Pár szó az adattárolásról

kami911 képe

Az adattárolás módozatai

Az adattárolás különböző módjai és technológiái számos különbséget mutathatnak a következő területeken:

  1. Adattárolási mennyiség: A különböző adattárolási módok különböző kapacitással rendelkeznek. Például:

    1. a merevlemez (HDD – Hard Disk Drive) meghajtók nagyobb tárolókapacitást kínálnak [néhány száz gigabájttól, 1-20 terabájtig], mint

    2. a szilárdtest meghajtók (SSD – Solid State Drive) [64 gigabájt, 120 gigabájt, 240 gigabájt, 480 gigabájt, 1 terabájlt, 2 terabájt], vagy

    3. az optikai meghajtók (például: CD-k [700 megabájt], DVD-k [4,7 vagy 9 gigabájt]).

  2. Sebesség: Az adattárolási eszközök sebessége jelentősen különbözhet. Az SSD-k általában sokkal gyorsabbak az adatok írásában és olvasásában, mint az HDD-k, mivel az SSD-k nincsenek mozgó alkatrészek.

  3. Tartósság és megbízhatóság: Az adattárolási technológiák tartóssága és megbízhatósága eltérő lehet. Az SSD-k hosszabb élettartamúak lehetnek azáltal, hogy nincsenek mozgó alkatrészeik, míg az HDD-k mechanikai alkatrészeket tartalmaznak, amelyek hajlamosabbak a meghibásodásra.

  4. Energiafogyasztás: Az adattárolási eszközök energiafogyasztása is eltér. Az SSD-k általában kevesebb energiát fogyasztanak az olvasási és írási műveletek során, ami lehetővé teszi a hordozható eszközök hosszabb üzemidőt.

  5. Méret és formátum: Az adattárolási eszközök fizikai mérete és formátuma is eltérő lehet. A HDD-k általában 3,5 coll vagy 2,5 coll nagyságuak; az SSD-k 2,5 coll, vagy az NVME meghajtók esetében a mérete még kisebb. Például egy mikroSD kártya sokkal kisebb, mint egy hagyományos merevlemez.

  6. Ár: Az adattárolási eszközök ára változó lehet. Az SSD-k gyakran drágábbak per gigabájt adattárolásért, mint az HDD-k, de az árak változhatnak a technológiai fejlődés és a kapacitás növekedése miatt.

  7. Felhasználási terület: Az adattárolás célja és felhasználási területe is befolyásolja az adattárolási mód kiválasztását. Például az SSD-k gyakran ajánlottak operációs rendszerek és alkalmazások futtatásához, míg az HDD-k kiválóak a nagy fájlok vagy adattárolás céljára.

  8. Adatbiztonság: Az adatbiztonság szempontjából is különbségek lehetnek. Például az SSD-k könnyebben teljesen törlődhetnek, mivel az adatok törlése nem hagy maradványokat, míg az HDD-k esetében maradhatnak adatmaradványok.

A merevlemezek adatrögzítési eljárásai

HDD-k esetében a lemezre történő adatrögzítés két formáját használják a gyártók:

A CMR (Conventional Magnetic Recording) és az SMR (Shingled Magnetic Recording) két különböző merevlemez technológia, amelyek között jelentős különbségek vannak az adatok rögzítésének és felülírásának módjában. Az alábbiakban található a két technológia közötti főbb különbségek:

  1. Adatok rögzítése:

    • CMR (Conventional Magnetic Recording): A CMR technológiát használó merevlemezek hagyományos módon rögzítik az adatokat. Az adatokat párhuzamosan és függetlenül rögzítik a lemez különböző területein, ami lehetővé teszi az adatok egyszerű írását és olvasását. Nincs szükség az adatok átrendezésére vagy átírására.

    • SMR (Shingled Magnetic Recording): Az SMR technológiát használó merevlemezek "shingled" módszerrel rögzítik az adatokat, ami azt jelenti, hogy a lemez szektorai részlegesen "fedik" egymást, mint a tetőfedéllemezek rétegei. Ez lehetővé teszi, hogy több adatot tároljanak a lemezen, de bonyolultabbá teszi az adatok írását és felülírását, mivel az egyik szektorba írt adatok a körülöttük lévő szektorokra is hatással lehetnek.

  2. Adatok felülírása:

    • CMR: A CMR merevlemezek esetében az adatok egyszerűen felülírhatók, anélkül hogy a körülöttük lévő adatokat érintenék. Ez gyors és hatékony adatfelülírást tesz lehetővé.

    • SMR: Az SMR merevlemezek esetében az adatok felülírása bonyolultabb lehet. Mivel az adatok egy részét át kell helyezni, hogy lehetővé váljon az új adatok írása, az SMR merevlemezek lassabbak lehetnek az adatfelülírás során.

  3. Teljesítmény:

    • CMR: A CMR merevlemezek általában jobb teljesítményt nyújtanak az adatfelülírás és az olvasás terén, különösen olyan alkalmazásokban, ahol gyakran változó adatokkal dolgoznak.

    • SMR: Az SMR merevlemezek jobbak lehetnek a nagy adattárolásra és olvasásra, de az adatfelülírás során lassabbak lehetnek, különösen nagy mennyiségű adat esetén.

Az SMR technológia előnye az, hogy nagyobb tárolási kapacitást kínál, mivel a szektorok nagyobb sűrűséget tesznek lehetővé. Azonban az adatok felülírása lassabb lehet, és az SMR merevlemezek nem mindig a legjobb választás olyan alkalmazások számára, ahol a gyors és gyakori adatfelülírás szükséges. CMR merevlemezek általában jobb választás lehetnek azoknak, akiknek fontos a gyors teljesítmény és az adatfelülírás hatékonysága.

A merevlemez CMR vagy SMR rögzítési eljárás megállapítását nehezíti, hogy ez egyes gyártók, egy-egy gyártmánya tárolókapacítás szerint is használhat eltérő eljárást.

Gyártói oldalak a CMR vagy SMR rögzítési eljárás megállapításához:

A merevlemezek kiválasztása célterület szerint

Merevlemez (HDD) meghajtók különböző típusai léteznek, és ezek közötti fő különbségek a méretben, a kapacitásban, a teljesítményben és a felhasználási területeken találhatók. Az alábbiakban néhány gyakori HDD típust talál:

  1. Háttértároló merevlemez (Desktop HDD): Ezek a merevlemezek általában nagyobb méretűek és magasabb kapacitással rendelkeznek. Otthoni számítógépekhez és asztali gépekhez használják, ahol a hatalmas tárhely fontosabb, mint a sebesség.

  2. Laptop merevlemez (Laptop HDD): Kisebb méretű merevlemezek, amelyeket laptopokban találsz meg. Kisebb kapacitásúak lehetnek, hogy alkalmazkodjanak a laptopok méretéhez és energiaigényéhez. Általában 2,5 hüvelykes méretűek.

  3. Enterprise HDD: Az üzleti felhasználásra tervezett merevlemezegységek, amelyek magasabb megbízhatóságot, hosszabb élettartamot és jobb teljesítményt kínálnak. Gyakran használják nagy adattároló rendszerekben, szerverekben és adatközpontokban.

  4. Surveillance HDD: Ezek a merevlemezek kifejezetten a felügyeleti rendszerekhez készülnek, és nagy mennyiségű folyamatos videofelvételt képesek tárolni. Megnövelt megbízhatóságuk és kompatibilitásuk van a felügyeleti rendszerekkel.

  5. NAS HDD: Hálózati tárolási célú merevlemezegységek, amelyeket otthoni vagy vállalati NAS (hálózati tárolási) eszközökbe terveztek. Ezek a merevlemezek kiválóan alkalmasak a fájlok megosztására és biztonságos tárolására.

  6. Gaming HDD: Néhány merevlemezgyártó olyan merevlemezeket is kínál, amelyeket kifejezetten játékkonzolokhoz és számítógépekhez terveztek, hogy gyorsabb adatelérést és több tárhelyet biztosítsanak a játékoknak.

Ezenkívül különböző merevlemezgyártók és modellek is léteznek, és ezek mindegyike eltérő tulajdonságokkal rendelkezhet. Fontos figyelembe venni a saját igényeidet és használati eseteket, amikor merevlemez vásárlást tervez, hogy kiválaszthasd a megfelelő típust és kapacitást.

(fotó)