A Mesa NVIDIA hardverekhez szánt NVK nyílt forráskódú Vulkan meghajtója most már stabil

kami911 képe

A nyílt forráskódú Vulkan meghajtó, amely most már Vulkan 1.3 megfelelőséggel is rendelkezik, része lesz az előttünk álló Mesa 24.1 grafikus rendszer verziósorozatnak. Az NVK nyílt forráskódú Vulkan grafikus meghajtójuk a Mesa grafikus rendszerben már nem kísérleti állapotban van, hanem stabil, és készen áll a használatra.

Faith Ekstrand, a Collabora egyik munkatársa egy blogbejegyzésben közölte, hogy a Mesa grafikus rendszerhez érkezett új beolvasztási kérés. Ez kihjavítja a nem megfelelő végrehajtási figyelmeztetéseket az NVK esetében, és átállítja a Meson konfigurációs lehetőséget a nouveau-experimentalról a nouveau-ra, ezzel jelezve, hogy stabillá fejlesztették a nyílt forráskódú meghajtót.

Az NVK-t először 2022 októberében jelentették be egy csereszabatos megoldásként az NVIDIA grafikus kártyákhoz szánt nyílt forráskódú Nouveau meghajtó helyett. Azóta a Collabora keményen dolgozott azon, hogy előkészítse a premierre, és most az NVK – a várakozásoknak megfelelően – a stabil meghajtók közé tartozik. Mindezt a közelgő Mesa 24.1 grafikus rendszer megjelenése előtt.

A nemrégiben kiadott Mesa 24.0 grafikus rendszer már szállítja az NVK meghajtót, de kísérleti állapotban. Sajnos nem minden Linux disztribúció fogadta el a Mesa 24 grafikus rendszert, és a Mesa 24.1 várhatóan a következő hónapokban fog megjelenni, így a legtöbbünknek még várni kell egy kicsit az NVK által nyújtott előnyök élvezetére.

Ezenkívül a Collabora ma bejelentette, hogy az NVK most már Vulkan 1.3 megfelelőséggel rendelkezik a Turing (NVIDIA RTX 2000 és NVIDIA GTX 1600 sorozat), az Ampere (NVIDIA RTX 3000 sorozat) és az Ada (NVIDIA RTX 4000 sorozat) GPU-kon.

„Nem csak három Vulkan verziót léptünk előre, hanem az új tesztfutásokat az GSP firmware engedélyezésével végeztük, és ezek már foglalják az Ampere és Ada GPU-kat is. Továbbá, ellentétben az eredeti 1.0 verzióval, ezúttal nincsenek trükkök. Minden teszt, amit azokban a megfelelőségi teszt futásokban átmentünk, szintén átkerül az upstream Mesa-ba is,” – mondta Faith Ekstrand.

A teljesítmény tekintetében a Collabora szerint bár sok videójáték 60 FPS-nél vagy annál jobban fut a legújabb NVIDIA GPU-kon, még mindig dolgoznak a Vulkan meghajtó teljesítményének javításán. Ez rendszeres lesz az új Mesa grafikus rendszer kiadásaival. Így a jobb és jobban teljesítő változatok, ezentúl mindig elérhetőek lesznek az egyre újabb verziókkal.

(forrás)