A Darktable 4.6.1 verziója teljesítményjavításokkal és hibajavításokkal jelent meg

kami911 képe

A Darktable 4.6 stabil sorozatának első karbantartási frissítése továbbfejleszti a rekurzív módot és az OpenCL indítást különböző GPU-khoz.

A nyílt forráskódú, ingyenes és platformfüggetlen RAW képkezelő, a Darktable 4.6.1 verziója nemrég jelent meg, mint a legújabb Darktable 4.6 stabil sorozat első karbantartási frissítése, amely teljesítményjavításokat és hibajavításokat tartalmaz. Ezzel a kiadással a Darktable képfelfedezési funkcionalitása az import dialógusból aszinkron módon fog történni, ami azt jelenti, hogy hosszú könyvtárböngészéseket megszakíthatunk egy másik hely kiválasztásával vagy a rekurzív mód kikapcsolásával.

A Darktable 4.6.1 kiadás továbbá az alkalmazás általános teljesítményét is javítja azáltal, hogy kijavítja néhány OpenCL kódot, amelyek esetenként zavaros vagy feldolgozatlan kimenetet eredményezhetnek anélkül, hogy visszajeleznék a problémát a pixel pipeline-nak.

Ez a kiadás továbbá kijavít egy problémát az képek importálásával rekurzív módban, megfelelően megjeleníti a képeket alkönyvtárakban talált képekkel, javítja az RGBE képfájl betöltőt, és kijavítja a memória- és erőforrás szivárgásokat a QOI-képfájl betöltőben. Ezenkívül javították a vezérlősablonok megjelenítését a Forgatás és Perspektíva modulban, a képváltás során nem perzisztens nagyítási szintet a cull modulban. Összeomlásokat, amelyek alacsony GPU vagy memóriával rendelkező rendszereken jelentkeztek, valamint helytelen leképzését egy kezdeti pillanatkép után a második pillanatkép létrehozása során.

A hibajavítások listájában említés tesznek egy javításról az OpenCL indításának különböző grafikus kártyáknál, továbbá egy Lighttable trackpaddel görgetés eseténi fellépő lefagyást. Javítottak továbbá kompatibilitási problémákat HDR-ből létrehozott DNG fájlok esetén, és két lehetséges összeomlást, amely a felvétel élő nézetmódjának használatakor fordulhat elő, és egy összeomlással a RAW Kromatikus aberráció modulban.

A Darktable 4.6.1 mostantól kiválasztott stílusokat megjegyzi a stílus párbeszédablakban azok szerkesztése után, megakadályozza az alulértékelést (undershoots) az Interpolálás közben a Lencse Korrekció, Forgatás és Perspektíva, Retus és Szénsavtartalom modulokban, és tartalmaz egy LibRaw javítást a magas ISO Canon CR3 fájlok dekódolásakor.

Az ISO, a rekeszérték és az oldalarány gyűjteményválasztása is javult ebben a kiadásban, hogy működjön minden területi beállítás mellett, függetlenül a területspecifikusan beállított tizedesjelzőtől.

Az alap könyvtárakban a libavif függőséget frissítették a 0.9.3-as verzióra.

Az újdonságokkal kapcsolatban érdemes átnézni az eredeti bejelentést.

Letöltés

Természetesen a fejlesztők számos hibát kijavítottak, fordításokat frissítettek, és egyéb komponenseket javítottak. Az új verziót már most letölthet a hivatalos weboldalról az összes támogatott platformra, vagy telepítheti Flatpak alkalmazáscsomagként a Flathub-ról.

Telepítés Linux Mint 21.x-re vagy Ubuntu 22.04-re

Itt még egyelőre nem jelent meg az új verzió. Terminálból telepíthető a Darktable a következő terminál parancsokkal:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/graphics:/darktable/xUbuntu_22.04/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/graphics:darktable.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/graphics:darktable/xUbuntu_22.04/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/graphics_darktable.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install darktable

Telepítés Linux Mint 20.x-re vagy Ubuntu 20.04-re

Terminálból telepíthető a darktable a következő terminál parancsokkal:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/graphics:/darktable/xUbuntu_20.04/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/graphics:darktable.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/graphics:darktable/xUbuntu_20.04/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/graphics_darktable.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install darktable

A Darktable alkalmazásról

A Darktable egy nyílt forráskódú szoftver, amelyet professzionális képszerkesztésre és képfeldolgozásra használnak. Az alkalmazás kifejezetten a fotósok igényeire lett tervezve, és számos eszközt és funkciót kínál a képek optimalizálására és manipulálására. A Darktable lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy finomhangolják a fényerőt, a kontrasztot, a színek egyensúlyát, valamint más képi tulajdonságokat, hogy elérjék a kívánt végeredményt. Emellett támogatja a nyers képformátumokat, amelyek lehetővé teszik a maximális képminőség és rugalmasság elérését a feldolgozási folyamat során. A Darktable platformfüggetlen, és elérhető számos operációs rendszerre, beleértve a Windows-t, a macOS-t és a Linuxot.