Itt az Ubuntu 23.10 béta, Gnome 45-tel, ZFS on Root-tal, illetve 6.5-ös kernellel

kami911 képe

A Canonical bejelentette, hogy itt a béta verzió az Ubuntu 23.10-es verzióból. Az Ubuntu következő verziójának, a 23.10-es verziónak a kódneve „Mantic Minotaur” lesz, és terveik szerint idén október 12-én kerül kiadásra. Bár eleinte a minotaurusz a 6.3-as kernelre épült, végül a 6.5-ös kernel lesz benne. A megjelent a Linux kernel 6.5-ös verziója néhány izgalmas újdonsággal érkezik, mint például Wi-Fi 7 támogatás, MIDI 2.0 támogatás az ALSA-ban, ACPI támogatás a RISC-V architektúrához, Landlock támogatás az UML (User-Mode Linux) számára, TPMI interfész-illesztőprogram az Intel RAPL-hez, valamint számos új és frissített illesztőprogram a csúcsminőségű hardvertámogatáshoz. Az Ubuntu 23.10 bevezette a Gnome 45-ös verzióját és visszahozta a ZFS on Root telepítési lehetőséget is, amely az előző Ubuntu 23.04 kiadásból hiányzott a Flutter nyelven írt új Ubuntu Desktop telepítőre való áttérés miatt.

Az Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” a Canonical 39. Ubuntu kiadása, és ez is egy rövid ideig támogatott kiadás, amelyet csak kilenc hónapig támogatnak majd szoftver- és biztonsági frissítésekkel, egészen 2024 júliusáig. Ez az utolsó ideiglenes kiadás a következő LTS (Long Term Support - hosszú támogatású) kiadás előtt, azaz Ubuntu 24.04 LTS előtt.

A „Mantic Minotaur” kifejezés magyarul „Mantic Minotaurusz”-t jelent. A „mantic” szó az ókori görög mitológiából származik, és az előrejelzést vagy jövendölést jelenti. A „minotaurusz” pedig a görög mitológiában egy bika fejű ember testű jelent, amelyet egy labirintusban tartottak fogva, mint Minósz bikája. Tehát összességében a „Mantic Minotaurusz” kifejezés egy olyan nevet jelent, amely ötvözi az előrejelzést és a mitológiai szörnyeteget.

A Canonical a hat hónapos fejlesztési ciklus során a béta verzió szeptember 21-én, az Ubuntu 23.10 végleges verziója pedig október 12-én jelenik meg.

Az Ubuntu 23.10 fejlesztési ciklusa során a fejlesztőcsapat frissítette a kernelt Linux 6.3-ra, amely a mai napig az alapértelmezett volt. A legújabb, szeptember 16-i napi build ISO-képen a 6.5-ös Linux kernel fut, amelyet szintén frissítési lehetőségként kínálnak azoknak, akik már az Ubuntu 23.10-et használják.

Az OpenZFS fájlrendszer, amelyet az Ubuntu Linux ZFS on Root támogatásához használnak, jelenleg nem támogatja a Linux kernel 6.5-öt. Valószínűleg a Linux 6.5 támogatását az OpenZFS a közelgő OpenZFS 2.2 kiadással kapja meg, amely a következő hetekben, remélhetőleg az Ubuntu 23.10 október 12-i megjelenése előtt lesz elérhető. A ZFS on Root telepítési lehetőség azonban kísérleti funkcióként lesz elérhető a Mantic Minotaurban.