Linux Mint Xfce 19.2 és MX Linux 19.3 összehasonlítás

Linux Mint Xfce 19.2 és MX Linux 19.3 összehasonlítás

 

Mindkét rendszer viszonylag friss, A Tina valamivel korosabb, (augusztusi) és Ubuntu alapú, az MX pedig még béta állapotú, de a júliusban kiadott Debian 10 (stable) verzióra épül.

Az első szembetűnő különbség az Xfce verzió különbsége 4.12 illetve 4.14.

 

Jelen pillanatban az alábbi változtatásokat kellett az MX-en eszközölni (valósznűleg a béta verziónak köszönhetően, a 9.-es 18.3 verzióban ilyen hiba nem volt):

telepíteni kell :

install thunderbird-l10n-hu

install firefox-l10n-xpi-hu

install libreoffice-l10n-hu

Ezek a programok az alaptelepítés részei, valamely beállítási gond miatt nem „magyarultak” .

 

Természetesen sok a hasonlóság, a modernebb Xfce felület, a jó néhány hibajavítással az MX javára szólnak. A frissítéskezelő visszajelzései nekem jobban tetszenek a Mintben. Pendrive ISO készítő is

szerintem a Minté jobb (Jobban néz ki, funkciójában teljesen azonos) Az ikonok, a háttérképek szerintem a Mintben jobbak.

 

Ami teljesen más azok beállitási lehetőségek, ezen belül MX Eszközök

 

Live

Az első kettő megtalálható a Mntben is, MX Live USB Maker és a MX pillanatkép. (Mintstick és Timeshift) Már emlitettem, „szépészeti indokokból” a Minté nekem jobban tetszik.

 

Maintance

Ezek a Mntben grafkusan nem, terminálból azonban simán elérhető eszközök

MX Boot Options – a grub2 grafikus módú szerkesztésére

MX Bootjavító – az esetlegesen elromlott grub2 újrainstallálása, javítása, mentése, visszaírása

MX Cleanup – az Ubuntutweak-ra hasonlító tisztító. Tudja törölni a cache-t, thumbnails könyvtár tartalmát, törölheti a log fájlokat, törölheti az APT cache-t, ürítheti a kuka tartalmát, ráadásul

mindezt ütemezhetően.

MX menüszerkesztő – A Whiskermenü Menulibre menüjének átdolgozása

MX felhasználókezelő – Elvileg megfelel a Mint felhasználó kezelőjének, létrehozható, módosítható, törölhető felhasználó, változtatható jelszó, de ezenkivül tud szinkronizálni a különböző fiókok között, azután van egy Group Membership is, figyelmeztetéssel megfűszerezve, ami teljesen jogos, sok mindent el el lehet rontani, aztán marad a jajveszékelés...Egyszerűen fantasztikus program.

 

Setup

Nvidia illesztőprogram-telepitő – Nekem nincs Nvidia eszközöm

MX kodektelepítő – A Debian licenc miatt Mint-ben is a telepítéskor célszerű, egy jelszó, egy kattintás

MX Conky – Ami nincs a Mintben, ízléses conky-k sora, kipróbálható, választható, Conky Manager, amely nagyon sok előrekonfigurált conkyt tartalmaz.

MX Date _ Time – Ha esetleg elrontottuk telepítéskor, sebaj egy nagyon szép grafikájú program segit helyretenni

MX hálózati asszisztens – A Mint hálózatkezelője, kicsit másképp, kicsit szebben, kicsit jobban.

MX hangválasztó – Voltaképpen van ilyesmi a Tina kiadásban is, de...

MX rendszerhangok – Ha esetleg zajongani akarunk például rendszerindításkor, vagy be szeretnénk állítani hangot valamely esemény „alkalmából” , itt témát választhatunk, zenét, hangot rendelhetünk hozzá, csak rajtunk, fantáziánkon múlik.

MX fnomhangoló – A panel, a témák, a kompozitor, az induló konfigok beállítása, az egyebekben pedig az egyklikket, az értesítési panel eltüntetését, a munkaterület kijelzés szabályozást, a csatolási lehetőségeket és a hibernálás menűt és annak beállitását.

MX üdvözlet - Lásd Mint, természetesen a hivatkozások máshova szólnak.

System Keyboard – Lásd Mint, ha rontottunk a telepítésnél, javíthatunk és még terminált sem kell használnunk

System Locales – Lásd előző,

 

Software

MX Fix GPG keys – ha netalán hitelesitési problémánk lenne, pikk-pakk megoldja egy script segítségével.

MX csomagtelepítő – Nem is volna egy distro distro, ha nem lenne saját csomagtelepítője, itt annyi újdonság van hogy lesi a flathub-ot is csomagokért (nem tudom miért én a synaptic-ot

jobban szeretem, telepíteni pedig parancssorból szoktam).

MX tárolókezelő – a rendelkezésre álló tükrök beállítása, megkereshetjük a leggyorsabb tükröt, MX, vagy Debian repón, az egyedi források ki-bekapcsolása, az alapértelmezett visszaállítása

 

és végül Utilities

Gyors rendszerinformáció – egy szürke mezei inxi (ez azért lehetne jobb is)

Format USB – ezt a Mint jobban tudja

iEszköz csatoló – Ha netán van Almás termékünk (nekem nincs)

 

A Rendszerbeállitások ablakban a Mintnél lényegesen több beállítás található, a szokásokon kívül pl. van Adblock beállítás, Adobe Flash beállítás (még mindig), Windows vezeték nélküli meghajtók beállítása, Advanced Network Configuration (ami megfelel a Mint panel Hálózat eszközének)

 

Össszegezve: Az MX Linux egy nagyon baráti eszköz a kezdők számára, számtalan beállítási lehetőséggel, gondosan kiválasztott, előre beállított programokkal. Van Firefox, Thunderbird, Libreoffice. A béta verzió a magyarítással még bajban van, a leírásból is látható igencsak keveredik az angol és a magyar. A telepítő mind a két disztrónál nálam hibátlanul, pontosan dolgozott. (Nálam szimpibb az Ubuntu-féle Mint telepítő.

A telepített programok nagyon frissek már-már Arch szinten vannak

 

Végül megköszönöm annak, aki át tudta rágni magát ezen elég hosszú, nem tudom Őt mennyire érdeklő olvasmányon.

 

Andrea

Hozzászólások

Én testing repoval használom

Én testing repoval használom az MX-et. Már-már Arch-szerű, ebben igazad van. Az MX-ben beépített eszköz van a gyorsítár törlésére, ehhez a Mint-ben a Bleachbit kell. Az XFCE rendszerhangokat is könnyen be lehet állítani az MX Tools-ban, a Mintben ehhez "mókolni" kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve