Hány OS van nálad?

Néhány ismerős aki meglátta a gépem, elszörnyülködött:Minek ennyi? Miért nem állítod be a Windowst? Nem unod még az állandó frissítéseket? Miért használsz béta szoftvereket? Ezek mind jogos kérdések.

A gépemről csak annyi,hogy egy 8 éves Samsung laptop, 8 Gb memóriával, 250 Gb SSD-vel, egy meglehetősen régi Pentiumos 2 magos CPU-val. Külső házban csücsül még egy 250 Gb-os SSD, 500 Gb-os HDD és egy 360 Gb-os HDD. A particíós tábla mindegyiken MBR. A processzor nem támogatja a virtualizációt, így Virtualbox kizárva. Mindegyik Linux-nál van egy conky, amely azonnal jelzi, hogy van frissítés az adott rendszerre. Elég idős gép ahhoz, hogy minden nálam használt perifériát azonnal felismerjen, még egyelőre nem került ki egyik sem a támogatottakból.

A belső SSD-n csak két oprendszer van: Egy Windows 10 Pro rendszer, a géppel kapott Windows 8-as továbbfrissítése. A CPU miatt (is) nem frissíthető Windows 11-re. Szükség van rá, néha a páromnak be kell segíteni a home office-os munkájában. Nagyon ritkán van használva, az utóbbi időkben csak a frissítések alkalmával van indítva.

A belső SSD maradék helyére egy Arch alapú Garuda Linux KDE került Btrfs fájlrendszerrel. Szép (vagy inkább érdekes) ikonokkal. A KDE-t szanaszét lehet csicsázni, na ebbe aztán mindenféle effekt bekerült. Memória fogyasztása ennek ellenére meglehetősen alacsony, induláskor 891 Mb. A Garuda grubja tudja olvasni a többi ext4-es particíón lévő adatokat, fordítva nem igaz. (voltképpen ezért került ide, erre a helyre). A helyreállításban a Snapper segít, 12 visszaállítási pontot tud alapértelmezetten. Nekem ez bőven elég.

A külső SSD-re USB3-as házban 3 csupa Arch-os rendszer került, sorjában:Endeavour OS Cinnamon felülettel, Arcolinux KDE felülettel, Mabox (Manjaro Openbox) értelemszerűen Openbox felülettel.

Endeavour: Nagyon gyors, szép felületű OS. A Linux Mint témáit (is) használ(hat)ja, az Arch-nak köszönhetően nagyon friss programokkal. Memória fogyasztása viszont talán neki a legmagasabb, olyan 1,2 Gb alapállapotban. Erre kerültek az unokák játékai is. (Ha iéppen nálunk vannak, nagy előszeretettel nyomkodják gépet). Ezen a gyerekeknek megfelelő asztali témák vannak és olyan beállítások, hogy lehetőleg ne lehessen olyan könnyen elrontani. Hál’ isten az EOS inkább terminálos megoldásokra van kitalálva, egyelőre még nem volt gubanc.

Arcolinux KDE:Ez a fő rendszer. Ezen folyik a levelezés, a munka, az internetezés, a szórakozás java része, visszaállító programok (Systemback script). Nem annyira csicsás, de szerintem szép felületű, könnyen kezelhető. A telepítése ArcolinuxD-ről történt Arcolinux scriptek segítségével, mert az eredeti Arcolínux KDE-t túl bloat-nak találtam, sok általam soha nem használt funkcióval.

Mabox:Ő azért kellett, mert néha-néha a laptop megy dolgozni, ahova nem akarok sok cuccot cipelni. Nem kell egér, sok madzag, ő teszi a dolgát villámgyorsan. Általában Windowsos környezetbe megy, ott néha rácsodálkoznak: ez mi? Az Openbox felületnek hála, szinte csak billentyűzetről kezelhető, mint mondtam tényleg villámgyors. Memória fogyasztás alapállapotban 388 Mb. Lehetőleg ne fogyasszon sok áramot, bár töltőt ilyenkor viszek magammal, de eddig még nem volt rá szükség.

