Miért nem tanítanak az informatika órákon Linuxot használni?

A legtöbb informatika tanár nem is ért a Linuxhoz, és ha a Windows megszűnne rögtön a fejükhöz kapnak, hogy marad a Linux, vagy a drága Mac. Nyilván a Linuxot fogják választani, mert az jó az ő régi öreg gépeiken. De sajnos Windows volt van lesz. Ezek a tanárok nem is akarják megtanulni a Linux használatát, és tévhírt terjesztenek rólam hogy milyen rossz.

Azért is félnek tőle, mert nem használhatják a régi – szerintük bevált – programokat. Nem tudnak a Linuxon Wine nélkül Logózni, az MS Wordot használni. A Libreofficetól és a Scratchtól rettegnek, mert valami új dolog nekik. Valamelyik tanár a gyerekeknek meg is mutatja, – egy Linux szerveren – hogy milyen rossz, mert terminálozni kell. Holott egy átlag felhasználónak erre nincs is szüksége. Linuxra sokkal több oktatóprogram jelenik meg, mint Windowsra, de a tanárok ezt sem látják. Linuxra nem kell a programokat lopni, mert belehet szerezni őket ingyen legálisan. A Linuxot még azért is lenézik, mert ingyenes. Persze nekik a Windows is ingyen megvan, mert lopják. Magyarország még egy informatikailag elmaradott ország, és a kalózkodásnál akad több fontosabb probléma – sajnos. Ha fejlődik az ország, akkor nem tudnak programokat lopni, és 3 választásuk marad: vesznek drágán Macet, középáron Windowst, vagy pedig ingyen Linuxot. Egyértelműen a Linuxot fogják választani, mert nem fognak egy operációs rendszer miatt a zsebükbe nyúlni. Ilyenkor jó már nekik a Linux is. Nyilván nem az összes informatika tanárra vonatkozik ez a leírás.

Hozzászólások

Ez a téma messzire vezet, a

Ez a téma messzire vezet, a hup.hu-n számtalan ehhez hasonlót lehet olvasni. A szemléletnek kellene változni, és az oktatásnak. Még mindig nincs elegendő elvárható informatikai alaptudás, mert ehhez az autodidakta tanulásra is szükség éenne, és ez sok emberben nincs meg. Ez persze nemcsak a Linuxra vonatkozik.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (1 szavazat)
kimarite képe

A tanártól függ szerintem

A tanártól függ szerintem (némi oktatás-politika is belekeveredhet). Amikor még nem volt ez az oktatás-politika (a régebbivel is vannak gondok), az ECDL tanfolyamot Windows 7-en tanultam. Egész egyszerűen azért, mert a többi '29' ember azt ismerte. Én már nem, viszont a legtöbb dologra emlékeztem. ... de, mint kiderült, még a 'Ctrl + C'-t sem ismerték sokan a tanuló társaim közül, és például az 'Intéző' nevű 'fájlkezelő' alap szintű működését sem. És például az is gond, ha már van állami támogatás (bizonyos körülmények között így volt lehetőségem elvégezni), akkor miért nem ECDL-Start + ECDL az oktatás (50ezer forint a kettő közötti árrés). Utóbbi érne valamit, de persze .. a Ctrl + C-nél kell kezdeni, ám nem OKJ-n, hanem általános iskolában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:A tanártól függ szerintem

#2 Amúgy az informatika tanárom említette, hogy az ő rendszerüket is átalakítaná linux alá a Windows-ról. Pár tanácsot adtam, főleg információs oldalakat vagy például egy online suli elérhetőségét, ahol mindezt megtanulhatja, lévén én nem vagyok rendszergazda. Végül nem tudom sikerült-e véghezvinni az elképzelését, mert csak diák társaimmal találkoztam azóta (szerintem a tanárunk nem sok diák társammal tartja a kapcsolatot, elég fura stílusa van neki is, de nem is 'erőltette' ezt). Az OKJ oktatásom egy középiskolában volt, ahol ő a rendszergazda és informatika tanár. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Miért nem tanítanak az informatika órákon Linuxot használni?

#0 Nekem konkrétan az informatika tanárom beszélt a linuxról és dícsérte erősen a windowsal szemben.

De volt olyan info tanárom is, aki az informatika oktatást számítógép történelemmel kezdte az abakusztól és tartott egy félévig. Na őt a pokolba kívántam. Semmi használhatót nem tanított, mert nem is volt birtokában használható tudásnak. Ő a windowson kívülről más OS-ről még nem is hallott.

Ja és a CD-re azt mondta, hogy az nem optikai adathordozó...

Szóval ez tanárfüggő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Miért nem tanítanak az informatika órákon Linuxot használni?

Azért nem teljesen igaz, hogy lopott OS-t tesznek fel az iskolákban: www.tisztaszoftver.hu 

Általános iskolában mi nem is hallottunk a Linuxról, középiskolában már említették, hogy létezik, de nem jó semmire. Középsuli után egy OKJ-s képzésen a tanárunk elvárta, hogy tudjunk kezelni leglább egy Linux szervert (ez az OpenSuSe volt), azóta használok Linuxot. Egyetem többnyire Linuxot használunk (nem csak saját gépen).
Egyet értek abban, hogy ez nem a legjobb irány, hogy belenevelik az emberbe a Windowst, és itt jön a kalózkodás, mert szerintem nem sok háztartásban van jogtiszta Windows. A tanárok jó része vagy lemaradt annál a tudásnál amit még régen megtanult és nem képzi magát tovább, a fiatalabbak meg ugyanabban a helyzetben vannak amit te leírtál, csak a Windowst ismerik.

Az abakuszos számítástechnika történelem ismerős, de meg lehetett csinálni azokon az órákon minden házit :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Hátulütő(k).

 Ehhez még az is hozzá tartozik, hogy hiába élünk manapság "számítógépes világban", némelyik tanulni vágyó (vagy inkább a fejlődés iránt érdeklődő) embernek nem, vagy csak nagyon későn adatik meg hogy egy korábban alapnak számító computert (netán "néhai" jobb kategóriás telefont) neki elérhető összegben (és "minőségben") be tudjon szerezni magának. Mostanára gombamód elszaporodtak az informatikai üzletek, sok -szinte "önjelölt"- "rendszergazda" "tevékenykedik" (leginkább lopott, buherált windowssal), akik közül az elenyésző többség hallott csak a linuxról (de egyáltalán nem volt kapcsolatban vele, és ha meghallja a bűvös szót hogy "linux", fejvesztve menekül!). A számítástechnikai boltokban is szinte kizárólag a windows a menő. Nagy ritkán akad össze valakivel az ember, aki használja is a linuxot az ilyen üzletek tulajdonosai vagy eladói közül. Linuxot tanító informatika tanár az manapság olyan ritka mint a fehér holló - vagy még annál is kevesebb. A fellelhető sok (új és használt) géptipus közül (amit leginkább windowsra optimalizálnak) a linuxot használni akarók saját maguknak kell "kitalálni" hogy az a példány melyik linux rendszerrel boldogul el a legjobban (hiába fejleszti valaki a gépet a maximális kapacitására, ha a használni kívánt linux rendszer nem tudja a gép adottságait teljes mértékben "kizsigerelni" -pl: a beépített ujjlenyomat olvasót nem kezeli, vagy a gép biosa valamiért "pikkel" a nagyobb verziószámú kernelen futó fejlettebb linux(ok)ra.) Nem véletlen, hogy a M$ belehajszolja minden felhasználóját a legújabb rendszerébe, amit "kézben is akar tartani", hogy minél nagyobb árbevételre tegyen szert, és megszűntesse (a maga módján) a rendszer illegális használatát. Ez ismét drágítja az amúgy sem olcsó újabb gépeket, amiket szűntelenül fejlesztenek.

Van aki nem volt olyan szerencsés, hogy taníthatta volna őt számítógépes alapismeretekre az iskolában (netán kellően felkészült) tanár. Az ilyen embernek lényegesen nehezebb dolga van elsajátítani a gép (és az operációs rendszerek) kezelésének alapjait (nem beszélve a folyamatos fejlődésről mindkettőnél). Bizonyára az efféle réteg közül még kevesebben kezdik az ismerkedést a technikával linuxon. A windows "kényelme" után kevés felhasználó tér át más rendszerre (MAC, OS, linux, ubuntu), de néhányukat közülük "meggyőz" a sokszor "kiállhatatlan" kezelés, a rendszerben terjedő vírusok sokasága, és az "anyagi oldala" a windows rendszer használatának.

Hiányoznak megfelelő tájékozottsággal (képzéssel) rendelkező informatika tanárok, akik az oktatásban nem csak megemlítik a linuxot, hanem gyakorlati foglalkozás keretén belül is megismertetnék a tanulókkal a rendszer használatát, netán több tanítási órán keresztül. Ez által a diák is jobban el tudja dönteni, hogy melyik rendszert részesítse a későbbiek során előnyben, ha használni szeretné.

Vannak sokan, akik a windowsnál megszokott kényelmet szeretnék használni a linuxon, vagy a fejben "berögzült" módszereket tovább folytatni az átállás (vagy másodlagos linux rendszerhasználat) esetén. Nekik kicsivel nehezebb megszokni (és kezelni) a linuxot. Ha a két rendszert egymástól teljesen különállóként tudják kezelni, már előnyösebb helyzetben vannak. Szinte ilyenkor már "tanulni" sem kell a linuxot, csak a különbséget "alkalmazni" (pl: alternatíva).

Egy időben az idősebb korúak informatikához "szoktatását" is "támogatták". Itt sem biztos hogy a linux rendszerhasználatra tanították meg az érdeklődőket. "Mamika be tudja már kapcsolni a gépet, bogarászik egy kicsit az interneten a kedvenc receptje után, vagy emailt küld, esetleg beszélget az ismerősével Voip-en. "- Erre jó lesz a windows is -, oszt jónapot!" Félő, hogy aki ilyen és hasonló (gyorstalpalós) "képzésben" részesült, az a linuxról még hallani sem akar.

A fiatalabb generáció leginkább már a tabletek, okostelefonok, okosórák androidos "kényelméhez" szokik hozzá, mert a "barátomnak is ilyen van", de lehet hogy halvány fogalma nincs az egészről, hogy az miként működik. Talán ha létezne (és elterjedne) kifejezetten linux rendszert futtató okos készülék, többen tanusítanának nagyobb érdeklődést a linux rendszer iránt.

 A hivatalokban is csak elvétve lehet találni linux rendszert. Sokan a windows miatt dühöngenek, amikor a gép leáll, vagy valami miatt lefagy munka közben. A linux rendszerhez kellőképpen hozzá értő "kezelőt" (szándékosan nem rendszergazda kifejezést használtam itt) még kevésbé tud az adott cég találni, ha elkötelezi magát a linux "céges" használata mellett. (Nem beszélve itt a linux sokféle változatáról, amit a majdani munkatársnak szinte "betéve" kell ismernie, holott lehet hogy a cég (mondjuk) ubuntut használ, és a munkavállaló a Linux Mintet favorizálja. (Még szerencse, hogy alapjaiban azonosak a linux rendszerek.)

Ez után merül fel az a kérdés, hogy mikor fog jelentősen elterjedni kis hazánkban a linux tágabb értelemben levő oktatása, ha "csupán" ennyi (és még jó néhány) buktatóval van "kikövezve" ez az út? Csak reménykedni lehet benne - egyenlőre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Baltigh Gerzson képe

Csak a tanáron múlik?

Hát, 26 év általános iskolai informatika "tanítgatás" után (Primo, Videoton, Commodore BASIC, DOS, Windows 3.1, 95, NT, XP, 7) azért árnyaltabbnak látom a dolgot. Nem kenném egyértelműen a tanárokra ezt a - szerintem is - bosszantó aránytalanságot.

1. Azért nem kis bátorság (felelótlenség?) kell ahhoz, hogy olyan op. rendszert és alkalmazásokat mutogassak a gyerekeknek, amiket se a középiskolában, se a munkahelyeiken nemigen fognak látni. (Windows, Office szinte mindenütt.) Ha egy informatika tanár úgy dönt, hogy átáll Linuxra, el kell döntenie, hogy csak a tanulói gépekre rakja föl, vagy a többire is. A gazdasági, ügyviteli szoftverek (iskolatitkár) eleve Windows alapúak. Persze, tudom, lehet megoldás. De jaj, ha valami nem működik azonnal! A tanárok, szülők ellenállásáról is vannak elképzeléseim. Dönt az igazgató. Szóval nem gondolom, hogy ezt a kolompot egyedül a szaktanárnak kéne cipelnie. Piacpolitika? Oktatáspolitika? Tanárképzés elavult volta? Szimpla lustaság? Valami más?

2. A a fent említett tisztaszoftver azt jelenti, hogy minden iskola ingyen kapja a Windowst szerverre, munkaállomásra egyaránt + Office, így eltűnik a Linux gazdasági előnye.

3. Az összes tankönyv Windowsról értekezik. Persze, lehet tankönyv nélkül is tanítani (füzetbe a lényeg). Magam is ezt tettem mindvégig.

4. Ugyanakkor a tantervben szereplő összes témakör Linux alatt is simán tanítható, ezzel bizony nincs semmi gond. Talán a kártevők (vírus, féreg, trójai, stb.) lesz kissé elméleti jellegű. Pl. a parancssort bizony hetedikben (is) mutogatom. Senki nem hal bele, ha hall róla.

És végül. Az otthoni gépeimen csak Linux van, a munkahelyemen csak Windows. Előbbi élvezet, utóbbi kényszer.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE:Csak a tanáron múlik?

#6 "A a fent említett tisztaszoftver azt jelenti, hogy minden iskola ingyen kapja a Windowst szerverre, munkaállomásra egyaránt + Office, így eltűnik a Linux gazdasági előnye."

Nincs ingyen ebéd! Az adófizetők fizetik meg ezeket a Windows és az Office rendszereket -- pár mrd. --, ráadásul a diák is csak addig használhatja jogtisztán, amíg a közoktatásban tanul.

A Linux gazdasági előnyének eltűnésére így nem vennék mérget, csak a tanár és a diák nem érzékeli közvetlenül.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:Csak a tanáron múlik?

#6.1 Hát igen, otthoni használatra meg kell vennie.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Csak a tanáron múlik?

 Vitakoznék és egyben kiegészíteném is, mert az alábbi mondat, azért nem állja meg a helyét szerintem:

"1. Azért nem kis bátorság (felelótlenség?) kell ahhoz, hogy olyan op. rendszert és alkalmazásokat mutogassak a gyerekeknek, amiket se a középiskolában, se a munkahelyeiken nemigen fognak látni."

Milyen gyerekek, és milyen munkahelyen? Mert, ha műszaki pályára megy az a gyerek, akkor nagyon is fog találkozni linuxszal. -Gondolom nem kell részletezni, hogy miért.

Sajnos azzal nem tudok vitatkozni, hogy a Windows eltrjedtebb, hiszen a Ms "megvette" magának a piacot és ez valahol pozitívum is ha az egységességre gondolok, a hardware gyártók termékeire nézve. Ami itt probléma, az az mikor maga az informatika tanár jelenti ki azt, hogy a linux az rossz és hogy egyáltalán ilyen informatika tanárokat engednek tanítani.

Bennem még élesen élnek azok a középiskolai informatika órák, mikor a tanár azt magyarázta kemény 20 percen keresztül, hogy amit előttünk látunk az az asztal, és jobbkattintással hozzunk létre magunknak egy mappát. Mellettem meg a balkezes gyerek majd megőrült, hogy a balkézre állított egér valami egész mást csinál jobbkattintásra, mint amit a tanár mond.

Tudom, hogy a probléma sokkal összetettebb (pl: rendelkezésre álló óraszám, a döntéshozók hozzáállása), de a tanár előtt ott a lehetőség, hogy mindezek ellenére bemutassa a linuxot. Az egyetemen nálunk is a legtöbb helyen windows van, de a tanár mindig behozta az előadásra a saját laptopját -amin linux volt - és arról tartotta az előadást kivetítő használatával.

 

OFF

Jó lenne már eldönteni, hogy is akarjátok működtetni az oldalt, ami a bejegyzésekre való reagálást illeti, és ha valami változás van, arról talán illene tájékoztatni a nagyérdeműt...
Jelesül most kimarite egy nappal későbbi hozzászólása került az én hozzászólásom elé.

De akkor én minek jelöljem, hogy kinek válaszolok? (Eddig a hozzászólás számának jelölése volt a trend.)

 

ON

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Csak a tanáron múlik?

#7 Én kérek elnézést, mert nem tudtam, hogy te tökéletes vagy csabrix. ;)

Megjegyzésem a következő .. lenne;
-- megfigyeltem, hogy te valahogy furán 'jelölöd' hogy kinek válaszolsz,
-- jelölöd is, meg nem is, tehát ami nálam igen, az nálad már vagy egy-két hete NEM hivatkozás.
'#0 Nekem kon... '
Törekszünk mi is fejlődni, követni korunk változásait, ám lehet, néha nem sikerül. :)
Szerk.: azt vettem észre, bizonyos jelenségek inkább a Blogoknál fordulnak elő, a Fórumnál nem. Pl. duplázódik szerkesztésnél a cím és a válaszban ez; #7 . De erre majd ránézünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Kedves Mindenki!

 Kedves Mindenki!

Én Általános Iskolába tanítok SULIX rendszeren. Nagyon szeretem, és a gyerekek az első pár hónap után már teljesen jól használták, sőt volt olyan is akinek már sikerült bosszantania is engem, pl Active Class tiltásnál CTRL+ALT+BACKSPACE-el feloldotta a tiltást :)

Én 2012-ben váltottam, amikor bizonytalanná vált a WIndows lincencek sorsa. Ekkor került beveztésre a szerverrel együtt. 

A tanáriban sajnos megbukott ez a projekt, mert egy év használat után még mindig népszerűtlen volt és feladtam, visszadatam nekik a Windowst. Sajnos én is sok esetben Windows vagyok kénytelen használni, mert a tankerült által küldött táblázatok MS formátumúak és a LibreOffice sajnos nem kezeli jól, emiatt mindig visszaküldték, hogy nem lehet megnyitni, stb.

De az oktatás Linux alapon folyik. Történt ebben a tanévben, hogy kaptunk teljesen új gépeket WIN10-el. A tanulók csak szenvedtek, nem találtak semmit rajta, nem indult a program stb. Szóval szenvedés volt és az órám azzal telt, hogy 28 gépet karban tartsak! :( De lement a Pályázti ellenőrzés és visszaraktam a Sulixot. 

Egyébként a Linux és Windows párhuzamos használatánál arra a következtetésre jutottam, hogy nincs tökletes rendszer. Mind a kettőnek megvan a maga hibája és a jó tulajdonsága is. Emiatt nem lehet szerintem egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jobb. Attól függ min nevelkedünk fel és persze mennyire vagyunk törtvénytisztelők! Én az vagyok! :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

oktatás

Általánosban Basic programm írást oktattak Homelab 3-as számítógépeken, volt Videoton is. Commodore 64-en játszottunk 80 cm-es TV-n. Középiskolában i386 és DOS, Norton Commander. Win 95-el a bátyám gépén találkoztam. Saját gépemen Win XP, majd Win7, és most Mint 17.3. Magyarán az nc-n történő fájlműveleteken kívűl hivatalos oktatásban nem részesültem, még egy EDCL tanfolyamom sincs.

Az oktatás mai színvonalát majd a gyerekek oktatásán keresztűl tudom értékelni.

Az MS - Linux vita teljesen meddő, hiszen egy egyeduralkodó kereskedelmi cégről beszélünk, amely teljesen beépült a politikai-gazdasági infrastruktúrába.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Androidot se tanítanak

Nem az oktatásnál dől el a dolog. Androidot se tanítanak, aztán mégis eléggé sok eszközön fut. Ha a gépekre, melyeket vásárolsz fel lenne telepítve és egyszerűen lehetne használni, a perifériákat hozzá telepíteni, akkor a Linux is elterjedne. Amíg azonban úgy kezdődik a dolog, hogy tegyél szert adminisztrációs ismeretekre, mert egyáltalán arra van szükség ahhoz, hogy feltelepítsd, hogy ismerkedhess vele, addig nem fog széles körben térthódítani, még akkor se ha csak ezt oktatják az iskolákban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Suli Oprendszer

Én egy általános iskolába jártam pcket telepíteni. Akkoriban csak egy számtech tanár volt ott. Nem igazán értem, hogy miért nem Ő telepítette.....

Odaadtak nekem a titkárságon egy halom DVDt, hogy azokat kapták. Volt közte Ubuntu is meg XP, Win7, MS Office..... Adtak egy A4es papírt, amin fenn volt egy termékkulcs valamelyik Winhez(mindhez volt ilyen papír). Ott volt rajta, hogy azt a MS adományozta az iskolának. Az a kód használható az összes iskolai gépen, meg minden tanár otthoni gépén. Tehát akárhány gépre fel lehetett tenni. Mindig a Win rendszert kérték, hogy telepítsem..... (Ha az MS nem adományozta volna, akkor most Linuxot használna mindenki az országban, és vagy 100 milliárddal beljebb lennént.)

Visszajött a másik számtech tanár, majd kaptak egy saját rendszergazdát. Onnantól nekem nem volt ilyen jellegű munkám.

 

Megpróbálok oprendszer semlegesen fogalmazni de, nem biztos hogy sikerül. Az, hogy mit tanítanak, azt a Kormány dönti el. Mégpedig úgy, hogy mi az elfogadott rendszer a közigazgatásban. Pl ha azt a törvényt hozzák, hogy minden közintézmény csak Linuxot használhat, következő tanévtől csak Linuxot tanítanak minden iskolában. Aki kijön a suliból, késöbb is azt használ...

Egyébként ha az egyik nem kerül pénzbe, és teljesen használható mindenre, sokkal biztonságosabb (NSA-Win10 álláspontommal inkább most nem fárasztanék senkit, legfejebb annak nézettek utána, hogy a Londoni rendőrség most az új oprendszer beszerzésre a Win10et választotta e vagy sem)  akkor csak a Linux az ésszerű. Amennyit spórol az állam így, abból beszállhatna a fejlesztési hozzájárulásba. Egy kiberbiztonsági intézetnek kötelessége lenne javasolni, hogy biztonságosabb rendszert használjon az állam. A Nemzetbiztonság is inkább avval kéne hogy szórakozzon, hogy javaslatot tesz a parlamentnek erre. Ehelyett mással bohóckodnak . Pedig most a létező legnagyobb biztonsági kockázat, az információbiztonság.

Ahogy elkezdenének ezen morfondírozni a parlamentben, lehet, hogy azonnal ingyen kapná az összes állami szerv az MS programokat szerintem, csak hagy maradjon az a rendszer. És emiatt az iskolai oktatás.....mert ugye amit tanítanak, azt fogja majd a munkahelyén használni késöbb. A munkahely meg megveszi a szoftvereket. 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:Suli Oprendszer

#11 Az információbiztonság magyar vonatkozása;
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=160206.323157
Bizonyos követőket érdemes engedélyezni. Például az alábbi böngésző kiegyészítő telepítése után,
http://www.cs.nyu.edu/trackmenot/
a beállításaiban megjelenik legalul egy beállítás
Generate queries including keywords monitored by ...
a mondanivaló érthető (rákeresve a szöveg megvan máshol). De ez már más téma.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért nem tanítanak Ubuntut? :)

Mert olyan nincs is, nem felhasználóbarát és elmaradott a kinézete.

Nem viccelek! Tegnap tudtam meg, mert unokaöcsém elmondta a tanarnak, hogy bizony Ubuntut használunk otthon és az milyen jó és mennyivel jobban lehet az inkscape (ami drága és fizetős! kalóz másolat meg...) rajzolni mint a painttal :) 

Hogy ebből egy 11 éves mit von le, azt sejthetitek :)

Átképzett orosztanár, korosztályom azaz 50 év körüli, kicsit felette.

 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

MIért terjed nehezen a Linux?

Igaz, outsider vagyok, bányamérnök. 1972. óta használok számítógépet, de mindig csak addig bújok bele, amennyi az aktualitásaimhoz kell.

Linuxot a Suse 8.3 megvásárlása óta használok. Szerencsére a Felhasználói és Redszer Kézikönyveivel együtt. Amik sokszor segítettek át egyes problémákon a mai napig.

Hát az évtized alatt sokminden ragadt rám a Linux lelkivilágából, de máig napokig küzdök egy-egy probléma megoldásával. Most például a Linux Mint 18.2-höz HP nyomtatók telepítésével. És sokat köszönhettem az MS DOS alatt tanultaknak (szintén esetleges autodidakta ugrásokkal) 

Máig úgy érzem, hogy az MS DOS nyelvezetéhez képest a Linux sokkal bonyolultabb (csak egy példa: a programok parancsait hol /?, hol man, hol info eszközzel lehet elérni). Nem elég egy általános logika, nagyon sok szükséges dolgot az ember vagy megtanult, vagy körülményesen előbányász, ki tudja honnan. Szerencse, hogy sok segítőkész fiatal van jelen a neten. Már csak a valóban jó megoldásokat kell kihámozni a jótanács halmazból. És itt jön az igazi előnye a Linuxnak, Androidnak. Azt hiszem, a félresikerült változatok nyomtalanul távolíthatók el. Míg a Windows teletömte  a gépeim agyát a tutinak beajánlott hibás programváltozatok maradványaival.

Szóval szerintem, aki a Linuxot az alapváltozaton túl akarja használni, lelkivilágát megismerni, sőt tanítani, annak néhány szemesztert rá kell áldoznia a belemélyedésre. Ha van rá ideje.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

MIért terjed nehezen a Linux?

#13 A 'man' vagyis kézikönyv, a 'help' (-h vagy --help), vagyis a súgó oldalak kialakulása történelmi hierarchia [*], másrészt közösségi csapatok készítik és egyes külső alkalmazásoknál a programozó szája íze szerint készül el az egyik, a másik vagy mindkettő.

* Tehát van egy-egy tradíció (most nem tudom megmondani, melyik az) mindkét világ felé (Windows, Linux) ... és nem világ felől, mert a Unix előbb volt, mint a Windows vagy a DOS. Ezeket a segítségeket fordítani, azaz honosítani is lehet, és akár be is csatlakozhatsz, ha kedved van.

Nem lesznek egységesek, egyfélék soha, mert hátránya nincs a többféleségnek, és mert az egyszer elkészített munkát nem dobják ki. Különben is, megnézni, melyik létezik, egyetlen parancs futtatással lehetséges, azaz megpróbálod az egyikkel az alkalmazást. A felvetésed kicsit murisnak tartom, mármint nem olyan nagy probléma ez: és ugye a MS egy vállalat, úgy döntött, egyféle dolgot készít, ebbe viszont beleszólásod semmi. A szabad (free, open sorce) szoftverek és a zárt szoftverek fejlesztését elég jól összehasonlítja Eric S. Raymund könyve: http://weblabor.hu/konyvek/akatedralisesabazar (https://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6542)

A súgónak van grafikus kinézete is az alkalmazásokban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

MIért terjed nehezen a Linux?

Nem akartam minősíteni a Linuxot. Annak ellenére nem érzem magam jogosultnak pálcát rörni egyik fölott sem, hogy nem véletlenült hagytam ott egy évtizede a Windows-ot. Egyébként magam is bosszankodtam, hamikor a méregdrága Windows-al áraszották el az iskolákat, az államigazgatást. A Google későn kapcsolt (az Androiddal). Bár a szervezett oktatásban az sem igazán megengedhető, hogy a kiegészítők tömegéből kell kikeresgélni a haszálhatókat.

Csak annyit akarok mondani, hogy annak a tanárnak, akinek autodidakta módon kellene a tanítás színvonaláig megismernie a Linuxot, az iskola gépeit működőképesnek tartani, annak nem jut rá ideje, ereje. Tisztelet a kivételnek.

Továbbá a tanulók még merőben alacsonyabb szinten tanulnak, mint az egyetemi hallgatók a második évtől. Én leglább is az első szemeszteremen matekból három hónap lemaradásban voltam a megértésben az előadásoktól.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

MIért terjed nehezen a Linux?

#14 Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy középiskolában (egyszer) a matek tanárnő elfelejtett 'silabuszt' hozni az aznapi témához ..., így az eggyel korábbit vettük újra. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve