Lehet, hogy itt vannak a Linux Mint 21.2 béta verzió lemezképei?

kami911 képe

Pár nap elteltével az eddigi a Linux Mint 21.2 „Victoria” Beta lemezképek a tesztelés alatti állapotból „Approved for BETA release”, azaz „BÉTA kiadásra jóváhagyott” állapotba kerültek. Jó bizonyossággal kijelenthető: ezek lesznek a béta verzió tesztelésre szánt lemezképei a Linux Mint Cinnamon, Xfce és MATE asztali környezetek új verzióihoz. Ennek megfelelően szerintem ezeket a már érdemes letölteni innen és kipróbálni őket szélesebb körben: virtuális gépben, vagy nem produktív rendszeren. Az ISO-lemezképfájlok jelenlegi tesztelési állapota ezen az oldalon tekinthető meg. Teszteljétek Ti is, és jelezzetek vissza, hogy minden rendben van-e velük!

A még meg nem jelent 21.2-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a végleges verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21.2, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Újdonságok

A Linux Mint 21.2 „Victoria” egy új verziója a Linux Mint operációs rendszernek. Ennek a verziónak tervezett megjelenési dátuma 2023 június végére van kitűzve, és támogatni fogja a Cinnamon, MATE és Xfce asztali környezeteket, mint ahogy a korábbi verziókban is megszokhattuk. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.8-as verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2022. december 15-én megjelent 4.18 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is.

Az új verzió előkészítése során számos javítást és fejlesztést végeztek a bejelentkezési képernyőn (Slick Greeter). Például a bejelentkezési képernyő most már támogatja több billentyűzetkiosztás használatát, az érintőpad támogatása is javult, és lehetőség van a billentyűzetkiosztás konfigurálására a Képernyőbillentyűzet alkalmazásban is. Nagy újdonság, hogy az érintőképernyők gesztusvezérlését is támogatni fogja ez a verzió.

A Nemo fájlkezelő alkalmazás új verziója többszálú előnézeti kép előállítást kínál, ami gyorsabb betöltést eredményez nagyobb méretű könyvtárak esetén. A Cinnamon Javascript-értelmező, a CJS 5.8 a GJS 1.74-re épül, és a SpiderMonkey 102-t használja.

A Pix, a képnézegető alkalmazás, ebben a verzióban majd a gThumb 3.12.2-es verziójára épül, ami sok új funkciót és javítást hoz a felhasználóknak. Az új gThumb felhasználói felülete letisztult és intuitív, bár kevésbé könnyen felfedezhető az újonnan érkezők számára. A Linux Mint 21.2 számos új funkciót és fejlesztést hozott ehhez az alkalmazáshoz, gyorsabb képbetöltést, támogatást az AVIF és HEIF és JXL képformátumokhoz, javított zoomvezérlőket, nagyobb méretű miniatűröket és számos más újítást és teljesítmény javítást is. A Linux Mint 21.2 továbbá teljes támogatást nyújt az Adobe Illustrator dokumentumokhoz az Xreader, a Dokumentummegjelenítő segítségével.

A Warpinator alkalmazás célja a fájlok megosztása és az egyszerű kommunikáció a helyi hálózaton. A fejlesztők számos biztonsági frissítést és fejlesztést hajtottak végre a Warpinatorban, hogy biztonságosabbá tegyék az alkalmazást és megakadályozzák a rosszindulatú felhasználóktól való visszaéléseket.

A Szoftverkezelő is felfrissült felhasználói felületet kap, jobb pontozási, illetve leképzési algoritmusokkal és hangolt csomaglista megjelenítéssel.

Három kiadást terveznek a Linux Mint csapatban a nyárra:
    • A Linux Mint 21.2 verziót
    • EDGE ISO kiadást, a Linux 5.19 verziójú kernellel
    • LMDE 6, amely a készülő Debian 12-n alapul.

A Linux Mint 21.2 „Victoria” verziójában számos grafikai újítást találunk. Az előző verzióhoz képest számos fejlesztést vezettek be a felhasználói élmény javítása érdekében.

Az egyik legfontosabb változás a témák terén történt. A korábbi Mint-Y témát élénkebb színekkel és új hely ikonokkal frissítették, hogy kevésbé domináns legyen. Emellett bevezették a Mint-Y-Legacy témát is, amely lehetővé teszi a régi megjelenést a változásokkal szemben ellenséges felhasználók számára. Továbbá, a rendszerhez hozzáférhetővé váltak a népszerű harmadik féltől származó témák, mint például a Yaru, Numix, Breeze, vagy a kurzor témák. Azonban ezek a változások néhány problémát is felvetettek. A témák és színváltozatok nagy választéka rendetlenséget és nehezítette a felhasználók számára a kívánt témák megtalálását. Ezenkívül néhány ikontéma nem működött megfelelően bizonyos vezértémákkal. Az üdvözlőképernyő színváltási lehetősége is korlátozott volt, csak a Mint-Y témával és a Linux Mint terjesztésben volt elérhető. Ezekre a problémákra válaszul a fejlesztők úgy döntöttek, hogy egy olyan megoldást hoznak létre, amely bármely témával és disztribúcióval működik, és egyszerűbbé teszi a böngészést és a választást. Az új verzióban eltávolították a csíkos hely ikonokat, és hasonló kinézetűvé tették az ikonokat, mint a Papirus ikontéma, amelyre épülnek.

Az új verzióban további színváltozatok is elérhetővé váltak. Az egyik új kombináció az inspiráció forrása az égszínkék és az arany. Ez a kombináció elegáns és lenyűgöző megjelenést kölcsönöz a rendszernek. Emellett további színváltozatok is rendelkezésre állnak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabják a rendszerük megjelenését az egyéni preferenciáik szerint. A grafikus változtatások részeként megszüntették a monokróm ikonokat és az összes sötét ikon témát a Linux Mint 21.2 verziójában. Az alkalmazások, amelyek korábban használták ezeket az ikonokat, most alapértelmezés szerint az Adwaita teljes színű ikonokat használják.

A Cinnamon következő verziója bevezeti a „stílusok” fogalmát, amelyek egyszerűbbé teszik a váltást és a beállítások testreszabását. A stílusok három módból állnak: vegyes, sötét és világos, és mindegyik mód tartalmazhat színváltozatokat. Ez lehetővé teszi a gyors és könnyű átváltást, és könnyen áttekinthetővé teszi a jelenlegi beállításokat anélkül, hogy a felhasználóknak keresniük kellene az egymáshoz illeszkedő elemeket.

A Mint-Y-Legacy-t átnevezték Mint-L-re, és kompatibilissá váltak a teljes színű ikonokat használó alkalmazásokkal. A hely ikonok is megújultak, és most gyönyörű kéttónusú ikonokat kapott minden színváltozat.

Fontos változtatás még az eszköztippek tervezésében is tetten érhető. A Linux Mint csapata úgy döntött, hogy újratervezi az eszköztippeket annak érdekében, hogy egységesebbek legyenek és jobban illeszkedjenek a rendszer kinézetéhez. Korábban eltérőek voltak az eszköztippek megjelenése attól függően, hogy azok a GTK2, GTK3 vagy Cinnamon rendszerből származtak. Néha szürke keretek is tartoztak hozzájuk, amelyek nem mutattak jól a sárga háttéren. A Linux Mint fejlesztői körülnéztek más operációs rendszereken, Linux témákon és az interneten található forrásokban, és arra a következtetésre jutottak, hogy szinte senki sem használja már a hagyományos sárga színt. Különböző lehetőségeket teszteltek, és végül arra a döntésre jutottak, hogy a vezérszínt kell preferálniuk a sárga, fekete vagy szürke helyett. A fejlesztés során megoldották a Cinnamon és a különböző GTK verziók közötti konzisztenciaproblémákat. Az Adwaita stílusú megoldásokat is felhasználták, és az eszköztárakat átalakították úgy, hogy nagyobbak, kerekdedebbek legyenek és nagyobb margókkal rendelkezzenek. A Cinnamon asztali környezetben hozzáadtak egy kis helyet a kisalkalmazások és az eszköztippek közé, hogy elkerüljék a „ragadást” a panelhez.

A Cinnamon értesítései is a vezérszínt használják, és a szimbolikus ikonokat előnyben részesítik, amikor csak lehetségesek az adott helyzetben. Bár ezek a változtatások viszonylag aprók, mégis tisztábbá és modernebbé teszik az asztal megjelenését. A Linux Mint 21.1 verziójában a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vezérszínek könnyebben megkülönböztethetőek, különlegesebbek és élénkebbek legyenek, ugyanakkor kevesebbszer jelenjenek meg a felületen.

Újdonságok a havi blogok alapján

Letöltések

linuxmint-21.2-cinnamon-64bit-beta.iso 2023-06-14 11:45  2.8G
linuxmint-21.2-mate-64bit-beta.iso     2023-06-14 12:44  2.8G
linuxmint-21.2-xfce-64bit-beta.iso     2023-06-14 13:50  2.7G
sha256sum.txt                          2023-06-19 10:23  307
sha256sum.txt.gpg                      2023-06-19 10:29  833

Letöltött ISO lemezkép-fájl ellenőrzése

(kép: Bing AI)

Hozzászólások

Off

Amikor 2010-től pár évig Ubuntut, majd Xubuntut használtam, alig vártam a béták megjelenését.
Azonnal telepítettem őket, mégpedig éles rendszerként.
Ma már megvárom, amíg egyet pattan.
Nagyon nehéz tesztelni egy új rendszert, ha nem használja az ember élesben.
Én úgy tudnám tesztelni, ha lenne két egyforma gépem, és párhuzamosan működtetném a kettőt.
Gondolom, a fejlesztők is ezt csinálják.
A YouTube tele van olyan videókkal, hogy egymás mellett van két telefon, és párhuzamosan működtetik.
A régi rendszeren is előfordulnak galibák, ha az újon tapasztalok valamit, lehet, hogy csak nálam van gubanc.
Ha fel is telepítem elsődleges rendszernek, amit bármikor meg merek tenni, nem tudom összehasonlítani.
Aztán meg, ez egy kis ország, kevés Linux felhasználóval, és még kevesebb Linux Mint felhasználóval, a bétáról nem is beszélve.
Azt a hibát, ami esetleg nálam előjönne, már húszan jelentették.
És ők már túl is vannak a sikeres rendszer-visszaállításon.
Ennek a tesztelésnek az én szememben csak akkor van értelme, ha egy másik disztrót tesztelek, ahogy most is teszem a Kubuntuval. Néha, ha unatkozom, elindítom. De nem sokra megyek vele, mert az nincs belakva.
Nagyon tetszik, ha most hirtelen nem lenne LinuxMint, azt használnám, sőt jobban tetszik, mint a Mint, de nekem kell hozzá néhány hónap, mire eldöntöm, hogy váltok.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Off

#2 A mit tudsz tesztelni kérdésre:

  • A magyar nyelvű fordítást
  • A saját hardver környezetben a gépeden a működést

- nem kell telepíteni, már egy LIVE megnézés is segítség lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pont verzio frissites

A magam reszerol megvarom a vegleges pont kiadasa utan, hogy a frissiteskezelo felajanlja
az uj pont verziora frissites lehetoseget.
Es egy uj rendszer-visszaallitasi pont keszitese utan, frissitek 21.1rol, 21.2-re.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jó lenne, ha a Cinnamon

Jó lenne, ha a Cinnamon kiadás tudná azt, amit KDE, hogy az asztalon gépelve egy ablakban kiadná a lehetséges alkalmazásokat: például beütve azt hogy "con" kiadná és rákattintva futtatná azt, hogy "conky-manager" vagy "conky-toggle" stb. Vagy tudtok rá már létező megoldást?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha a Cinnamon

#4 Én még arra is emlékszem, hogy ha az Ubuntu menü keresőjébe egy olyan alkalmazás nevét gépeltem be, amelyik nem volt telepítve, akkor megkérdezte, hogy akarom-e telepíteni.
Ha igennel válaszoltam, már telepítette is.
Ez 13 évvel ezelőtt volt. Azóta sokat fejlődött a világ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha a Cinnamon

#4 A Cinnamenu kisalkalmazás már egész jó, csak pont egy kattintással több, mint kellene.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha a Cinnamon

#4 működik, de csak az asztalra kihelyezett ikonokkal. Vannak akik nem szeretnek egyetlen ikont sem az asztalon, azok így jártak.

Amikor a külföldi fórumokon azon nyavalyognak, hogy a Cinnamon miért nem működik úgy, meg néz ki úgy (testreszabásilag) meg bla, bla, akkor én fel szoktam vetni, hogy mi értelme lenne 2 KDE-nek párhuzamosan létezni ?

Ha KDE kell, arra ott a KDE. De tegyük fel, hogy Cinnamon akkorát "fejlődik", hogy vetélytársa lesz a KDE-nek. Ebben az esetben mi maradna, ami egyszerű, de innovatív, és intuitív, az alap felhasználóknak?

(Most gondolkodom melyik fűszert, zöldséget nem foglalták még le valamire, szerintem pisztácia még szabad, nincs sem Pisztácia felület, sem Pisztácia OS).

Szóval tegyük fel, Cinnamon olyan lenne mint a KDE, meg lenne a KDE, viszont az alap felhasználóknak lenne egy könnyed, egyszerű de innovatív felület, a Pisztácia.

Akkor a Pisztáciát  használók nyavalyognának, hogy az miért nem lehet olyan, mint a Cinnamon, vagy a KDE....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha a Cinnamon

#4.3 Hát akkor így jártam, az asztali ikonok hiánya az egy kattintás, ha jól értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha a Cinnamon

#4.3.1 Ha arra gondolsz, hogy a mint logóra böksz, és gépelsz, akkor igen, az is megoldás, sőt, ez bármit tud, ami gépre telepítve van, nem csak az asztali ikonokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamenu

Egész normális találatokat a webes keresésekre is, nekem tetszik, igaz kell tanítani. Mint logóm az nincs, helyette Arch van, de ezen nem fogunk összeveszni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve