog találkozni. Sőt, ha tágabb értelemben vesszük, 100%, hogy több operációs rendszerrel fog találkozni a mindennapjai során. Ha felszáll a vonatra, jó eséllyel az utastájékoztató panel mögött egy Linux rendszer fut. Ha sorszámot húz a kormányablakban, ott egy Windows rendszeren futó szoftverrel fog érintkezni. (Itt jegyezném meg, hogy egzotikus élmény volt látni az ottani sorszámkiadón az aktiválatlan Windowst...)

De...

Itt a kérdés nem is az volt, hogy lehet-e olyan életet élni, ahol még csak távolból sem kell olyan számítógépet látnod, amin nem Linux fut. Mert - talán pár extrén példától eltekinte - nem is lehet. De olyat sem, ahol pl. csak Windows-zal találkozol.
A kérdés az, hogy lehet-e a Linux az a rendszer, amit napi szinten, a személyes használú számítógépünkön rendszeresen használunk, és amivel el tudjuk végezni azon tevékenységeket, amiket szeretnénk? Erre nekem a válaszom határozottan az, hogy igen. És nem azt kell nézni, hogy most a jegykiadó autómatában milyen rendszer dohog, meg nem is azt, hogy a munkahelyi vasesztergagép szoftvere min fut. Az egy teljesen más jelelgű kérdés. Annak a kérdésnek is van értelme, de nem olyan környezetben, ahol - kivéve, ha kákán is csomót akar keresni az ember - mindenki az otthoni, mindennapi jellegű számítógéphasználatot érti.

És halkan jegyezném meg, hogy jópár embert ismerek a környezetemben, akik kizárólag, vagy szinte kizárólag Linuxot használnak a számítógépeiken. És nincs hiányérzetünk, és nem lázadozásból csináljuk, nem divatból használjuk, hanem mert ez a rendszer felel meg leginkább a kívánalmainknak.

"Tetszik vagy sem a világ egy jó része ms alapú doc, xls, ppt dokumentumokat készít"
Igen, és? Munkahelyi környezetben 9, itthon 7 éve használok Linuxot. MS Office nincs is a gépemen. Ezen idő alatt egyszer sem éreztem azt, hogy emiatt bármilyen problémám lenne.

"vagy ezeket pdf-be átalakítva teszik közzé."
A PDF-et illetően meg aztán végképp édesrohadtmindegy, hogy milyen rendszer van a gépeden.

Sajnos a LO ha megfeszülök akkor sem kezeli maradéktalanul jól ezeket a doksikat.
Akkor három eset lehetséges.
1. Valami nagyon-nagyon régi, legacy verziót használhatsz, esetleg valami nagyon elfuserált, egyéni buildet.
2. Valami komoly probléma van a rendszeredben.
3. Eszeveszettül béna ügyfeleid/munkatársaid/haverjaid vannak, akik a legalapvetőbb szerkesztési szabályokat sem tartják be, és még egy tök ugyanolyan rendszeren is szétcsúsznak a dokumantumaik.
Nem az én feladatom kinyomozni, hogy melyik eset áll fenn.

"mert pl egy szerződés a 8. korrektúrán megy át"
Tök jó dolog a korrektúra, de én még 15 éves szakmai pályafutásom során egyszer sem találkoztam olyannal, hogy valaki használta volna. Főleg nem a személyes életterében. De munkahelyen sem láttam még rá példát. Ettől persze létezik, és lehet jogos az észrevétel, de igen csak kezdünk afelé a bizonyos 1 ezrelék felé terelődni.

"ja és valóban tudsz pdf-be szöveget beszúrni, meg törölni, de mélyebb műveletekre nem alkalmas"
Aki egy kicsit is kompetens, az nem fog PDF-et átküldeni azért, hogy szerkesszem át. Ha ilyen előfordul, akkor meg kell kérni a tisztelt ügyfelet, hogy küldje át valamilyen szerkeszthető formátumban. Ha valaki fordítva ül a lovon, arra nem az a megoldás, hogy akkor mi  is fordítva ülünk rá.

"Semmi mesterien összeválogatott dolog nem volt azokban amiket összeírtam"
Dehogynem.

"Nyílván az építőipar a magyar társadalom igen kis részére van hatással"
Megint megy a ferdítés. Az építőiparba tartoznak a kőműves szakmunkások is, és bár becsülöm a kemény munkát, amit végeznek, de a 99,9%-uk lesne, mint borjú az új kapura, ha    a "dwg" formátumot megemlítenénk neki.
Szóval maradjunk csak az építészeknél. A lakosság hány százaléka is építész? És hányan viszik haza mániákusan a munkájukat? Ismét csak közelítünk ahhoz a mágikus egy ezrelékhez. Ez olyan, hogy én meg egy időben beágyazott rendszerekkel foglalkoztam. Azoknak meg egy jelentős részén Linux fut, és bár a Microsoft is próbálkozott ezen terület meghódításával, de maradjunk annyiban, hogy nem tudott meggyőző eredményeket felmutatni. Mégsem ezzel fogok érvelni a Linux otthoni használhatósága mellett, mert ez ugyanúgy egy egy ezrelékes réteg, mint az építészeti tervek készítése, vagy az autóipari CAD tervezés.

"A terveket amiket meg kell néznem, vagy dwg-ben, vagy pdf-ben kapom meg. Ez sem egy nagy történet. Ne is mond hogy ez tök speciális és különleges."
És mint írtam, PDF-et bármivel meg lehet nyitni, aki meg nem tök sügér a digitális technikához, az nem PDf-ben fog olyasmit küldeni, amit át akar szerkesztetni.

"A sportolást garmin eszközzel végzem. Pont."
Én meg a sportolást Adidas cipőben végzem. Pont.

"Víruskeresés - ez gondolom szintén a mesterien összeválogatott alkalmazások bűvkörét erősíti."
Ha nagyon kell, ott a ClamAV. Mondjuk pont ezzel előhozakodni, amikor a Windows felhasználók 99%-a a fél életét a Defenderre bízza, na hagyjuk inkább...

"Projektmenedzsment - nyílván semmilyen szakmában sem használnak erőforrás tervezést és feladatütemezést - csak az építőiparban és csak mi."
Tök érdekes. 15 év alatt kereken nulla esetet láttam, amikor valaki az MS Projectet használta volna. Egyik szakmai ismerősömmel beszélgettem erről pár éve. Ő személy szerint projektmenedzsmentet tanít, ás ő maga mondta, hogy összesen egyszer találkozott olyannal, hogy valaki MS Projectet használt volna. Nyilván biztos vannak, akik használják, mert a MS nem tartana fent egy terméket egyetlenegy felhasználó kedvéért, de ez megint csak az a bizonyos mágikus egy ezrelék...

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)

Nyertél. Az elsőkét mondatod

Az első két mondatod után hanyagolom a végig olvasást. A stílusod minősíthetetlen. Mindenben igazad van.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
Koppány képe

Most volt elég!

#6

#5.1.1 #6   Kedves Mindenki! Mostantól kezdve nincs indulatosabb hangnem az oldalon és megfelelő stílusban, hangmemben kérjük a hozzászólások, válaszok megfogalmazását!

Tiszteljük meg egymást emberhez méltó stílussal és hangnemmel!

Ehhez tartsa magát mindenki! Minden más moderálásra fog kerülni.

Értékelés: 

3.666665
Átlag: 3.7 (3 szavazat)

Nálam már rég eljöttek és tartanak a Linux évei

Nálam már régóta tartanak a Linux évei.
Először csak tanulási vágytól vezérelve fogtam bele a Linuxszal való ismerkedésbe.
Az én gépemen dualbootban volt Ubuntu és valamelyik Windows, aztán egyszer a gyermekem a windowsos gépén bekapott egy csak windowson futó messenger-vírust. Megküzdöttem vele, mire megszabadítottam tőle a rendszerét. Ekkor történt meg az először, hogy megkértem, az én gépemen a Linuxot indítva messengerezzen a fiókjában.

Amikor egyszer észrevettem, hogy az én gépemen már vagy fél éve el sem indítottam a Windowst, akkor szanáltam.
A következő gép amire csak Linux került az a munkahelyi gép volt.
Aztán az otthoni egyik laptopra is. Ebből akkortájt két hasonló is volt, a gyermek gépén még Win futott, de amikor azt tapasztalta, hogy ez a laptop mennyivel gyorsabb a Linuxszal, mint a Windowszal volt, akkor kérte, hogy nála is legyen fenn ez (is).

Nem ilyen kivagyiságból vagy hasonló fut nálunk is és az ismeretségi körömben elég sok helyen Linux, hanem mert arra, amire mi használjuk, tökéletes, kompromisszummentes, és ráadásul egy fillérbe sem kerül, jogtiszta.
Többször találkoztam már olyannal, hogy egy gép alól kifutott a rajta lévő Windows támogatása, de egy Linuxszal még évekig lehetett kiválóan használni. Amikor nem kell WIndowst venni azt én spórolásnak tekintem. Az ingyen egy elég jó pénzügyi ajánlat.

Nekem az is könnyebbség, hogy az általam felügyelt, kevésbé hozzáértőknél lévő rendszereket nem piszkálja boldog-boldogtalan, aki arra jár, mert általában elrettennek a Linuxtól, míg korábban a Windowshoz mindenki „értett” és belepiszkált, aztán mehettem rendbe tenni.
Egy beállított rendszert, ha nem piszkálnak feleslegesen (csak a menetrendszerűen érkező frissítéseket telepítik), akkor általában nincs vele hosszú évekig semmi gubanc, ha néha-néha mégis lábon lövik, arra az esetre meg ott a rendszer-visszaállítási pont.

A egyik nagy kérdés, hogy arra, amire szeretnéd használni a gépet, megtalálod-e az összes megoldást Linuxon, ha igen, akkor szerintem egyértelműen érdemes azt választani. Persze az is nagy kérdés, hogy megvan-e a gép adminisztrálásához a szükséges tudásod, mert ha nincs és ennek megszerzésére nincs is szándékod, akkor kell valaki a környezetedben, aki helyetted ezt meg tudja csinálni.

Hogy melyikre váltson valaki? Hol is vagyunk? linuxmint.hu? Akkor ez a kérdés nem is olyan nehéz, Linux Mintre! :-)

(Amúgy Debian, Ubuntu és Linux Mint rendszereket telepítettem eddig mások gépeire, a magamén ezeken felül ismerkedés céljából Manjaro és SUSE is megfordult, de utóbbi kettővel nem lettünk nagy haverok. Amit VirtualBoxban kipróbáltam az pedig felsorolhatatlan.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nálam már rég eljöttek és tartanak a Linux évei

#7

Sajnos vagy sem én mind a kettőt használom. Nem duálbootban. Van egy gép ami fixen otthon van ez Linuxos, illetve van egy amit hurcolok, az meg Win rendszerű.

Mint az feljebb részleteztem vannak problémáim. Nem tudom leváltani az Ms-t pedig drága és jó lenne ha ezektől a költségektől lehetséges lenne megszabadulni. Itt nem a vírusírtó előfizetes és az oprendszer a drága, hanem a többi szoftver. Egy Archicad milliós tétel. Ez magasépítészeti és látványtervező, az AutoCAD alkalmazások meg közmű, gépészet, szakágak, de nem akarom ezt jobban részletezni. Ez céges szinten több száz gépet érint még akkor is ha nem kell mindegyikre minden.

Nem akarom leírni az egész vállalásba adási folyamatot magát a beruházás kezdetét ugorjuk át. Röviden mikor kapsz egy kazal tervet, azt szétszórod az előkészítők között felülvizsgálatra, közben már készül a költségvetése is. Tehát megy a dwg, pdf, xls, doc formátumok használata. A felmerülő kérdések, terveken való jelölés, szerkesztés elengedhetetlen. A pdf formátumok kezelése egyszerűbb mint a dwg-k használata. Mikor belevágunk egy projektbe akkor erőforrástervezéssel számol mindenki, ütemterveket készítünk. Ezt egyszerűbb formában meg lehet oldani xls-ben, de az nem követi le a kritikus utakat, az esetleges erőforrás hiányokat stb - ez meg mpp. 50 sor felett használhatatlan az xls. Rengeteget kell dolgozni a tervekkel és a dokumentumokkal mire eljut a megvalósítá fázisba, fizikailag nyomtatásra kerül egy szakkivitelezőhöz - megjegyzem, már ott is láttam olyat hogy tableten nézi.

A szerződések egyeztetése, annak mellékleteinek elkészítése, szintén többrétű és több szereplős. Ezért elengedhetetlen a korrektúra. Csak saját házon belül mindig látni akarom, mit változtattak, nemhogy egy idegen jogász mit vakart bele. Korrektúra nélkül nem fogadom el. Ha nem látom visszadobom.

Hozzáteszem azt is, hogy mindegyik komoly építőipari cég (és nem egy Rogyjunkmeg Bt.) ezeket használja - még családi ház szintjén is - aki meg nem.... szerintem laikus.

Otthon egyszerűbb a helyzet. A gyerekek gépein Mint fut nálunk is. Azért ezt választottam, mert ez tulajdonképp minden mókolás nélkül tök jól használhtó. Sőt anyukám gépén is ez fut. Nincs is probléma. Az én gépemen nem mint fut, de ennek más az oka. A kis szerverem (tudod a Pi) az is Linux alapú és az is jól működik.

A víruskereső szoftver(ek) Linuxon még sztm gyerekcipőben járnak. Ennek azt gondolom egyik oka, hogy nincs még igény rá. Hozzáteszem még. Az otthoni gépeken sincs telepítve az egyetlen egy Clamav - minek? Azonban minnél jobban és többen használják majd ezeket a rendszereket, itt is meg fognak jelenni az ártó programok (mint itt a fórumon is az érdekes hozzászólók és blog alkotók, akik direkt próbálnak valamit tönkretenni és valamiért ártani) - és ez lesz majd az ami a keresletet fogja okozni. A video, zene, net, chat, stb. tök jól megy ezeken.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)