Újabb mérföldkőhöz érkezett az asztali Linux-ok népszerűsége

kami911 képe

Jó hír a pingvinraj tagjainak, hogy tovább növekszik a Linux népszerűsége! Négy százalékot meghaladónak mérte a Statcounter oldala a Linux népszerűségét, amelyet a figyelt weboldalak látogatói alapján állapítanak meg. A 4,03 százalékos (januárban ez még csak 3,77% volt) értek a valaha mért legnagyobb érték. A piacvezető továbbra is a Windows 72,12% (januárban: 73 %), második az OS X, 15,46%-kal (januárban: 16,11 %). A Chrome OS - amely – lelkét a Linux kernel adja – a ötödik, amely 2,26%-ot (1,76% volt januárban) jelent. A bizonytalanságot növeli, hogy az ismeretlen szekció is viszonylag nagy: 6,11%.

A mobiltelefonok tekintetében Android a piacvezető, eredménye 71.43% (69,94%). Ahogy a ChromeOS esetében, az Android lelkét is a Linux kernel adja. Bár más környezet épül az Android esetében is a kernelre, mint az asztali Linux-ok esetében. Szóval van aki szereti a Linux-hoz számolja, de a többség általában nem. Ezt követi az iOS: 27.84% (29,32%) és a Samsung: 0.37% (0.36%). Még látható a radaron a KaiOS, amely a FirefoxOS örökségét hordozza 0.16%-kal (ez nem változott). Tabletek esetén a sorrend: iOS: 54.58%  (55.08%), Android: 45.23% (44.7%), Linux: 0.13% (0.15%). Az összes eszköz listája (Operációs rendszer piaci részesedés: asztali + mobil + tablet - 2024. február) a következő:

Android 43.74%
 
Windows 27.39%
 
iOS 17.82%
 
OS X 5.87%
 
Unknown 2.42%
 
Linux 1.54%

Ha a Linux tábor nagyságát a teljes internet-képes webböngészőt futtató eszközökre vetítve nézzük, akkor 1,54% az eredménynek feleltethető meg, amely januárban 1,51-os volt (fél évvel ezelőtt: 1,29 %).

A Magyarországi desktop felhasználás számai a következőek:

Windows 81.07%
 
Ismeretlen 9.87%
 
OS X 5.58%
 
Linux 3.38%
 
Chrome OS 0.09%
 
FreeBSD 0.01%

Ti érzékeltek belőle valamit, hogy egyre több ember használ Linux-ot, vagy ez nem jellemző? Ti a hétköznapokban láttok ebből valamit? Én személy szerint nem nagyon, mert a családban és ismerősi körben már Mint-et használ mindenki, aki kipróbálta, és nem ragaszkodott a Windowshoz.

Hozzászólások

Eltűnt bejegyzés

Három nappal ezelőtt írtam ide egy bejegyzést, amit erre a cikkre alapoztam:
https://www.pcwplus.hu/pcwlite/sosem-volt-meg-olyan-nepszeru-a-linux-min...

A címe az volt, hogy Sosem volt még olyan népszerű a Linux mint most
Itt van a linkje:

https://linuxmint.hu/blog/2024/03/sosem-volt-meg-olyan-nepszeru-a-linux-mint-most

de ez a link már nem él?

Emlékeztem az egyik mondatra: "de legyen nekik igazuk"

Megkértem a Google-t, hogy segítsen megkeresni, és meg is találta:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-lm&q=site%3Alinuxmint.hu+de+legyen+nekik+igazuk#vhid=zephyrhttps://linuxmint.hu/blog/2024/03/sosem-volt-meg-olyan-nepszeru-a-linux-mint-most&vssid=collectionitem-web-desktophttps://linuxmint.hu/blog/2024/03/sosem-volt-meg-olyan-nepszeru-a-linux-mint-most

A találati listában látszik az egyik mondat, amit írtam: "Én ugyan a számokból nem látom azt a nagy előretörést, amiről a cikk szól, de legyen nekik igazuk. (A 30% csak 3%!!!)"

De ha rákattintok a linkre, akkor az ide visz:

  1. Címlap
  2. » Blogok
  3. » Saját blog
  4. » Puskás Géza blogja

És nem én vagyok Puskás Géza.

Ez a hír ugyanazt a cikket veszi alapul, amit én írtam.

Hová tűnt a bejegyzésem?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnt bejegyzés

#1 OFF https://linuxmint.hu/comment/64722#comment-64722
Lehet, hogy valahogy ezzel a radírozási kéréseddel függ össze.
Összekutyulódott az adatbázis, vagy véletlenül az is, amit keresel, szanálás alá került.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Eltűnt bejegyzés

#1 Ha megnézed, ez a cikk ezeket veszi alapul: https://linuxmint.hu/cimkek/statcounter

Többé-kevésbé szoktam ezekről a StatCounter jelentésekről írni. A bejegyzésesed szerintem rossz helyre raktad, ha jól gondolom, mert ez nem blog szintű bejegyzés lehetett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnt bejegyzés

#1.2   Ne haragudj Kami, de ez kamu!

Ha elolvastad volna, amit itt az eltűnt bejegyzésről írtam, akkor láthattad volna a bejegyzésem linkjét: https://linuxmint.hu/blog/2024/03/sosem-volt-meg-olyan-nepszeru-a-linux-mint-most

Veled ellentétben én úgy gondolom, hogy a bejegyzésem jó helyre került, mert az egy „blog szintű bejegyzés” volt. Ez a linkből is látszik.

Én is olvastam azt a cikket ami alapján a bejegyzést írtad, de én három nappal korábban írtam róla.
És ne haragudj a gyanúsításért, de már máskor is előfordult, hogy átírtad a bejegyzésemet.
Akkor megkértelek, hogy ezt ne tedd többé.

De ha rossz helyre is írtam volna, miért törlődött?
Ha törölte valaki, miért nem vállalja a felelősséget?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ti a hétköznapokban láttok ebből valamit?

Ha mondjuk újranősülnék és az új rokonságban telepítenék Linuxokat akkor látnék. :-) Szerintem ahhoz jóval nagyobb arányú elterjedés kellene, hogy az a környezetünkben is érzékelhetővé váljon. Azonban a Linux nem az átlagfelhasználók rendszere.

Az emberek többségében használni szeretnék a rendszert. Ha nem muszáj, akkor egyesek beállítani, karbantartani sem, nemhogy telepíteni. Sokan azt sem tudják mi az fán terem a telepítés. Persze ez egy skála és egyes emberek különböző részén helyezkednek el ennek.

Többször láttam már olyan témát, amit valaki úgy kezdett, hogy elege lett a Winből és lecserélné Linuxra. A Windowst nem ő telepítette, nincs ilyen irányú ismerete, fogalma sincs arról mi az a partíciós tábla, partíció, és akkor ő töltse le a lemezképet (melyiket), ellenőrizze le, írjon belőle telepítőt, próbálja ki, ha kompatibilis a hardver, akkor telepítse lehetőleg úgy, hogy a Windows mellé, úgy hogy az a rendszer és az adatai se sérüljenek. Aztán még olykor nem megy a WiFi-adapter, nincs hang. Túl hosszú út ez, kevesen fognak végigmenni rajta.
Tedd ezt mellé annak, hogy vesz egy gépet OSX-szel vagy Windowszal, vagy üresen és valaki felteszi neki rá a Wint és ha kell be is állítja, karban is tartja. Ezt fogja jó eséllyel választani. Gondtalanság.
A kedvenc példám az Androidos eszköz. A hardver és a szoftver össze van próbálva, a rendszer elő van telepítve. Megveszed az eszközt, bekapcsolod, megadod az email címed és a jelszavad és gyakorlatilag kész is. A Play Áruházból lehet telepíteni, amit lehet. Egyszerű rá alkalmazást telepíteni, frissíteni.

Én valakinek feltettem és beállítottam egy Mintet. A Frissítéskezelő jelzi neki a tálcán, hogy frissítések elérhetőek, hát kattint az ikonra, jön a Frissítéskezelő ablaka, ahol magyar nyelvű rendszer lévén rákattint a Frissítésre. Azt frissülnek a tárolók. Ő meg nem érti, nyomkodja a Frissítést és nem frissül a rendszer. A meglátásom szerint nem tökéletes a fordítás.
Angolul érthetőbb.
Refresh – Frissítés
Install Updates – Telepítés

Ezen lamentálhatnánk, hogy lehetne ez például jobb.
Az
Install Updates – Frissítések telepítése
szerintem megfontolható lenne
a Refresh-re talán a Tárolók frissítése lenne a javaslatom, de ezt nem érzem annyira biztosnak, mint a másikat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ti a hétköznapokban láttok ebből valamit?

#2 A Refresh-re szerintem a "Frissítések keresése" lenne a megfelelő felírat. bár ez az angol elnevezéstől jelentősen eltér.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

a Linux nem az átlagfelhasználók rendszere.

#2 Kérdés, hogy ki az átlagfelhasználó? Előttem két véglet van, de nem tudom melyik szélről.

Van egy vidéki mami (így nevezném), nem sokat tud, de kell neki gép, nyomtató, szkenner, és TV-re is legyen kötve a gép, persze nagy ritkán használja a nyomtatót, a szkennert annyira sem, de fontos, hogy működjenek... Azt, hogy mi a fájl, mi a mappa nem tudja, interneten recept oldalak, és kézimunka oldalak a fontosak, azok linkjeit egy asztalra kitett mappába kellett gyűjteni, mert a kedvencek megtalálása a böngésző menüsorában is nehézségekbe ütközik. Vagy 20x meg kellett mutatni a mappát, megnyitni, és az adok linkeket megnyitni, hogy így kell. Meg szkripteket kellett csinálni az asztalra, amivel a hangkimenetet a TV-re (HDMI), illetve a hangkártya kimenetre lehet váltani, mert a grafikus hangkezelő megértése is nehéz. Na neki nagyon alkalmas a Linux, naponta használja, foglakozik a kézimunka oldalakkal, kinyomtatja a cikkeket, és a papír alapján dolgozik, meg ilyenek. (Frissítések automatikusra vannak állítva.) Tudja, hogy Linux van a gépen, ha nagy ritkán kérdez, akkor célirányosan teszi, hogy Linux alatt hogy kell ezt, vagy azt.

A másik, aki előttem van, a párom. Diplomás, és magas szinten használja a programokat, ECDL-t simán megugorná, táblázatkezelés, dokumentum szerkesztés, minden megy, persze, melója is olyan, hogy többféle banki szoftvert használ, lekérdezések definiálása, grafikonok, prezentációk, elemzések. tervezések. Miközben a könyvet írtam, érdeklődve kérdezte, mit csinálok, miről írok? Mondtam hát könyvet a rendszerről. Milyen rendszerről? Hát arról, amit Te is naponta nyüstölsz éjfélig..

És ekkor jött a döbbenet: azt kérdezte, hogy, jó, de mi ez? Bekapcsolja a gépet, előtte indul el a Mint, Grub, Logó, minden ellenére fogalma sincs, hogy mi van előtte, milyen rendszert használ. Csak leül elé, és nyomatja. Mindegy, hogy Windows, Linux, akármi. Mindent megtalál mindegyik alatt, és soha nem merült fel benne olyan kérdés, hogy akkor ez mi is. Nos, neki is jó a Linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

a Linux nem az átlagfelhasználók rendszere.

#2.2

#2.2 Átlagfelhasználó alatt mindazokat értettem jelen esetben, akik a lemezkép letöltése, ellenőrzése, kiírása, a rendszer telepítése, a rendszer beállítása folyamatot részben vagy egészben nem tudják vagy nem szeretnék megcsinálni.

Az én életem méze is remekül használja a rendszereket és mindig mondja is, neki aztán mindegy, hogy mi van fent és ez nem csak Win-Lin viszonylatban igaz. Debian, Mint, Ubuntu vagy éppen Manjaro mind jól kezelhető.

A többi a support dolga.

Szerk: Nekem a csúcs eddig az volt, amikor valakinek parancsikont kellett csinálni az Asztalra, mely a panel mentett konfigját töltötte vissza, mert többször olyan ügyesen eltüntette a panelt, hogy csak na! Ilyenkor telefonon nem tudtunk segíteni, el kellett menni, de miután kint volt az ikon az Asztalon csak mondani kellett neki, hogy kattintson rá és nagy volt a boldogság, hogy „Megjavult a gép!”.
Onnan már volt menü és Skype, a többit már lehetett intézni nagy földrajzi távolságból akár képernyőmegosztásos támogatással is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

a Linux nem az átlagfelhasználók rendszere.

#2.2 Gondolkodom a hozzászólásodon, de arra jutottam, hogy ez nem cáfolja, inkább erősíti a meglátásom.
Az egyik hölgy ugyan jóval közelebb áll ahhoz, hogy akár önerőből is asztali Linuxot használó személlyé válhasson, de ez végül nem számít, mindketten azért használnak Linuxot, mert a támogató személy (jelesül te), ezt lehetővé tetted számukra.
Ha Windowst telepítettél volna nekik (én annak használatát tanítod meg néninek), akkor azt használnák.
A döntő tényező a támogatószemély megléte és választása mindkét esetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ti a hétköznapokban láttok ebből valamit?

#2 "a Refresh-re talán a Tárolók frissítése lenne a javaslatom, de ezt nem érzem annyira biztosnak, mint a másikat."
Frissítések keresése

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mikor lesz EGY Linux?

Én egyszer az ubuntu.hu oldalon kifejtettem a véleményemet erről, de lehülyéztek. Mivel nem szokott érdekelni, ha százból százan nem értenek velem egyet, ezért megismétlem, amit akkor írtam.
Először is a Microsoft körülbástyázta a Windows szabadalmakkal, és a részegységek, perifériák gyártóval olyan megállapodásokat kötött, hogy más ne tudjon labdába rúgni.
Akkor szerintem Linux még nem létezett, Linus talán még óvodába járt.
Valami Sun rémlik, ami labdába akart rúgni, de kigolyózták őket.

A Windows annyira elterjedt az irodai, és egyéb munkahelyi gépeken, amit nagyon nehéz lenne leváltani.
Egy-két éve valamelyik német város önkormányzata(?) átállt Linuxra, de akkora volt az ellenállás, hogy egy év múlva horror áron visszatértek Windowsra.

Az otthoni felhasználásra értelemszerűen olyan OS-sel működő gépet vesz az ember, amit már a munkahelyéről ismer.

Volt (vagy van) olyan próbálkozás, hogy Linuxszal előre telepített gépeket árulnak, de ilyet szerintem az vesz, aki már ismeri.
Én sohasem vennék kormányváltós autót, pedig elismerem, hogy jobban kézre áll, mint a botváltó.

Vagyis lehet, hogy már nem 3, hanem 4%-on áll a Linux, és lehet, hogy lesz az majd még 5, vagy 6 is, de mindig meg fog maradni ezen a szinten.

És itt jön az én véleményem:
Ezen egy dolog változtatna, ha lenne EGY Linux.
Valaki erre azt a hülyeséget válaszolta, hogy a Linuxnak épp az a lényege, hogy százféle.
Oké, de akkor nem lesz soha meghatározó szereplője a piacnak.

Szerintem, attól, hogy van százféle Linux, még lehetne egy, ami nem százféle speciális igényt akar kielégíteni, hanem a Windowsnak kíván alternatívája lenni.
De mint írtam, ez nagyon nehéz úgy, ha mondjuk a videokártya gyártók nem készítenek linuxos drájvereket.
Véleményem szerint ezt már perekkel ki kellett volna kényszeríteni. Ahogy azt is, hogy mondjuk a SkyShowtime egyszerűen nem működik, pedig az böngészőből érhető el, ami azt jelenti, hogy szándékosan van úgy megcsinálva, hogy ne működjön.
Mert nem egyszerűen nem működik, hanem közli, hogy a rendszerem nem alkalmas a lejátszásra.
De a többi streaming szolgáltatás gond nélkül működik.

De ettől függetlenül kellene lennie EGY olyan Linuxnak, amit oda lehetne tenni a Windows mellé.
És ez azt is jelentené, hogy már javában fejleszteni kellene egy olyan rendszert, amiben beépített AI működik. És nem azért, mert ez az én szívügyem, hanem azért, mert a Microsoft ezt teszi.
És ha most a Linuxnak mondjuk 30%-os részesedése lenne az új gépek vásárlásában, akkor az alaposan visszaesne, ha egy ilyen fontos területen lemarad.

És nem azt kellene eldönteni, hogy ez az EGY melyik legyen. Ubuntu, Mint, vagy Xubuntu, ami sokáig a kedvencem volt az Ubuntu után, hanem kellene egy közös projekt, amit mindenki közösen fejleszt.

Nekem az a legnagyobb bajom a Linuxszal, hogy rengeteg erőforrást pazarolnak el a párhuzamos fejlesztések.
Miért nincs egy médialejátszó, ami alapértelmezett az összes rendszeren?
Attól még lehet másik százat fejleszteni, de egy rendszerhez elég egy médialejátszó.
Vagy hálózatkezelés, Bluetooth kezelés, stb.
Ha az egyik rendszer valami jobb, mint a másikon, akkor miért nem azt építik be a disztróba?
Miért a saját szarabb verzióját? Hiszen szabad szoftver, ingyenes, nem kell jogdíjat fizetni!
A Linux még a saját ingyenességét sem képes kihasználni.
A Microsoft persze kihasználja!
Tudjátok mikor jön el a Linux éve? Majd ha a Microsoft beépíti egy Windowsba, aminek már most vannak jelei.
De vajon a Linux megtehetné, hogy beépít egy Windowst?

És el kellene fogadni azt, hogy a Windows „szabványt” teremtett, amit bizonyos mértékig követni kellene.
Kezdetben ott tálca volt, és startmenü, itt panel, és menü, ez rendben van. De ott már csempék vannak, amit mellesleg én utálok, de az mindegy. Egy fiatal aki most ismerkedik a számítástechnikával, az két dolgot lát. A mobilját, már óvodás kora óta, és az otthon lévő Windowst, ami egész máshogy néz ki, mint a Linux.
Amúgy nem hiszem, hogy nagy dolog egy csempés megoldás mellé biztosítani a menüs, tálcás megoldást is.

Próbálkozott az Ubuntu egy harmadik úttal, az oldalsávval, de nem hiszem, hogy ez lenne az útja a windowsos felhasználók elcsábításának, mert én például azért hagytam el az Ubuntut.
Velem ne szórakozzanak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3 Valójában csak 1 Linux van, szóval ez nem lehet gond. Csak a kommunikációban beszélnek sokról.

Szóval egy Linux van, a kiadások azok csak némi további extrával felturbózott állapotok.

Nagyon sokan, amikor arról beszélnek, hogy én az Ubuntut, én MATE-et, én a Manjarot használom, mert nekem az jött be, ez nem úgy hangzik, hogy erre a megoldás egy egyenkiadás lenne.

De szerintem is lehetne minden autó egyforma, hisz a lényeg A-ból B-be eljutni, ahhoz nem kell ennyi autó típus, sőt mi az, hogy egy típuson belül izgalmi állapotban várják, hogy a következő évben mivel rukkol elő a gyártó, és sopánkodnak, ha csak az előző évi modell némi ráncfelvarrással a kínálat.

Én még akkor voltam gyerek, amikor egyenruhában kellet járni iskolába. Képzeld, kb. mindenki utálta.

Lehet pénzért kellene árulni a Linuxot, akkor elterjedne. Cégeknél, mert ott akadály az ingyenesség mert abból mi vándorolna vissza a zsebbe a túlárazott összegből. Magán embereknél, mert akkor juszt is ellopják, mert az olyan izgi.

Ami pedig a kinézetet illeti: Windows alatt is lehet a tálcát ide-oda tenni, csak alapból van lent, Volt Windows alatt is oldalsáv, valamelyik régebbi Office-val jött, nekem nagyon bejött. Aztán Ribbon kialakítás utáltam.

A Microsoft folyamatosan változtatja a kinézetet, nincs egyenwindows.

AI-t beépíteni a rendszerbe: Ugye tudod, hogy a Windowsba épített AI annyit tesz, hogy az a háttérben szuperszámítógépen fut, amit webes kapcsolaton ér el a kliens. Mint a Google Assistant. Ugyan ki biztosítana a Linux számára szuperszámítógépet AI-val?

Mobiltelefon: Csak azt a hármat veszem alapul ami a házban van: Egy Huawei, egy Samu, és egy Xiaomi. A három teljesen másként néz ki, mármint a felülete, a párom Samuját pl. a mai napig nem tudom felvenni, ha csörög, már azon a szinten is másként működik, mint a Huawei, A Xiaomi meg még a többi Xiaomi-tól is eltér, mert ez még az Android One program alatt készül, azon szűz Android van, MUI nélkül. Az Android One programot a Google anno azért indította, hogy ne legyen annyiféle Android, legyenek egységesek a telefonok. Nem jött be, kudarcba fulladt a próbálkozás.

Mindez arra utal, hogy a sokféleség nem lehet az elterjedés akadálya, valami más lehet a háttérben.

Hogy miért nincs a sok között egy, amelyik a vezető, ami egymagában erővel képviselni tudja magát?

Talán erről a Linux alapítványt kellene megkérdezni, nekik elvileg ez lenne a küldetésük, ők felügyelik ezt a témát, ezen dolgoznak, már elég régóta:

https://www.linuxfoundation.org/

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1

„A Microsoft folyamatosan változtatja a kinézetet, nincs egyen windows.”
Ki beszélt a kinézetről?
A csempézésről ugyan írtam, de csak olyan értelemben, hogy egy fiatal aki azt látta az iskolában, és a munkahelyén az a Linux panelt és menüt esetleg régimódinak tartja, ezért meg kellene csinálni, ha konkurencia akar lenni a Linux. Persze csak alternatív megoldásként, úgy hogy választható legyen.

„AI-t beépíteni a rendszerbe…” nem tudom, de azt igen, hogy ezt most akarják majd megvalósítani. Amiről te írsz, az nem AI. EZT MOST ÍROM LE EZREDSZER.

„Hogy miért nincs a sok között egy, amelyik a vezető, ami egymagában erővel képviselni tudja magát?”
Tudod te is, hogy egy telefon gyártóiról beszélsz, én pedig a Linuxról, ami szeretne 5%-ot kihasítani a piaci részesedésből a szinte egyeduralkodó Windowszal szemben.
A két dolog nem összehasonítható.
De ha már megteszed, akkor az Android rendszerűeket kell összehasonlítani az Apple telefonjaival.
Mert Windows, már nincs, és a BlackBerry épp most hal ki.
És az összehasonlításod akkor állná meg a helyét ha mondjuk az Apple részesedése 90% lenne, az Androidé pedig 4%, de szeretne többet elérni.
Te három androidos telefon kinézetéről beszélsz.
Ha nem tudod felvenni amikor csörög az komoly műszaki ismeret hiányáról tanúskodik. laughsmileywink

(Én a mosógépet, meg a mosogatógépet nem tudom használni)

Én csak annyit akartam írni, hogy amíg mindenki más Linux disztrót tart a Windows vetélytársának, addig nincs lesz neki egy sem.
Ha a Windows fejlesztés öt évre leállna a Linux akkor sem érne el jobb eredményt.

Le kellene ülni az okosoknak, és csinálni egy Lindowst.
(Lehet, hogy van ilyen, akkor lehet más neve)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1 Az ingyenesség kérdése.
Most jelent meg egy hír: Jogi ketrecbe zárta a HDMI Fórum a nyílt megoldásokat

Azt nem gondolom, amit írtál, hogy fizetőssé kellene tenni, akkor talán jobban vennék, de a vállalati szférában már régóta van fizetős Linux, úgy hívják, hogy RedHat.
Viszont azt el tudom képzelni, hogy lenne olyan Linux, ami fizetős, mert tartalmazza azokat az összetevőket, amikért fizetni kell. Például a HDMI összetevőkért.
És azt is el tudnám képzelni, hogy lenne fizetős Linux NVIDIA illesztőprogram.

Nem kell beszarni attól, hogy valami fizetős. Én nagyon sok androidos appért fizetek, és ha a linux jobb lenne tőle, azért is fizetnék.
Vettem 10 évvel ezelőtt egy NVIDIA videokártyát horror áron. 15 ezer körül.
De sohasem volt jobb, mint a nouveau. Valahol a pincében kallódik.
Ha néhány ezer forintért használható lenne, szívesen kifizetném.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1.1 Ácsi már!

Red-hat: igen, fizetős, de nem desktop rendszer, hidd el, van a melóban, látom. Még a Debian netinstall is jobban ki van dolgozva, de persze nem arról szól a Red Hat. Jobbára egyet tud, virtualizálni, és környezetet biztosítani a hostoknak.

„AI-t beépíteni a rendszerbe…” nem tudom, de azt igen, hogy ezt most akarják majd megvalósítani. Amiről te írsz, az nem AI. EZT MOST ÍROM LE EZREDSZER.

Kétezredszer is leírhatod, akkor is arról írtam, nem arról, hogy a Google Assistant mi, az csak egy példa, de ha nem érted írom másképp:

Az AI-t beépíteni a rendszerbe csak egyféleképpen lehet: Kliens - szerver módban. Hogy miért? A legerősebb több kW fogyasztású gamer desktop konfiguráció sem képes egy ilyen megvalósítást futtatni, ahhoz túl kicsi a teljesítménye.

Ha a Windowsban lesz AI, akkor ha nem is lesz Microsoft Accounthoz kötve, akkor is netkapcsolattal fog működni, nem a helyi gépen fog futni, a helyi gép csak egy terminál lesz ehhez.

Szerinted ezt kellene megvalósítani Linux alatt.

HDMI - kevered az ingyenességet az Open Source-val, illetve a licenckorlátokkal.

Pl. a Thunderbolt is jogdíjas, de nem zárja el az Intel, dokumentációk nyilvánosak, Linux támogatja.

És az összehasonlításod akkor állná meg a helyét ha mondjuk az Apple részesedése 90% lenne, az Androidé pedig 4%, de szeretne többet elérni.

Az nem összehasonlítás, hanem egy példa arra, hogy telefonokon is sokféle, nem egyféle Android fut, mégis tud egy Android lenni, ez nem akadálya az elterjedésnek, senki nem beszél arról, hogy sokféleség az valami hátránya lenne az Androidnak, Linux esetében meg ez a mantra.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1.1.1 HDMI - kevered az ingyenességet az Open Source-val, illetve a licenckorlátokkal.
Nem keverek semmit, semmivel.
Ez egy mai hír ezért írtam példának.
A Linux nagy baja, hogy egy csomó mindent nem tud beépíteni azért, mert meg kellene vásárolnia a jogokat. A videokártya gyártók szarnak a Linuxra, mert nincs belőle bevételük.
Ezekre írtam azt, hogy lehetne egy olyan Linux, ami nem ingyenes, de nem hiányzik belőle semmi, ami kell.
Az AI-t csűrheted csavarhatod, a Windowsban van, a Linuxban nincs.
Most nem keresem meg a cikket, de még a Paint is AI-t kap.
A Linux meg le van maradva, és csak kullog a Windows után.
Ezért sohasem fogja elérni még a 10%-ot se.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1.1.1.1 Megkerestem. Ez egy egy éves hír. Nem hosszú, idemásolom az egészet.

Kiszivárgott: ilyen lesz az új Windows, elképesztő, mi kerül bele

 

Windows Central által megkérdezett források szerint a vállalat egy új belső projekten dolgozik, amelynek célja a Windows platform modernizálása. A projekt a CorePC nevet kapta, és olyan újítások kapnának benne helyet, amelyeken a cég már egy korábbi, azóta selejtezett projekt, a Core OS esetében is dolgozott.

A CorePC-projekt célja, hogy a Windows egy moduláris és testreszabható változatát hozzák létre. A szoftver több partícióból állna, amely így az Android és az iOS-hez hasonlóan gyorsabb frissítéseket és magasabb fokú biztonságot tesz lehetővé.

A CorePC-vel a Microsoft egy olyan Windows-verziót adhat ki, amely felveszi a versenyt a Chromebookokkal az operációs rendszer által elfoglalt terület és a teljesítmény tekintetében. A Windows egy olyan verziója, amely csak Edge-et, webes alkalmazásokat, Android-alkalmazásokat (a Project Latte-on keresztül) és Office-alkalmazásokat futtat, és amelyet alacsony árkategóriájú oktatási PC-kre terveztek, már a korai belső tesztelés alatt áll, és nagyjából 60-75%-kal kevesebb helyet foglal, mint a Windows 11 SE.

A Microsoft emellett kísérletezik egy új processzorral is, amelyet az Apple Silicon versenytársának szán. Ez egyértelmű jele annak, hogy a Microsoft AI-képességekre összpontosít, valamint a hardver- és szoftverélmények optimalizálását helyezi előtérbe.

A fejlesztés alatt álló AI funkciók közé tartozik, hogy a Windows képes lesz elemezni a megjelenített tartalmat, és a kontextus alapján felkéréseket küld alkalmazások elindításához. A Windows emellett azonosítani tudja a képeken található objektumokat és szöveget, a felhasználó így ezeket könnyen kivághatja és beillesztheti máshova.

A Windows 12 2024-ben érkezhet majd meg a felhasználók eszközeire.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230330/kiszivargott-ilyen-lesz-az-uj-wi...

 

Hogy benne van, vagy mellette, az mindegy. 
Mikor lesz ilyen a Linux mellett, vagy benne?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1.1.1.1 >A Linux nagy baja, hogy egy csomó mindent nem tud beépíteni azért, mert meg kellene vásárolnia a jogokat.

És vannak jogok megvásárolva, pl. Secure Boot is működik, mert kicsengették az árát. Meg csomó más is. De HDMI esetében direkt ellenállás van, Hollyvood nyomására. (Skyshowtime is dettő). Ez nyilván a Linux hibája, biztos csúnyán néztek

>A videokártya gyártók szarnak a Linuxra, mert nincs belőle bevételük.

Ez így igaz, mert a Linux felhasználók lopják a videokártyákat, a Windows felhasználók meg rendesen fizetnek érte, azért nincs a Linuxból bevételük. Az Intel esetében nincs ilyen gond, mert az Intel videokártyákat kifizetik a Linuxosok. Ás csak viccelek, valójában az Intel piacvezető videokártyák terén, a másik kettő eltörpül mellette, így a hatalmas bevételéből telik arra, hogy rendes drivereket fejlesszen, sőt, a Vayland fejlesztésben is oroszlánrészt vállal. Az AMD, meg Nvidia marginális piacából eredő csekély bevételek mellett nem engedheti meg myagának ugyanezt, mert akkor csődbe mennek.

>Ezekre írtam azt, hogy lehetne egy olyan Linux, ami nem ingyenes, de nem hiányzik belőle semmi, ami kell.

Rendben.

>Az AI-t csűrheted csavarhatod, a Windowsban van, a Linuxban nincs.

>Most nem keresem meg a cikket, de még a Paint is AI-t kap.
>A Linux meg le van maradva, és csak kullog a Windows után.
>Ezért sohasem fogja elérni még a 10%-ot se.

Ebben is igazad van, mit mondjak, marha jövőbe látók a Windows felhasználók, kb. 1993 óta sejtették, hogy egyszer AI lesz a Windowsba integrálva, ezért azóta, hogy Windows van, folyton azt nyüstölték, arra várva, hogy mikor jön el az AI kánaán, ezért terjed el azóta ilyen mértékben,

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mikor lesz EGY Linux?

#3.1.1.1.1.1.2 Nem értem mi értelme van kiforgatni a szavaimat, amikor tudod nagyon jól, hogy miről beszélek.
Csak égeted magad vele, és az ilyen hozzászólások megkérdőjelezik a hitelességedet.

Nem az volt a kérdés, hogy a Windows felhasználók mit, mióta, és miért tesznek, nem értem mit akarsz ezzel.
Ez csak arra volt jó, hogy írtál valamit, mintha megválaszoltad volna a kérdést.

Ha azt mondom, a Windowsban lesz AI, azt mondod, nem benne lesz, hanem mellette. Oké, de mikor lesz a Linux mellett is?
Engem, mint felhasználót qurvára nem érdekel, hogy a gépben, vagy a neten lesznek azok az összetevők, amitől mondjuk a Paint felismer egy képen lévő elefántot.
Ahogy már most sem érdekel, hogy a Copilot mit honnan szed. Magamtól is rájöttem, hogy az a rengeteg információ nem a gépemen van.
Sőt, van egy olyan sejtésem, hogy a Google is a netről szedi az okosságokat.
Amikor azt mondom, hogy csűrheted csavarhatod, a Windowsban van, a Linuxban nincs AI, akkor előállsz egy gúnyos megjegyzéssel, aminek viszont semmi köze ahhoz, hogy a Linux fejlesztések terén nyomába sem ér a Windowsnak, és soha nem is fog.

Én mindig Inteles gépet veszek, és azért dobtam ki a gépből az NVIDIA kártyát mert nem volt jobb vele a videolejátszás, viszont bekapcsoláskor ovális volt a kör alakú logó, ami idegesített.

Azt is értetted, csak hülyének tetteted magad, hogy a Windows felhasználók videokártyájának illesztőprogramjáért a Microsoft fizet, míg a Linux felhasználók ingyen kapják azt, ami jut nekik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mitől és hogyan lehetne nagyobb?

Miért (csak) ekkora most és hogyan lehetne akár jelentősen nagyobb a jövőben asztali Linuxok elterjedtsége?

Azt hiszem ez lenne a téma kapcsán felmerülő megtárgyalandó kérdés, az sem baj, ha van benne egy kis álmodozás, hisz ki tudja, melyik álomból lesz holnap valóság. (A büdös életben hogyan nem lesz jobb károgásnak és egymás lehülyézésének én nem sok értelmét látom.)

Szóval, a már máskor is hangoztatott álláspontom: Az emberek általában nem szeretnének rendszeradminisztrálást tanulni, csak egy gépet szeretnének, amit könnyen használnak. Egy linuxkompatibilis hardveren a széles felhasználói rétegnek megfelelő szoftverösszeállítással előtelepítve egy Linux. Megveszi a gépet, bekapcsolja, megadja a nyelvi és területi beállításokat, a billentyűzet-kiosztást, a nevét, jelszavát, felcsatlakozik a WiFi-re, kész is van, használhatja a gépet. Egy jó grafikus felületű szoftvertetepítő és frissítéskezelő valamint egy jó kis tájékoztató olyan egyéb perifériákról (nyomtató, szkenner), melyek Plug&Play működnek a rendszerrel. Egy jó támogatói hálózat, ahová elakadás esetén fordulhat (online vagy akár elviheti oda a gépet, esetleg ki is jönnek hozzá, ezek természetesen lehetnek fizetősek is).

Az én tapasztalatom szerint, mivel az asztali Linux ingyen van, így magánban a legtöbbször a támogatást is ingyen szeretnék, ez nagy gát, így marad az, hogy legfeljebb csak az ismerősöknek, rokonoknak teszed fel, ha vakinek lesz is egy gépe Linuxszal, nem talál hozzá (fizetős) supportot. Beviszi a számítógépboltba és ott tesznek rá neki a Lin helyett Wint.
A Win és az OSX esetében maga a rendszer is pénzbe kerül (sőt az OSX-et eleve csak egy drága hardverrel együtt kapod meg), ezeknek a támogatásáért sokkal szívesebben fizetnek még magánúton is.
A bolti avagy szervizes forgalomba kellene bekerülnie Linuxnak, ott természetes, hogy fizetnek minden mozzanatért. Telepítésért (rendszer, driver, alkalmazás), adatmentésért, gép karbantartásért,  bővítésért, ott support tekintetében mit sem számítana, hogy maga a rendszer ingyenes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve