Frissült a legújabb stabil GNOME

kami911 képe

A GNOME Projekt bejelentette a GNOME 44.1 verzióját, ami az új és legfrissebb GNOME 44 asztali környezet sorozat első frissítő kiadása. A változások és javítások sokasága még kellemesebbé teszi a használatot és számos speciális esetben előforduló összeomlást és memória túlhasználatot javít.

Az új kiadás több mint egy hónappal a GNOME 44 „Kuala Lumpur” megjelenése után érkezik. A GNOME 44.1, azaz a 44-es verzió első frissítése hozzáad egy szekció címet a háttérben futó alkalmazások menüjéhez, egyenletes nevezéktant alkalmaz a „Power Mode” kapcsolóhoz a Gyorsbeállítások menüben. Az újdonságok közé tartozik a hozzáférések neveinek javítása a Wi-Fi és VPN menükben, valamint kisebb vizuális hibák javítása a Bluetooth menüben.

Az új kiadás továbbá javítja a világos téma változatot, megjavítja az ablakok egérkurzorral történő képernyőmentését, feljavítja a szimbolikus SVG fájlok átlátszó színeinek támogatását, javítja a képernyőmentések felvételét a legutóbbi elemeknél, kijavítja a GNOME kiterjesztések újratöltését verzió-ellenőrzési változások esetén, és feljavítja a menü nélküli gombok billentyűzetes navigációját.

A GNOME 44.1 továbbá javítja az ablakok billentyűzetes átméretezését, a fejlesztők javították a több monitoros támogatást, a több monitorral való újraindítás után lehetséges képernyőfagyás miatt. A képernyőrögzítés támogatását is fejlesztették. Ez a verzió javítja az átmenetek felmérését az X11 ablakoknál a Waylanden, és megszünteti a memóriafelhasználást.

A GNOME 44.1 továbbá kijavítja a Nautilus (Files) fájlkezelőt, finomítja a nézet elemek stílusát, mert helyesen jeleníti meg a kapcsolgatott a kapcsolókat, megjeleníti az egyéni emblémákat a kiterjesztésekből, eltávolítja a sütit az undo művelet után, helyesen kijelöli az elemeket egyes műveletek után, bemásolásra engedélyezi az összecsukott mappákba, valamint lehetővé teszi a .tar.zst és .zstd archívumok kicsomagolását.

Az Epiphany (GNOME Web) böngésző megkapta a fixet, amely megakadályozza a program összeomlását, amikor bezárjuk az ablakot, és elvetjük a módosított űrlapokat. További javításokat kapott, például az összeomlás javítását, amely akkor történik meg, ha visszaállítunk egy munkamenetet, és a view-source URI hostkomponens nélkül van. Az újítások között szerepel egy javítás a „Sync Now” gombhoz is a Firefox Sync párbeszédpanelben.

A GNOME Boxes virtualizációs szoftver is frissült, amelynek segítségével javították a merevlemezek fájljainak kitömörítésével kapcsolatos problémákat, megerősítették a 3D gyorsítást a rendszer indulásakor, és beállították az aktuális memóriát a virtuális gépek létrehozásakor. Ezenkívül a GNOME Boxes mostantól mindig az alapértelmezett beállítással érkezik, amelyben a boot menü opció mindig engedélyezett.

A GNOME naptáralkalmazás mostantól megőrzi a nagyítási szinteket a heti nézetben, amikor az alkalmazás bezárul, és jobb billentyűzetnavigációt kínál az esemény előnézetéhez. A GNOME térképalkalmazás javított „Küldés” párbeszédpanellel rendelkezik.

A GNOME szoftvereknek is figyelmet szenteltek. A firmware frissítés utáni állapotváltozást frissítették, a PackageKit alkalmazásokhoz tartozó eredeti hivatkozási információkat javították, az összeomlást elhárították, amely akkor történik meg, amikor eltávolítunk egy tárolót, és egy másik összeomlást a firmware frissítési figyelmeztető ablak elutasítása után.

A GNOME 44.1 frissítés során számos komponens kapott frissítést, amelyek között szerepel az xdg-desktop-portal-gnome, amely most jobban kezeli a nem létező fájlokat a fájlkiválasztó portálon, a gnome-settings-daemon, amely most aszinkron módon csatlakozik a fényérzékelőkhöz, valamint a gnome-control-center, amely most lehetővé teszi az összes csatlakoztatott monitor beállításainak konfigurálását és alkalmazását egyszerre.

A GNOME Projekt arra kér minden GNU/Linux disztribúciót, hogy frissítse a már beépített GNOME 44-et a GNOME 44.1 frissítő kiadásra, amely hamarosan elérhetővé válik a legnépszerűbb disztribúciók stabil szoftverkönyvtáraiban, beleértve a Fedora Linux 38-at, az Ubuntu 23.04-et, az Arch Linuxot és az openSUSE Tumbleweed-et.

A GNOME 44.1 beszerzése

A GNOME szoftvere szabad szoftver: minden forráskódunk letölthető, és a vonatkozó licenceknek megfelelően szabadon módosítható és továbbterjeszthető. A telepítéshez javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 44-4t, és egyesek már rendelkeznek olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME-kiadást. A GNOME OS-lemezképet virtuális gépként is kipróbálhatja a Boxes alkalmazás segítségével.

A GNOME 44 lett az alapértelmezett asztali környezet a Fedora Linux 38 és az Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) operációs rendszerek kiadásaiban, mindkettő várhatóan 2023 április végén lát napvilágot. A GNOME 44-ről további részletek a hivatalos kiadási jegyzetekben és ebben a hírben olvashatók.

A GNOME-ról

A GNOME projekt egy non-profit alapítvány által támogatott nemzetközi közösség. A felhasználói élmény kiválóságára, valamint az első osztályú nemzetköziesítésre és hozzáférhetőségre összpontosítunk. A GNOME egy ingyenes és nyílt projekt: ha csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti.