50 év töltés nélkül

"50 évig töltés nélkül üzemelő akkumulátort fejlesztettek"
 

Kínában egy olyan nukleáris akkumulátort fejlesztettek ki, amely akár 50 éven keresztül is üzemel töltés és különösebb karbantartás nélkül.

 

A formabontó aksit a pekingi székhelyű Betavolt névre keresztelt startup fejlesztette. A vállalat elmondása szerint az akkumulátoruk a világon az első, amely megvalósítja az atomenergia miniatürizálását azáltal, hogy nukleáris nikkel-63 izotópot helyeztek el egy érménél kisebb modulba. Az akkumulátor úgy működik, hogy a bomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítja.

A következő generációs akkumulátor fejlesztése ráadásul már a kísérleti tesztelési szakaszba lépett, így hamarosan tömegesen gyárthatják kereskedelmi eszközökhöz, így akár telefonokhoz és drónokhoz is.

A Betavolt atomenergiával működő akkumulátorai több eszköz esetében is kielégíthetik a hosszú élettartamú áramellátás szükségleteit, például repülőgépek, orvosi berendezések, mikroprocesszorok, fejlett érzékelők, kis drónok és mikrorobotok esetében. Ez az új energetikai innováció segít Kínának abban is, hogy élen járjon a mesterségesintelligencia-forradalom legújabb fejezetében

– idézi a cég közleményét az Independent.

A Betavolt első nukleáris akkumulátora 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget tud leadni, mérete pedig 15 × 15 × 5 köbmilliméter, azonban a cég 2025-re 1 watt teljesítményű akkumulátor gyártását tervezi. Az akkuk kis mérete azt jelenti, hogy sorozatban is használhatók nagyobb teljesítmény előállítására, a cég emiatt olyan mobiltelefonokat képzel el, amelyeket soha nem kell feltölteni, és drónokat, amelyek örökké repülhetnek. Az aksi réteges kialakítása ráadásul egyben azt is jelenti, hogy nem gyullad ki vagy robban fel egy hirtelen erőhatásra, ugyanakkor mínusz 60 és plusz 120 Celsius-fok közötti hőmérsékleten is képes üzemelni.

És majd át lehet tenni ötven éven át az aktuálisan megvásárolt mobilba? smiley

Hozzászólások

egyfelől és másfelől

Az nem aksi, mert újratölteni ezeket nem lehet, de hát a sajtó az feltalálta már  a DBV-T antennát is. Másfelől már a Voyagereken is ilyen van, meg Perseverance is ilyent használ, meg a...

Persze, ez más, mert ez egyáltalán nem veszélyes, és közvetlenül a mobiltelefonba annak működését sem befolyásol... várjunk csak, a mobiltelefon csak az Index cikkébe került bele, az eredeti nyilatkozatban semmi ilyenről nincs szó, csak távoli szenzorokról, drónokról, micro robotokról, olyan dolgokról, amik az emberektől távol működnek.

De akkor is nagy találmány ....lenne,  mert még nincs kész, tehát még nem találtak fel semmit. Van egy 0,1 mW teljesítményű telep, azaz egy icipici napelem cella is többre képes. De van benne potenciál, lehetne fejleszteni, nagyobb sugárzó dózissal lehetne nagyobb teljesítményt is kivenni belőle. Akár már rovert is lehetne vele hajtani. Várjunk csak, nincs Kínának is rovere a Marson, ami ilyen elemet használ?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

egyfelől és másfelől

#1   „Az nem aksi, mert újratölteni ezeket nem lehet, de hát a sajtó az feltalálta már a DBV-T antennát is”

Nem hiszem, hogy egy kicsit is lényeges ebben a hírben az elnevezés.
Ha ez a valami elterjed, akkor majd lesz neve is. Talán az, hogy akkumulátor, akkor is, ha a mai meghatározás szerint nem az. Majd az lesz. Nagyon sok szónak van több jelentése. A napelem sem elem, és nem is mini atomreaktor.
Nem elem, mert az elemekben kémiai energia alakul át elektromos energiává.
Ez volt a meghatározása, de ma már senki sem ütközik meg a napelem szó használatán.
Ráadásul az elnevezés azért is hibás, mert nem csak napfénnyel tölthetők fel, hanem például lámpafénnyel is.

És ezt az elnevezést nem a sajtó találta ki, mert a gyártó weboldalán nukleáris akkumulátorok gyártásáról van szó. Amelyeket nem kell újratölteni.

Azt sem értem, hogy miért érdekes az, hogy mi szerepel melyik cikkben?
A weboldalon orvosi berendezések, katonai felszerelések, mikromotoros rendszerek, és a repülőgépipar szerepel. De miért ne lehetnének telefonokban?
Ha pacemakerekben használható, akkor telefonokban is.
A kérdés csak az, hogy mennyibe kerül – majd ha a sorozatgyártás megindul.
Talán az eldobható telefonokban sohasem lesznek ilyen áramforrások, de egyes csúcskészülékekben biztosan. Aki ma megvesz egy ájfont 400 ezerért, az 500 ezret is ad érte.
És akkor még ott vannak a speciális telefonok. Mondjuk amiket a sarkkörökön, vagy a harcmezőkön használnak. Elég praktikus dolognak tűnik, hogy egy háborúban ne kelljen tölteni a Starlink mobilokat.

Minden mondatod felesleges kötözködés egy olyan termékkel kapcsolatban, amiről semmit sem tudsz. Amit tudni vélsz, azt meg azok az újságok írták, amelyek feltalálták már a DBV-T antennát is.

Ma olyan rohamos a technológia fejlődés, és főleg Kínában, hogy nem lennék meglepve, ha jövőre megjelennének a ilyen áramforrással rendelkező Huawei telefonok.

Nemrég láttam egy fejhallgatót, amit „sohasem kell tölteni”.
Ugyanis a fejpánt külseje fényelemet tartalmaz, és a lakás természetes megvilágítása is elég ahhoz, hogy normál használat mellett sohase merüljön le.
De van már napelemes örökmécses is.

https://www.prnewswire.com/news-releases/3m-to-unveil-worlds-first-self-...

 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

50 év töltés nélkül

#2 "Persze, ez nem kozszuksegleti celokra lett kifejlesztve/hasznalva"
Nagyon sok minden nem azért lett kifejlesztve.
Például a nejlonfólia. Ma meg bálnák gyomrában tonnányi tömbökben található, mert medúzának nézik, és lenyelik, aztán szépen elpusztulnak.

Van egy bölcs mondás. Soha ne mondd, hogy soha!
Egyszer talán majd lesznek olyan olcsó áramforrások, amik egy mobilt 3 évig működtetnek, aztán majd kidobják a telefont.

Vagy olyan tévék, aminek nincs se bemeneti, se kimeneti csatlakozója. Csak fel kell akasztani a falra.
Energiacellával működik, a tv-jeleket wifin kapja, a hangfalak BT-osak, különállóak, és szintén nem kell hálózatra kapcsolni.
Házimozi rendszer egyetlen centiméternyi kábel nélkül. 
 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)