Hangot ad és tempót

kami911 képe

Ardour 7.5 több mint két hónapnyi fejlesztés eredményeként került kiadásra és az  Ardour 7.4 kiadása óta eltelt időben néhány új funkciót, javítást és sok hibajavítást pakoltak a fejlesztők a programba. Az Ardour 7.5 újításai között a Tempo Map szerkesztésének átalakítása és a tempó összehangolás lehetősége kiemelkedő. Emellett a szakaszok szerkesztése, az I/O csatlakozások mentése eszközönként, a pluginek átnevezése és a vezérlőfelületek automatikus aktiválása további kényelmet és funkcionalitást kínál az Ardour felhasználóknak. Az Ardour fejlesztői folyamatosan dolgoznak az alkalmazás további fejlesztésén és dokumentációinak bővítésén, hogy még hatékonyabb és felhasználóbarátabb legyen a szoftver.

Tempótérkép

Az Ardour 7.4 frissítette többek között a Tempo Map szerkesztést. Az elmúlt néhány kiadás során az Ardour fejlesztői átalakították a Tempo Map szerkesztését egyetlen cél érdekében: bemutatni a tempóhoz való valós előadást. A zenészek gyakran végrehajtanak finom tempóváltoztatásokat előadásaik során. Korábban egy mérnöknek vagy producernek szeletelnie kellett a területeket, majd időt kellett nyújtani rajtuk, hogy „megjavítsa” ezeket a változásokat. Mostantól viszont fordítva is megteheted: létrehozhatsz tempó térkép csomópontokat és könnyedén módosíthatod a helyzetüket a rögzített anyagban található kezdőpontokhoz igazítva.

A tempó térkép módhoz a következőképpen férhetsz hozzá: „Szerkesztés” →  „Tempo” → „Tempó térkép”. Alapértelmezettként is használhatod ezt a módot. A beállítás a „Metronóm” oldal alján található a „Beállítások” párbeszédablakban.

Ez a funkció alapjai már egy ideje elérhetők voltak. Azonban a tempó összehangolásának UX-e végre elérte azt a szintet, ahol kényelmesnek érezzük, hogy bemutassuk a felhasználóknak és visszajelzéseket gyűjtsünk róla.

A közeljövőben több dokumentációt (kézikönyvet, videókat stb.) biztosítunk majd ehhez a funkcióhoz, de ha szeretnél képet kapni arról, hogy hogyan működik, elérhető egy Harrison Mixbus videó róla.

Szakaszok szerkesztése

Az Ardour 7.5 másik nagy új funkciója a szakaszok szerkesztése. Az általános elképzelés az, hogy lehetséges legyen egy tartományt például refrénként megjelölni, majd az adott tartomány teljes tartalmát más helyre másolni, vagy vágni majd beilleszteni, beleértve az automatizálást és az összes lejátszólistát.

Az műveletek az adott időtartományra vonatkoznak, nem pedig az explicit objektumkiválasztásra. Vágás/beillesztés, másolás/beillesztés és törlés szerkesztőparancsok állnak rendelkezésre. A beillesztés implicit módon történik, és a beszúrási pontnál hullámzik.

I/O csatlakozások mentése eszközönként

Amikor az Ardour-ban váltasz a kimeneti és bemeneti eszközök között (például ALSA és PulseAudio Linuxon), mostantól az Ardour visszaállítja az I/O kapcsolatokat eszközönként. Ez hasznos lehet, ha több helyszín között mozogsz és audió interfészeket használsz egy laptopon futó Ardour alkalmazással.

Processzorok átnevezése

Mostantól a betöltött bővítményeket átnevezheted a processzor dobozban. Ha ráhelyezed a kurzort egy pluginelemre, jobb klikk, válaszd a "Átnevezés" lehetőséget a menüben, írd be az új nevet és kattints a "Átnevezés" gombra. Ha vissza szeretnéd állítani az eredeti nevet, nyisd meg újra a párbeszédablakot, és kattints a szövegbeviteli mező jobb oldalán lévő gombra.

Vezérlőfelületek

Néhány támogatott vezérlőfelület automatikusan aktiválódik, amikor USB MIDI portokhoz csatlakoznak. Jelenleg ez működik a PreSonus FaderPort 8 és 16, az Ableton Push 2, valamint a Contour Design shuttle eszközök esetén.

Az Ardour 7.5 további újdonságai közé tartozik, hogy a lejátszófej mostantól használható célként az igazításkor. A rács mód legördülő menüjében található egy "Lejátszófej" elem, valamint egy kapcsoló a "Beállítások" párbeszédablak "Szerkesztő / Igazítás" oldalán továbbá a lejátszófej mostantól alapértelmezés szerint érzéketlen az egér eseményekre (manuálisan megváltoztatható a konfigurációs fájlban).
Teljesítményjavítások is érkeztek: a gyorsabb lejátszási lista renderelés nem átfedő MIDI régiókkal és gyorsabb többszörözés több régióval. A "Megjelenés / Szerkesztő hangformák" része a "Beállítások" párbeszédablakban külön oldalra lett szétválasztva, hogy csökkentse a párbeszédablak függőleges méretét, továbbá a munkamenet archiválása mostantól folyamatjelzéssel rendelkezik és megszakítható. Sokan örülnek majd, hogy a kiválasztott sáv szóló állapotának váltása mostantól billentyűparancsok segítségével is elérhető a keverőben (alapértelmezetten az "s" gombbal). Több nem szerkesztőparancs most már visszavonható, például a felvétel és a lejátszási lista váltása is. Az előrecsatolásos exportálás Windows-on most gyorsabban működik és a ritkán használt mérő-típusok, mint például a K-mérő mostantól használhatók a sávokkal.
A rétegezett régiók mostantól megőrződnek a vágás/másolás/beillesztés során, illetve a lejátszási lista beillesztés most mindig a legfelső rétegre teszi az elemeket. Az időtartam-nyújtást a régió bal oldaláról is el lehet kezdeni, és a virtuális billentyűzet mostantól F5-től F8-ig tartományú gyorsbillentyűkkel is elérhető a hang erősség előre beállításának kiválasztásához. Támogatás érkezett a Roland SonicCell MIDNAM fájlokhoz. Végül a Dummy háttér most már rendelkezik valós idejű lehetőséggel és az új beállítások a "Megjelenés / Színek" oldalon lehetővé teszik az új sávok, buszok vagy VCAs színének hozzárendeléséhez használt színpaletta letiltását.

Az alábbi javítások is megtalálhatóak az új verzióban:

  • A processzordoboz-specifikus billentyűkombinációk ("gyorsbillentyűk") most megbízhatóan működnek.
  • Javítva a legrosszabb eset és az I/O késleltetés jelentése.
  • Javítva a program összeomlása, amikor a régióműveleteket visszavonták az forrásmódosítások törlése során.
  • Javítva az átlátszó MIDI régiók megjelenítése.
  • Olyan munkamenetekben, amelyekben több tempó van, a tempóinformációval rendelkező pluginek a helyes értéket kapják.
  • A standard vágás/másolás/beillesztés gyorsbillentyűk most működnek a szövegbevitelkor.

További információk:

Letöltés

  • Letöltés Linux-ra (64 bites verzió és ARM),
  • Windows-ra,
  • macOS (Intel és ARM is)