2024 március: TomTom, látássérültek támogatása, közutak, települések

kami911 képe

Márciusban is folytatódik az OSM közösségi találkozó, ahol összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérünk minden résztvevőt, hogy az alábbi platformok egyikén jelezze a részvételi szándékát:

Helyszín:

ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb
1117 Pázmány Péter sétány 1/A
7. emelet, 7.85-ös terem

Időpont: 2024. március 11., hétfő

17:00: Meetup bemelegítés, kezdők és újrakezdők fél órája, kötetlen beszélgetés, ad-hoc közös szerkesztés: kívánságműsor, kérdezz-felelek, bármi közönség igényei szerint, indoor mapping,

18:00: Előadások

Első előadás:
Tomasz Kozlowski: Mapping Together: TomTom & OpenStreetMap (EN)

Remote/Online Presentation in English

Let's dive into how TomTom and OpenStreetMap (OSM) enthusiasts in Hungary can join forces for better mapping. Discover the ways TomTom supports OSM.

Második előadás:
Úr Balázs: Települések teljes felmérése

Bosszantó, amikor egy településen csak az utcák vannak megrajzolva. Se épületek, se házszámok, se érdekes pontok. Bármit keresek, a térkép alapján nem találom meg. Az előadásomban azt mutatom be, hogy hogyan lesz a semmiből egy teljesen feltérképezett település: épületek, kerítések, házszámok, tűzcsapok, közkutak, utcabútorok, utcai szerelőszekrények, villanyoszlopok, utcák, járdák, játszóterek és azok játékai, gyümölcsfák, üzletek, hotelek, egyéb látható és láthatatlan térképelemek. Ismertetem az általam használt eszközöket és munkamódszereket. Ehhez a munkához sok idő és kitartás szükséges. Általában 3-4 nap adatgyűjtés és 10-20 nap szerkesztési munkára kell számítani. A végeredményt látva viszont örömmel nyugtázom, hogy megérte a befektetett munka. Habár egy település felmérése sosem lesz „teljes”, példaként érdemes megnézni Rád, Balatonszemes, Balatonőszöd, Balatonföldvár településeket. Balatonlellén pedig jól látható a különbség a már elkészült és a szerkesztés alatt lévő területeknél.

Harmadik előadás:
Oláh Tamás: Lássuk meg!

Avagy mit térképezhetünk, ami a látássérültek közlekedéséhez, tájékozódásához készült.

Negyedik előadás:
Báthory Péter: A Magyar Közút adatainak összerendelése OSM-mel

A Magyar Közút által közzétett nyilvántartás az OSM számára szabadon használható, így adott volt a feladat, hogy megnézzük mit lehet belőle kihozni. Az rögtön látszott, hogy az ő nyilvántartásuk geometriailag sokkal pontosabb, valamint feltételezhető volt, hogy jobban aktualizált is. 32 ezer kilométernyi úthálózatot viszont kézzel átnézni hatalmas munka lenne, ezért elkezdtem egy olyan eszközt kidolgozni, amivel könnyen azonosíthatóak az OSM-hez képesti jelentősebb eltérések. Ennek tapasztalatairól, tanulságairól és a lehetséges további felhasználásokról fogok mesélni.

20:00: Zárás, közös séta szintén a közelben lévő egyik vendéglátóipari egységbe.