Megjött a Linux kernel 5.0 - van még mit fejleszteni

Szabó Marcell képe

Hosszabb idő után végre kijött a linux 5. Hogy milyen generáció lesz, meglátjuk, én személy szerint a phoronix írása szerint kicsit kritikus vagyok vele, egyre jobban lassulnak a linuxok.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-50-sliding&num=1

Hozzászólások

Hogyan lehet mérni a kernel

#1 Például kernel csere előtt és után valamilyen benchmark programmal méred a teljesítményt. De ha igazán autentikus eredményre vágysz, akkor össze kell vetni a kutya által megivott víz mennyiségét a kernelcsere előtt és után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1 A benchmark megvan (tudom mi) és a kutyákat is szeretjük. De arra lettem volna kíváncsi, hogy Szabó Marcell is ugyanilyen autentikus módszerrel mért, ... vagy csak, az idők folyamán, a „meghízó” rendszer érződik lassabbnak (bár sokan azt mondják inkább, a Linux Mint 19 igen gyorsra sikerült). Tehát neki min alapul a megfigyelése, milyen „tudományra”.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1.1 Jogos a felvetésed, igazat adok neked. Mehetsz egy kört a biciklimmel...smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1.1 Én a benchmark teszteket néztem, szegény Linux kissé meghízott.

Maga a Mint gyorsacska, bár a muffinak még van hova fejlődni sebességben, ebben egyet érthetünk.

Sok funkció van a Linuxban, ezért kellene azt az x-et lecserélni, waylandra átállni.

Ha egyszer azt mondják, hogy legyen SystemD, legyen. Üssük ki a grubot, addusert, bár udev helyett eudev.

Glibc "kissé" nagyocska, lehetne musl vagy ulibc.

Bash az jó.

Minden ablakkezelő legyen kompozitor.

udev helyett az eudev azért, mert nem függ a glibc től.

Kliens szerver architectúra minek, csak biztonsági kockázat.

nem vagyok x ellenes, csak hát na...

Támadó kommenteket légy szíves ne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kernel ... benchmark

#1.1.1.2 Megcsinálod egyedül, megcsinálod! (pozitív komment) :-)))
Adok én is egy kis energiát: https://www.youtube.com/watch?v=0EBTn_3DBYo
Nyisd ki az ablakot, küldöm ...

Köszi a választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod?

Gondolod ha majd lesz egy HDD-s gépem, akkor csináljam meg, vagy valami high-tech open source os-t?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod?

#2 Nem tudni a hozzászólásod kinek címezted. „Válasz” gomb?

A magam részéről:
Nekem van HDD-s gépem, több is, és többet meg kell javítani. Ezek szerint, neked csak SSD-s gépeid vannak. Nekem még nincs SSD-s.
Új Open Source OS is lehet, de az nehezebb falat. Valaki említette nemrég, kisebb feladatokat oldj meg először, azokkal legyél teljesen tisztában (microkernel, wayland ..., na jó még kisebbeket :-) ), mint mindent egyszerre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod?

#2.1 Zircon, X11. Mert nincs DRM/KMS, esetleg ha áthelyezzük.

Linux, Wayland. Van DRM/KMS

Tisztában vagyok vele, még ha akkor nem is úgy tünt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod? - Mit?

#2.1.1 A microkernelek már csak ilyenek.
Én nem említettem az általad most felhozott témát (DRM/KMS), és azt sem, hogy nem értesz hozzá. Mármint sem ahhoz a témához nem értesz, amit nem említettem, de más vonatkozásban nem írtam hasonlót. Ahogy érzed persze. Ez meg az én véleményem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod? - Mit?

#2.1.1.1 Csak gondoltam ha az is beletartozik.

Ki kellene a rendszert úgy, hogy egy gép tárol, egyik a számítást végzi, a harmadik teszteli a rendszert, én pedig a parancsokat felügyelem, és adom ki nekik.

Ez lenne az első Over The Air Open Source OS projekt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod? - Mit? - Te ja!

#2.1.1.1.1 Csak gondoltam ha az is beletartozik = Rosszul gondoltad. Teljesen alaptalan feltételezés volt a részedről. :-)

egy gép tárol, egyik a számítást végzi, a harmadik teszteli a rendszert, én pedig a parancsokat felügyelem, és adom ki nekik.
Szeretem én is a tudományos fantasztikus irodamat és a meséket is ... olvasni, azaz értelek, vagyis, egészen pontosan, mindezt én is el tudom képzelni! A képzelet viszi előre a világot. Jaa ..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod? - Mit? - Te ja!

#2.1.1.1.1.1 Jólvan na! Miért, megoldható. A Posix kliens-szerver architectúrával miért ne!

Ha nem tartozik bele, bocsi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teljesen amatőrként és

Teljesen amatőrként és hozánemértőként, egyálalán nem tudom hogy egy OS sebessége a kerneltől, a felületől függ inkább, deviszont amit tudok, mindennap látok az kb:
Nekem eddig egy Linux se tudta a Win rendszereit überelni sebességben. Ezért most sokan pisztolyt rántanak és lelőnek de még mielőtt feldobom a talpam, megindokolnám. Sebességen én a napi használatban jelentkező de számomra nagyon jól látható eltéréseket értem.
Fájlkezelő nyitása, Win nulla, Linuxok 1-2 sec.
Operát használok böngészni, Win a megnyitását fényévekkel gyorsabban csinálja.Utána a szörfözés a weben már gyors.
Rendszermenük (Beállítások, Rendszerbeállítások, vezérlőpult, ezeken belüli navigáció szintén 1-1,5 sec, winen nulla.
Taskmanager, kb. egyformán villámgyors.
Lemezműveletek. Itt nem tudok mit mondani, a Linux egy fájl törlésénél kicsit többet szüttyög, pláne egy 2 gigás MKV-vel de amúgy tökéletes.
Programok telepítése. Itt kb. egyforma de vannak olyan alkalmazásaim amelyek durván sokáig, 5-6 percig települnek, közben 70% a procihasználat. Pl. a 4k Videodownloader Winen 15 másodperc, Linuxon 5 perc. A Discord is nagyon sokáig települt.
Szkenner műveletek. Az XSane az valami irgalmatlanul lassan indul el, a Wines szoftvernek is kell 4-5 sec de az XSane az kb. 30-40 másodperc, volt már hogy el is felejtettem hogy indítottam és egyszer csak bedobta az ablakokat.
Nyomtatás. Kb. egyforma gyorsan jelenik meg a nyomtatott anyag de Linux nálam nálam ferdén nyomtat a Samsung lasernyomin és eddig ezt nem udtam helyrehozni.
Rendszerfrissítések. Jelenleg egy rolling arch (Manjaro) fut nálam, háát lekörözi a W10-et az biztos adatforgalomba. 30-40 naponta 500mega-1giga körül ránt le magának frissítéseket, a Win az évente 2x lehúz 4 gigát, havonta 100 megát, szrintem többet frissítget.

Ezeket a dolgokat 10 éve tapasztalom, akkortájt történt egy Linux, talán Ubuntu próbáélozásom egy XP mellé, hamar ment a levesbe. Aztán 4 éve megint bepróbálkoztam egy W7 mellé, eredemény ugyanez.
Most W10 mellett megy már fél éve mert a kevésbé gördülékenysége ellenére a KDE nagyon megfogott, tele van olyan, általam napi szinten használt funkcióval amiket már nagyon hiányolok a Windowsból. Ezekkel ha elosztom a lassabb működését akkor kb. egálba vannak, napi tartalomfogyasztásra már csakis a Manjarot használom, de 1 célhardver és 2 célszoftver miatt kell a Win.
Mivel a két rendszer ugyanazon a gépen van dualba ezért egészen biztos hogy amit látok, tapasztalok az úgy is van, ugyanazon a gépen fut mindkettő szinte napi használatba. 
És mégegy, stabilitásban sem vagyok hasraesve, számtalan apróbb-nagyobb ilyen hibába futok bele nap mint nap, egy indítás után átrendezi az asztalt, eltűnt pár widgetem, az egérkurzor néha meghülyül, videólejátszás után olyan furcsa tünetek jönnek de ez helyreáll, állandóan be kell állítgatnom az alapértelmezett hangeszközeimet mert nem hajlandó megjegyezni hogy pl. a Viber az a fejhallgatómba szóljon, a ne a külső dac-on, wine hibaüzenetek random az indításoknál, stb.
Ezek ellenére marad.

Lehet rossz helyre írtam ezt hsz-t, ezért elnézést csak a rendszer sebességéről is volt szó.

Írásomban a legkisebb gyanút is elhessegetném miszerint egyiket fikázom, a másikat ajnározom stb. Teljesen reálisan leírtam amit tapasztalok. 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve