Az új K-9 Mail 6.800 könnyebbé teszi az email fiókok hozzáadását, és közelebb visz minket a Thunderbird Androidhoz

kami911 képe

Új fiók beállítása

Az email fiók beállítása a K-9 Mail alkalmazásban olyasmi, amivel sok új felhasználó küzdött a múltban. Ennek fő oka az volt, hogy az automatikus beállítás csak néhány nagy email szolgáltatót támogatott. Ha más email szolgáltatónál volt fiókod, kézzel kellett megadnod a bejövő és kimenő szerver beállításokat. De a megfelelő szerverbeállítások megtalálása nehézkes lehet.

Ezért arra törekedtek a fejlesztés során, hogy javítsák a beállítások elvégzésének élményén. Mivel ez az alkalmazás része eléggé elavult volt, és néhány más problémával is rendelkezett, kihasználták ezt az alkalmat, hogy teljesen újraírják a teljes fiókbeállítás komponenst. Ez több munkával járt, mint eredetileg várták, de elégedettek a készítők az eredménnyel.

Nézzük meg röviden, hogy mi a folyamat egy új fiók beállításakor.

  1. Email cím megadása

Az eljárás elindításához csak be kell írnod az email címet, amelyet a K-9 Mail alkalmazásban szeretnél beállítani.

  1. Bejelentkezési adatok megadása

Miután megnyomtad a Következő gombot, az alkalmazás a Thunderbird Autoconfig mechanizmusát fogja használni a megfelelő bejövő és kimenő szerver beállítások megtalálásához. Ezután arra kérünk, hogy adj meg egy jelszót, vagy használd a webes bejelentkezési folyamatot a szolgáltatódtól függően.

Az alkalmazás ezután megpróbál bejelentkezni a bejövő és kimenő szerverre a megadott hitelesítő adatokkal.

  1. Néhány alapvető információ megadása a fiókról

Ha a bejelentkezési adatok helyesek, arra kérünk, hogy adj meg egy nevet a kimenő üzenetekhez. Az összes többi bemenetnél használhatod az alapértékeket. Az összes beállítást később módosíthatod, miután a fiókot beállítottad.

Ha minden rendben megy, ez minden, ami szükséges egy fiók beállításához.

Természetesen még mindig vannak olyan esetek, amikor az alkalmazás nem fog automatikusan konfigurációt találni, és a felhasználót arra fogja kérni, hogy kézzel adja meg a bejövő és kimenő szerver beállításait. De dolgozunk az email szolgáltatókkal azért, hogy remélhetőleg csökkentsük ennek az események számát.

Más újdonságok

Bár a fiókbeállítás újraírása volt a fő fejlesztési céljuk, néhány kisebb változtatást és hibajavítást is végrehajtottak. Az alábbiakban felsoroljuk a fejlesztők által végrehajtott legfontosabbakat:

Fejlesztések és viselkedési változtatások:

  • Megnehezítettük, hogy véletlenül aktiválják a húzási műveleteket az üzenetlista képernyőjén.
  • IMAP: Hozzáadva a támogatást az ID parancs küldéséhez (ami szükséges néhány email szolgáltató esetében).
  • Javítottuk a képernyőolvasó élményét különböző helyeken.
  • Javítottuk néhány HTML üzenet megjelenítését.
  • Megváltoztattuk a háttérszínét az üzenet nézetnek és a szerkesztési képernyőknek sötét téma használatakor.
  • A kapcsolatok hozzáadásánál ismét lehetővé tesszük az email cím hozzáadását egy meglévő kapcsolathoz.
  • Képfeldolgozást adtunk a hiperhivatkozások kontextusmenüjébe.
  • Ha egy URI-t illesztesz egy üzenet írása közben, az mostantól zárójelbe fog kerülni.
  • Ne használja a becenevet a címzett automatikus befejezésénél a becenévvel.
  • Megváltoztattuk a szerkesztés ikonját az üzenetlista widgetben, hogy illeszkedjen az alkalmazáson belüli ikonhoz.
  • Ne próbálja megnyitni a file: URI-kat egy emailben; ha megérinted az ilyen hivatkozást, mostantól a URL-t a vágólapra másolja.
  • Hozzáadtunk egy lehetőséget, hogy az üzenet nézetben egy üzenetet olvasatlanná töröljön.
  • Összekapcsoltuk a "Vissza a listához a törlés után" és a "Következő üzenet megjelenítése a törlés után" beállításokat az "Üzenet törlése vagy áthelyezése után" beállításba.
  • Áthelyeztük a "Csak feliratkozott mappák megjelenítése" beállítást a "Mappák" szakaszba.
  • Hozzáadtuk a másolási műveletet a címzett legördülő menüjéhez a szerkesztési képernyőn (a hiányzó húzási és ejtés funkcionalitás kikerülésére).
  • Egyszerűsítettük az alkalmazás ikonját, hogy vektoros rajzolás lehessen.
  • Támogatást adtunk az IMAP MOVE kiterjesztéshez.

Hibajavítások:

  • Javítottuk a hibát, amikor a fiók neve nem jelent meg az üzenet nézetben, amikor meg kellett volna.
  • Javítottuk a hibákat az identitások importálása és exportálása során.
  • Az alkalmazás többé nem fog megkérdezni, hogy szeretnél-e menteni egy tervezetet, ha nem történtek változások egy már meglévő tervezet üzenetben.
  • Javítottuk a hibát, amikor a "Nem lehet kapcsolódni a kriptográfiai szolgáltatóhoz" hibaüzenet jelent meg, amikor a probléma nem a kriptográfiai szolgáltatóban volt.
  • Javítottuk azt a hibát, ami egy összeomlást okozott az OpenKeychain 6.0.0-val való interakció során.
  • Javítottuk az összeomlási problémát a válaszokkal kapcsolatosan.
  • Javítottuk a címzettek megjelenítési problémáit az üzenet nézet képernyőjén.
  • Javítottuk a megjelenítési problémákat, amikor egy üzenet/rfc822 inline részt rendereltünk.
  • Javítottuk a megjelenítési problémát egy fiók eltávolítása során.
  • Javítottuk a értesítési hangokat a WearOS eszközökön.
  • Javítottuk az alkalmazást, hogy fusson olyan eszközökön, amelyek nem támogatják a kezdőképernyő widgeteket.

Más változások:

  • Eltávolítottuk a héber és koreai fordításokat, mivel mennyire hiányosak voltak; önkéntes fordítókat várunk!

Ismert problémák:

  • Egy frissen telepített alkalmazás Android 14-en hiányozni fog az "ébresztők és emlékeztetők" engedély, amely szükséges a Push működéséhez. Engedélyezd az ébresztők és emlékeztetők beállítását az Android alkalmazásbeállításaiban az Ébresztők és emlékeztetők alatt.
  • Néhány szoftver billentyűzet automatikusan nagybetűvel kezdi a szavakat, amikor az email címet az első fiók beállítási képernyőn írod.
  • Ha egy jelszó sorokat tartalmazó karaktereket másolsz be a fiók beállításakor, ezek a sorok sem figyelmen kívül hagyva, sem hibásnak nem jelölve lesznek. Ez valószínűleg hitelesítési hibához vezet majd a szerver beállítások ellenőrzésekor.

Végső soron a K-9 Mail átalakul Thunderbird on Android-dá.

Ez azt jelenti, hogy maga a név is megváltozik, és átveszi a Thunderbird márkajelzést. Mielőtt ez megtörténne, el kell érnünk bizonyos fejlesztési mérföldköveket, hogy a K-9 Mailt összhangba hozzuk a Thunderbird funkciókészletével és vizuális megjelenésével.

Ennek érdekében pénzügyeket és fejlesztési időt fordítunk a K-9 Mail folyamatos fejlesztésére. Új funkciókkal bővítjük a termékeket, és bevezetjük az életminőséget javító fejlesztéseket.

A K-9 Mail és a Thunderbird mindkettő közösségi finanszírozású projekt. Ha segíteni szeretne nekünk a K-9 Mail gyorsabb fejlesztésében és bővítésében, kérjük, fontolja meg az adományozást a következő címen https://mzla.link/k9-give

Íme egy kis betekintés a funkciók ütemtervébe:

  • Fiók beállítása a Thunderbird fiók automatikus konfigurációjával.
  • Továbbfejlesztett mappakezelés.
  • Üzenetszűrők támogatása.
  • Szinkronizálás asztali és mobil Thunderbird között.

„A Thunderbird családhoz való csatlakozás lehetővé teszi, hogy a K-9 Mail fenntarthatóbbá váljon, és forrásokat biztosít számunkra a felhasználók által régóta kért funkciók és javítások megvalósításához" - mondja cketti. „Más szóval, a K-9 Mail a Thunderbird segítségével még nagyobb magasságokba emelkedik."

K-9 Mail alkalmazás letöltése >

GitHub | F-Droid | Play Store

Miért nem fejleszt saját mobil klienst?

A Thunderbird csapata sokat beszélgetett arról, hogy hogyan tudnánk nagyszerű mobil élményt nyújtani a felhasználóinknak. Végül nem akartuk megkettőzni az erőfeszítéseinket, ha egyesíthetnénk erőinket egy meglévő nyílt forráskódú projektben, amely osztja az értékeinket. A K-9 és a Thunderbird együttműködésének lehetőségeiről folytatott többéves megbeszélések során úgy döntöttünk, hogy a felhasználóinkat az szolgálná a legjobban, ha együtt dolgoznánk.

Most telepítsem a K-9 Mailt, vagy várjak a Thunderbirdre?

Ha szeretne segíteni a Thunderbird jövőjének alakításában az Androidon, akkor javasoljuk, hogy most azonnal telepítse a K-9 Mailt. A Thunderbird for Android első hivatalos megjelenéséhez közeledve a felhasználói felület valószínűleg többször is változni fog. Ha nem kedveli a napi rendszerességgel használt alkalmazások kissé gyakori módosítását, akkor talán még várnia kell.

Ez hatással lesz az asztali Thunderbirdre? Hogyan?

Sok Thunderbird-felhasználó kérte a Thunderbird élményét mobilon is, amit a K-9 elképesztővé tételével (és a Thunderbird Androidra való átalakításával) kívánunk biztosítani. A K-9 kiegészíti a Thunderbird-élményt, és javítja, hogy a felhasználók hol és hogyan élvezhetik a nagyszerű e-mail-élményt. Az asztali Thunderbird iránti elkötelezettségünk változatlan, csapatunk nagy része elkötelezett amellett, hogy a legjobb e-mail klienssé tegyük, és ez így is marad.

Mi történik a K-9 Mail-lel, miután megjelent a hivatalos Thunderbird for Android alkalmazás?

A K-9 Mail funkcióit a Thunderbirdhöz igazítjuk, és biztosítjuk, hogy a Thunderbird és a K-9/Thunderbird közötti szinkronizálás zökkenőmentes legyen Androidon. Természetesen a Thunderbird Androidon és asztali számítógépen működő verziója mind nagyon különböző formátumok kiszolgálására szolgál, így a két rendszer között lesznek UX különbségek. Szándékunkban áll azonban hasonló munkafolyamatokat és eszközöket engedélyezni mindkét platformon.

Tudom majd szinkronizálni a Thunderbird fiókjaimat a K-9 Mail-lel?

Igen. Tervezzük, hogy Firefox Sync opciót kínálunk, amellyel biztonságosan szinkronizálhatja fiókjait a Thunderbird és a K-9 Mail között. Ez a funkció várhatóan 2023 nyarán kerül bevezetésre.

A Thunderbird for Android támogatja majd a naptárakat, feladatokat, feedeket vagy a csevegést, mint az asztali alkalmazás?

Először egy csodálatos e-mail élményen dolgozunk. Jelenleg vizsgáljuk, hogyan lehetne a legjobban biztosítani a Thunderbird egyéb funkcióit Androidon, de jelenleg még mindig azon gondolkodunk, hogyan lehetne ezt a legjobban megvalósítani. Az egyik módszer például az, hogy egyszerűen szinkronizáljuk a naptárakat, és a felhasználók így az általuk preferált naptáralkalmazást használhatják a készülékükön. De ezt meg kell vitatnunk a csapaton belül, valamint a Thunderbird és a K-9 közösségeken belül, majd el kell döntenünk, hogy mi a legjobb megközelítés.

A jövőben hogyan fogják felhasználni a K-9 Mail adományokat?

A K-9-re szánt adományokat a Thunderbird projektre fordítjuk. Természetesen a Thunderbird cserébe teljes mértékben támogatja a K-9 Mail fejlesztését és az alkalmazás fejlődését és fenntarthatóságát támogató tevékenységeket.

Fejlesztik a Thunderbird mobilalkalmazást iOS-re?

A Thunderbird jelenleg egy iOS-alkalmazás fejlesztését vizsgálja.

Hogyan tudok részt venni?

  1. Vegyen részt a vita- és tervezési fórumunkban.
  2. A fejlesztőket arra ösztönözzük, hogy látogassák meg a https://developer.thunderbird.net a kezdéshez.
  3. Szerezze meg a Thunderbird forráskódját a következő honlap meglátogatásával https://developer.thunderbird.net/thunderbird-development/getting-started.
  4. A K-9 mail forráskódja elérhető itt: https://github.com/thundernest/k-9
  5. A Thunderbird és a K-9 Mail fejlesztését anyagilag támogathatja, ha ezen a linken keresztül adományoz: https://mzla.link/k9-give.

(forrás)