PDF dokumentum méretének csökkentése

Egy egyszerű megoldás a pdf dokumentumok méretének csökkentésére a LibreOffice Draw alkalmazás.

Így csináljuk:

Nyissuk meg a pdf dokumentumot a LibreOffice Draw alkalmazással. A nagy méretű fájl betőltése, géptől fügően, elég sok időt vehet igénybe. Legyünk türelmesek és várjuk meg míg betőlt. Ha szükséges itt tehetünk néhány változtatást. Ezután kattintsunk a menüsávban a Fájl feliratra, azon belül pedig az Exportálás PDF-be... szövegre. A megnyíló ablaknál beállíthatjuk a minőséget. Alap esetben 90% van kiválasztva. Alatta pedig a képfelbontás csökkentésénél a kockát jelöljük be és állítsuk be a felbontást. Itt alap esetben 300 DPI -t látunk. Valószinüleg az alapbeállítás megfelelő lesz. Ezután kattintsunk az Exportálás feliratra. Nevezzük el a dokumentumot és mentsük el. Nekem a 256 Mb-os dokumentum konvertálás után 42 Mb lett.

 

CsatolmányMéret
Kép ikon pdf_dokumentum_meretenek_csokkentese118.64 KB

Hozzászólások

PDF méretének csökkentése

Lehet ezt azért praktikusabban is, mert a lustaság nagy úr!

PDF Compress
https://www.dropbox.com/s/k3a09g1i0tfkykc/Compress%20PDF?dl=0

-- Indíts egy Nemo fájlkezelőt.
-- Megadott linkről töltsd le azt a rettenetes méretű fájlt, majd másold a /home/felhasználóneved/.local/share/nemo/scripts
-- Ellenőrizheted, hogy rendben van-e? Szerkesztés - Bővítmények - Parancsfájlok lapon ott kell legyen a PDF Compress bejegyzés

Használata:
-- Jobb klikk egy kiválasztott PDF fájlon
-- Helyi menüben válaszd: Parancsfájlok -- PDF Compress
-- Paraméterek megadása
-- OK

Eredetileg Nautilus script volt, de rettenetes munkával módosítottam, hogy a Nemo-ban is használható legyen (kb. egy szót kellett átírni a forrásban :-) ) és ha már úgyis ott voltam magyarítottam is.

Működéséhez GhostScript-kell, de ha LinuxMint-et használsz, ez nem lehet gond.

Kellemes tömörítgetést kívánok!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:PDF méretének csökkentése

#1

Köszi a hozzászólást. Kipróbáltam és jól működik, ez valóban egyszerűbb. Bár a tömörítési mértéke kissebb mint a LibreOffice -ban. A megadott script 256 MB -ból 101 MB-ot csinált ami nem rossz. LibreOffice -ban ez 42 MB lett. Viszont lehet, hogy sokaknak jobban tetszik a megoldásod, és az is nagyon értékelendő, hogy lefordítottad.

Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve