A GStreamer 1.24 multimédia keretrendszer Vulkan H.264 és H.265 videó dekóderekkel

kami911 képe

A GStreamer csapata bejelentette a GStreamer 1.24-es verzióját. Ez hatékony és széles körben használt nyílt forráskódú, platformokon átívelő multimédiás keretrendszernek a legújabb stabil változata. A GStreamer 1.22 közel tizennégy hónappal a GStreamer 1.22 után érkezik, mely számos javítást, új funkciót és más változtatást tartalmaz, hogy a felhasználók kiváló multimédia élményt élvezhessenek.

A GStreamer 1.24 kiemelkedő frissítései közé tartoznak a Vulkan H.264 és H.265 videó dekóderek, egy új unixfd plugin hatékony 1:N inter-process kommunikációhoz Linuxon, új GstMeta a SMPTE ST-291M HANC/VANC Ancillary adatokhoz, valamint egy új W3C Media Source Extensions könyvtár és DRM Modifier Support a dmabufs-hoz Linuxon.

Továbbá bevezetésre kerültek: új Analitikai és Gépi Tanulási absztrakciók és elemek, a VA plugin most már az előnyben részesített pluginként a gst-vaapi-val szemben, Low-Latency HLS (LL-HLS) támogatás, Bayer 10/12/14/16 bites támogatás, és MPEG-TS támogatás aszinkron KLV demuxing és szegment kereséshez.

További újdonság a GStreamer 1.24-ben egy állapotmentes AV1 videó dekóder, a SVT-AV1 és a VA-API AV1 kódolók, egy új uvcsink elem az UVC kamerafolyamok exportálásához, AMD Advanced Media Framework AV1 és H.265 videó kódolók 10-bites és HDR támogatással, valamint AVX/AVX2 támogatás és NEON támogatás macOS-en a liborc-on keresztül.

Továbbá számos WebRTC fejlesztés is történt, mint az ICE consent frissesség támogatása, egy új webrtcsrc elem a webrtcsink kiegészítésére, valamint jelzések (signallers) és webrtcsink implementációk LiveKit és AWS Kinesis Video Streams-hez.

Ráadásul a GStreamer 1.24 javítja a GstMeta serializációt és deserializációt, implementálja a cudaipc forrást és nyelőt a másolás nélküli CUDA memóriamegosztást folyamatok közötti, javítja a Qt 5 és Qt 6 QML integrációt, javítja az OpenGL, Vulkan és CUDA integrációt, javítja az RTP stack-et, és javítja a zárt feliratkezelést.

Végül, de nem utolsósorban, ez a kiadás hozzáad egy lementő (capture) forrást és nyelőt az AJA capture és lejátszó kártyákhoz, hozzáadja a fordítási támogatást az awstranscriber-hez, frissíti a GStreamer C# kötéseket, és javítja a Rust kötéseket és pluginokat, melyek mostantól csomagokban vannak minden nagyobb platformhoz, beleértve az Androidot és az iOS-t is.

A Windows-hoz ez a kiadás hozzáad egy DirectWrite szövegleképző plugint, Direct3D12 alapú videó dekódolást, átalakítást, kompozíciót és renderelést, valamint Precision Time Protocol (PTP) óra támogatást.

Összességében a GStreamer 1.24 jelentős javulást hoz a multimédia keretrendszerben, többek között a Vulkan H.264 és H.265 videó dekóderek támogatásával és a hatékonyság növelésével.

A GStream 1.24 már most letölthető a hivatalos weboldalról, ha kedvet kapott a saját fordításhoz. Ellenkező esetben érdemes megvárni, amíg megérkezik a kedvenc GNU/Linux disztribúció stabil szoftvertárába. Addig is, nézze meg a teljes kiadási jegyzéket, ahol részletesen megismerheti az új funkciókat.

(forrás)