A Holdról is látszik az új verzió

kami911 képe

Az Ubuntu csapat örömmel jelenti be az Ubuntu 23.04 Desktop, Server és Cloud termékek végleges kiadását.

Az Ubuntu 23.04, kódnevén „Lunar Lobster” (azaz holdbéli languszta), folytatja az Ubuntu büszke a legújabb és legjobb nyílt forráskódú szoftverek és új technológiák integrálásának hagyományát egy kiváló minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat keményen dolgozott ebben a ciklusban, új funkciókat vezettek be és javítja a hibákat.

Az Ubuntu Desktop 23.04 egy új telepítőt tartalmaz, amely egységesíti az Ubuntu szerver és asztali telepítési motorját, lehetővé téve az azonos autoinstall konfigurációs munkafolyamatokat mind az asztali, mind a szervereknél. A felhasználói felület frissítést kapott, modern, de ismerős első használati élménnyel. Az új telepítő funkcionalitásában nagyjából megegyezik a korábbi Ubuntu kiadások régi telepítőjével, azzal a különbséggel, hogy a ZFS telepítést még nem támogatja.

De még nincs minden veszve, hiszen lesz egy letölthető Legacy ISO, amely a régi telepítővel együtt szállítja az Ubuntu 23.04-et ZFS-szel telepíteni kívánók számára. Ha már az extra ISO-knál tartunk, az Ubuntu 23.04 nem egy, nem kettő, hanem három új hivatalos Ubuntu változatot is tartalmaz, nevezetesen az Ubuntu Unity-t. Ubuntu Cinnamon, és az Edubuntu.

A többi hivatalos Ubuntu ízesítés is frissített grafikus környezetekkel érkezik, mint például a KDE Plasma 5.27 LTS a Kubuntu és az Ubuntu Studio számára, az Xfce 4.18 a Xubuntu számára, az LXQt 1.2 a Lubuntu számára, a Budgie 10.7 az Ubuntu Budgie számára, a Unity 7.7 az Ubuntu Unity számára, a Cinnamon 5.6 az Ubuntu Cinnamon számára és a MATE 1.28 az Ubuntu MATE számára.

A motorháztető alatt az Ubuntu 23.04 egy naprakész eszköztárral érkezik, amely tartalmazza a legújabb GCC 13 rendszerfordítót, a systemd 252.5 init rendszert, a BlueZ 5.66 2 Bluetooth stacket, a NetworkManager 1.42 hálózati kapcsolatkezelőt, a PipeWire 0.3.65 multimédiás keretrendszert és a Mesa 23 grafikus stacket.

Az Ubuntu 23.04 egyike lesz azon kevés Ubuntu kiadásoknak, amelyek a legújabb és legjobb GNU + Linux technológiákat és szoftvereket tartalmazzák. Például a nemrégiben kiadott GNOME 44 asztali környezetet lehet ebben a verzióban használni, amely további használhatósági javítások is az Ubuntu Desktop kiadásába kerültek. A frissített rendszer új Ubuntu betűtípussal érkezik, és a legújabb Linux 6.2 kernel sorozatot használja a csúcsminőségű hardvertámogatás érdekében. Az új kiadás nagy hangsúlyt fektet a Bluetooth eszközkezelés új gyors beállítási lehetőségeire és a sötét módra. Az asztali snap-ek most már új frissítési funkcióval rendelkeznek a gyorsabb frissítési folyamat érdekében.

Az Ubuntu Desktop-ot használó szervezetek értékelni fogják az alkalmazás korlátozására vonatkozó Active Directory szabályok további használatát, vállalati proxyval és hálózati megosztással kapcsolatos fejlesztéseket. Az Ubuntu Desktop most már támogatja az Azure Active Directory felhasználói azonosítását, ami Linux asztalok esetében egyedülálló.

Az Ubuntu 23.04 a legfrissebb eszközláncokat és futási környezeteket tartalmazza a Python, Java, Go, C, C++, Rust és .Net területeken, hogy az innovátorok és rajongók a lehető legfrissebb élményt kapják. A QEMU lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az alkalmazásaikat több architektúrán is emulálják, a legújabb verzió pedig új hardver támogatást biztosít a legkülönfélébb armhf, arm64, RISC-V és s390x eszközökhöz, hogy a helyi fejlesztési környezetek megfeleljenek a céladott telepítési architektúrának.

Az újabb Docker és Containerd verziók javítottak a konténer biztonságán és az életciklus-kezelésén. Az LXD környezetek most már egyszerűbben telepíthetők a cloud-init előre beállításainak és a hálózati hotplug támogatásának köszönhetően.

Ez a végleges kiadás nemcsak az Ubuntu Desktop, Server és Cloud termékekről tartalmaz ISO-lemezképeket, hanem a:

  • Edubuntu,
  • Kubuntu,
  • Lubuntu,
  • Ubuntu Budgie,
  • Ubuntu Cinnamon,
  • Ubuntu Kylin,
  • Ubuntu MATE,
  • Ubuntu Studio,
  • Ubuntu Unity és
  • Xubuntu változatokból is.

Letöltések

További változatok

Hibabejelntések

Az Ön észrevételei, hibajelentései, javításai és javaslatai valóban segítenek nekünk abban, hogy az Ubuntu ezen és jövőbeli kiadásainak javításában. Az utasítások megtalálhatók a következő címen:

Hozzászólások

Néhány linknél a http:// mőgé becsúszott pluszban egy https//

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Néhány linknél a http:// mőgé becsúszott pluszban egy https//

#1 köszi hamarosan javítom majd őket. Köszönöm a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pontvadászat

#1.1.1

Itt ezért nem jár pont! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pontvadászat

#1.1.1.1

OFF

Jut eszembe, dehogynem jár, magáért a hozzászólás beküldéséért és talán nem is egy, hanem rögtön három! Te is kaptál! :-D

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Pontvadászat

#1.1.1.1.2 Úgy van! Beszélgessetek itt :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pontvadászat

#1.1.1.1.2
Amúgy üdv újra itt!
(anaconda)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Néhány linknél a http:// mőgé becsúszott pluszban egy https//

#1 Köszi, végül https-re javítottam őket.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)