USB3-as 500 Gb-os:HDD: Nem mindig van bedugva, a laptop eredeti vincsije

Arcolinuxd: Az Arcolinux eredeti minimal telepitője, eredetni állapotban nincs rajta ablakkezelő. Most éppen i3 van rajta. Nem számoltam, nagyon sok felület rakható fel rá (állítólag jelen pillanatban) 41, jó párat kipróbáltam, mindegyike működött.

Linux Mint XFCE: Azt hiszem, nem kell magyarázni...Az egyetlen hátránya a többihez képest a sebessége.

Ubuntu XFCE daily: Valamikor a Windows XP utáni „őskorban” ezzel kezdtem linuxos pályafutásomat. Mindig a legfrissebb Xubuntu van rajta per pillanat a 23.04-es Lunar Lobster. Előnye, hogy még az Arch rendszereken használt csomagoknál is frissebeket használ. Már szinte várom a 23.10-est.

MX21:Az előzőlegiekhez képest Debian alapú. Svájci bicska, bajba jutott gép esetén tud segíteni.

Nem OP-rendszer de még ezen a lemezen van egy NTFS rendszerű partíció is, például a másik géppel közös adatoknak, mentéseknek. A letöltött iso-k is itt vannak.

USB ház 360 Gb Winchester, ritkán csatolva, például kernel frissítésnél.

Bunsenlabs Beryllium: Debian alapú OS, a legkonzervatívabb csomagokkal. Ezen tanulgattam az Openbox kezelését.

Pop OS Gnome: Hozzáteszem, nem szeretem a Gnome-ot. Fedora valahogy nem jön be, ez még csak-csak. Ne bámuljak már, ha egy eredeti Ubuntus géphez megyek, mint Rozi a moziban. Állítólag a Pop OS-nak hamarosan jön a Gnome-talanitott Cosmic verziója, kíváncsi leszek rá.

Végül Pika Os: A legújabb próba: Ubuntu 22.10 Gnome alapú OS játékra kihegyezve. Szerencsésen mostanában sikerült elbénáznom egy pár beállítást, valószínűleg újratelepítés lesz belőle. De legalább felment az ext4-re, nem úgy Mint a Nobara, ami még az asztalig sem jutott el.

„Röviden” ennyi. És te hány OS-t használsz?

Hozzászólások

Hány OS van nálad?

2. Linux Mint 20.3 Xfce és MX Linux Xfce két SSD-n külön-külön. Többnyire a Linux Mintet használom, de van amikor az MX Linuxot. Mindkét rendszerre ugyanazok a programok vannak telepítve. A rendszermentések (kb. hetente) az ellentétes SSD-ken vannak a qt-fsarchiverrel, a Timeshiftet kikapcsoltam, mert sok helyet foglal a vele készített backup.
Külső HDD-ken is MX Linuxok vannak tartaléknak (2 32 bites, 2 64 bites [a 32 bites használható a régebbi gépeimen is]).
Én feleslegesnek tartom a sok rendszer telepítését, mert ugyanazokat a feladatokat lehet elvégezni mindegyikkel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hány OS van nálad?

#1 Értem, de ugye a gépet csak te használod?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Értem én, de akkor is

Szóval, egyik csisás, a másik használható, a harmadik vész esetére, a negyedik mert másvalaki, és még egy mert az egér nélkül lehet használni (mert a többit nem?? :-O), oszt még pár, mert eltérő feladatokra, de ezt úgy vettem le, hogy a gyenge gép miatt, egyszerre sok mindent nem bír. Vagy akármi. Lefagyott distrohopping? ;-)

Azt, hogy többen használni egy gépet, és megoldottam úgy, hogy profilokkal. Bejelentkezéskor megadod, ki vagy, oszt azt tölti be, ami neked kell. Nos, ez nem vált be, mert így egyszerre csak egy valaki tudja használni a gépet.

Ezért van asztali gép, ménkű erős, bár nem mai darab. Na, azon kettő rendszer van, Mint Cinnamon, és egy W7 amit még nem szanáltam, nem tom miért. De meghajtók több is, és 1 TB mind legalább, annál kisebb nincs. Egy-egy a két rendszernek (ezek SSD-k, egy dedikált HDD a Timeshift mentések számára, egy HDD amire videók kerültek ill. vannak rajta, még akkori időkből, amikor digitalizáltam (most egyre kevesebb időm jut ilyesmire). És egy HDD csak azért, hogy a telefonról átmenteni rá a hihetetlen mennyiségű képet és rövid videókat, amik az uncsi életét dokumentálják. Ezeknek mindnek egyszerre elérhetőknek kell lenniük, aminek az okát nem értem, de ezzel állítólag csak én vagyok így. Ennek a gépnek még van 3 Rack fiókja, amik ATA, SATA és notebook SATA meghajtókat tud fogadni, meg a flopi meghajtó helyén vagy 8 féle kártyát kezelő meghajtó is. És ezt a gépet a párom használja most, mert az óriási IPS monitor neki jobban tetszik.

Ezért én magamnak beüzemeltem egy szutyok második generációs I3-as notit, aminek az optikai meghajtója most ki van véve, ide adapterrel SSD-ket, HDD-ket dugok, amikor ilyeneket meg kell munkálnom. És csak egy rendszer van 1 TB-s SSD-n benne.

Van rakat külső USB-s HDD, ezeken viszont csak adatmentések vannak, rendszerek nem. Külön a képeknek, külön szoftver gyűjtemény, és külön egyéb mentések számára (kuncsaftok lemezképeinek / profiljának a az ideiglenes mentéséhez, mikor a gépükkel dolgozom.

Van viszont svájcibicska pendrájvom, több is, Ventoy alapon, ezeken nem tudom hány ISO, de sok. Telepítők, Live rendszerek, és gyártók tesztprogramjaival saját készítésű ISO-k, Clonezilla, Gparted Live, Avira, ESET rescue, videokártya tesztelők, Memtestek, meg anyámtyúkja.

Na ezek valók arra az esetre, ha nem indul a gép, vagy ilyesmi.

Kuncsaftjaimnál is max. 2 rendszer van, abban az értelemben, hogy megmarad a régi Windows, amikor Linux kerül a gépre. Szigorúan külön meghajtóra.

A laptopra, ha csak egy meghajtója van, arra Linux kerül, nincs appeláta. Jellemzően Mint, mert többnyire olyanokról van szó, akik csak Windowst használtak előtte.

Mondjuk a legutolsó beüzemelt notira került egy Windows 10 is, nyomásra, mert a programozó suliban mindenkinek ez van,  és az összes példa és feladat kapcsolódik a Windowshoz. Nem is értem, milyen suli ez.

Ebbe a notiba a HDD helyére került egy 1 TB-s HDD Linux Mint-el, az ODD helyére másik egy 1 TB  W10-el, és mivel ennek a notinak van egy M2-es bővítőhelye is (csak NGFF), így abba került egy másik 1TB-s SSD,  teszt célból.

Mivel, csak 2224-es méret fért bele, és 1 TB-ben ekkorát nehéz kapni, egy éve még nem is volt sehol kapható, de nyáron már volt az Aliexpressen, így rendeltem egyet, KingSpec "márkájú", csili-vili csomagolása volt, gyártói honlapja nincs, semmiféle műszaki infó nincs róla, így most az van, hogy erre ment a Timeshift. Kíváncsi vagyok meddig bírja, mikor adja be a kulcsot.

Ja, az asztali gép UEFI partícióján van még vagy 2 rendszer, kísérleti célból. Mondjuk még nem működnek, mert nem értem rá velük foglalkozni. De majd egyszer talán...

(BTW azon agyaltam valamikor, hogy mi tökömnek kell 300-500 MB-nek lennie az UEFI partíciónak, amikor alig van rajta pár fájl. Hát azért, mert ide lehet mindenféle Utility rendszert pakolni. Pl. Memtest, HDD /SSD vizsgálókat, akármit. Egyelőre csak a Memtest86-ot raktam fel, ami működik is, csak ez még nem ismeri fel a billentyűzetet, nem lehet konfigurálni, leállítani, csak a gép kikapcsolásával. A Passmark-féle az jó lenne, de azt még nem varázsoltam fel.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Értem én, de akkor is

#2 Nem is gondoltam, hogy a példám általános lenne. Szóval Te inkább tárolókapacitást, programokat, leírásokat stb gyűjtesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Csak 1 féle de 2 lemezen.

Windowst már minimum 10 éve nem használok, a több féle Linux is csak bajt okozott azon az egy gépen. A második merevlemezemen szintén csak Arch van, csak egy kicsit másképp telepítve. (1.Magyarch, 2.CalamArch) Miután mind a kettőn rajta van, ami nekem kell, a Meld-del összehasonlítom, és ha olyat találok, ami csak az egyiken van, és a függőségek megengedik, eltávolítom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak 1 féle de 2 lemezen.

#3 Igen, a Meld-es összehasonlítás nagyon hasznos lehet, nekem is sokszor segített config fájloknál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem az asztali gépemen, a

Nekem az asztali gépemen, a pár éves Thinkstationon, a Windows 10 mellett van egy Linix Mint 20.3 Cinnamon (eredetileg Xfce), openSUSE Tumbleweed (nem kér enni), és egy EndeavourOS. Régebben a z egyiklaptopomból kiszerelt merevlemezen volt egy teszt célra használt EOS, amit külső meghajtóként használtam. A Thinkpad laptopomon viszont a Windows 10 mellett EndeavourOS. MX Linux és a változatosság kedvéért Kubuntu fut UEFI rendszeren. Ez szolgál inkább teszt célokra, főleg a Kubuntu esetében, az EndeavourOS, viszont a mindennapi célokra használt stabil operációs rendszer. Az ősrégi Toshiba laptopomon csak egy EOS, és egy már nem támogatott Windows 8.1 fut, itt is az EOS az elsődleges.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem 9 de 3 gépre elosztva :-)

Mindegyiken 1Win. 1Kubuntu és egy Manjaro. Bár ez utóbbit olyan ritkán indítom hogy lassan megkérdőjelezem, van-e értelme tartani őket.
Pardon nem 3 hanem 4 gépen vannak, ha a hordozható teljes értékű SSD-s mindenesemet is beleszámolom a buliba.
De amúgy ha komolyan veszem akkor gyakorlatilag Windowst és Kubuntut használok.
Az más kérdés és nem OS téma hogy előfordult hogy egy időbe 1 gépemen 22 partíció volt csatolva több lemezről, még én is kapkodtam a fejem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem 9 de 3 gépre elosztva :-)

#5 Gyakran használod a Windowst? Ahogy a bevezetőben említettem, én nagyon ritkán havonta egyszer, ha nem jön közbe valami egetverő furcsa feladat, ami igényli a Windowst. Borzasztó lassú a frissítés SSD-n, az Edge is furcsa módon Linuxon gyorsabbnak tűnik. Neked nem ez a tapasztalatod?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem 9 de 3 gépre elosztva :-)

#5.1 Igen, heti szinten 2-3x indítva vannak.
Nálam Pro verziók futnak amibe van gpedit.msc és abba letiltottam a frissítéseket, az összes céges gépen is.
Havonta 1-2x amikor látom hogy lazaság van, megcsinálom manuálisan a frissítéseket.
 W10-nél mivel bezárt a bazár, rendszer upgrade már nem lesz, nem is volt több mint 1 éve, amik jönnek azok kicsike funkciófrissítések, azoknak nem kéne megakasztani a gépet.
Nálam egy ilyen lefut hamar, milyen géped van, a  proci milyen?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nekem 9 de 3 gépre elosztva :-)

#5.1.1 A proci Intel(R) Pentium(R) CPU B970 @ 2.30GHz., a gép Samsung np350V5C, 8 Gb DDR3 memória, SSD.  A rendszer Windows 10 22H2, build 19045.2546.

Utoljára karácsony elött frissítettem, akkor lehúzta a 85021233 és 85021089 összesített frissítéseket. Eltartott egy órán át. Most vacsi előtt bekapcsoltam a frissítést, megettük a vacsit, mire befejeztük, már mondta is, hogy kész van a januári adaggal, újraindíthatom, Újraíndítottam, megírtam ezt a szösszenetet, most február közepéig aludhat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve