Linux Mint 19 BETA Cinnamon

keraform képe

Linux Mint 19 BETA Cinnamon telepítése (Linux Mint 18.3 Cinnamon rendszeren)

Mindjárt két megszorítással kezdem. A béta állapotú operációs rendszer tesztelési célra való.

Ezt tehát nem a meglévő Linux Mint 18.3 Cinnamon rendszer frissítéseként telepítettem, hanem a meglévő mellé, egy külön partícióra. A telepítő média (pendrive) a Linux Mint 18.3 Cinnamon kiadás alatt készült.

A kiszemelt telepítő (ISO) fájl az alábbi oldalakon lévő linkekről tölthető le:
Linux Mint 19 “Tara” Cinnamon – BETA: https://blog.linuxmint.com/?p=3581
Linux Mint 19 “Tara” MATE – BETA: https://blog.linuxmint.com/?p=3582
Linux Mint 19 “Tara” Xfce – BETA: https://blog.linuxmint.com/?p=3583
Töltsük le a kiválasztott telepítőt.
Az oldal alján található az sha256sum.txt fájl, amely az ISO ellenőrző összegét tartalmazza. Letöltés, vagy megnyitás után ebből kiolvasható az éppen letöltött ISO fájl ellenőrző összege.

Kattintsunk jobb gombbal a letöltött ISO fájlra, majd válasszuk a Check SHA256 opciót. Kb. 15 másodperc múlva megkapjuk az eredményt egy hosszú karaktersorozat képében:
Hasonlítsuk össze az sha256sum.txt fájlban lévő megfelelő sorral.

Vegyünk elő egy minimum 2 GB-os pendrive-ot, ha kell formázzuk meg például a Fájlkezelőben. Jobb klikk > Formázás. Válasszuk a FAT32 fájlrendszert, majd a Formázást.
Ha kész, jobb klikk a telepítő ISO fájlon, az 'Indítható pendrive készítése' opció kiválasztása.
Ügyeljünk hogy a megfelelő média legyen kiválasztva. Például General USB Flash Disk (/dev/sdc) - 32GB.
Ezután indítsuk el az írást. A folyamat kb. két percig tart.
Ha elkészült kezdődhet a telepítés. Vagyis nem!

Még ha nem is az éles rendszer helyére szándékozunk telepíteni, gondoljuk át, mi történne, ha valami balul ütne ki. Biztonságban vannak az adataink? A családi képek, a dokumentumok?
Ha nyugodtak vagyunk az adatain felől, kezdhetjük a munkát.

Indítsuk el a Lemezek alkalmazást, és jegyezzük le egy papírra, a jelenlegi partíciók adatait.
például:
sda1 30 GB törölhető
sda2 20 GB törölhető
sda3 30 GB jelenlegi éles op.rendszer partíciója
sda4 20 GB jelenlegi éles home partíció

Újraindítás után, ha nem a telepítő indulna el, válasszuk ki a boot menüben az USB General USB Flash Disk lehetőséget. Ezt egy ismételt újraindítás, és például nálam az F12 lenyomásával érhető el. Ez az infó BIOS betöltődés alatt általában látható.

A Telepítő a szokásos felépítésű. Jelöljük be a Harmadik féltől származó szoftverek telepítését. Mindig érdemes a telepítés típusánál a 'Valami más' lehetőséget választani.

Jelöljük ki az előzőleg kiszemelt partíciókat, és állítsuk be az opciókat. Én külön root, és home partíciót szoktam használni. De ha kevés a hely, és ez amúgy is csak egy teszt célú telepítés, maradhat egyben is a mondjuk 20 GB-os terület. Ebben az esetben a csatolási pont legyen: /
Ha van külön Home partíció, akkor annak a csatolási pontja legyen: /home.
Én a 8 GB RAM mellett nem szoktam Cserehelyet, vagyis swap partíciót kialakítani.
Javaslom ezeket a beállításokat használni:
Automatikus bejelentkezés: Nem
Jelszó megkövetelése a bejelentkezéskor: Igen
A beállítások elvégzése után indul a tulajdonképpeni telepítés, ami kevesebb mint hat percig tartott!

Újraindítás után, egy új háttérkép, és az Üdvözlőképernyő fogad, amit áttanulmányozás után ki is kapcsolhatunk.
Rögtön elindul a Frissítéskezelő, és kapunk egy figyelmeztetést, a Pillanatkép elnevezésű, rendszer visszaállítási pont létrehozására. Aki kedvet érez ehhez, tanulmányozza. Elég közérthető.

A Frissítéskezelőben alapértelmezetten ki van kapcsolva a nehezen értelmezhető, és sok vitát kiváltó Szintek megjelenítése, viszont az összes szint ki van jelölve, ami szintén vita tárgyát képezte.
Mivel én eddig is így használtam, így itt semmi teendőm nem volt, illetve annyi, hogy én úgy állítom be, hogy csak akkor jelenjen meg az ikonja a Panelen, van van frissíteni való. Talán a következő verzióban már ez is alapértelmezett lesz. :-)
Vicces módon a Frissítéskezelő a talált frissítések telepítése után tett javaslatot másik, gyorsabb Tükörkiszolgáló (zene a fülemnek) kiválasztására.
Bár ennek nincs nagy jelentősége, érdemes egyszer megnézni a sebességeket, és esetleg módosítani. (Van aki viszont ragaszkodik a "hivatalos" kiszolgálókhoz)
A Fő (tara), majd az Alap (bionic) ablakba kattintva egy-egy sorrendbe állított listát kapunk.
Én a UPC Austria, illetve a http://ftp.kfki.hu... kiszolgálókat szoktam beállítani még akkor is, ha éppen nem ezek a leggyorsabbak.

A Synaptic csomagkezelő telepítve van, de a keresőmező -szokás szerint- hiányzik. (Ezt sohasem fogom megérteni. Talán majd legközelebb.)
Nyissunk egy Terminált, és írjuk be egyenként ezt a két parancsot:

sudo apt-get install apt-xapian-index

sudo update-apt-xapian-index --verbose --force 

Bár a második szerintem felesleges, mert a keresőindex frissítése automatikusan elindul. A keresőablak felett meg is jelenik ez az üzenet, ami egy-két perc múlva átvált arra, hogy Gyorskeresés.

Fontos változás, hogy a rendszergazdai joggal történő program indításhoz a 'gksu' a továbbiakban nem használható.
A Terminált elindítva ez az üzenet fogad: To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
Amit a felületes szemlélő úgy érthet, hogy a root (rendszergazda) jogok megszerzéséhez használjuk a "sudo"-t.

De azt csak a parancsok rendszergazda joggal történő kiadására szabad használni!
A felhasználói felülettel, Ablakkal rendelkező alkalmazás esetén, ha rendszergazdai jog szükséges, kezdők a következő módon szerezhetnek emelt szintű jogosultságot:
A Fájlkezelő indítása után, kattintsunk jobb gombbal a kívánt mappára, majd válasszuk ki a 'Megnyitás rendszergazdaként' opciót.
Amennyiben például egy szöveges állományt szeretnénk szerkeszteni, a tartalmazó mappát a Fájlkezelőben történő rendszergazdai joggal megnyitva, majd a kérdéses fájlt megnyitva szerkeszteni tudjuk.
Például a 'gksu xed /etc/fstab' helyett először az etc mappát ezen a módon megnyitjuk, majd az fstab fájlt is megnyitjuk.
További lehetőség a 'gksu' helyett a 'pkexec' használata, kellő tanulás után. Ennek segítségével a programok is indíthatók emelt szintű jogosultsággal.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }