AppImage és Snap csomagok kezelése

tonsur képe

Egyre többször találkozom ezen két újfajta csomagkezelési formával, és úgy tünik,hogy részben azonos céllal jöttek létre,annyit tudok,hogy a snap csomagokat telepiteni kell,az appimage-t nem,mindkét csomagkezelö tartalmazza a függöségeket is. Itt találtam infokat: appimage,
snap csomagok
Arra lennék kiváncsi a hozzáértő linux szakiktól,hogy miért jobb az egyik vagy másik,és mi az elönyűk a .deb-es,vagy ppa-s telepitéssel szemben.

Hozzászólások

RE: AppImage és Snap csomagok kezelése

@tonsur Nem tudom mi az előnye, vagy hátránya. Azt tudom, hogy a Canonical (ubuntu fejlesztője) a nagy Unity revolution után (vagy azzal egy időben) kitalálta, hogy ő bizony külön csomagkezelő rendszert fejleszt. Mivel a Linux Mint az ubuntura épül, ez úgy látszik "örökletes" :-). Nem tudom meddig, mert idén bejelentették, hogy dobják a Unity-t és a default desktop Gnome 3 lesz. A kettő nem feltétlenül függ össze, de ezek az irányvonalak (Unity, Snap) nekem kicsit olyan, mint honfoglaló őseink kalandozásai. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AppImage és Snap

Szerk.:

Az AppImage egy hordozható / portable alkalmazás,
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://appimage.org/...
Az AppImage formátum legfontosabb ötlete egy app = egy fájl .
-- nem minden portable alkalmazás egyetlen fájl, van olyan, mely egy könyvtárban tárolja a futásához szükséges függőségeket.

Az AppImage formátum ideális az upstream csomagoláshoz , ami azt jelenti, hogy a szoftvert közvetlenül az eredeti szerzőtől kapja közvetítők nélkül, pontosan a szerző (k) szándékának megfelelően. És gyorsan.
-- jól hangzik

Futtatható egy homokozóban, mint a Firejail .
-- gondolom így értik: ez az alkalmazás is futtatható 'homokozóban', mint más alkalmazás is ... mint például a Firejail.

Nyílt forráskód
A Linuxhoz hasonlóan az AppImageKit nyílt forráskódú. Használja a nyitott vagy kereskedelmi alkalmazások csomagolására.

Igazolt
Az AppImageKit és elődje, a clic, több mint egy évtizede dolgozik.

Összeegyeztethető
A legtöbb ésszerűen legutóbbi asztali Linux disztribúcióval működik. Hát, majdnem.

A Snap pedig kicsit másabb. Néhány érdekesség:
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://snapcraft.io...

-- Egy squashFS fájlrendszer, amely tartalmazza az alkalmazáskódot és a snap.yaml fájlt, amely konkrét metaadatokat tartalmaz. Ez csak olvasható fájlrendszer, és egyszer telepítve van írható terület.

-- Önálló. Összefoglalja a legtöbb könyvtárt és futási időt, amelyre szüksége van, és frissíthető és visszaállítható anélkül, hogy befolyásolná a rendszer többi részét.

-- Az operációs rendszertől és más alkalmazásoktól biztonsági mechanizmusokon keresztül korlátozódik, de tartalmat és funkciókat más pillérekkel kicserélhet a felhasználó által vezérelt finom szemcsés házirendek és az operációs rendszer alapértelmezései szerint.

A snapd, a szolgáltatás, amelyet telepíteni kell a futtatáshoz és a pultok kezeléséhez, számos verzióban elérhető. Ez az oldal áttekintést nyújt arról, hogy melyik támogatott és milyen állapotban van. Ezenkívül telepítési utasításokat is tartalmaz az egyes terjesztésekhez.
https://snapcraft.io/docs/core/install

!Megjegyzem: A Google fordítót ne használd, amikor parancsokat másolsz, használd az eredeti oldalt ehhez.

-----

A biztonság figyelembe vételével a fontosság az erőstől a gyengéig a csomag kezelésben (piramis):
Tükrök / saját tárolók
PPA
Letöltött csomagok vagy csomag forgatás
Ezt csak általában mondom, nem a kérdés tekintetében. Ha az alkalmazások képesek frissülni, nincs baj.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

AppImage és Snap csomagok kezelése

Az appimage "filozófiája" szerintem előremutató, mert nem kell telepiteni, csak futtatni az alkalmazást,ami tartalmazza az összes függőséget is,igy használata nincs hatással a telepitett rendszer működésére,használata egyszerü,akárcsak az eltávolitása: "mivel a AppImage nincs telepítve, ezért nem kell eltávolítani azt. Csak törölje a AppImage fájlt, és az alkalmazás is törölve lesz". A snap csomagokat viszont telepiteni kell,de nem a megszokott módon:"A Snap csomagok leginkább a konténerekhez hasonlítanak, tartalmaznak minden könyvtárat és függőséget, ami az adott alkalmazás használatához szükséges. Ezek külön könyvtárakba kerülnek, így nem ütköznek a rendszer többi részével." Ez a gyakorlatban annyit jelent hogy a particiós táblán hurkokat hoznak létre, pl:loop1-loop/snap/programnév,amik hasonlóan a sandbox-hoz egy elszeparált környezetben futnak,ami nagyban csökkenti a biztonsági kockázatokat."A Snap csomagok használatával elméletileg nem fordulhat elő, hogy például az operációs rendszer tárolóinak régi, inkompatibilis csomagjai miatt nem tudnak vadiúj szoftvereket futtatni a felhasználók".
Én úgy látom,ha a csomgokat kiadó fejlesztők rendszeresen frissitik,és karbantartják csomagjaikat,akkor ezen új csomagkezelési formák mindenképpen könnyitik a felhasználók dolgát,és növelik a biztonságot.
Itt található a jelenleg elérhető appimage csomagok listája:
AppImages: the Linux packaging format of the future
És itt a snap csomagok lstája:
uApp Explorer

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Shotcut snap telepítése

Sziasztok!

 

Kezdő Linux júzerként tanulgatom itt a Mint rendszert. Ugye rögtön bele is futok a snap csomag telepítésbe. Azt a legegyszerűbben hogyan? 

Szeretném telepíteni a Shotcut-ot, de a Szoftverkezelőben sokféle snapd dolgot találok. Mi kell nekem ahhoz, hogy pikk-pakk telepíthessek egy snap csomagot? 

 

Köszi

 

J.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Salabakter képe

Shotcut snap telepítése

#5 Szia !

Talán kezdőként még nem ezzel kellene vesződnöd.

1) Mert még nagyon kevés (valószínűleg) a tudásod ahhoz, hogy ha valamit eltúrnál a rendszerben, hogyan hozzd helyre.

2) Még eleve kísérleti / tesztelési stádiumban van ez az egész dolog. Ezért mondják, hogy ez a Linux jövője.... (Nem a jelene!)

De amúgy meg,  azt csinálsz, amit csak akarsz.... Ha túl sok a szabadidőd (és belefér sok-sok fórum-túrás,  segítség-kérés, újratelepítés, adatmentés, rendszer-újrakonfigurálás.... Igaz, ezekből is tanulhatsz, de azért nem kívánom sem a magam, sem a más háta közepére sem...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve