Hogyan írjunk cikket, blogbejegyzést?

kami911 képe

A LinuxMint.hu lehetőséget nyújt többféle tartalom hozzáadására, és a következő bejegyzés témája, hogyan küldhetsz be saját anyagokat Cikk vagy Blogbejegyzés formájában.

Miről írjak?

Röviden: Bármiről!

Kicsit részletesebben: Bármiről, ami kapcsolódik a Linux Minthez vagy a szabad szoftverekhez! Ha van egy jól bevált trükköd, osszd meg, hogy mások is használhassák, és könnyítsd meg az életüket. Ha érdekes információt találsz, fordítsd le magyarra, ha szükséges, és jelöld meg a forrást, majd publikáld!

Alapelveként fontos megjegyezni, hogy ha nagy érdeklődésre számot tartó dologról írsz akkor a Hírek kategóriába kerülhet, ha saját dolgaidról írsz, esetleg személyesebb hangvételben a Blogbejegyzés a megfelelő választás. A Blogbejegyzés is kikerülhet a főoldalra, ha mégis úgy látszik, hogy nagyobb érdeklődésre tart számot. Minden felhasználónak van saját blogja, tehát oda gyakorlatilag bármilyen tartalom megírható, míg a Hírek közé inkább a Linux Minttel és a szabad szoftverekkel kapcsolatos írások kerülhetnek.

Hogyan írjak?

Vázlat

A vázlatokat érdemes a Google Dokumentumokban készíteni, majd a tartalom ebből készülhet, figyelembe véve néhány, a LinuxMint.hu-ra jellemző dolgot:

  • A formázási lehetőségek között csak a H3 és a H4 engedélyezett, ezért ezeket a címsorokat válasszuk. Így nem lesz probléma az oldalon történő tartalomközléskor.
  • A képeket is itt illesszük be, mivel ha a teljes szöveget másoljuk, akkor a képek automatikusan beillesztődnek a dokumentumból.
  • Ugyanez vonatkozik a listákra, linkekre és hasonlókra is, ezek automatikusan megkapják a megfelelő HTML tulajdonságokat, így nincs szükség plusz formázásra.

Képek és jogok

Érdemes a képeket saját magunk készíteni, így az adja a posztunknak az egyediségét és az általunk létrehozott teljességet. Természetesen van, amikor ez nem lehetséges, ilyenkor nyugodtan használhatunk más képeket, ha a forrás engedélyezi.

Illusztrációnak én a pixabay-ről szoktam képeket szerezni, ezek Public Domain (szabadon felhasználható forrásmegjelelölés nélkül, akár üzleti célra is) típusú képek, azonban amennyiben meg van jelölve a forrásodnál, azok a képek is felhasználhatóak (lásd még a Wikipédia Creative Commons szócikkét).

A linuxmint.hu-ra felkerülő anyagok a CC-BY-SA 3.0 licenceléssel tovább használhatóak. A képek és cikkek forrását a cikk, hír, blogbejegyzés végére írva szoktam megadni „forrás”, „kép” szövegek linkekkel ellátva.

Inspiráció

Keress hasonló témájú oldalakat, akár szakmait, akár „bulvárosabbat”. Bármiből lehet cikk vagy bejegyzés! Akár egy játék telepítéséből is (én is csináltam ilyet a Battle.net kliens telepítéséhez), egy weboldal használatához (ezt a playdeb-hez írtam), egy program megjelenéséből, új funkcióiból, akármiből!

  • Ha úgy érzed, hogy valamit hozzá tudsz adni a közösséghez, ne fogd vissza magad!
  • Ha olvasol egy érdekes cikket, írj róla egy rövid összefoglalót és oszd meg a linket hírként!
  • Ha találsz egy érdekes Youtube-videót, szintén egy rövid összefoglalóval mehet a blogodba!
  • A rövid összefoglalókat azért hasznosak, mert előfordulhat, hogy egy címből és egy linkből nem derül ki pontosan, miről is van szó, az összefoglalóval pedig megkönnyíted azok dolgát, akik nem beszélnek mondjuk angolul.
  • Írj helyesen, magyarul és tartsd be az oldal szabályzatát.

(kép)

Hozzászólások

Kiegészítés részemről, ha szabad.

Vannak "All rights reserved" oldalak, ezek között olyanok, amik mindent fenntartanak, másoknál ugyan van olyan kitétel, hogy külön engedély kérés esetén hozzájárulnak, hogy forrásként felhasználható adott cikkük (ez idő igényes, és nem biztos a siker).

Ebben az esetben célszerű:

- Amennyiben meg van jelölve az ott megjelent írás forrása, akkor célszerű arrafelé indulni, a legtöbb esetben az  ősforrás nem tiltott jogállású. 

- Mindenképpen érdemes ennek ellenére nem konkrét fordítást használni, hanem saját kútfő alapján átfogalmazni, kiegészíteni, pláne ha saját szempontunk alapján más, sokkal érdekesebb infót lehet kidomborítani, ami netán az eredeti cikkben nem is szerepel.

Figyeljünk mindig a forrás oldalon a jogi kitételekre az impresszumban. Az amerikai szerzői jog szerint a fordítás származtatott jognak számít, amire ugyanúgy vonatkozik a korlátozás.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Kiegészítés részemről, ha szabad.

#1 Köszi a kiegészítés, fontos szempontok ezek is, ezekről a cikkekről inkább összefoglalót érdemes írni, mint kiegészítést.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat

Bár a leírás szerint használható <code> de nálam, ha használni próbálom sima "Normál" formátumot ad. Ha nagyobb szöveget, sok kóddal, előre formázva másol az ember be, akkor macerás a formázása.

ez egy minta erre.

Bár szerintem kevesen használják, és még kevesebben írnak blogbejegyzést, de én hiányolom a MarkDown formátumot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat

#2 Nem egészen értem, hogy miről írsz, de az nem baj, csak felvetek egy lehetőséget.
Akkor se működik, ha a beillesztés előtt átváltasz egyszerű szerkesztőre?
Váltás az egyszerű szerkesztőre

Én például képet úgy illesztek be ide, hogy a kép linkjét kimásolom, átváltok egyszerű szerkesztőre, és bemásolom, ahová akarom.
Szerintem így sokkal egyszerűbb.

Ezt másolom ide, persze idézőjelek nélkül:
"<img src="https://i.ibb.co/jk9LjdK/Nemo.png" alt="Nemo" border="0">"

Ha elhagyom az idézőjelek, és úgy másolom ide, majd visszaváltok a szerkesztőre, annak ez lesz az eredménye:
 

Nemo

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat

Akkor is kicseréli a <code></code> -t sima <p></p> -re :(

Alapvetően nem jelent gondot, nem sok blogbejegyzést rakok ide át, azt kezelni lehet: újra megformázom a kódokat tartalmazó sorokat :)

Én nem az itteni szerkesztőben szerkesztem, írom meg az anyagot, hanem zettlt-ban markdown formázással. Gyorsabb és biztosabb valamivel...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

pár gondolat pár gondolat

#3 ez a markdown egyre fontosabb lesz, meglátom mit tehetek ez ügyben.

Felvettem ide

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat pár gondolat

#3.1
Tök jó!
Rákattintottam a "Felvettem ide" linkre, és azt olvasom, hogy "Új honlap tervek".
Szuper!
Elolvastam, és láttam az alján, egy másik linket, hogy "Itt tudtok új ötleteket felvetni, megbeszélni".
Erre elkezdtem írni egy hozzászólást a LibreOffice-ban. Amikor két órával később elkészültem, megnyitottam a linkelt oldalt, hogy bemásoljam az írásomat.
És akkor láttam, hogy az egész egy áprilisi-májusi-júniusi tréfa, merthogy ez egy több éves topik.

Jót nevettem, de ezért lassan már lehetne valami az ötletekből, mert én már nem leszek fiatalabb, és többen már nincsenek is itt, akik hozzászóltak.

Így persze nem írom le az ötleteimet, nehogy valaki lenyúlja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy én látom

"ezért lassan már lehetne valami az ötletekből" Igen, de sajnos nem ez a legnagyobb gond. A gond, hogy nincs olyan tömeg, ami miatt érdemes lenne komolyan nekiállnia a honlap fejlesztésének. Minek valami érdemi változás (markdown lehetőség pld.) ha nincs egy féltucat ember sem, aki egyáltalán bejegyzést ír, blogol itt.

De sajnos az mindenhol ez van. Ha pár ember nem csinálná a dolgokat, akkor nem lenne semmi. Egy olyan témában, amiben az lenne az ideális, hogy ha már ingyenes, és jó, akkor a "közösség" minden tagja valamivel járuljon hozzá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy én látom

#4 Oké, ezt értem, sőt tapasztalom is. Ha nem lenne a sok hír, meg pár ember blogjai, akkor itt már nem lenne semmi.
És ez nem csak a Linux miatt van, bár nem nézegetek windowsos oldalakat, de a fiatalok nagy részének nincs is számítógépe!
Van olyan kollégám, aki a gyufás skatulyányi iPhone-ján nézi a Netflixet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve