Megjött a Linux kernel 5.0 - van még mit fejleszteni

Szabó Marcell képe

Hosszabb idő után végre kijött a linux 5. Hogy milyen generáció lesz, meglátjuk, én személy szerint a phoronix írása szerint kicsit kritikus vagyok vele, egyre jobban lassulnak a linuxok.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-50-sliding&num=1

Hozzászólások

Hogyan lehet mérni a kernel

#1 Például kernel csere előtt és után valamilyen benchmark programmal méred a teljesítményt. De ha igazán autentikus eredményre vágysz, akkor össze kell vetni a kutya által megivott víz mennyiségét a kernelcsere előtt és után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1 A benchmark megvan (tudom mi) és a kutyákat is szeretjük. De arra lettem volna kíváncsi, hogy Szabó Marcell is ugyanilyen autentikus módszerrel mért, ... vagy csak, az idők folyamán, a „meghízó” rendszer érződik lassabbnak (bár sokan azt mondják inkább, a Linux Mint 19 igen gyorsra sikerült). Tehát neki min alapul a megfigyelése, milyen „tudományra”.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1.1 Jogos a felvetésed, igazat adok neked. Mehetsz egy kört a biciklimmel...smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Hogyan lehet mérni a kernel

#1.1.1 Én a benchmark teszteket néztem, szegény Linux kissé meghízott.

Maga a Mint gyorsacska, bár a muffinak még van hova fejlődni sebességben, ebben egyet érthetünk.

Sok funkció van a Linuxban, ezért kellene azt az x-et lecserélni, waylandra átállni.

Ha egyszer azt mondják, hogy legyen SystemD, legyen. Üssük ki a grubot, addusert, bár udev helyett eudev.

Glibc "kissé" nagyocska, lehetne musl vagy ulibc.

Bash az jó.

Minden ablakkezelő legyen kompozitor.

udev helyett az eudev azért, mert nem függ a glibc től.

Kliens szerver architectúra minek, csak biztonsági kockázat.

nem vagyok x ellenes, csak hát na...

Támadó kommenteket légy szíves ne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kernel ... benchmark

#1.1.1.2 Megcsinálod egyedül, megcsinálod! (pozitív komment) :-)))
Adok én is egy kis energiát: https://www.youtube.com/watch?v=0EBTn_3DBYo
Nyisd ki az ablakot, küldöm ...

Köszi a választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan lehet mérni a kernel

Tulajdonképpen ha nem lettem volna letorkolva, a kernel új ütemezőjére szerettem volna rákérdezni. Mik a tapasztalatok?

mq-deadline

Ami a deadline továbbfejlesztése, ha jól értettem személyesen Linus Torvalds vezeti. Mivel bekerült kernelbe és az lett több rendszernek az alapértelmezett ütemezője így gondolom kész van.

A régi ütemezőkről itt találtam egy szép kis értékelést. Így azt feltételezem lapozhatunk, mi szerint ez az én véleményem lenne.

Engem viszont nem győzött meg én SSD-n teszteltem és annak ellenére hogy 600 MB/s körül van írási/olvasási sebessége én lassabnak találtam az egész rendszert. Pedíg ha jól értem az 5-ös kernellel érkező rendszerek Wayland-ra lettek cserélve aminek szintén további sebesség pluszt kellene jelentenie.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod?

Gondolod ha majd lesz egy HDD-s gépem, akkor csináljam meg, vagy valami high-tech open source os-t?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod?

#2 Nem tudni a hozzászólásod kinek címezted. „Válasz” gomb?

A magam részéről:
Nekem van HDD-s gépem, több is, és többet meg kell javítani. Ezek szerint, neked csak SSD-s gépeid vannak. Nekem még nincs SSD-s.
Új Open Source OS is lehet, de az nehezebb falat. Valaki említette nemrég, kisebb feladatokat oldj meg először, azokkal legyél teljesen tisztában (microkernel, wayland ..., na jó még kisebbeket :-) ), mint mindent egyszerre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod?

#2.1 Zircon, X11. Mert nincs DRM/KMS, esetleg ha áthelyezzük.

Linux, Wayland. Van DRM/KMS

Tisztában vagyok vele, még ha akkor nem is úgy tünt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod? - Mit?

#2.1.1 A microkernelek már csak ilyenek.
Én nem említettem az általad most felhozott témát (DRM/KMS), és azt sem, hogy nem értesz hozzá. Mármint sem ahhoz a témához nem értesz, amit nem említettem, de más vonatkozásban nem írtam hasonlót. Ahogy érzed persze. Ez meg az én véleményem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod? - Mit?

#2.1.1.1 Csak gondoltam ha az is beletartozik.

Ki kellene a rendszert úgy, hogy egy gép tárol, egyik a számítást végzi, a harmadik teszteli a rendszert, én pedig a parancsokat felügyelem, és adom ki nekik.

Ez lenne az első Over The Air Open Source OS projekt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gondolod? - Mit? - Te ja!

#2.1.1.1.1 Csak gondoltam ha az is beletartozik = Rosszul gondoltad. Teljesen alaptalan feltételezés volt a részedről. :-)

egy gép tárol, egyik a számítást végzi, a harmadik teszteli a rendszert, én pedig a parancsokat felügyelem, és adom ki nekik.
Szeretem én is a tudományos fantasztikus irodamat és a meséket is ... olvasni, azaz értelek, vagyis, egészen pontosan, mindezt én is el tudom képzelni! A képzelet viszi előre a világot. Jaa ..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Gondolod? - Mit? - Te ja!

#2.1.1.1.1.1 Jólvan na! Miért, megoldható. A Posix kliens-szerver architectúrával miért ne!

Ha nem tartozik bele, bocsi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teljesen amatőrként és

Teljesen amatőrként és hozánemértőként, egyálalán nem tudom hogy egy OS sebessége a kerneltől, a felületől függ inkább, deviszont amit tudok, mindennap látok az kb:
Nekem eddig egy Linux se tudta a Win rendszereit überelni sebességben. Ezért most sokan pisztolyt rántanak és lelőnek de még mielőtt feldobom a talpam, megindokolnám. Sebességen én a napi használatban jelentkező de számomra nagyon jól látható eltéréseket értem.
Fájlkezelő nyitása, Win nulla, Linuxok 1-2 sec.
Operát használok böngészni, Win a megnyitását fényévekkel gyorsabban csinálja.Utána a szörfözés a weben már gyors.
Rendszermenük (Beállítások, Rendszerbeállítások, vezérlőpult, ezeken belüli navigáció szintén 1-1,5 sec, winen nulla.
Taskmanager, kb. egyformán villámgyors.
Lemezműveletek. Itt nem tudok mit mondani, a Linux egy fájl törlésénél kicsit többet szüttyög, pláne egy 2 gigás MKV-vel de amúgy tökéletes.
Programok telepítése. Itt kb. egyforma de vannak olyan alkalmazásaim amelyek durván sokáig, 5-6 percig települnek, közben 70% a procihasználat. Pl. a 4k Videodownloader Winen 15 másodperc, Linuxon 5 perc. A Discord is nagyon sokáig települt.
Szkenner műveletek. Az XSane az valami irgalmatlanul lassan indul el, a Wines szoftvernek is kell 4-5 sec de az XSane az kb. 30-40 másodperc, volt már hogy el is felejtettem hogy indítottam és egyszer csak bedobta az ablakokat.
Nyomtatás. Kb. egyforma gyorsan jelenik meg a nyomtatott anyag de Linux nálam nálam ferdén nyomtat a Samsung lasernyomin és eddig ezt nem udtam helyrehozni.
Rendszerfrissítések. Jelenleg egy rolling arch (Manjaro) fut nálam, háát lekörözi a W10-et az biztos adatforgalomba. 30-40 naponta 500mega-1giga körül ránt le magának frissítéseket, a Win az évente 2x lehúz 4 gigát, havonta 100 megát, szrintem többet frissítget.

Ezeket a dolgokat 10 éve tapasztalom, akkortájt történt egy Linux, talán Ubuntu próbáélozásom egy XP mellé, hamar ment a levesbe. Aztán 4 éve megint bepróbálkoztam egy W7 mellé, eredemény ugyanez.
Most W10 mellett megy már fél éve mert a kevésbé gördülékenysége ellenére a KDE nagyon megfogott, tele van olyan, általam napi szinten használt funkcióval amiket már nagyon hiányolok a Windowsból. Ezekkel ha elosztom a lassabb működését akkor kb. egálba vannak, napi tartalomfogyasztásra már csakis a Manjarot használom, de 1 célhardver és 2 célszoftver miatt kell a Win.
Mivel a két rendszer ugyanazon a gépen van dualba ezért egészen biztos hogy amit látok, tapasztalok az úgy is van, ugyanazon a gépen fut mindkettő szinte napi használatba. 
És mégegy, stabilitásban sem vagyok hasraesve, számtalan apróbb-nagyobb ilyen hibába futok bele nap mint nap, egy indítás után átrendezi az asztalt, eltűnt pár widgetem, az egérkurzor néha meghülyül, videólejátszás után olyan furcsa tünetek jönnek de ez helyreáll, állandóan be kell állítgatnom az alapértelmezett hangeszközeimet mert nem hajlandó megjegyezni hogy pl. a Viber az a fejhallgatómba szóljon, a ne a külső dac-on, wine hibaüzenetek random az indításoknál, stb.
Ezek ellenére marad.

Lehet rossz helyre írtam ezt hsz-t, ezért elnézést csak a rendszer sebességéről is volt szó.

Írásomban a legkisebb gyanút is elhessegetném miszerint egyiket fikázom, a másikat ajnározom stb. Teljesen reálisan leírtam amit tapasztalok. 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teljesen amatőrként és

#4

#4

Sebesség sok mindentől függ de a Linux "tuningolható" személyre szabható. Többnyire szervernek szánták, tehát a műveletek elvégzése nem jelent neki gondot, míg más rendszer a 3. műveletnél lehal:) Ez vicc volt, de pl: a Linux 10 évig képes napi 5.000.000 levelet kiküldeni. 

HDD/SDD sebessége?  

 • defrag online: sudo e4defrag /
 • ha ssd akkor havonta 1x trim:  sudo fstrim -v -a

Üzemező: cfq és az újabbat is hdd-re fejlesztették, szerintem deadline a legtutibb és leggyorsabb, leginteraktivabb és nem a feladatok végrehajtásának a kárára. Az sdb helyére kell beírni a te partíciódat, ezt win mellé tetted akkor pl: sda5

cat /sys/block/sdb/queue/scheduler 
noop [deadline] cfq "

 • Ezt menet közben is tudod tesztelni:  echo deadline > /sys/block/sdb/queue/scheduler 
 • vagy echo noop > /sys/block/sdb/queue/scheduler
 • vagy echo cfq > /sys/block/sdb/queue/scheduler
 • persze ami van a kerneledben és később ami bevállík azt a  kernelbe is tudod forgatni de nem muszáj

Operát (minek) Google Chrom változata, a Chrome a leggyorsabb és a legstabilabb legbiztonságosabb a leginkább fejlesztett.  Linuxon a FireFox is veszett gyors és stabil. (megjegyzem, macos alat a chrome lomhább, a firefox windowson vacakabb)

 • Wine programot sosem tettem fel és nem is fogok összeb@ssza a rendszer:) szerintem tilos
 • KDE híresen instabill, szép de minden lefagya állandóan (ha elfejelted "sosem" fogsz többet fagyást, hibaüzenetet látni)
 • ha stabilat akarsz szerintem gnome

Internet: én a google féle algoritmusra esküszöm, még a veszett csomagok elött lasssít. Ezt is tudod menet közben tesztelni. 

További GUIDE:

Csak okosan és sokat kell olvasni, a baromi nagy értékek gyanúsak:) Lehet 10GB-es hálózatról van szó. Az SSD-k esetén már nem ajánlotta discard viszont a noatime tényleg hasít. A memória dolgokkal is kár foglalkozni home pc-n. Ha találsz egy érdekes, érdemes beálltani való dolgot, akkor jól olvass utánna. Ami az Amazon Web Services-nek jó, az neked biztos nem lesz az:) 

Csak megjegyzem hogy a redhatnak szép kis anyaga van és pl a free Fedora igen érdekes. Teszteltem a 30-as változatát is, és tényleg érezhető a futásidejű tuning.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Szuperlista

#4.1 Azta!
Ezekről én nem tudtam semmit. Se azt, hogy defragmentálni kell Linuxon, se azt, hogy havonta trimmelni kell, mint a cocker spánielt, se azt, hogy a Wine használata tilos. (Azt, hogy mit csinál a rendszerrel, most hagyjuk. Nem vagyunk a kocsmában.)
És ez a rengeteg link! Uram atyám, te aztán jó sokat olvasol! Nekem most egy hétre megvan az olvasnivalóm.

Azzal én is mélyen egyetértek, hogy "csak okosan és sokat kell olvasni", de szerintem nem mindegy, hogy mit. Azt, ha valahol olvasok valamit, én sohasem veszem készpénznek! Itt van például a te hozzászólásod. Mennyi okosság!

De én azt olvastam, hogy a Linux annyira máshogyan kezeli a fájlrendszert, mint a Windows, hogy itt nincs szükség defragmentálásra. Mégpedig azért, mert a Linux eleve szétszórja a fájlokat, hogy legyen közöttük hely a későbbi módosításokhoz. Ezt teszi tönkre a defragmentálás. Persze nem tudom, mi az igazság, én ezt olvastam. Lehet, hogy ez hülyeség, de lehet, hogy nem.

Nekem évek óta van egy SSD-m, de még sohase trimmeltem. Én azt olvastam, hogy ezt megteszi helyettem a Linux. Ezért is jó, ha van egy operációs rendszer a gépen, hogy az ilyen dolgokat megcsinálja helyettem. Mert én azt sem tudom, hogy hogyan kell.

Azt, meg hogy a Wine gyereket csinálna a rendszeremnek, eddig nem vettem észre azalatt a majd' 10 év alatt, amióta használom. Még szerencse, hogy csak most írtál erről, és nem tíz éve. (Amúgy, ha sohasem használtad, miért írsz le ilyeneket?)
Jó dolog olvasni, de ha az ember a szexet csak olvasmányokból ismeri, akkor szerintem ne adjon tanácsokat.

"ha stabilat akarsz szerintem gnome" Szerintem meg Linux Mint Cinnamon 18.3. De biztos vagyok benne, hogy ez a lista folytatható.
Azt meg, hogy a KDE állandóan lefagy, és instabil, majd megcáfolják azok, akik használják. Amúgy a legjobb Linux disztró az Ubuntu 10.04, és punktum.

Ami meg a listádat illeti, mi jó, mi nem, ilyet mindenki tudna írni, de valószínűleg nem lenne közte két egyforma. Ennek tehát nem sok értelme van.

Azért is érdemes sokat olvasni, hogy az emberben rögzüljenek, hogy mit, hogyan kell (szoktak) írni:
Chrom, Chrome vagy chrome?  FireFox vagy firefox? És windowson? És mindez egyetlen sorban! Ejnye-bejnye!

"a leggyorsabb és a legstabilabb legbiztonságosabb a leginkább fejlesztett"? Biztos ez? Vagy jutalékot kapsz?

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
tresor képe

Szuperlista Szuperlista

#4.1.1

#4.1.1 Az ilyen über király, megmondom a tutit posztokat az egyik fülemen be a másikon meg ki elv alapján kezelem. Nagy részt hitvitát kiváltó kijelentések vannak benne. Felesleges túrázni rajtuk. Ő így gondolja oszt pont. Más meg máshogy. 

Ha kezdő olvassa, akkor lehet kipróbál belőle valamit. Aztán majd csak kialakul a saját felhasználási szokása. 

Nem adok már az ilyen véleményekre, meg nem is kezdek érvelni ellene.

A stílus árulkodik a  troll faktorról.

Ott vérzett el a posztoló hitelessége, amikor az elejęn azt állítja, hogy a linuxot szervernek szánták. Ez nem igaz. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Off (teljesen) - a reklám helye

#4.1.1 #4.1.1.1 Nem tudom, ti milyen szinten nézitek a felhasználók profilját. Sokszor üde, ... meglepő és mulatságos dolgokat írnak az emberek, mármint, hogy miért vannak itt. A mostani hozzászóló pl. ezt írta: hozzászólás (Milyen céllal regisztrálsz az oldalra? ). Egyébként ez teljesen logikus. Habár, van olyan felhasználónk, aki csak belép (sokszor), és mióta regisztrált, egyszer sem szólt hozzá semmihez. Egyik sem baj.
Sokan meglepődnek már a kérdésen is. Miért vagyok itt? Hát a Linux Mint miatt ... nooormális? (a kérdés)
Aztán vannak, aki felfogják és pl. ilyet írnak: Teljesen kezdő vagyok.
Vagy elég bőségesen bemutatkoznak, a hobbijaikról, az érdeklődési körükről írnak.
Elnézést! /On
Szóval, ez most egy kis reklám, hogy mit is lehetne írni a profilhoz. Még. :-)

-----

Egyébként a kritizált hozzászólás blogként lehetett volna erős. Előnye itt is a sok URL, azért szépen összegyűjtött párat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Off (teljesen) - a reklám helye

#4.1.1.1.1 A profilhoz bármit be lehet írni, vagy igaz vagy nem. A munkásságból, stílusból, együtműködési készségből, hozzáállásból sokkal több minden kiderül. Lényegtelen, hogy ki van a nick mögött, szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Off (teljesen) - a reklám helye

#4.1.1.1.1.1 Annyit módosítok ezen, hogy a kettő együtt a tuti.
Sokszor kiderül, ki van a nick mögött, bár nem kell elmondani, az is igaz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuperlista Szuperlista Szuperlista Szuperlista

#4.1.1

Látom azért a jó magyar kötekedés benned van a Cinimininek mi az alapja? Csak nem a Gnome?

A Defrag már a frissen telepített rendszeren is teljesítmény javulást fog hozni! Ami csak 1-2 perc. Szóval ez hibásan olvastad, redhat és ibm sgi is kitér a megfelelő eszközökre és miértekre. 

Nem tudsz olvasni gondolom, nem a fáj rendszert teszi a defrag linux alatt folytonossá, hanem azokat a fájloka teszi töredezettség mentessé amik nagyon töredezettek.  lsd log fájlok, böngészők, ..stb De ha egyszer kipróbálod felvilágosodsz te is baromság alól! Nem teszek akkor ide linkeket, melyik fájl rendszerhez hogy ajánjla a saját fejlesztője, mert még a végén meg fogsz sértődni. 

1998 óta Linuxozok, elhiheted párszor feltettem a Wine-s csodát, mindíg az lett a vége hogy a teljes rendszer újra kelett telepíteni. Első amit elállít a monitor színmélysége! Sajna MacOS alatt is ez lett a vége, játék miatt tettem fel de a színmélységet és a hang minőségét is lebutította.  De 2008 óta amióta előveszem időről ide a Linuxot azóta sosem mertem feltenni.

A másík nem is neked lett írva hanem annak aki elégedetlen a teljesítménnyel illetve nem azért írtam hogy valaki kötekedésképpen minden soromba belekössön.

A többi zagyvaságodat nem is értem, zagyválni mindeki tud a nagy semmit. 

Most pontosan igaz öreganyám mondása, ha halgattál volna .....

Szuperlista Szuperlista  "A 90-es évek második felétől a szervereken szinte kizárólag UNIX, ezen belül is főleg Linux futott. A kérdés az volt, hogy a személyi számítógépek területén lesz-e kihívója a Microsoftnak?" Grafikus felület még nem is volt, csak kezdék fejleszteni pl: motif.

Nem mellesleg az AWS, Google, Netflix, Cloudflare, Oracle szerinted mi használl? Igaz az egyik BSD-t!

Nem értem mi vérzett el ebben? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Szuperlista Szuperlista Szuperlista

#4.1.1.2 Az hogy nem szánta semminek Linus a próbálkozását, csupán az Intel i386 védett módú programfuttatását akarta kipróbálni valamilyen szabad eszközt alkalmazva.

Az történelmi tény, hogy jellemzően szerveres környezetben lettek a Linux kernel és az a köré épült disztrók rendkívül elterjedtek.

De Linus nem ezzel a szándékkal fogott neki. Itt véreztél el. Ennyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Grafikus felület

#4.1.1.2 A kérdés az volt, hogy a személyi számítógépek területén lesz-e kihívója a Microsoftnak?" Grafikus felület még nem is volt, csak kezdék fejleszteni pl: motif.

Nem értem mi vérzett el ebben?

Hát úgy vérzett el (akkor) a „Linux”, hogy a UNIX fejlesztők vitázni kezdtek bizonyos dolgokon (szabványok). Erősen.
A MS „ügyesen helyezkedett”, mint mindig. Most éppen (állítólag) szeret minket. Az ablakkezelő az Apple rendszeren jelent meg először, de ők sem saját maguktól találták ki. Aztán a MS csinált egy „hasonlót”. De ... a „hasonló dolgokon” az Apple és a MS nagyon sokat szeret vitázni, netán pereskedni is. Nagy pénzekben. Itt ez nem történt meg. Érdekes módon egy csomó dolog, ami a Windowsban benne van, a nyílt forráskódú megoldásokból jött. Maga a MS rendszer megbízhatósága, felépítése nagyon gyerekcipőben járt az akkori UNIX és később a GNU/Linux rendszerekéhez képest ..., csak ablakos volt, felhasználóbarát, mint az Apple-é. Az Apple egyébként BSD klón ... . Már a Motif is sokkal fejlettebb volt, mint a Windows akkor megoldása.

Bővebben:
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_user_interface#Early_efforts
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_user_interface#Popularization
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_user_interface#GUI_wrappers
This is as much a myth about OS X as about FreeBSD: that OS X is just FreeBSD with a pretty GUI:
A két operációs rendszernek sok közös kódja van, például a legtöbb felhasználói terület és az OS X C könyvtár a FreeBSD verziókból származik.
https://wiki.freebsd.org/Myths
A többi részlet igen finom megfogalmazás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Grafikus felület Grafikus felület Grafikus felület

#4.1.1.2.2

#4.1.1.2.2

#4.1.1.2.2

Éretem: de első sor ez

"FreeBSD is good for servers, not for Desktops"

illetve nem a grafikus felületet vették át szerintem:) Arra nekik is a ott a Gnome és KDE. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Grafikus felület Grafikus felület Grafikus felület

#4.1.1.2.2.1 Nem jól értelmezed. A FreeBSD vonatkozásában nem beszéltem grafikus felületről, csak „átvett dolgokról”.

Fórumtársunk rövidebben megfogalmazta:

A Xerox-tól kapta az Apple a grafikus határ felületet, amit Redmondban "lenyúltak". A Xerox-nál még meg kell említeni az egeret is, amit a vezetőség kiröhögött. Majd az Apple azt is "magáévá tette". További pontos információk mindenkinek elérhetőek.

-----

Éretem: de első sor ez

"FreeBSD is good for servers, not for Desktops"

illetve nem a grafikus felületet vették át szerintem:) Arra nekik is a ott a Gnome és KDE. 

Én nem vitáztam veled szerver kérdésről .. rossz a címzés.

Egyébként arról, hogy mi készült régen esetleg szerver célra, manapság nem logikus vitázni. Én ezért nem is vitázom. Viszont az ablakokról elmondtam, amit tudok. PC-re, noteszgépre is kiváló és grafikus felülettel (is) használhatóak (rég) mind a FreeBSD (UNIX) és a Unix-szerű rendszerek, azaz például a GNU/Linux különböző terjesztései is. A Red Hat és a Fedora is kiváló szervernek, és valamely asztali környezettel is.

A rendszerek nem átveszik a grafikus felületeket, hanem teljes és korlátlan joggal használják, ugyanis ugyanők részben fejlesztik is és a jogi környezet ezt engedi a nyílt forráskód miatt. A használatot is. Nem kell könyörögni senkinek, sem megvenni semmit, pereskedni sem fog senki. A Gnome, a KDE, az Xfce és megannyi más asztali környezet szimbiózisban, ugyanolyan módon fejlődik, mint a Linux rendszerek, azaz csoportmunkában. Nem ártanak egymásnak, segítik egymást, egy a csapat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Grafikus felület Grafikus felület Grafikus felület

#4.1.1.2.2.1.1 Ha olvasgatnál: http://weblabor.hu/konyvek/akatedralisesabazar

Az ablakos rendszerek kialakulásának nézz utána.
Az állításainkra több helyen megerősítést nyersz. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Grafikus felület

#4.1.1.2.2 A Xerox-tól kapta az Apple a grafikus határ felületet, amit Redmondban "lenyúltak". A Xerox-nál még meg kell említeni az egeret is, amit a vezetőség kiröhögött. Majd az Apple azt is "magáévá tette". További pontos információk mindenkinek elérhetőek.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
keraform képe

Szuperlista Szuperlista Szuperlista Szuperlista

#4.1.1.2
Nem olvastam hibásan, legfeljebb hibásan írta valaki, mint ahogyan a te általad kinyilatkoztatott bölcsességeket is. Itt olvastam: https://www.howtogeek.com/115229/htg-explains-why-linux-doesnt-need-defr...
How Linux File Systems Work
Linux’s ext2, ext3, and ext4 file systems – ext4 being the file system used by Ubuntu and most other current Linux distributions – allocates files in a more intelligent way. Instead of placing multiple files near each other on the hard disk, Linux file systems scatter different files all over the disk, leaving a large amount of free space between them. When a file is edited and needs to grow, there’s usually plenty of free space for the file to grow into. If fragmentation does occur, the file system will attempt to move the files around to reduce fragmentation in normal use, without the need for a defragmentation utility.

Én ezt olvastam, és mint írtam: "Lehet, hogy ez hülyeség, de lehet, hogy nem"
Ha tudnál a sorok között is olvasni, akkor rájöttél volna, hogy éppen az volt a célom, hogy rávezesselek arra, hogy nem elég olvasni valamiről. Mindenre, és az ellenkezőjére is lehet találni példát. Miért higgyem el az általad tett isteni kinyilatkoztatásokat?
Tudom, hogy van aki ajánlja a defragmentálást, mint ahogy a vírusirtó használatát is, és van aki szerint ezek feleslegesek. Majd kiderül. Én használok vírusirtót, mert úgy gondolom, jobb félmi, mint megilyedni. Viszont se takarítót, se defragmentálót nem használok. Nem érzem úgy, hogy lassult volna a rendszerem a telepítés óta. Évekig használtam Windows, tudom milyen a lassulás.
A defragmentálásról azt mondják, ha szükségét érzi valaki, ideje nagyobb merevlemezt venni.
Én meg azt mondom, (ez saját bölcsesség, de szabadon terjeszthető) hogy ha szükség lenne rá, akkor tartalmazna az operációs rendszer is ilyet.
A /var/log mappám 13 MB-os, és én még soha nem birizgáltam.

"Csak nem a Gnome?" Most Gnome, vagy gnome? Azt, hogy a Cinnamon Gnome, (vagy gnome) eddig nem tudtam.
Azt hittem, hogy a Gnome, az Gome, a Cinnamon meg Cinnamon.  

A többi zagyvaságodat nem is értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Teljesen amatőrként és

#4.1 redhatnak szép kis anyaga van és pl a free Fedora igen érdekes

A RedHat-nak elég egyedi a dokumentációja (persze, sok minden benne van általában is), a Fedora-é pedig kicsit ma már aktualizálásra szorul ..., dolgoznak rajta. Régen nagyon jó volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remélem ilyet is feltud

kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#5 A Mozilla története is nagyon érdekes. Némileg összefügg a MS-el szintén. De ebből jó is sült ki. Ha a mai dolgokat nézzük, két (nagy) böngésző van: egy, ami Mozilla, és „egy” másik, ami nem Mozilla. :-)
Csak azt nem értem, ha olvastad az összes Linuxvilág Magazint, az ablakos rendszerek miért maradtak ki. Habár lehet Szy Györgyék nem írtak erről ..., sem saját erőből, sem a Linux Journal fordításában. Lehet pótolni könnyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remélem ilyet is feltud Remélem ilyet is feltud

#5.1

#5.1

Nem értem miért maradt volna ki az ablakkezelők, egyébként nem csak olvastam, hanem pár számban én írtam a cikekket. Ezeket pont én műveltem. Én anno még fordítottam magamnak ablakkezelőt.

Nem értem mit kellene pótolnom az ablakkezőkről.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#5.1.1 Veregesd is meg a vállad, mert más nem fogja ...

Ez a társalgás nem ide való.
Normálisan kezdtem veled beszélgetni.
Akárki is vagy, lehetsz például ő. (nem ellenőrzött)
Nem számít. A viselkedés számít.

Messziről jött ember azt mond, amit akar:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remélem ilyet is feltud Remélem ilyet is feltud

 

Így aztán veled be is fejeztem a társalgást, 

Nem messziről jött ember mond amit akar hanem konkét tesztekkel lehet/vannak alátámasztva a fent írtak.

Nem mind az igaz, ha te egyikkel nem értessz egyet attól még nem kell fikázni. 

Ütemezőre fent linkeltem egy konkrét tesztet, de itt is konkétan levan írva az előnyűk hátrányuk.

Az TCP torlódásvédelmi algoritmusok is konkét tesztekkel vannak alátámasztva. De én is teszteltem őket.

Nem én jöttem messziről, hanem tőből a globális Linux közösséget/fejlesztőket fikáztátok le.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#1.2 Linus kiadta az 5.1-es kernel végleges verzióját.

https://hup.hu/cikkek/20190506/linus_torvalds_linux_5_1
Egyes feladatokat átadott, az említettet is.

A hackelést is írják: https://www.kernel.org/doc/html/latest/kernel-hacking/index.html

Opssz ... valami fura történt. A válaszod, amire épp válaszolok, eltűnt, és Marcellé is.  De azért ezt is befejezem, bár kedvem nem sok ...

Szóval, mostanában lett kedvem tesztelni újabb kerneleket. Eddig készen kaptam. Innen: https://liquorix.net/

-----

#5.1.1.2.1 Így aztán veled be is fejeztem a társalgást,
Nem messziről jött ember mond amit akar hanem konkét tesztekkel lehet/vannak alátámasztva a fent írtak.
Nem mind az igaz, ha te egyikkel nem értessz egyet attól még nem kell fikázni.

Hol látod, hogy az ütemezővel nem értettem egyet? Sehol nincs. Hiányos a tudásod az ablakkezelők történetében az igaz. Arra tettem javaslatot, hogy olvass utána. Utána olvastál már? Mikorra tervezed, szabad érdeklődni?

Ütemezőre fent linkeltem egy konkrét tesztet, de itt is konkétan levan írva az előnyűk hátrányuk.
Az TCP torlódásvédelmi algoritmusok is konkét tesztekkel vannak alátámasztva. De én is teszteltem őket.
Nem én jöttem messziről, hanem tőből a globális Linux közösséget/fejlesztőket fikáztátok le.

Röviden reagálok erre is: jól elbeszélgetsz magaddal, maradjunk ennyiben.
Részemről az akarat megvolt társalogni. Annyi baj legyen.
Itt senkit nem érdekel a te véleményed. Főleg amivel minket illetsz. Magadat minősítetted. Hamarost nyitunk egy minősítő bizottságot, annyi dolgunk akad. Oklevél, ilyesmi lesz! Stílusod és „tudásod” tekintetében ... tiszta szívemből kívánom, hogy megtaláld a neked megfelelő fórumot. Bizonyára ez eddig nem sikerült, mert akkor amott „kérdeztél” volna. Egyébként itt nem kérdeztél, kijelentéseket tettél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ui.

#5.1.1.2.1.1 Pedíg ha jól értem az 5-ös kernellel érkező rendszerek Wayland-ra lettek cserélve aminek szintén további sebesség pluszt kellene jelentenie.

Igenám, de a GUI-k nem mindegyike kész a Waylandra ... . És a kernelekben megvan a Wayland support, de a terjesztésekben még nincs meg teljesen, illetve nem automatikus, hanem be lehet állítani. Tehát nem jó értetted. A rendszerek nem lettek Waylandra cserélve. Például az Ubuntu nem, majd a 20.04-ben lesz benne, ezt tervezik. A továbbiakra szerintem te keress rá. Elég rossz volt a belépőd ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remélem ilyet is feltud

#5.1.1.2.1.1 " Linus kiadta az 5.1-es kernel végleges verzióját."

Jelenleg itt tartok:

[2019-05-23 09:58] [ALPM] upgraded linux (5.1.3.arch2-1 -> 5.1.4.arch1-1)

Az én jó öreg laptopom nem is tiltakozott még semmiért, érzésre pedig mintha "pattogósabb" lenne, de ez lehet hogy szubjektiv vélemény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#5.1.1.2.1.1.2 Ránézek én is. Nem maradok ki a jóból. Ez is öreg laptop.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#5.1.1.2.1.1.2.1 Ezt próbálom: https://liquorix.net/

codename="$(find /etc/apt -type f -name '*.list' | xargs grep -E '^deb' | awk '{print $3}' | grep -Eo '^[a-z]+' | sort | uniq -c | sort -n | tail -n1 | grep -Eo '[a-z]+$')" && sudo apt-get update && sudo apt-get install apt-transport-https && echo -e "deb http://liquorix.net/debian $codename main\ndeb-src http://liquorix.net/debian $codename main\n\n# Mirrors:\n#\n# Unit193 - France\n# deb http://mirror.unit193.net/liquorix $codename main\n# deb-src http://mirror.unit193.net/liquorix $codename main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/liquorix.list && curl https://liquorix.net/linux-liquorix.pub | sudo apt-key add - && sudo apt-get update

Hiányzott a Curl, telepítettem, majd:

curl https://liquorix.net/linux-liquorix.pub | sudo apt-key add - && sudo apt-get update

Majd:

sudo aptitude install linux-image-liquorix-amd64 linux-headers-liquorix-amd64
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:  
 firmware-linux-free{a} libelf-dev{a}
 linux-headers-5.0.0-18.1-liquorix-amd64{a} linux-headers-liquorix-amd64
 linux-image-5.0.0-18.1-liquorix-amd64{a} linux-image-liquorix-amd64
0 csomag fog frissülni, 6 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 4 nem fog frissülni.
Az archívumból 63,9 MB letöltendő. Kicsomagolás után 359 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?] Y
[...]
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.0.0-18.1-liquorix-amd64

Ez most hamar felment. Régebben volt gond a headers csomaggal néha. Rendszer újraindítás jön.

A verziószám nem stimmel a Liquorix kernelekkel. Kisebb a verziószám, mégis újabbat jelent.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

5.0.0-18.1

 

#5.1.1.2.1.1.2.1.1 Nagyon nem vettem észre változást, de megvan. :-)

inxi -S
System:  Host: kim Kernel: 5.0.0-18.1-liquorix-amd64 x86_64 (64 bit)
      Desktop: MATE 1.16.2 Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)

Semmi hiba a betöltésnél. Szokásos sda „clean”. Régebben USB meghajtó I/O hiba látszott.
Valami rt kernelt kéne felraknom, egy másikat is, mert ez is az.
A Backportsban a 4.19-es van.
Jöhetne már az újabb kiadás, a Buster. :-D

apt-cache policy linux-*-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64
linux-image-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  (nincs)
 Verziótáblázat:
linux-headers-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  4.19.37-3~bpo9+1
 Verziótáblázat:
   4.19.37-3~bpo9+1 100
    100 http://deb.debian.org/debian stretch-backports/main amd64 Packages
linux-latest-modules-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  (nincs)
 Verziótáblázat: (?)

Ja nem, a linux-image-4.19.0-0.bpo.4-rt-amd64 tudja ezt:

This kernel includes the PREEMPT_RT realtime patch set.

-----

Volt régebben Androidos igényed. A Synapticban a „linux-image” kifejezésre keresve az első találat:

Anbox is a container-based approach to boot a full Android system on a
regular GNU/Linux system.

In other words: Anbox will let you run Android on your Linux system
without the slowness of virtualization.

Anbox uses Linux namespaces (user, pid, uts, net, mount, ipc) to run a
full Android system in a container and provide Android applications on any
GNU/Linux-based platform.

The Android inside the container has no direct access to any hardware. All
hardware access is going through the anbox daemon on the host. It reuses
what Android implemented within the QEMU-based emulator for OpenGL ES
accelerated rendering. The Android system inside the container uses
different pipes to communicate with the host system and sends all hardware
access commands through these.

This package needs Android kernel modules and rootfs image, see
/usr/share/doc/anbox/README.Debian for information.

A „Grub Customizer” nálam elérhető, de az Ubuntu-ban általában nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

linux-image-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64-unsigned PREEMPT_RT

#5.1.1.2.1.1.2.1.1.1 Mégsem 4, hanem:

linux-image-4.19.0-0.bpo.5-rt-amd64-unsigned
Linux 4.19 for 64-bit PCs, PREEMPT_RT

Persze, csak az LMDE3 tekintetében.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Liquorix + DVB-C + VLC

#5.1.1.2.1.1.2.1.1 A VLC és a dvb-fe-tool (dvb-tools, libdvbv5) mutatja ezt:

bash dvb_c.sh
a modul betöltése ...
sudo modprobe dvb-usb-rtl28xxu
a DVB-T frontend mozgatása ...
sudo mv /dev/dvb/adapter0/frontend0 /dev/dvb/adapter0/frontend2
a DVB-T/T2/C frontend mozgatása ...
sudo mv /dev/dvb/adapter0/frontend1 /dev/dvb/adapter0/frontend0
a DVB-C beállítása ...
dvb-fe-tool -d dvbc/annex_a
Changing delivery system to: DVBC/ANNEX_A
*** Error in `dvb-fe-tool': double free or corruption (fasttop): 0x0000563c548b3210 ***
======= Backtrace: =========
/lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6(+0x70bfb)[0x7f830a302bfb]
/lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6(+0x76fc6)[0x7f830a308fc6]
/lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6(+0x7780e)[0x7f830a30980e]
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0(free_dvb_dev+0x12)[0x7f830a6491f2]
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0(dvb_dev_free_devices+0x2b)[0x7f830a64928b]
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0(dvb_dev_free+0x4b)[0x7f830a6495bb]
dvb-fe-tool(+0x1ac4)[0x563c53bb7ac4]
/lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6(__libc_start_main+0xf1)[0x7f830a2b22e1]
dvb-fe-tool(+0x1bfa)[0x563c53bb7bfa]
======= Memory map: ========
563c53bb6000-563c53bb9000 r-xp 00000000 08:01 2119620          /usr/bin/dvb-fe-tool
563c53db8000-563c53db9000 r--p 00002000 08:01 2119620          /usr/bin/dvb-fe-tool
563c53db9000-563c53dba000 rw-p 00003000 08:01 2119620          /usr/bin/dvb-fe-tool
563c5489c000-563c548bd000 rw-p 00000000 00:00 0             [heap]
7f8304000000-7f8304021000 rw-p 00000000 00:00 0
7f8304021000-7f8308000000 ---p 00000000 00:00 0
7f8309c37000-7f8309c4d000 r-xp 00000000 08:01 786436           /lib/x86_64-linux-gnu/libgcc_s.so.1
7f8309c4d000-7f8309e4c000 ---p 00016000 08:01 786436           /lib/x86_64-linux-gnu/libgcc_s.so.1
7f8309e4c000-7f8309e4d000 r--p 00015000 08:01 786436           /lib/x86_64-linux-gnu/libgcc_s.so.1
7f8309e4d000-7f8309e4e000 rw-p 00016000 08:01 786436           /lib/x86_64-linux-gnu/libgcc_s.so.1
7f8309e6d000-7f8309e85000 r-xp 00000000 08:01 786455           /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread-2.24.so
7f8309e85000-7f830a084000 ---p 00018000 08:01 786455           /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread-2.24.so
7f830a084000-7f830a085000 r--p 00017000 08:01 786455           /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread-2.24.so
7f830a085000-7f830a086000 rw-p 00018000 08:01 786455           /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread-2.24.so
7f830a086000-7f830a08a000 rw-p 00000000 00:00 0
7f830a08a000-7f830a091000 r-xp 00000000 08:01 786457           /lib/x86_64-linux-gnu/librt-2.24.so
7f830a091000-7f830a290000 ---p 00007000 08:01 786457           /lib/x86_64-linux-gnu/librt-2.24.so
7f830a290000-7f830a291000 r--p 00006000 08:01 786457           /lib/x86_64-linux-gnu/librt-2.24.so
7f830a291000-7f830a292000 rw-p 00007000 08:01 786457           /lib/x86_64-linux-gnu/librt-2.24.so
7f830a292000-7f830a427000 r-xp 00000000 08:01 786440           /lib/x86_64-linux-gnu/libc-2.24.so
7f830a427000-7f830a627000 ---p 00195000 08:01 786440           /lib/x86_64-linux-gnu/libc-2.24.so
7f830a627000-7f830a62b000 r--p 00195000 08:01 786440           /lib/x86_64-linux-gnu/libc-2.24.so
7f830a62b000-7f830a62d000 rw-p 00199000 08:01 786440           /lib/x86_64-linux-gnu/libc-2.24.so
7f830a62d000-7f830a631000 rw-p 00000000 00:00 0
7f830a631000-7f830a66d000 r-xp 00000000 08:01 2119618          /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0.0.0
7f830a66d000-7f830a86d000 ---p 0003c000 08:01 2119618          /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0.0.0
7f830a86d000-7f830a877000 r--p 0003c000 08:01 2119618          /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0.0.0
7f830a877000-7f830a87a000 rw-p 00046000 08:01 2119618          /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libdvbv5.so.0.0.0
7f830a87a000-7f830a97d000 r-xp 00000000 08:01 786444           /lib/x86_64-linux-gnu/libm-2.24.so
7f830a97d000-7f830ab7c000 ---p 00103000 08:01 786444           /lib/x86_64-linux-gnu/libm-2.24.so
7f830ab7c000-7f830ab7d000 r--p 00102000 08:01 786444           /lib/x86_64-linux-gnu/libm-2.24.so
7f830ab7d000-7f830ab7e000 rw-p 00103000 08:01 786444           /lib/x86_64-linux-gnu/libm-2.24.so
7f830ab7e000-7f830aba1000 r-xp 00000000 08:01 786435           /lib/x86_64-linux-gnu/ld-2.24.so
7f830abbd000-7f830ad5b000 r--p 00000000 08:01 2097446          /usr/lib/locale/locale-archive
7f830ad5b000-7f830ad5f000 rw-p 00000000 00:00 0
7f830ad5f000-7f830ad7e000 r-xp 00000000 08:01 786535           /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.1.6.5
7f830ad7e000-7f830ad7f000 r--p 0001e000 08:01 786535           /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.1.6.5
7f830ad7f000-7f830ad80000 rw-p 0001f000 08:01 786535           /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.1.6.5
7f830ad80000-7f830ad82000 rw-p 00000000 00:00 0
7f830ad99000-7f830ad9a000 rw-p 00000000 00:00 0
7f830ad9a000-7f830ada1000 r--s 00000000 08:01 2099426          /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gconv/gconv-modules.cache
7f830ada1000-7f830ada2000 r--p 00023000 08:01 786435           /lib/x86_64-linux-gnu/ld-2.24.so
7f830ada2000-7f830ada3000 rw-p 00024000 08:01 786435           /lib/x86_64-linux-gnu/ld-2.24.so
7f830ada3000-7f830ada4000 rw-p 00000000 00:00 0
7ffc873b5000-7ffc873d6000 rw-p 00000000 00:00 0             [stack]
7ffc873f8000-7ffc873fb000 r--p 00000000 00:00 0             [vvar]
7ffc873fb000-7ffc873fc000 r-xp 00000000 00:00 0             [vdso]
dvb_c.sh: 27. sor: 19501 Félbeszakítva     dvb-fe-tool -d dvbc/annex_a
Indulhat a tévézés

Üdv újra. Nyomd meg bármelyik billentyűt a kilépéshez ...

       Hi kim

De régebben is mutatott ilyet, bizonyos új kerneleknél. Viszont a tévézés működik, a tévé adás címe talán hamarabb jelenik meg a VLC ablak fejlécében.

A TAB név kiegészítése viszont nem működik. Nálad? Az „apt-cache policy” és a „dpkg -l | grep” parancsoknál próbáltam. De bárhol lehet próbálni. Mintha olvastam volna erről a jelenségről egy másik fórumon, de nem emlékszem, mi az oka ... és mi a javítás lehetősége, ha van ilyen. ... habár: most, ahogy bemásoltam az indítási parancsot és a kimenetet, eszembe jutott, ennél a bash parancsnál működött a TAB. Hm, talán a Debian kernel biztonsági beállításai? Nem. Próbálom ismét (kettő TAB), működik. Akkor rendben.

sudo apt-cache policy dvb
dvbackup   dvbcut    dvbpsi-utils dvbstream   dvb-tools
dvb-apps   dvblast    dvbsnoop   dvbstreamer  dvbtune

apt-cache policy dvb
Display all 2614 possibilities? (y or n)

apt-cache policy dvb
dvbackup   dvbcut    dvbpsi-utils dvbstream   dvb-tools
dvb-apps   dvblast    dvbsnoop   dvbstreamer  dvbtune

apt-cache policy libdvbv5-
libdvbv5-0  libdvbv5-dev libdvbv5-doc

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remélem ilyet is feltud

#5.1.1.2.1.1.2 Az a jelenlegi stabil: https://www.kernel.org/

stable: 5.1.4 2019-05-22 [tarball] [pgp] [patch] [inc. patch] [view diff] [browse] [changelog]

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Tapasztalatok az 5.0-ás kernellel

Nemrég frissült az Ubuntu a 18.04.3-ra,és döntenem kellett,hogy maradok-e a régi 4.15.0-59-es kernelnél,vagy frissitek az újabb 5.0.0-26-ra.Kipróbáltam az újabbat,és a következőket tapasztaltam,kicsit lomhább lett a rendszer,de ami a legrosszabb,hogy a vezetékes internetem letöltési sebessége (a feltöltés rendben volt 300MB) drasztikusan visszaesett Gigabitről 30-60MB-re (Hálókártyám: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controll) eleinte a szolgáltatót zargattam,akik ki is jöttek (Ubuntus laptoppal!),és mindent rendben találtak,de mivel láttam az Ubuntut a srác gépén ,és ott rendben gigabitesként működött a netem,megnéztem az ő Ubuntuját és csak egy ponton tért el az enyémtől,ott még a 4.15-ös kernel futott,mivel volt 4.15-ös kernellel mentésem,az ő jelenlétében gyorsan visszaálltam rá,és láss csodát megjavult a netem,ezután az 5.0-ás kernel több változatát is kipróbáltam,de mindnél előjött a hiba,úgyhogy egyértelműen kijelentem,hogy az én gépemen egyenlőre nem használható az újabb kernel,kiváncsian várom,hogy más is tapasztalta-e ezt a hibajelenséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve