Parrot 6.0 frissített kiadás megjelent

Megérkezett a Parrot 6.0 frissített eszközökkel és Debian 12 Base rendszerrel!
Az új Parrot 6.0 fejlett DKMS-t, Linux kernel 6.5-öt, Raspberry Pi 5 támogatást, új Wi-Fi illesztőprogramokat a hálózati elemzéshez és még sok mást tartalmaz.

A Debian alapú és a Parrot Project által kifejlesztett Parrot egy Linux disztribúció, amelyet biztonsági szakértőknek, penetrációs tesztelőknek és a kiberbiztonság iránt érdeklődőknek terveztek.

A behatolási teszteléshez, a digitális kriminalisztika, a reverse engineering, a kriptográfia és az anonimitás különféle eszközeivel a disztribúció különösen népszerű a kiberbiztonsági szakemberek, az etikus hackerek és az informatikai szakemberek körében.

Legújabb iterációja, a Parrot 6.0 jelentős frissítéseket és fejlesztéseket vezet be, megerősítve vezető pozícióját a biztonság és a technológia szerelmesei számára.

A Parrot 6.0 legfontosabb frissítései

A Parrot OS 6 immár a Debian 12-re épül, továbbfejlesztett stabilitást és új funkciókat ígérve. Tartalmazza a Linux kernel 6.5-öt, amelyet a fejlett hálózati sniffing és injection funkciókat kapott, ami elengedhetetlen a kiberbiztonságban.

Ezenkívül ez a kernelfrissítés jobb teljesítményt és natív támogatást is jelent a legújabb Intel és AMD CPU-khoz.

Ami a hardverkompatibilitást illeti, a rendszer háttérportált DKMS-modulokat tartalmaz a 6.5-ös kernelhez, amelyek további Wi-Fi-illesztőprogramokat és a legújabb NVIDIA-illesztőprogramokat tartalmaznak. Ez egy kulcsfontosságú frissítés a hálózatelemzéssel foglalkozó szakemberek és azok számára, akiknek robusztus hardveres támogatásra van szükségük.

A penetrációtesztelő eszközök, a Parrot OS alapvető összetevői, mind frissítésre kerültek. A felhasználók hozzáférhetnek a legújabb technikákhoz és módszerekhez a kiberbiztonság folyamatosan fejlődő területén.

További figyelemre méltó frissítések közé tartozik az új libc6 és Python 3.11 bevezetése, amelyek számos rendszereszközt továbbfejlesztenek. A rendszer megjelenése némileg módosult a frissebb megjelenés érdekében, és egy kísérleti funkció lehetővé teszi a jelenleg nem támogatott eszközök konténerezését, ami nagyobb rugalmasságot biztosít.

A megbízhatóság érdekében újra bevezették a GRUB rendszerbetöltő javításokat, amelyek biztonságos és konzisztens indítási lehetőségeket biztosítanak. A telepítési folyamat is finomodott a Calamares telepítő fejlesztésével.

Végül az alapértelmezett audiorendszer PipeWire-re vált, a jobb hangkezelés érdekében a PulseAudio helyett. A VirtualBox háttérportálása a Debian Sid-től történt, ami javítja a virtualizáció támogatását.

Raspberry Pi

Bár a Raspberry Pi lemezképei Parrot OS 6-hoz még nem érhetők el, hamarosan megérkeznek. Az új kiadás egy speciális megoldást tartalmaz a Core, Home és Security kiadásokhoz, amelyet a ParrotOS speciális követelményeinek megfelelően alakítottak ki.

A felhasználók általános teljesítményjavulásra, frissített illesztőprogramokra és a Raspberry Pi 5 eszközzel való kompatibilitásra számíthatnak.

Ezenkívül továbbfejlesztették az SSH-kulcsok első rendszerindításkor történő frissítésének folyamatát, és a grafikus illesztőprogramok mostantól alapértelmezés szerint engedélyezve vannak a jobb megjelenítési teljesítmény érdekében.

Alternatív telepítési szkript

Már elérhető egy frissített telepítőszkript, amely leegyszerűsíti a Parrot OS telepítését Debian vagy Debian alapú rendszereken. Ezen felül speciális csomagokat is hozzáadtak a Hack The Box platformhoz.

Az Architect, a Parrot minimális ISO-fájlja, amely csak a telepítőt biztosítja, frissített elrendezést vezet be a Tasksel számára, javítva a szoftverválasztási élményt. A 32 bites rendszerek támogatását azonban fokozatosan megszüntetik, a modernebb architektúrára összpontosítva.

A Parrot 6.0 összes változásáról a kiadási megjegyzésekben olvashatunk többet.